Detaljen avslører hvorfor hytta kalles «Dragehytta»

Paret falt pladask for skjærgårdstomten på Hvaler og skapte sitt sommerparadis

INSPIRERT AV SØRLANDSIDYLL: Den gråmalte hytta er bygget i en blanding av Jugend- og dragestil og sto ferdig bygget på under ett år. Gamle takstein og over 100 år gamle bjelker gjør at den ikke virket ny og prangende, men heller gir et inntrykk av å være restaurert.
Publisert

Da vi kom hit, hadde vi lett etter et sommerhus lenge. Den korte avstanden til sjøen og de fine svabergene bergtok oss. Jeg er så glad i dyr, så det var også veldig hyggelig at det er en gård i nærheten.

Den gamle hytta som sto her, hadde stokkmaur og flere taklekkasjer og var ikke verdt å satse på. Derfor bestemte vi oss der og da for å rive den og ha vårt nye sted klart innen ett år, sier Ann Christin.

NATURELSKERE: – Vi setter veldig pris på å kunne gå ut døra og være i ett med elementene.

Gamle hus har alltid tiltalt paret som også er glade i sørlandsidyll. Via en arkitekt og en tømmermester fikk de realisert drømmehytta i en blanding av jugend- og dragestil.

– Vi ønsket at den skulle se ut som om den alltid hadde stått her, bare blitt restaurert litt. Siden den har dragehoder på taket, blir den ofte kalt «dragehytta».

FØRBILDE: Slik så det ut da den forrige hytta stod på tomten.

Rominndeling

Paret fjernet to store grantrær som sto rett ved siden av hytta og sperret for både lys og utsikt. En sammenhengende platting ble satt opp rundt to av hyttas sider.

– Siden tomten i utgangspunktet er veldig flat og åpen, har jeg vært opptatt av å skape høyde og vegger med espalier, lave gjerder, buer og klatreplanter. Fordi det er nærme sjøen, er det ofte mye vind her. Derfor har vi laget ulike soner rundt hytta slik at vi alltid har et sted å sitte i le.

INNGANGSPARTI: En sti av brostein omgitt av frodighet ønsker velkommen inn i hagen. På hagebuen som er laget av bøyd armeringsjern vokser en drueplante.

Stedet brukes som parets sommerhus. Her, omgitt av bølgeskvulp, gresshopper og den herlige hagen, tilbringer de flest mulig helger fra mai til september og hele sommerferien, gjerne med barn og barnebarn når det passer sånn. Uterommet er omgitt av skog på den ene siden og sjø og svaberg på den andre. Området rundt er bilfritt.

– Det er så stille her. Vi våkner til fuglesang eller en båt som tøffer forbi. Det å gå morgenturen med en kopp kaffe mens en sommerfugl flakser forbi, lytte til summingen av insektene og følge med på plantenes utvikling gir ro i sjelen. Lasse finner meg som regel et eller annet sted i hagen med rumpa i været mens jeg holder på med et nytt hageprosjekt.

Les også: «Hagens dansere» trenger nesten ikke stell

 Perfekt uperfekt

Ann Christin liker det rustikke og at ikke alt er perfekt. Brukte lykter og vaser er spredt rundt både ute og inne. Bordet og benken i en av sittesonene er laget av gamle terrassebord, og utekjøkkenet er bygget rundt en gammel vask. Innslag av rustent cortenstål setter tonen. 

Om paret og eiendommen:

Hvem: Ann Christin og Lasse Amundsen

Hva: Frodig hyttehage med naturtomt og en kombinasjon av prydplanter og spiselige vekster. Stor platting spesialtilpasset etter terrenget med mange ulike soner, drivhus og utekjøkken.

Hvor: Kråkerøy på Hvaler, H2

Instagram: @anncjohnsen

Uterommet har en miks av romantiske roser, en danskinspirert følelse og bohemske vibber. Ann Christin elsker å gå i lange kjoler og kimonoer.

– Jeg henter inspirasjon mange steder, spesielt fra Danmark og Gotland, sier hun. Ann Christin startet med å lage bed med hvite blomster, men stadig flere farger har fått lov til å flytte inn med årene.

– Naturen kler alle farger. Jeg liker å mikse og matche og synes det perfekte ofte ligger i det uperfekte.

– Hagen er hele tiden under utvikling. Det er så gøy å holde på her ute! Det blir mye prøving og feiling og mye læring underveis. Planen er å mikse flere spiselige planter som grønnkål innimellom prydplantene i bedene. Hagelivet handler om å eksperimentere og være kreativ med det utgangspunktet man har. Jeg går i zen når jeg holder på, og det kan gå timevis uten at jeg stopper. Jeg blir som en jordrotte som graver og graver!

Gjennom jobben sin er Ann Christin vant til å style ulike prosjekter innendørs. Der kan hun bestemme alt selv, men her ute må hun samarbeide med naturen for å få det til å fungere.

«DRAGEHYTTA»: Dragehodene på taket har gitt hytta kallenavnet sitt. Flere ulike sittesoner er spredt rundt på tomten slik at familien kan flytte seg rundt etter sol- og vindforhold.

– Jeg prøvde i mange år å plante roser og klematis rundt utgangsdøren mot sjøen, men de trivdes ikke på grunn av salt luft og værharde vintre. Løsningen ble bambus. De stortrives og har vokst seg kjempestore og herlige.

Les også: (+) Hvordan klargjøre hytta for salg?

Ann Christins sentblomstrende favoritter:

Deler sine favorittstauder som gir lang blomstring utover sensommeren.

Vierhortensia, 'Annabelle', H5

Syrinhortensia, H4-H5 avhengig av sort

Klematis, Clematis 'Summer Snow', H6

Høstanemone, Anemone hupehensis, H3-H5 avhengig av sort

Gjerdesolhatt/ 'Kyss meg over gjerdet', Rudbeckia laciniata, H6

Akeleiefrøstjerne, Thalictrum aquilegiifolium, H7

Kjempeverbena, ettårig

Erteblomst, ettårig

Scabiosa, ettårig

Kosmos, ettårig

Solsikke (særlig de som forgreiner seg som 'Moonwalker'), ettårig

1001 natt på plenen

Paret spiser gjerne frokost i morgensola på plattingen, og på stille, solfylte dager tas solsengene med ned til brygga. Ann Christin er også glad i å male abstrakte bilder av utsikten, gjerne sammen med det eldste barnebarnet.

De liker også å fylle stedet med liv. Da Lasse feiret 50 år, satte de opp et partytelt på plenen dekorert med lykter.

– Det så ut som 1001 natt og ble helt eventyrlig og magisk. Vi spiste nyfisket sjøkreps, et band spilte, og vi danset på plattingen inn i sommernatten.

KORTREISTE INGREDIENSER: I skogen rett bak hytta plukker paret både kantareller, blåbær og tyttebær. Sommersolhatt 'Rustic Dwarf' bidrar med herlig farge.
BOHEMLIV: I hengekøya på terrassen utenfor inngangsdøren er det deilig å ligge å lese og filosofere over livet mens man nyter sjøutsikten.

Ann Christin og Lasses råd til å skape et personlig og «uperfekt» uterom med sjarm:

Miks gamle møbler, arvede potter eller ting du har funnet på loppis sammen med nytt. Slitte materialer gir karakter og sjel til uterommet.

La det gro litt vilt. Alt trenger ikke være symmetrisk og perfekt plantet. La noen planter bre seg fritt eller la ugress få stå i et hjørne – det gir et mer naturlig og avslappet uttrykk.

Tepper, puter, pledd og duker gir varme og personlighet. Ikke vær redd for å mikse mønstre og farger – det trenger ikke matche perfekt.

Del opp uterommet i mindre områder: en krok for kaffe, et lesested, en plass for å dyrke urter. Det gir rommet dynamikk og gjør det mer levende.

Bygg selv, for eksempel plantekasser, bord og hyller. Selv om det ikke blir «perfekt», blir det ditt, og det gir uterommet en unikt og hjemmekoselig uttrykk.

Bruk det du har på nye måter. En gammel stige kan bli til en blomsterhylle, en trekasse til et sidebord og hermetikkbokser til fine plantepotter.

Bruk solcellelys, lyslenker eller gamle lamper med svak belysning for å skape lun stemning om kvelden. Unngå hardt, blått lys. Tenk kos.

Se flere bilder av hagen og eiendommen under: 

HJEMMELAGET: Det sjarmerende drivhuset i tre har paret bygget selv. Her vokser tomater, agurk og paprika. – Jeg kjøper grønnsakene som små pluggplanter på gartneriet i starten av sesongen. De blir raskt store.
HØY WOW-FAKTOR: Den hvite blomsterskyen til klematis 'Summer Snow' er litt av et skue når den blomstrer fra juli til september. Den tiltrekker seg massevis av sommerfugler. – Den trivdes ikke der den var plassert tidligere. Det er utrolig gøy å se hvordan den oser av
lykke der den står nå!
KREMPLASS: Benken på utekjøkkenet brukes som plantebord om våren. I sonen paret kaller bakgården lager de mat på utekjøkkenet og koker gjerne blåskjell under åpen himmel på en kokeplate. Her har også Ann Christin sin kule loungekafé. –I denne sonen er vi i lé når det blåser fra sjøen.
TIL Å SPISE OPP: En gulrotkake med rips og blåbær serveres til kaffen.
– Det er ekstra stas å kunne plukke kakepynten selv.
BLOMSTRING I HØYDEN: Ann Christin er glad i erteblomster og sår dem selv. – Jeg elsker at de blomstrer hele sommeren og at de produserer mer blomster jo mer jeg plukker.
SKAPERGLEDE: Ann Christin elsker å lage buketter og dekorasjoner av det som vokser i hagen. Her har hun samlet klematis 'Summer Snow', syrinhortensia, blodtopp, georginer, prydgulrot og rognebær.
NATURLIG: På den ene kortsiden av hytta står bålpannen. Her er det hyggelig å sitte og nyte knitringen fra flammene. Lokalkjøpt småstein dekker groper og sprekker i fjellet samtidig som det gir en dekoreffekt.
GJERDESOLHATT: Denne gule sjarmøren kalles også 'Kyss meg over gjerdet'. – Jeg har blitt mer og mer glad i gule blomster med årene. Denne er så vakker sammen med solsikker.