liten leilighet inspirasjon

Smart innredning av liten leilighet

Drømmen om større plass får mange til å flytte ut av små byleiligheter. Med de rette grepene kan en familie bo godt i en mindre byleilighet.

LITEN LEILIGHET INSPIRASJON: Det er en fordel å ha tenkt godt gjennom hva du vil med de ulike rommene før du bestemmer deg for farger og interiør. Uansett stil eller smak kan du oppnå ønsket uttrykk i en liten leilighet.
LITEN LEILIGHET INSPIRASJON: Det er en fordel å ha tenkt godt gjennom hva du vil med de ulike rommene før du bestemmer deg for farger og interiør. Uansett stil eller smak kan du oppnå ønsket uttrykk i en liten leilighet. Foto: Getty Images
Publisert

– Bor du trangt må du tenke funksjonelle oppbevaringsløsninger. Få ting inn i skap for et ryddig utseende, og bygg i høyden, er Therese Hjelms fremste tips.

Hjelm jobber som gründer og interiørdesigner i antideco.com, et interiør- og livsstilsmagasin på nett som har fokusert mye på innredning av små byleiligheter. I tillegg jobber hun som interiørdesigner for Ikea.

– Integrert og plassbygd oppbevaring vil se ut som en del av veggen. Dermed vil rommet fremstå som større.

Les også: Smarte løsninger for små soverom

Innrede liten leilighet

Hun og familien kjøpte en toroms byleilighet på 60 m2 i Oslo. Det ble plassbygde oppbevaringsløsninger fra gulv til tak.

Leilighetens eneste soverom på 15 m2 ble delt i to ved hjelp av en lettvegg, som fikk et vindu øverst og skyvedører nederst.

Dermed var det ikke et problem at rommet ikke hadde ”eget vindu”. I tillegg åpnet de rommet ut mot stuen med glassdører. Det nye soverommet fikk nå både lys og luft fra vinduet i lettveggen.

Håndverksarbeidet utførte de mer eller mindre selv, og den totale kostnaden var rundt 50 000 kroner.

Les også: Hver millimeter er bevisst innredet

Multifunksjonelle møbler

Bor du trangt bør du tenke at møblene skal ha mer enn én funksjon.

– Bord med oppbevaring under, møbler på hjul eller en sittebenk med oppbevaringsmulighet kommer du langt med.

En sittebenk med god plass til oppbevaring bygger du enkelt selv. Bor du trangt er det mer praktisk med krakker enn konvensjonelle stoler, som også kan benyttes som sidebord og nattbord.

Kjøper du i tillegg et spisebord med innleggs plater kan du invitere både venner og familie på store middagsselskaper.

Under dobbeltsengen er det dessuten en masse plass for oppbevaring. Her kan du for eksempel kjøpe en sengeskuff.

Leiligheten vil fremstå som større hvis man åpner opp vegger. Skyvedører kan være en god løsning. I stedet for å henge knagger på veggen kan du henge dem på dører.

Les også: Hvordan utnytte plassen best mulig når du skal pusse opp et lite kjøkken?

Lyskilder

Dimmere på både lamper og belysning gjør at de kan brukes til ulike formål.

– Sett en dimmer på en arbeidslampe. Da er den like funksjonell som koselig kveldsbelysning.

Hun anbefaler å øse på med både stemningsbelysning og lamper. En liten lampe øverst på bokhyllen vil for eksempel gjøre at rommet virker større.

Det kan være en lur idé å få inn en interiørarkitekt, men ofte koster det litt. Ikea tilbyr interiørarkitekter for en rimelig penge. Alternativt kan du google rundt på nettet, eller hente inspirasjon fra ulike interiørmagasiner eller pinterest.

Planlegg nøye før du bestemmer deg for farge og interiør

Dagny Thurmann-Moe er gründer og fargerådgiver i Dagny fargestudio. I stedet for trender er hun opptatt av å innfri følelsen og stemningen eierne ønsker seg.

– De som bor der må finne ut om hjemmet skal være lunt og koselig, eller lyst og fint, maksimalisme eller minimalisme. Hva vil de at de skal føle i de ulike rommene?

Det er en fordel å ha tenkt godt gjennom hva du vil med de ulike rommene før du bestemmer deg for farger og interiør. Uansett stil eller smak kan du oppnå ønsket uttrykk i en liten leilighet.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

Nyanser av blått og grønt

Thurmann-Moe anbefaler ikke hvitt til små rom fordi det er vanskelig å få en koselig stemning. Det kan fort bli upersonlig og gi en følelse av institusjon.

– Når du tilfører farger på detaljene ser det fort rotete og kaotisk ut. Kontrasten mellom det hvite og fargene blir for stor.

Duse nyanser av blått og grønt gir den beste følelsen av at rommet er stort og åpent.

Liker du ikke blått eller grønt anbefaler hun å gå for en litt, støvete farge du liker med litt pigment. Litt farge som et alternativt til hvitt vil gi en mye, hyggeligere stemning. En stripete tapet vil også gi en god romfølelse.

Rommet vil generelt virke større hvis du maler tak og vegg i samme farge

Selv om mørke farger gir følelse av at rommet er mindre, kan følelsen av kos veie opp. Mørke rom vil trenge mange lyskilder for å komme til sin rett. Varmt og gult lys gir en koseligere stemning enn blått og kaldt.

Rådet er at du skal male i de fargene du selv liker, og det finnes mange gode alternativer til hvitt for små rom.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning