Innredning og møblering av hjemmet

Slik innreder du smartest mulig hjemme

Hva skal plasseres hvor i forhold til hverandre? Vi gir deg svarene.

INNREDNING OG MØBLERING AV HJEMMET: Når du innreder en ny bolig, er det mye som må tenkes gjennom før man setter i gang. Et gulvteppe i stuen for eksempel, rådes av interiørarkitekt Torunn Tøllefsen å være generøst nok til å plasseres under både stuebord og sofa – som det ikke er her. FOTO: Thinkstock
INNREDNING OG MØBLERING AV HJEMMET: Når du innreder en ny bolig, er det mye som må tenkes gjennom før man setter i gang. Et gulvteppe i stuen for eksempel, rådes av interiørarkitekt Torunn Tøllefsen å være generøst nok til å plasseres under både stuebord og sofa – som det ikke er her. FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Du har nettopp flyttet inn i ny bolig, funnet ut hvilke rom som skal brukes til hva og skal gå i gang med innredningen. Men, hva skal plasseres hvor?

Vi håper og tror at vi ikke er de eneste som har fundert på blant annet om gulvteppet skal ligge under både stuebordet og sofaen, hvor stor avstand man bør ha mellom sofa og TV og hvor mye plass man egentlig trenger rundt spisebordet.

Vi har derfor tatt en prat med et knippe eksperter om hvordan man burde innrede ulike møbler i forhold til hverandre, og fått svar på en del spørsmål som kan dukke opp i en innredningsprosess.

Slik får du en bra romløsning

For å oppnå en romløsning som både fungerer og ser bra ut, er aller først eksperthjelp og planlegging stikkordene.

- Det å lage en god planløsning krever fagkunnskap. Interiørarkitekter lager planløsninger som gir funksjonelle og gode rom, sier interiørarkitekt Torunn Tøllefsen.

- Tegn opp omrisset av rommet i riktig målestokk og klipp ut miniatyrmøbler som du flytter rundt i tegningen av rommet, råder sivilarkitekt John Birger Grytdal hos Norgeshus.

Han tipser videre om at man på deres nettsider kan tilpasse sin kommende bolig selv.

- Hos oss kan man få opp alle boligene og hyttene i et tegneverktøy. Her kan kundene tilpasse boligene ved å endre størrelsene på rommene, sette inn flere vinduer, og også møblere rommene.

De største utfordringene

Ifølge ekspertene er de største utfordringene når det gjelder romløsning å sette opp en god nok planløsning i forhold til det daglige liv.

- Hvis rommene er gitt, bør familien tenke gjennom sine prioriteringer i det daglige liv: Antall sitteplasser, behov for oppbevaring, fellesområder, området for å trekke seg tilbake og akustiske forhold, sier interiørarkitekt Kari Ruud.

Grytdal mener størrelse på møblene er en av de største utfordringene.

- En utfordring kan være å ikke ha for stor sofa, og å finne en praktisk plassering av TV-en – uten at den blir for dominerende, sier han.

Les også: Spesielt én ting er lurt å gjøre når du innreder stua

Innredning av stue

Når man velger ut stuebord, hender det at det ikke er like langt på begge sider og dermed ikke «dekker» hele sofaen/begge sofaene. Gjør det noe?

- Til store sofaer er det flott og elegant med store bord, men det kan også monteres mindre bord – men da litt «lekent» i forhold til sofaen. Det kan absolutt være ulik størrelse på sofa, og at bord følger den ene størrelsen. Flere bord i ulike størrelser er også en god løsning, uavhengig av størrelsen til sofaen, sier Tøllefsen.

- Det kommer an på bruk av sofa/bord. Det er en fordel om hovedsofaen har et bord med plass for kaffeslabberas om man ønsker det, sier Grytdal.

Skal et gulvteppe plasseres under både sofa og stuebord, eller holder det med bare under stuebordet? Hvor stort bør et teppe til stuebord/sofa være?

- I forbindelse med sofaen, kan man sentrere teppet under bordet, og la det gå så langt under sofaen som teppet er stort. Husk at teppet kan også ligge fritt på gulvet uten møbler over, sier Grytdal.

- Det beste er et generøst teppe som plasseres under stuebord og sofa, tipser Tøllefsen.

Les også: Sjekk om du bør velge parkett eller laminat

Tips til TV

Kan en TV blir for stor for stuen?

- Dette blir smak og behag. For noen er det prestisje i stor TV. Andre ønsker å gjemme den bort, slik at den står i et møbel, og kan trekkes opp/ned eller står bak skyvedører, sier Ruud.

Mange innreder ofte stuen etter TV-en, men bør man egentlig det?

