kjøkkenvifte

Slik vet du om du skal velge kjøkkenvifte med eller uten kullfilter

Liten forskjell når det kommer til pris.

KJØKKENVIFTE: Velge kjøkkenvifte med eller uten kullfilter? Her får du oversikten. Foto: IFI.no
KJØKKENVIFTE: Velge kjøkkenvifte med eller uten kullfilter? Her får du oversikten. Foto: IFI.no
Publisert Oppdatert

Det finnes utallige kjøkkenvifter på markedet i dag, men hva passer ditt kjøkken best? Hva er egentlig forskjellen på ventilatorer med og uten kullfilter?

- Ved en ventilator med kullfilter må du borre huller i vegg eller loft. Du beholder da luften i huset, som enten er oppvarmet eller nedkjølt, sier kundekonsulent hos Skousen, Nina Sejbjerg Jørgensen.

Fordeler med kullfilter

- Fordelen med kullfilter er at det er strømbesparende. Den varme luften beholdes i huset, og det er ikke behov for å legge opp ventilasjon ut av huset, sier Kristine Maudal, markedskommunikasjonssjef hos BSH Husholdningsapparater AS.

Dersom der er en komplisert og lang vei å komme til for å føre et ventilasjonsrør ut av huset, vil hun derfor anbefale å gå for en omluftningsløsning.

- Enten med vanlig kullfilter, eller med CleanAir-filter, som vil redusere matlukten bedre, sier Maudal.

Les også: Pusse opp kjøkken billig

Negative sider med kullfilter

I tillegg til at du må lage hull i vegg eller loft, er det også et par andre mindre positive sider som bør vurderes før du går til anskaffelse av ventilator med kullfilter:

- Du må kjøpe nye kullfilter hver tredje til sjette måned, avhengig av modelltypen, så det vil også føre med seg en ekstra utgift ved å velge denne type ventilatorer, sier Sejbjerg Jørgensen.

- En annen ulempe er at en liten del av lukten fra mat-osen blir igjen i rommet, legger Maudal til.

Les også: Kjøkkenøy passer i utgangspunktet kun til en type kjøkken

Prisforskjell, og hva passer deg best

- Ved utluftning må du betale for ventilasjonsrør og legging av dette. Ved kullfilter må du kjøpe kullfilteret og bytte dette en gang iblant. Prisene varierer fra modell til modell, men generelt ligger vanlige kullfilter på rundt 800 kroner, sier Maudal.

Jørgensen legger til at det derfor ikke er noen særlig prisforskjell i det lange løp.

- Hva som passer best til forskjellige kjøkken er ofte et spørsmål om smak og behag, og ellers er det ganske selvforklarende at en vegghengt ventilator kan henges opp over en platetopp som er inntil veggen, mens den for eksempel ikke kan henge over en kjøkkenøy. En fritthengende ventilator kan du henge opp der du ønsker. Utenom dette er det ett råd som gjelder; Velg en ventilator som klarer å bytte ut luften i rommet 8-12 ganger i timen, sier Maudal.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning