Stell og rengjøring av gulv

Slik vasker du gulvet

Gulvvasken hører med når vi gjør rent til helga. Men vasker du egentlig riktig?

HELGEVASK: Men gjør du det riktig?
HELGEVASK: Men gjør du det riktig? Foto: FOTO: Produsenten
Publisert Oppdatert
SÅPE OG VANN: Forskjellige gulv krever forskjellig gulvvask.
SÅPE OG VANN: Forskjellige gulv krever forskjellig gulvvask. Foto: FOTO: Produsenten

"Bare spray på og skitten forsvinner." Ofte er ikke ting så enkelt som reklamen skal ha det til.

Gulvvasken er et nødvendig onde for alle, enten man bor på hybel eller i herskapshus.

Hvor ofte man bør vaske gulvet avhenger både av hvor mye skitt og støv som dras inn i huset, og ikke minst hvilket type gulv du har. Ifølge nettstedet Housetohome er det nemlig svært viktig å finne ut av hvilket vaskemiddel og måte som passer til nettopp ditt gulv før du går i gang med helgevasken.

Mange ganger holder det med rent vann og andre naturlige vaskemidler for å rengjøre gulvet, mens andre ganger må man gå hardere til verks.

Her er oversikten som viser deg hvordan du burde vaske for at gulvet skal holde seg flott og sunt i årevis:

UNNGÅ SØL: Både oljet og lakkerte tregulv burde ikke utsettes for unødvendig mye vann når du vasker.
UNNGÅ SØL: Både oljet og lakkerte tregulv burde ikke utsettes for unødvendig mye vann når du vasker. Foto: FOTO: Holzland/Produsenten

Gulvteppe:

KRISE: Spør hos teppeforhandleren om spesialprodukter som kan ta flekker på gulvteppet.
KRISE: Spør hos teppeforhandleren om spesialprodukter som kan ta flekker på gulvteppet. Foto: FOTO: Sharp Carpets/Produsenten

Regelmessige runder med støvsugeren er alfa og omega for levetiden på gulvteppet ditt. Dette forhindrer støv og skitt fra å trenge seg lengre ned, hvor det etterhvert vil ødelegge fibrene i teppet. En kraftig støvsuger, gjerne en med et børstehode som kan beveges, er best. For teppegulv med ekstra dype fibre bør man fjerne hodet på støvsugeren og bare bruke munnstykket for å komme ordentlig til ned i teppet.

De aller fleste teppeforhandlere anbefaler at man dyprenser teppet årlig, enten ved å leie utstyr og gjøre dette selv eller få inn eksperter til å rense teppet.

Det sier seg selv at teppegulv i områder med mye trafikk krever hyppigere rengjøring enn gulv om er utsatt for mindre bruk og slitasje.

Tips: Har du skittflekker på gulvteppet, prøv dette før du går til innkjøp av en dyr tepperens: Strø maismel på det tørre teppet og støvsug så. Det pulveriserte melet vil hjelpe til med å løfte skitt og støv opp av teppet når du støvsuger.

Sisal, hamp og andre tepper i naturfiber:

TØRRVASK FOR TRE: Vasker du parketten med noe annet enn støvmopp, bør kluten være vridd godt før du går igang.
TØRRVASK FOR TRE: Vasker du parketten med noe annet enn støvmopp, bør kluten være vridd godt før du går igang. Foto: FOTO: Pergo/Produsenten

Alle tepper i naturfiber burde være utstyrt med en bakside som forhindrer at støv faller gjenom og gjør at man lettere holder teppet rent ved regelmessig støvsuging. En støvsuger uten børst er det beste valget for gulv i naturfiber for å unngå å skade fibrene.

ASKEPOTT: Det kan kreve sin mann - eller mest sannsynlig kvinne - å passe på at alle gulvene i huset blir gjort på riktig måte.
ASKEPOTT: Det kan kreve sin mann - eller mest sannsynlig kvinne - å passe på at alle gulvene i huset blir gjort på riktig måte. Foto: FOTO: housetohome.co.uk

De fleste tepper i naturfiber av noenlunde god kvalitet er innsatt med en flekkavstøter, som beskytter mot støv og skitt og forlenger teppets levedager. Spør hos forhandler hvilke produkter som anbefales til nettopp ditt teppe som rensemiddel for naturfiber.

Flekker bør fjernes umiddelbart og ikke etter at de har fått trukket inn i teppet. Kjøkkenpapir fungerer fint, men unngå teppeshampo eller andre skum-aktige rensemidler da de kan skade fibrene i teppet og gjøre at de krymper.

Gulv i tre og parkettgulv:

Alle gulv i treverk burde kostes og støvsuges ofte. Pass på at støvsugeren har hode med myke børster, slik at du unngår å stripe gulvet.

STØV PÅ HJERNEN: På de fleste gulv lønner set seg å fjerne støvet før du vasker.
STØV PÅ HJERNEN: På de fleste gulv lønner set seg å fjerne støvet før du vasker. Foto: FOTO: Produsenten

Mopp gulvet minst en gang i uken med en fuktig, ikke våt, mopp. Bruk et såpebasert vaskemiddel som er laget for bruk på tregulv. Spør hos din gulvforhandler og be om anbefalinger. Unngå store mengder væske på gulvet når du vasker, da dette kan trekke inn og ødelegge tregulvet ditt.

Husk på at det er forskjell på oljet og lakkert gulv.

Oljet gulv

Er gulvet oljet trekker oljen inn i treverket og gjør overflaten mettet. Gulv som er oljet fremstår veldig naturlig og blir lunt og komfortablet. Det er viktig at gulvet blir oljet ved behov for å becare både utseende og kvaliteten på gulvet. På et oljet tregulv med vanlig slitasje må du regne med å legge et tynt vedlikeholdslag med ny olje hvert tredje eller fjerde år.

Ved vask skal gulvet aldri være gjennombløtt, da trenger vannet ned i sprekkene og kan gi skader både på treverk og overflate. Til daglig renhold burde man bruke tørrmopp. Er treet blitt skittent eller du føler behov for å friske litt opp, vask med mikrofibermopp oppvridd i lunkent grønnsåpevann. Unngå vannsøl på gulvet.

Lakkert gulv

På et tregulv som er lakkert blir lakken værende oppå gulvet som en hinne. Et lakkert gulv krever mindre vedlikehold og er derfor enklere i bruk. Overflatehinnen beskytter gulvet i større grad mot urenheter enn et oljet tregulv. Et lakkert gulv trenger ofte først å lakkeres om etter 10-15 år.

Parkettleverandørene anbefaler at det brukes så lite vann og såpe som mulig på både lakkert eller oljet parkett. Tørrmopp er derfor svært anvendelig. Fjern først overflatestøvog gå deretter over med en mikrofibermopp som er vridd opp i vann tilsatt grønnsåpe.

Laminatgulv

Gulv i laminat burde kostes og støvsuges regelmessig. Vask med en fuktig klut, men aldri hell massevis av vann på et gulv i laminat.

- Vi anbefaler i stor grad å bruke tørrrengjøring når det gjelder laminatgulv, forklarer Bjørg Iddeland hos Alloc til bonytt.no.

- Kost, støvsuger eller tørrmopp er ideelt.

Ved litt vanskeligere rengjøring eller flekker anbefaler eksperten enkelt og greit en klut vridd opp i lunkent vann.

- Om du ønsker å bruke et rengjøringsmiddel bør dette være syntestisk, forklarer Iddeland.

- Disse tørker raskt og etterlater ikke striper. Organiske vaskemidler vil etterlate en tynn film av fett på overflaten og resultere i synlige skjolder i gulvet.

Det meste som søles på et laminatgulv kan vaskes av med lunkent vann, men om du får flekker av leppestift, blekk eller sprittusj, prøv med litt neglelakkfjerner som inneholder aceton.

Bruk aldri grove skrubbbørster for å fjerne flekker på et laminatgulv, og fjern væskesøl så raskt som mulig for å unngå at det trekker inn i gulvet.

De aller fleste laminatgulv er stort sett lette å rengjøre, og det er ofte tilstrekkelig å bruke tørrmopp. Fjern eventuelle flekker med en fuktig mikrofiberklut før du vasker over.

Keramiske fliser

Vask keramiske fliser med et mildt vaskemiddel. For å fjerne flekker; vask over gulvet med en fuktig mopp, og tørk over med tørr klut for å unngå striper. Unngå å bruke grove renseprodukter som kan skrape glasuren på flisene.

Gulvflisene kan vaskes med en mikrofibermopp som er tilpasset fliser. For en grundigere rengjøring kan du for eksempel bruke de fleste baderomssprayer som er tilgjengelig på supermarkedet. Spray på og la virke noen minutter før du vasker over med en våt klut. På vanskelig kalkbelegg kan du bruke børste eller svamp. På glaserte fliser kan du som oftest bruke et syntetisk vaskemiddel.

Steinfliser

TØRRVASK: Laminatgulvet holder seg finest om du bruker tørrmopp og kost-og-brett. Skal du vaske, bruk lite vann og syntetiske rengjøringsmidler.
TØRRVASK: Laminatgulvet holder seg finest om du bruker tørrmopp og kost-og-brett. Skal du vaske, bruk lite vann og syntetiske rengjøringsmidler. Foto: FOTO: Produsenten

Steingulv har som regel alltid blitt forbehandlet før det forlater fabrikken. Dersom dette ikke er gjort vil flekker kunne sette seg i gulvet mye raskere og det er derfor viktig å få gulvet behadlet.

Når gulvet har blitt overflatebehadlet kan det vaskes med vann og et mildt rengjøringsmiddel.

- Alle steingulv må overflatebehadles regelmessig for at det skal fortsette å se bra ut, forklarer Goran Mikael hos Megaflis i Oslo.

- Vi anbefaler å impregnere naturfliser tre-fire ganger i året, alt avhengig av hvilket rom flisegulvet er lagt i og belastningen her.

- Når flisene først er impregneret kan man vaske med vann og et mildt vaskemiddel, forklarer fliseeksperten. - Men unngå for all del vaskemilder som er er sure og syrebasert, avslutter Mikael.

- Selv grønnsåpe er ikke ideelt på naturfliser, som helst bare bør vaskes over med en myk klut oppvridd i rent varmt vann.

Vask av væskesøl umiddelbart, spesielt om det som er sølt inneholder mye syre.

Skifergulv:

Mopp over gulv i skiferstein med en fuktig mopp, gjerne en i microfiber. Bruk enten bare lunkent vann eller vann med en dråpe tøymykner. Vri ut moppen til den ikke drypper lengre før du vasker, og tørk av gulvet i rolige jevne strøk. Spør hos forhandler om anbefalte produkter.

Væskesøl burde tørkes opp og fjernes umiddelbart med tanke på at det kan trekke inn og sette flekker.

Linoleum

Linoleum består av naturlige materialer som linolje, harpiks, tremel og kork. For mye vann kan ødelegge det beskyttende topplaget av voks, så linoleum bør ikke brukes i våtrom.

Vinyl, linoleum og gummigulv er alle slitesterke og stort sett lette å ivareta. Hvor hyppig du trenger å vaske gulvet avhenger naturlig nok både av bruk og farge og mønster på gulvet. Støvsug og kost regelmessig for å fjern støv og løs skitt som kan bidra til at gulvet får riper, eller bruk en tørrmopp før du vasker. Vask med fuktig mopp, gjerne i microfiber, vridd opp i en blanding vann og mildt vaskemiddel.

IKKE SØL: Børst av og tørk over, men unngå å søle mye vann på linoleumsflisene.
IKKE SØL: Børst av og tørk over, men unngå å søle mye vann på linoleumsflisene. Foto: FOTO: Produsenten

Husk å bruke milde rengjøringsmidler på gulvet, grove eller sterkt kjemiske kan gjøre gulvet mindre glansfult om brukt hyppig.

Bruk ikke alkaliske rengjøringsmidler som soda, lut, grønnsåpe og salmiakk, da disse kan ødelegge linoleumens overflate.

Vinyl

Vinyl er rimelig, mykt og vanntett og kommer i mange forskjellige farger og design. Det er derfor et godt alternativ til fliser på våtrom, og da slipper du også å rengjøre fuger, noe mange ser på som det største problemet på et fliselagt bad.

Når du skal vaske, som bør gjøres ukentlig, fjern først overflatestøvet med en tørrmopp eller tørr microfiberklut. Deretter går du over med en mikrofibermopp oppvridd i grønnsåpevann.

Tenk tørt

Det er ikke alle som er like enige om at såpe og vann er den beste løsningen når det gjelder å holde gulvene rene selv om de aller fleste nordmenn tviholder på vaskebøtta og grønnsåpeflasken.

- Med vann, såpe og langkost flytter du bare rundt på skitten, og bakterier og sopp får god næring, mener rengjøringsekspert Else Liv Hagesæther, som har skrevet flere bøker om vask og rengjøring.

- Alt støv fjerner vi raskest og mest effektivt med en syntetisk mikrofibermopp. Alle som har oppdaget at man ikke trenger å bruke vann for å gjøre rent, sier "Åh, at jeg ikke har gjort det før", forteller Hagesæther, en teori som også Norges Astma- og allergiforbund sier seg enig i.

- Du får med deg en del skitt med en våt klut, men såpen og vannet legger seg som en hinne på gulvet, som legger igjen støv. Vannet fordamper, og det gir gode vekstvilkår for bakterier. Hvis du vil vaske med vann, så bruk en syntetisk tørr mopp først, for å få opp støvet. Deretter kan du gå over med en våt klut for å få bort flekker, avslutter Hagesæther.

Les også:

Slik fjerner du flekker fra tekstiler

Her finner du de lekreste interiørbildene

Nå blir det trendy med teppegulv

HELGEVASK: Mopper i microfiber passer til å rengjøre de fleste gulv.
HELGEVASK: Mopper i microfiber passer til å rengjøre de fleste gulv. Foto: FOTO: Lilleborg/Produsenten

Slik fjerner du pigmentflekker

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning