Møbler og vedlikehold

Derfor må du ta møbelsjekken

Forbrukerrådet mener det gis for dårlig forbrukerinformasjon om bruk og vedlikehold.

Mange klager: Møbelundersøkelsen 2013 utført av Forbrukerrådet viser et betydelig antall klager knyttet til feil og mangler på sittemøbler hvert år.
Mange klager: Møbelundersøkelsen 2013 utført av Forbrukerrådet viser et betydelig antall klager knyttet til feil og mangler på sittemøbler hvert år. Foto: Foto: Produsentbilde
Sist oppdatert

Møbelundersøkelsen 2013 utført av Forbrukerrådet viser at mange klager på feil og mangler på sittemøbler hvert år. Forbrukerrådet etterlyser nå bedre informasjon. Det gjelder særlig bruk og vedlikehold.

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet kritiserer nå møbelbutikkene for at de ikke gir god nok informasjon.

Budskapet er klart; bransjen bør skjerpe seg. For jo bedre informasjon om bruk og vedlikehold jo færre unødvendige reklamasjoner, og slik sparer forbrukeren og butikken tid.

- Vi mottar et betydelig antall klager knyttet til feil og mangler på sittemøbler hvert år, og vi vil gjøre vårt for at det blir færre. Undersøkelsen viser at folk trenger mer informasjon. Det gjelder særlig om vedlikehold, sier Flesland til forbrukerradet.no.

Bohus ser alvorlig på kritikken som belyses.

- Vi lever av fornøyde kunder og det er tydelig at ikke alle synes produktene i møbelkategorien lever opp til forventningene, sier markedssjef Are Bjøntegaard i Bohus.

Han forteller at de har rutiner for utdeling og kvittering av mottatt brukerveiledning. Den skal vise hvordan møbler skal vedlikeholdes og det anbefales rutiner for rengjøring.

- Vi vil imidlertid, i kjølvannet av kritikken fra Forbrukerrådet, gjennomgå hvordan vi kan skape større synlighet på vedlikeholdskriteriene , blant annet gjennom å synliggjøre dette bedre på bohus.no

Møblene skal vare lenge

Møbelundersøkelsen 2013

Utdrag fra Møbelundersøkelsen 2013 viser at tre av ti sier de ikke har mottatt informasjon om bruk av møblene (31 %). Det vanligste er å få muntlig informasjon fra selger (41 %).

Etter det følger skriftlig informasjon fra butikken (12 %), eller fra møbelprodusenten (10 %). Tre prosent har blitt henvist til en nettside.

- En typisk uenighet i våre meglingssaker når det gjelder møbler, er at selger skylder på feil bruk. Da er det viktig at selger har sitt på det tørre, og har gitt forbrukeren de nødvendige advarslene, understreker direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet.

Tallene er omtrent de samme når det gjelder informasjon om rengjøring og vedlikehold. Det vanligste er å få muntlig informasjon fra selger (38 %).

Etter det følger skriftlig informasjon fra møbelprodusent (10 %). Tre av ti mener de ikke har fått informasjon i det hele tatt.

Møbelundersøkelsen viser at folk forventer at et møbel skal vare lenge. Det er grunn til å minne om at du kan klage på et møbel i fem år. Oppdager du en feil, som at opplysninger fra selger ikke stemmer, så ta kontakt med selger. Forbrukerrådet kan også megle i saken dersom dere ikke blir enig.

- Hva tenker Møbelrådet om denne kritikken?

- Vi kjenner til at enkelte klager over at møbelkjedene bemanner kveldene med deltidshjelp som ikke alltid har den nødvendige kompetanse. Men at kun 10 prosent oppgir å ha fått skriftlig informasjon fra produsenten, det er et lavt tall, som nok ikke er helt i tråd med den gjengse merkingen av møbler. De aller fleste norskproduserte møbler vil i hvert fall ha informasjon om bruk og vedlikehold, enten som et hefte stiftet på møblet eller medfølgende i emballasjen, sier informasjonssjef Knut Skoe i Norsk Industri møbel+interiør.

Spørsmålene du bør stille når du kjøper

Forbrukerrådet mener at de fleste vil tjene på å stille en del spørsmål og være aktiv under selve kjøpssituasjonen. Og dette er noe av det de mener man bør foreta seg:

* Spør deg selv hva slags møbel du trenger. Skal du kjøpe en sofa for resten av livet, eller et møbel som tåler en støyt mens barna vokser til?

* Komfort er viktig. Prøvesitt møblet og kjenn etter om putene er kompakte nok.

* Sett deg inn i hva møblet skal tåle. Spør etter styrke og sett deg inn i tekstil- og vedlikeholdsmerkingen. Se etter logoen møbelfakta.no.

* Spør om hva slags trekk som er brukt, og om det tåler sol. Møbler bør tåle en blek norsk sommer, men du bør ta forhåndsregler om du skal plassere møblet midt i solsteika.

* Det er stor forskjell mellom hud og kunstig skinn. Husk at ekte skinn kan farge av.

* Møbler med kunstig skinn og ekte hud, om hverandre, er ikke den beste løsningen for et varig møbel.

* Kjøper du tekstilsofa, så spør om det nupper, og om du kan unngå det. Forretningene vet hvilke stoffer og fibersammensetninger som nupper. Det er informasjon du bør skaffe deg.

* Spør om hvordan du skal holde møblet ved like og hva det ikke tåler.

* Be om å få all informasjon fra selger skriftlig.

Dette skal du gjøre når møbelet har kommet i hus

Ifølge undersøkelsen er støvsuging og en våt klut den vanligste formen for vedlikehold. Undersøkelsen viser også at de som har fått informasjon om vedlikehold, ikke nødvendigvis følger rådene.

Forbrukerrådet har laget en liste om hva du bør tenke på når du skal kjøpe møbler, og hvordan du skal ta vare på dem etter kjøp.

* Ikke sett møblet i direkte sollys, hvis du ikke har forsikringer om at det skal tåle det.

* Husk å snu løse puter med jevne mellomrom slik at de holder formen. Soft- og komfort-møbler mister gjerne fort fasongen. De krever mye vedlikehold for å holde seg. Vend putene ofte på slike møbler.

* Du kan klage på et møbel i fem år. Oppdager du en feil, som at opplysninger fra selger ikke stemmer, så ta kontakt med selger. Forbrukerrådet kan megle i saken om dere ikke blir enige.

* Følg bruksanvisningen du fikk da du kjøpte møblet. Om nødvendig bør du impregnere skinnet eller stoffet med jevne mellomrom. Får du flekker, så fjern dem på den måten butikken opplyste om.

* Ta en sjekk på nettsidene til møbelforretningene og kjedene. Der ligger det mye god informasjon om bruk og vedlikehold.

Lav kvalitet

Ifølge Knut Skoe er det tekstilet eller huden som er den viktigste årsaken til klager. Han forteller at norske møbelprodusenter har en test som måler hvor mange ganger en kan gni et stoff mot hverandre før trådene slites. Det har medført at alle norske produsenter plukker ut tekstiler som er langt mer solide enn egentlig nødvendig til sine standardkolleksjoner.

- Når det gjelder møbler i lavprissegmentet, gjerne importerte produkter der valgmulighetene er færre, er tekstilene etter alt å dømme av en lavere kvalitet og dermed av en annen holdbarhet, fortsetter han.

Skal bli bedre

- Forbrukerrådet foreslår en QR-kode på kvitteringen med link til butikkens hjemmeside hvor du finner brukerveiledning for møblet, er det en god idé synes dere?

- God idé, selv om QR-koder fortsatt er et medium for dem som har smarttelefon, og i praksis for en noe yngre aldersklasse enn de ivrigste møbelkjøpere. Man kunne jo for den saks skyld tenke seg en automatisk tjeneste der en kjøper får påminnelser fra butikken om når det er på tide med behandling eller rengjøring, sier Skoe.

Han tror imidlertid mange forbrukere ville se på det som irriterende å bli minnet om at sofaen må impregneres eller støvsuges.

- Men det er selvfølgelig noen som ville kunne trenge slik informasjon.

Heller ikke Bohus har tro på QR-koder, men skal jobbe for å understreke rutinene for samtlige ansatte. I tillegg synliggjøre veiledningen bedre på hjemmesiden og i varehuset.

Møbelhenvendelser - Firmatoppen

2010: Bohus (406), Skeidar (304), Møbelringen (204), Living (185), Fagmøbler (73).

2011: Skeidar (346), Bohus (272), Møbelringen (195), Living (174), Fagmøbler (83), Jysk (20).

2012: Bohus (280), Skeidar (242), Living (181), Møbelringen (150), IKEA (51).

Kilde: Forbrukerrådets henvendelsesregister. En henvendelse er ikke det samme som en klage. Det kan for eksempel være spørsmål om et firmas seriøsitet, eller hvor lenge du kan klage på en gjenstand.

Les også:

Dette ser Sinnasnekkeren etter på visning

Dette besøkssenteret på Trollstigen har en helt rå arkitektur

Her er årets drømmehytte 2013

Sjekk Snøhetta-arkitektenes private hytte

Denne saken ble første gang publisert 19/09 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også