Pusset opp kjeller

Trist kjeller ble spektakulær hybel

ETTER: Vinduet mot syd ble forstørret for å øke lysinnslippet og for at utsikten skulle bli bedre. Kjøkkenet fra Ikea er spraylakkert i samme lyseblå tone som veggen, og fremstår som en integrert del av interiøret. Den plassbygde sittebenken rommer oppbevaringsplass.
ETTER: Vinduet mot syd ble forstørret for å øke lysinnslippet og for at utsikten skulle bli bedre. Kjøkkenet fra Ikea er spraylakkert i samme lyseblå tone som veggen, og fremstår som en integrert del av interiøret. Den plassbygde sittebenken rommer oppbevaringsplass. Foto: Niklas Hart

Fytti katta, for en forvandling ...

Publisert Oppdatert

På bare 23 kvadratmeter skulle interiørarkitekt Ida Lundqvist klemme inn alt som trengs for å bo selvstendig, til og med en vaskemaskin. I første omgang skal familiens barnepasser bo her, på lengre sikt kan en av sønnene i huset overta.

– Egentlig bør man helst velge en fleksibel møblering på så små arealer, sier Ida.

Spørsmål om pris

Prinsippet er at de samme kvadratmeterne kan fylle flere funksjoner, slik at arealet utnyttes mest mulig.

FØR: Det fantes en kjøkkenkrok og et badekar her fra før, men kjelleren ble ikke brukt som oppholdsrom.
FØR: Det fantes en kjøkkenkrok og et badekar her fra før, men kjelleren ble ikke brukt som oppholdsrom. Foto: Niklas Hart
FØR: Badekaret måtte ut.
FØR: Badekaret måtte ut. Foto: Privat

– Men her er kjøkken, baderom og andre funksjoner faste. Det er delvis et kostnadsspørsmål, da det for eksempel er rimeligere og enklere å bygge en fast vegg enn en spesialtilpasset, bevegelig vegg som krever nøyaktig håndverk, forklarer hun.

Men at løsningene ikke er så fleksible, betyr ikke at de ikke er smarte. For eksempel la hun de elementene som kan bråke litt, som vaskemaskin og kjøleskap, inn i den lille gangen mot baderommet.

Da kan beboeren bruke skyvedøren til å skjerme seg fra støyen. Fremfor sovesofa valgte hun en permanent seng, som kjapt blir en kosekrok for filmkvelder.

– Jeg jobbet med denne hybelen som om det skulle vært et puslespill, der hver funksjon er en brikke og alt skulle få plass.

Les også: Bad og toalett hadde gått ut på dato. Så stengte eieren en dør.

NYTT BAD: Fra det mørke transport- og oppbevaringsrommet kommer man inn i et lyst bad som er kompakt løst, med vegghengt toalett og plassbygde hyller.
NYTT BAD: Fra det mørke transport- og oppbevaringsrommet kommer man inn i et lyst bad som er kompakt løst, med vegghengt toalett og plassbygde hyller.
FLISER: Dusjhjørnet er kledd med flisene Bas Relief, som gjør at dusjsonen skiller seg subtilt fra resten av badet.
FLISER: Dusjhjørnet er kledd med flisene Bas Relief, som gjør at dusjsonen skiller seg subtilt fra resten av badet.

Har mikset lyse og mørke flater

Størrelsen på «brettet» var gitt. Gulvet måtte riktignok pigges opp for å få tilstrekkelig takhøyde, men rørføringer og bærevegger fikk stå slik de var.

Størrelsen og formen på «brikkene» kunne Ida påvirke selv. Blant annet valgte hun et relativt stort kjøkken.

Fremfor den sedvanlige kjøkkenkroken, satte hun inn en innredning som strekker seg langs hele langveggen.

– I tillegg til å gi mye oppbevaringsplass og stor arbeidsflate, gir grepet en forlengende følelse av rommet. Kjøkkenet er spraylakkert i samme farge som veggen for å få det til å smelte inn visuelt, og ta litt mindre oppmerksomhet. Ettersom det nå er et fullverdig kjøkken, føles ikke hybelen så liten.

Les også: Fra rotete kjøkken til fantastisk allrom

FLISLAGT: Stor deler av arealet var flislagt. Kattene likte seg i hvert fall her.
FLISLAGT: Stor deler av arealet var flislagt. Kattene likte seg i hvert fall her. Foto: Privat
OPPHOLDSROM: Enstavsparkett fra Timberwise, rundt bord fra Ikea, stol fra Vitra, og pendel fra Tom Dixon.
OPPHOLDSROM: Enstavsparkett fra Timberwise, rundt bord fra Ikea, stol fra Vitra, og pendel fra Tom Dixon. Foto: Niklas Hart
GARDEROBE: Den åpne garderoben er umiddelbart på venstre hånd når man kommer inn i hybelen, og glir rett over i kjøkkeninnredningen.
GARDEROBE: Den åpne garderoben er umiddelbart på venstre hånd når man kommer inn i hybelen, og glir rett over i kjøkkeninnredningen. Foto: Niklas Hart

Valgte svarte vegger

Det mest opplagte romforstørrende grepet man gjerne tyr til å små rom er å benytte lyse flater. Og jo lysere, jo bedre.

For Ida er ikke dette en absolutt sannhet. Hva tenkte hun på da hun valgte to svarte vegger?

– Den mørke veggen mot den lille gangen og baderommet bidrar både til at detaljer som dører, listverk og hyller går mer i ett slik at uttrykket oppleves mer minimalistisk. Det vesentlige er at rommet har kontraster, så man kan fremheve de tredimensjonale formene man ønsker. Dersom alt hadde vært hvitt, ville hybelen fremstått mer som en formløs boks, sier hun.

Deler av veggen i soveromssonen er kledd med et speil, fra gulv til tak. Det reflekterer lyset fra vinduet vis-à-vis, og gir nesten opplevelsen av et ekstra vindu.

Les også: Bygde en ekstra stue på terrassen

JUNGELTAPET: Når sengen er kledd med teppe og putene stilles opp langs veggen, ser den ut som en innbydende sofa. Puffen er trukket i et kamuflasjemønstret stoff fra Rubelli, tapetet er fra Rebel Walls.
JUNGELTAPET: Når sengen er kledd med teppe og putene stilles opp langs veggen, ser den ut som en innbydende sofa. Puffen er trukket i et kamuflasjemønstret stoff fra Rubelli, tapetet er fra Rebel Walls. Foto: Niklas Hart
MØRKE OG LYSE FARGER: Inngangssonen er holdt i svart, hvilket fører til at dører og hyller går mer i ett med veggene, og skaper et rolig inntrykk. Skyvedøren til venstre leder inn til et slags walk-through-closet som igjen fører til et lite bad.
MØRKE OG LYSE FARGER: Inngangssonen er holdt i svart, hvilket fører til at dører og hyller går mer i ett med veggene, og skaper et rolig inntrykk. Skyvedøren til venstre leder inn til et slags walk-through-closet som igjen fører til et lite bad. Foto: Niklas Hart

– Hvis vi ikke hadde fått til å doble lysinnslippet, ville det ikke vært like selvsagt å velge svart lenger inn i hybelen, innrømmer Ida.

Hybelen:

Kjellerhybel på 23 kvm

Egen inngang med kjøkken og stue, sovedel og bad

Vindu ble forstørret og gulv
pigget opp, men bærevegger
og røropplegg er uendret

– Jeg ville uansett ha jobbet med kontraster, men da i andre nyanser.

For de 23 kvadratmeterne skulle ikke bare være effektive. De skulle være litt spennende også.

Gode råd fra interiørarkitekten

- Kontrasterende flater (mørkt og lyst) gir variasjon og spenning i rommet, sier Ida.

Kjøkkeninnredningen er spraymalt i veggfargen for ikke å ta oppmerksomhet.

- Sittebenk ved bordet og seng med puter kompenserer for at det ikke er en sofagruppe her og det grafiske jungeltapetet over sengen skaper dybde og bryter opp de stramme linjene i hybelen.

PLANTEGNINGEN: Familien fikk tegnet denne møbleringsplanen for kjellere.n
PLANTEGNINGEN: Familien fikk tegnet denne møbleringsplanen for kjellere.n Foto: Interiørarkitekt IDLU AS

PDF: Se plantegningen i full størrelse her

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning