Furu-tabben mange gjør: – Da er det for sent! 

Dersom du har furu på tomten, bør du lese dette.

ÅRLIG JOBB: Det tar tid, men å kutte av furuskuddene slik at hekken eller busken forblir av en håndterbar størrelse, er en viktig jobb.
Publisert Sist oppdatert

Dersom du har en litt eldre eiendom eller kanskje har mer en naturtomt, er det gode sjanser for at du har buskfuru, dvergbuskfuru eller vanlig furu på eiendommen.

Det er jo slett ikke dumt: Furuen stortrives i norske forhold, er svært hardfør og attpåtil vintergrønn. 

Men hardførheten innebærer også at den vokser villig, og dersom man glemmer å beskjære den et år eller to, risikerer man at busken eller buskene etter hvert blir for høye, for brede – eller begge deler. 

Skjer dette, sitter man litt i (hekk)saksa. 

Buskfuru og dvergbuskfuru

Buskfuru er et 1-6 m høyt, eviggrønt nåletre med flere opprette stammer eller brede, lavere former med nedliggende greiner. 

Det har grønne nåler som sitter i knipper på 2 og 2 på kortskudd.

 Flere underarter er vanlige i handelen.

En allergivennlig, nøysom og vindsterk plante. Klimasone: H8.

Dvergbuskfuru blir 1-3 m høy. Det er et eviggrønt nåletre med flere opprette stammer og brede, nedliggende greiner. 

Kilde: Planteportalen.no

– Blir den for høy, blir stammene nakne mot bakken. Da er det for sent å klippe, sier gartner Kristin Granum Skoglund til klikk.no.

Når skal man beskjære furu-hekk?

Ulempen med furu er nemlig at den ikke bryter fra gammel ved. 

Det vil si at dersom man beskjærer den etter at årets nye skudd har fått etablert seg, så vil ikke treet klare å skyte nye skudd fra de avkuttede grenene neste år. 

Samtidig vil den strekke seg i høyden mot solen. Kronene vil bli fyldigere, mens stammene blir lengre.

Dersom furubusken eller -hekken for eksempel vokser seg ut i veien, og man beskjære den, risikerer man at den blir naken inn til de strantende stammene på hele den beskårne siden etterpå.

Uten at nye skudd noen gang vil dukke opp igjen. 

Derfor er det lurt å være raskt på pletten etter at de nye skuddene har etablert seg på våren eller forsommeren, typisk mai-juni.

– Furuskuddene skal helst klippes når de er tynne og lysegrønne og før nålene spriker. Jeg anbefaler å klippe cirka halve lengden når skuddene er på lengde med en lillefinger, sier Granum Skoglund, som demonstrert på bildet øverst i saken.

Les også: Unngå «vaktmesterbeskjæring»

STRANTENTE: Dersom furuen er blitt for bred og må beskjæres, ender man fort opp med et slikt resultat. Bunndekkere kan etter hvert kamuflere noe av "skaden". Det er også mulig å forsøke å dra frem grener fra bakkant og håpe de skal fylle seg ut etter hvert.

Kan klippes senere, men ...

Granum Skoglund sier til Klikk.no at man kan klippe den et godt stykke ut i juni og kanskje til og med i starten av juli, men at det da begynner å haste. 

Når skuddene har etablert seg med lange nåler, vet man at det er for sent å kutte dem, forteller gartneren. 

EKSPERT: Kristin Granum Skoglund er blomsterdekoratør og gartner og driver firmaet Tun & Hage.

– Det er best å gjøre det i mai. Da vil skuddene bli tettere og skyte nye skudd. Dermed blir busken fyldigere, slår gartneren fast. 

Dersom man har en dvergfuru eller furu som er blitt for omfangsrik, kan en løsning være å fjerne grenene nedover stammen og «stamme» den opp som et lite tre, forteller gartneren. 

Å plante bunndekkere under furubusker med bare stammer, kan være et triks for å friske opp og kamuflere de nakne partiene. 

– Det er fint å bruke en bunndekker under buskene, som Rosestorknebb (Geranium Macrorrhizum), som finnes i flere farger. Disse er hardføre og tåler halvskygge og dekker godt. Man kan også plante hengemispel `Hagen´E-plante. Den dekker også godt, sier gartneren.

Les også (+) Vi vil bygge ut hytta med fem meter – hva gjør vi?

FYLDIG: Furuen avbildet ble beskåret i slutten av mai da skuddene var ferske. Cirka en måneds tid senere hadde resten av de nye skuddene bredt seg ut og gjort busken mer fyldig. Krypmispler dekker til stammene i bunn.

Hvordan beskjære granhekk:

Mye av det samme gjelder når man skal beskjære en granhekk. Dersom man vil holde den pen og fyldig, bør den beskjæres på våren når den skyter nye skudd.

– Har du granhekk, så stusses også den på våren. Det er viktig at man ikke klipper for langt inn i hekken, for da mister den nålene. Da blir den naken og brune greiner kommer til syne. Det beste er å klippe kun toppen på de nye, lysegrønne skuddene slik at den blir fyldig og fin, forteller Kristin Granum Skoglund til Klikk.no.