flytte kjøkken

Flyttet kjøkkenet til det gamle gjesterommet

På det gamle kjøkkenet var det ikke plass til spisebord, og gjesterommet var større enn stuen. Her måtte det et skifte til.

FLYTTE KJØKKEN: Anne og Ebbe ville flytte kjøkkenet til det gamle gjesterommet. Nå har de fått et romslig og moderne kjøkken.
FLYTTE KJØKKEN: Anne og Ebbe ville flytte kjøkkenet til det gamle gjesterommet. Nå har de fått et romslig og moderne kjøkken. Foto: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Anne Tangen og Ebbe Smith hadde et lite kjøkken og et stort gjesterom.

Tidligere måtte man også gå gjennom soverommet for å komme inn i stuen, og det var upraktisk og føltes lite privat når de hadde gjester.

– Det gamle gjesterommet tok for mye boareal. Vi elsker gjester, men vi må planlegge hjemmet for hverdagen, forteller Anne til Bonytt.

Planen ble da å flytte kjøkkenet inn på gjesterommet. Kunne det la seg gjøre?

Les også: Du kan tjene 300 000 kroner på å gjøre om kjøkkenet til soverom

Avløpet er utfordringen

Interiørarkitekt MNIL Bernt A. Pedersen hjalp dem med å gjennomføre prosjektet.

Dette kostet forvandlingen

Snekker: 150 000,-
Rørlegger: 20 000,-
Elektriker: 40 000,-
Maling: 3000,-
Ny dør: 4000,-
Kjøkkeninnredning, med benkeplate, stekeovn, koketopp, ventilator og vask: 130 000,-
Dobbeltkjøleskap, med frakt: 22 000,- Spisebord: 20 000,-
Takpendel: 5200,-

Totalt: 394 200,-

– Å flytte på rør og avløp koster litt, men er ellers relativt uproblematisk. Man kan føre vannledninger over tak, under gulv, ja hvor som helst. Det som ofte er problemet er avløpet. Regelen for avløp krever 1 cm fall pr. meter rør. På det nye kjøkkenet, la vi vann og avløp inne i veggen, slik at det ble et skjult anlegg, sier Bernt.

Les også: Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Fikk et romslig og moderne kjøkken

Nå har beboerne, som elsker å invitere venner til middagsbesøk, fått et rommelig og moderne kjøkken. Her er det godt med plass til spisebord med ileggsplater, som gir rom for å være mange rundt bordet.

Det nye kjøkkenet har også fått en døråpning mot stuen, det gir god flyt mellom rommene i leiligheten.

- Legg merke til hva det gjør med romfølelsen å åpne opp mellom rommene på denne måten, forteller Bernt.

Kjøkkeninnredningen som ble valgt er fra Ikea. Det ble brukt Scotte GT-5 fra Beckers, som tåler vann, på veggen ved innredningen og i sprutsonen. Lister, karmer, tak og vegger ellers er malt med klassisk hvit fra Nordsjø.

Den sømløse benkeplaten er i Corian i fargen Glacier White. Vasken er TA5040 og blandebatteriet er EVO185, begge deler er i børstet messing fra Tapwell.

Døren mellom rommene ble også flyttet.

– Det var flott at paret godtok å flytte døren mellom det gamle og de nye rommene. Nå får de enda mer naturlig dagslys, sier Bernt.

– Løsningen med skyvedør mellom kjøkken og nytt gjesterom var genial. Nå har jeg lyst på skyvedører overalt, forteller en begeistret Ebbe Smith.

Les også: Hvordan utnytte plassen best mulig når du skal pusse opp lite kjøkken?

Delte det gamle kjøkkenet i to

Opprinnelig planla beboerne at det tidligere kjøkkenet skulle bli et kombinert gjesterom, kontor og vaskerom, med vaskemaskin gjemt i et skap eller avlukke. Men Bernt fant en bedre planløsning.

– Jeg foreslo at vS delte det gamle kjøkkenet i to separate rom, et vaskerom og et kombinert gjesterom og kontor. Det lot seg gjøre greit ved å flytte den gamle døråpningen og lage en skyvedør i veggen mellom det som nå er gjesterom, og det nye kjøkkenet. Vaskerommet har egen dør mot entreen, og er adskilt fra de andre rommene, sier Bernt.

Løsningen med en separat vaskerom ble paret spesielt begeistret for.