- Det er fornuftig å tenke på hvor TV-en kan stå, siden det uansett er et møbel som de aller fleste har og bruker mye, sier Grytdal og fortsetter:

- Når det gjelder hvor langt unna sofaen bør stå fra TV-en, er tommelfingerregelen at man skal kunne se hele TV-en i ett synsfelt.

Interiørarkitekt Tøllefsen tror at det å innrede etter TV-en kan være både positivt og negativt.

- For noen er dette en ypperlig løsning, men for svært mange er det uheldig. Innkall til familieråd og prøv dere frem, og benytt gjerne romdeler for å lage til en «hul» for TV-en, sier hun.

Ruud mener dette ikke er et like stort problem som tidligere.

- Det problemet er blitt noe mindre med dagens nettverden. Hvem skal se på hva når? Man bør tenke helhet: Lysinnfall, peis, utsikt, trafikksoner, sier hun.

Les også: Slik henger du opp TV'en i gipsveggen

STUETRØBBEL: Det kan være vanskelig å vite hvor stort bord man faktisk vil ha til sofaområdet, og det kommer mest an på bruk av sofa og bord. - Det er en fordel om hovedsofaen har et bord med plass for kaffeslabberas om man ønsker det, sier sivilarkitekt John Birger Grytdal hos Norgeshus.
STUETRØBBEL: Det kan være vanskelig å vite hvor stort bord man faktisk vil ha til sofaområdet, og det kommer mest an på bruk av sofa og bord. - Det er en fordel om hovedsofaen har et bord med plass for kaffeslabberas om man ønsker det, sier sivilarkitekt John Birger Grytdal hos Norgeshus. Foto: FOTO: Thinkstock

Tips til spisestue og soverom

Når det gjelder gulvteppe i forhold til spisebord, skal det da «dekke» både bord og stoler – også når stolene dras ut når man skal sette seg?

- Teppe under spisebord bør dekke ca 600 mm fra bordkant og ut, sier Tøllefsen.

Hvor mye plass bør man ha rundt spisebordet for å kunne bevege seg normalt?

- En bør ha minimum 90 cm fra langsiden av bordet og bort til veggen, sier Grytdal.

- 75 cm fra bord til vegg for å reise seg, og 90 cm hvis noen skal passere bak, sier Ruud.

Hvor i soverommet bør sengen stå? Midt i rommet, inntil en vegg, ved vinduet eller et annet sted?

- Inntil en vegg, med vindu på siden av sengen. Seng plassert sentrisk på vegg er veldig harmonisk, men bredden bør da stå i forhold til sengen, sier Tøllefsen.

- Sengen plasseres best med hodegavl mot en vegg. Helst med litt avstand fra vinduet for å unngå trekk, sier Grytdal.

Les også: De beste fargene til soverommet

Tips til kunst og bokhyller

Hvor skal bilder og kunst plasseres i forhold til sofa og vinduer? Hvor høyt opp på veggen skal de for eksempel henge?

- Man bør glemme sentrering av bilder og la sofaen være en del av komposisjonen. Heng gjerne bildene lavt. Vindusvegg er den mørkeste veggen, så oppheng av kunst her bør suppleres med kunstig belysning. Bilde og vindu bør ikke konkurrere med hensyn til plassering og utsnitt, sier Tøllefsen.

Om man ikke har særlig veggplass/ledig område til å ha bokhyller, skap, hyller og kunst, hvordan kan man likevel få plass til tingene sine i boligen? Finnes der noen smarte triks?

- Prøv å finne områder som likevel kan benyttes til oppbevaring – kiste som stuebord, hyller over dører/vinduer, Skuffer under senger, kle hele vegger med skapløsninger, sier Grytdal.

- Ikke tenk tradisjonelt men snu og vend på møbler og kreative tanker. Utnytt høyde, bruk møbler med flere funksjoner/oppbevaringsplass og sammenleggbare møbler, råder Tøllefsen.

HA GOD NOK PLASS RUNDT: Når du skal innrede spiseområdet, er det viktig at der er god nok plass rundt bordet til å dra ut stolene og gå bakom dem. Plasseres spiseområdet for tett inntil veggen, vil det skape problemer. - Man bør ha 75 cm fra bord til vegg for å reise seg, og 90 cm hvis noen skal passere bak, sier interiørarkitekt Kari Ruud.
HA GOD NOK PLASS RUNDT: Når du skal innrede spiseområdet, er det viktig at der er god nok plass rundt bordet til å dra ut stolene og gå bakom dem. Plasseres spiseområdet for tett inntil veggen, vil det skape problemer. - Man bør ha 75 cm fra bord til vegg for å reise seg, og 90 cm hvis noen skal passere bak, sier interiørarkitekt Kari Ruud. Foto: FOTO: Thinkstock

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning