Den lille grå hytta er arkitektparet Andreas Joyce Nygaard og Heidi Pettersvold Nygaards hjertebarn, og kan leses som en nytolkning av 1950-60-tallshyttene i området.

Dette er også det aller første hytteprosjektet med Snøhetta-signatur, men med et langt mindre komplisert program enn biblioteket i Alexandria, eller for den saks skyld Operaen i Bjørvika.

- Det ville blitt helt feil om vi skulle smelle opp en giganthytte i glass og betong. Vi er glad i de små hyttene fra den tiden, og ønsket å bygge i respekt med omgivelsene, forteller de.

- Vi ville dessuten ha mistet mye uteareal på tomten hvis vi bygget for stort. Det hadde vært dumt for oss, som til daglig bor i en leilighet midt i byen.

Hytta, som arkitektparet har tegnet sammen, ligger på Holmsbu rett utenfor 100-metersbeltet med flott sjøutsikt.

BESKJEDEN: Arkitektparet fra Snøhetta bygget sin egen hytte liten og beskjeden i Holmsbu. Mellom hovedhytta og annekset fungerer svaberget som et gangfelt mot utsiktspunktet, hvor det er plassert en sittebenk. © FOTO: Sveinung Bråthen

Godt samarbeid

Den gamle, falleferdige hytta som tidligere sto der fikk de det lokale brannvesenet til å brenne ned som en brannøvelse.

Ny grunnmur ble plassert på grunnrisset av den gamle hytta. Hoveddelen er 50 kvadratmeter og annekset 25.

RETRO: Kjøkkenet er kledd med forskalingsplater og har Ikea-innmat. Gulv på kjøkkenet har fargekode: S3060 G70Y og veggen på kjøkkenet er forskalingsplate; RB045 S242,5.

RETRO: Kjøkkenet er kledd med forskalingsplater og har Ikea-innmat. Gulv på kjøkkenet har fargekode: S3060 G70Y og veggen på kjøkkenet er forskalingsplate; RB045 S242,5. © FOTO: Sveinung Bråthen

UTSIKTEN: Det store hjørnevinduet er plassert slik at det fanger utsikten mellom hyttene som ligger nedenfor. Den lille peisovnen QTee er fra Rais. Den hvite puffen heter Osorom og er fra italienske MOROSO. En skulpturell designklassiker som tidligere sto på kontoret hos Snøhetta.

UTSIKTEN: Det store hjørnevinduet er plassert slik at det fanger utsikten mellom hyttene som ligger nedenfor. Den lille peisovnen QTee er fra Rais. Den hvite puffen heter Osorom og er fra italienske MOROSO. En skulpturell designklassiker som tidligere sto på kontoret hos Snøhetta. © FOTO: Sveinung Bråthen

- Todelingen er gjort for å tilpasse terrenget. Det gir et sammenhengende strekk av svaberg som bukter seg mellom hovedhytta og annekset.

Rommessig er den satt sammen av en rekke kuber med pulttak.

Utvendig kledning er skrånet liggende, såkalt weatherboard. Dette som en direkte inspirasjon fra hyttene i nærområdet, forklarer Andreas.

DRAMATISK : De små vinduene er laget som lufteluker, og for å gi lysinnslipp. De står samtidig i dramatisk kontrast til det store hjørnevinduet.

DRAMATISK : De små vinduene er laget som lufteluker, og for å gi lysinnslipp. De står samtidig i dramatisk kontrast til det store hjørnevinduet. © FOTO: Sveinung Bråthen

GJENBRUK: Et røft, industrielt uttrykk fra 1960-tallet er et gjennomgangstema både utvendig og innvendig. Lampen over spisebordet er egentlig en utelampe som Andreas fant i en container på Bislett. Kledningen på gulv, tak og vegger er lakkerte kryssfinerplater.

GJENBRUK: Et røft, industrielt uttrykk fra 1960-tallet er et gjennomgangstema både utvendig og innvendig. Lampen over spisebordet er egentlig en utelampe som Andreas fant i en container på Bislett. Kledningen på gulv, tak og vegger er lakkerte kryssfinerplater. © FOTO: Sveinung Bråthen

Fritt for lister

I stuen er både vegger, gulv og tak kledd med lakkerte kryssfinerplater i bjørk. De er pent skåret til, slik at listverk er unødvendig. Hele hytta er faktisk listfri. Det samme er annekset.

- Jeg er ikke glad i lister, rett og slett. Jeg pleier å si at lister kun er til for å skjule dårlig håndverk, smiler Andreas.

Selve interiøret har også et 60-tallspreg, noe Heidi har hatt hovedansvaret for. Kjøkkenet, dusjbadet og utekjøkkenet er kledd i forskalingsplater som er vannfaste og stabile.

TIL GJESTENE: Gjesterommet i annekset har små luftevinduer på hvert nivå i køyesengene. Det bidrar til at det lille rommet blir behagelig og svalt.

TIL GJESTENE: Gjesterommet i annekset har små luftevinduer på hvert nivå i køyesengene. Det bidrar til at det lille rommet blir behagelig og svalt. Fargekode på veggen er S0520 B70G © FOTO: Sveinung Bråthen

Fargene avstemmes med naturen

Utvendig er hytta kledd med panel. Tak og terrasser er i Kebony-impregnert materiale som gråner over tid. Dette er valgt for at den skal avstemmes med fargen på fjellet rundt.

Dører og småvinduer er tilført rødoransj som en komplementærfarge til den grønne vegetasjonen. De store hjørnevinduene er svarte. De ligger på utsiden av panelet og henvender seg til utsikten, noe som bidrar til å modernisere uttrykket, samtidig som vinduene fanger inn utsikten.

NYANSER AV GRÅTT: Det store hjørnevinduet har fått sinkbeslag, en farge som snakker godt til svaberget. Her sitter minstemann Albin og leker.

NYANSER AV GRÅTT: Det store hjørnevinduet har fått sinkbeslag, en farge som snakker godt til svaberget. Her sitter minstemann Albin og leker. © FOTO: Sveinung Bråthen

VELKOMMEN: Naturens farger tas opp i hyttas gråbeisede panel, sinkkarmer og svarte og rødoransje detaljer. Fargekoder på innvendige og utvendige dører og karmer: S3560 Y70R. Ytterpanel er malt med Jotun Trebitt Oljebeis 639 Fjellgrå.

VELKOMMEN: Naturens farger tas opp i hyttas gråbeisede panel, sinkkarmer og svarte og rødoransje detaljer. Fargekoder på innvendige og utvendige dører og karmer: S3560 Y70R. Ytterpanel er malt med Jotun Trebitt Oljebeis 639 Fjellgrå. © FOTO: Sveinung Bråthen

- Hva er dere mest fornøyde med?

- Vi liker spesielt godt proporsjonene, plasseringen i terrenget og interiøret i hovedhytta, men vi er ikke fornøyde med at vi ikke har etablert et uteområde under tak. Det er et savn når det småregner, samtidig som temperaturen innbyr til å sitte ute. Det er dette vi jobber med å få til nå.

UTEBAD: Mellom hytta og annekset ligger utekjøkkenet og utebadet. Det er bygget i tilslutning til hovedhytta. Gulvet er støpt i betong, og veggene er kledd med forskalingsplater.

UTEBAD: Mellom hytta og annekset ligger utekjøkkenet og utebadet. Det er bygget i tilslutning til hovedhytta. (se planløsning) Gulvet er støpt i betong, og veggene er kledd med forskalingsplater. © FOTO: Sveinung Bråthen

GODT FORNØYD: Arkitekt og hytteeier Andreas Joyce Nygaard er fornøyd med resultatet.

GODT FORNØYD: Arkitekt og hytteeier Andreas Joyce Nygaard er fornøyd med resultatet. © FOTO: Sveinung Bråthen

Heidi og Andreas er ivrige hyttebrukere. Nærmest hver helg og i sommerferier reiser de til Holmsbu. Heidi har også en tilknytning til stedet. Hennes familie hadde hytte her, men den forsvant i et arveoppgjør.

Derfor er det ekstra hyggelig for henne å kunne la barna få vokse opp med opplevelser som hun selv har gode minner fra; gå turer, bade, fiske - og tusle med bare føtter på fjell.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!