FLYTTE KJØKKEN: Det tidligere gjesterommet var rommelig, og det gamle kjøkkenet var trangt og lite funksjonelt. Da ble det naturlig å vurdere å bytte rommene.
FLYTTE KJØKKEN: Det tidligere gjesterommet var rommelig, og det gamle kjøkkenet var trangt og lite funksjonelt. Da ble det naturlig å vurdere å bytte rommene. Foto: Espen Grønli
FLYTTE KJØKKEN: Minimalistisk. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Paret vurderte å videreføre teglsteinsveggene inn på kjøkkenet, men anså dem som for besværlige å holde rene. De gikk i stedet for et mer minimalistisk uttrykk og la på Scotte GT-5 fra Beckers på veggen med sprutsone. Lister, karmer, tak og vegger ellers er malt i klassisk hvit fra Norsjø. Det nye gjesterommet skimtes til høyre. Det har veggfarge Pale Green 8478 Supermatt Pure Color fra Jotun.
FLYTTE KJØKKEN: Minimalistisk. Kjøkkeninnredningen er fra Ikea. Paret vurderte å videreføre teglsteinsveggene inn på kjøkkenet, men anså dem som for besværlige å holde rene. De gikk i stedet for et mer minimalistisk uttrykk og la på Scotte GT-5 fra Beckers på veggen med sprutsone. Lister, karmer, tak og vegger ellers er malt i klassisk hvit fra Norsjø. Det nye gjesterommet skimtes til høyre. Det har veggfarge Pale Green 8478 Supermatt Pure Color fra Jotun. Foto: Espen Grønli
FLYTTE KJØKKEN: Paret valgte å ikke henge lampen i stukkaturen, men heller la den få være en utsmykning i seg selv. Bordet heter DT18 og er fra Bolia. Budalsstolene er arvegods. Saueskinnene Oppdal sau er fra Lev Vakkert i Oppdal. De arkitektoniske endringene ble utført av Vedlikehold og Oppussing. Gulvene ble slipt av Norsk Gulvservice.
FLYTTE KJØKKEN: Paret valgte å ikke henge lampen i stukkaturen, men heller la den få være en utsmykning i seg selv. Bordet heter DT18 og er fra Bolia. Budalsstolene er arvegods. Saueskinnene Oppdal sau er fra Lev Vakkert i Oppdal. De arkitektoniske endringene ble utført av Vedlikehold og Oppussing. Gulvene ble slipt av Norsk Gulvservice. Foto: Espen Grønli
FLYTTE KJØKKEN: Den originale døråpningen fikk komme tilbake til fordums prakt. I en årrekke var nemlig åpningen mellom det nye kjøkkenet og stuen en nisje med hyller. Paret vurderte å videreføre teglsteinsveggene inn på kjøkkenet, men fant ut at det ville være krevende å holde det rent. De gikk i stedet for et mer minimalistisk uttrykk. Legg merke til hva det gjør med romfølelsen å åpne opp mellom rommene på denne måten. De rene, stramme flatene på kjøkkenet står godt mot teglsteinsveggene.
FLYTTE KJØKKEN: Den originale døråpningen fikk komme tilbake til fordums prakt. I en årrekke var nemlig åpningen mellom det nye kjøkkenet og stuen en nisje med hyller. Paret vurderte å videreføre teglsteinsveggene inn på kjøkkenet, men fant ut at det ville være krevende å holde det rent. De gikk i stedet for et mer minimalistisk uttrykk. Legg merke til hva det gjør med romfølelsen å åpne opp mellom rommene på denne måten. De rene, stramme flatene på kjøkkenet står godt mot teglsteinsveggene. Foto: Espen Grønli
FLYTTE KJØKKEN: Den sømløse benkeplaten er i Corian i fargen Glacier White. Vasken er TA5040 og blandebatteriet er EVO185, begge deler er i børstet messing fra Tapwell.
FLYTTE KJØKKEN: Den sømløse benkeplaten er i Corian i fargen Glacier White. Vasken er TA5040 og blandebatteriet er EVO185, begge deler er i børstet messing fra Tapwell. Foto: Espen Grønli
FLYTTE KJØKKEN: Takpendelen i messing heter Tribeca Franklin Chandelier og er fra Menu. Lyspærene er LED 6W Globe Ø95 E27, også fra Menu. Eltekno installasjon står bak Elanlegget.
FLYTTE KJØKKEN: Takpendelen i messing heter Tribeca Franklin Chandelier og er fra Menu. Lyspærene er LED 6W Globe Ø95 E27, også fra Menu. Eltekno installasjon står bak Elanlegget. Foto: Espen Grønli

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning