oppussing stue

Pusset opp etter 30 år - brukte 280000 kroner på stuen

Se bildene!

FØR: Leiligheten hadde slitte flater, og alle veggene var hvite. Det ga en steril følelse. Samtidig var inntrykket litt uryddig.
FØR: Leiligheten hadde slitte flater, og alle veggene var hvite. Det ga en steril følelse. Samtidig var inntrykket litt uryddig. Foto: Privat
Publisert Oppdatert

I stua var det nesten ikke gjort noe siden byggeåret i 1988. Alle flatene hadde godt av å bli pusset opp.

Ellers var innredningen preget av løse møbler som ga et uryddig uttrykk.

Dette ønsket beboeren å rense litt opp i.

- Jeg ønsket meg en koselig stue, men finnes ikke praktisk anlagt og visste ikke hvor jeg skulle starte, forteller beboer.

Les mer: Du kan ha muggsopp i huset uten å vite det

Interiørarkitektens løsning

Interiørarkitekt Mnil Elisabeth Fougner fikk oppdraget å hjelpe beboeren med nye løsninger i stuen.

ETTER: Den frittstående ovnen er erstattet av en innebygd modell fra Nordpeis. Løsningen gir renere linjer og rommet har fått et mer ryddig uttrykk. Dessuten er selve ildstedet kommet høyere opp, slik at man lettere kan se flammene fra spisebordet. Spisestolene er fra Bolia, pendelen er fra Muuto. Lenestolen i front er fra Carl Hansen, gulvlampen fra Gubi.
ETTER: Den frittstående ovnen er erstattet av en innebygd modell fra Nordpeis. Løsningen gir renere linjer og rommet har fått et mer ryddig uttrykk. Dessuten er selve ildstedet kommet høyere opp, slik at man lettere kan se flammene fra spisebordet. Spisestolene er fra Bolia, pendelen er fra Muuto. Lenestolen i front er fra Carl Hansen, gulvlampen fra Gubi. Foto: Niklas Hart

Hvordan gikk du frem?
- Beboeren hadde funnet ting hun likte godt, en bokhylle for eksempel. Men sammen med det andre, ble det igjen litt rotete. Derfor fikk vi heller laget en fastinnredning for bøker og tv på veggen mellom gang og kjøkken. Innredningen er malt i samme farge som rommet, og blir på en måte en del av veggen, sier Fougner.

FØR OG ETTER: Møblene er plassert på samme måte som før, men forandringen er likevel stor. Sofagruppen og sofabordet er fra Bolia, gulvteppet fra Bohus og den hvite lampen i hjørnet er fra Louis Poulsen.
FØR OG ETTER: Møblene er plassert på samme måte som før, men forandringen er likevel stor. Sofagruppen og sofabordet er fra Bolia, gulvteppet fra Bohus og den hvite lampen i hjørnet er fra Louis Poulsen. Foto: Privat/Niklas Hart

Likevel er ikke stuen bare hvit?
- Nei. Beboeren er glad i blått, og en dyp variant av denne passer fint her. Jeg synes fargen gjør seg særlig godt sammen med de grå betongbordene.

Les mer: Bygget ekstra rom på terrassen

Nisjer ble et dekorativt element

PLASSBYGD: Fremfor å innrede med ulike løse møbler, er det nå laget en plassbygd oppbevaringsløsning for bøker og tv. Møbelet er tilvirket av Elen Møbelstudio. Listverket rundt åpningen til kjøkkenet ble fjernet for å binde rommene mer sammen
PLASSBYGD: Fremfor å innrede med ulike løse møbler, er det nå laget en plassbygd oppbevaringsløsning for bøker og tv. Møbelet er tilvirket av Elen Møbelstudio. Listverket rundt åpningen til kjøkkenet ble fjernet for å binde rommene mer sammen Foto: Privat/Niklas Hart

Hvorfor byttet dere ut ovnen?
- Her fungerte en innebygd variant bedre. Den får samme virkning som de plassbygde hyllene – ovnen blir integrert i rommet. Dessuten kunne vi lettere utnytte volumet bak pipen til å lage oppbevaringsnisjer for vedkubber. Når nisjene er fylt opp, utgjør disse et dekorativt element som gjør at stuen virker lunere.

Dette kostet forvandlingen:

Peis og møbler: kr 154000,-

Gulv med varmekabler: kr 35000,-

Teppe og lamper: kr 14500,-

Håndverkere: kr 80000,-

Totalt: kr 283500,-

Entreprenør: Terje Godheim

Hva er ellers rommets fremste kvaliteter?
- Det er spesielt attraktivt at vinduene går nesten helt ned til gulvet. Det gjør det lyst og fint, sier Fougner.

Sånn er det også inne på kjøkkenet, og en del av prosjektet har gått på å forsterke forbindelsen inn dit.

- Derfor har vi fjernet karmer rundt åpningen og lagt gulv uten terskler, slik at rommene flyter over i hverandre, sier hun.

- Før brukte vi ikke spisebordet, det gjør vi nå, sier eieren.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning