Pusse opp kjøkken billig

Slik pusser du opp kjøkkenet billig

Å fornye kjøkkenet trenger ikke alltid bety totalrenovering.

PUSSE OPP KJØKKEN BILLIG: - Det er mye som kan gjøres selv på en rimelig og enkel måte, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea. Foto: Frode Larsen/ifi.no
PUSSE OPP KJØKKEN BILLIG: - Det er mye som kan gjøres selv på en rimelig og enkel måte, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea. Foto: Frode Larsen/ifi.no
Publisert Oppdatert

Å pusse opp et slitent kjøkken kan fort bli en dyr affære. Men dersom du ikke behøver å bytte ut alt, kan du fornye både billig og enkelt.

- Bortsett fra elektrisitet og rør, hvor fagfolk må gjøre jobben, kan du gjøre alt selv. Da er det bare å sette av en helg og slå deg løs, sier Siv Egger, kommunikasjonsrådgiver i Ikea.

Hun sier at det alltid er mulig å forandre dersom det ikke blir like bra som du trodde. Hennes oppfordring er å tørre å prøve.

Fornye kjøkkenet enkelt

- Det er mye du kan gjøre selv på en rimelig og enkel måte, opplyser Egger.

Det aller enkleste er å bytte håndtak på skapene, male området mellom overskap og benkeplate, eller bytte veggplater. Du kan også male kjøkkenfrontene for å få et helt nytt uttrykk.

Ifølge Egger trenger du ikke å endre på mye for å se stor forskjell. Du kan for eksempel få et helt nytt kjøkken bare ved å bytte fronter. Enten alle, eller noen få, for å skape litt liv. En ny benkeplate er også noe som bidrar til å gi en følelse av nytt kjøkken.

- Husk også på at det ikke bare er utsiden som gjelder. Rydd, systematiser og gå til innkjøp av skuffedeler og beholdere, så får innsiden av kjøkkenet et helt nytt liv, tipser Egger. Det er også veldig budsjettvennlig.

Anne Berentsen er interiørarkitekt MNIL og kreativ leder hos Berentsen Interiørarkitekter. Hun kan fortelle at du ikke trenger å gjøre mye for å få et moderne og nytt preg på kjøkkenet ditt.

- Fjern lys-lister som sitter under skapene, og legg en annen form for belysning. Det har overraskende stor effekt, og belysning er en viktig faktor som mange kanskje ikke tenker over, sier Berentsen.

Hun forteller at det finnes både rimelige og bra løsninger på markedet, så mulighetene er mange.

Pusse opp kjøkkenet selv

- Malearbeid, demontering, bytte ut benkeplaten, skifte innredningen og bytte fliser kan du gjøre selv, påpeker Berentsen.

Ifølge interiørarkitekten kan du også montere belysningen, så sant den monteres via en eksisterende stikkontakt eller et støpsel.

Dersom kjøkkenet er i brukbar stand, kan det å endre på frontene gjøre stor forskjell på et slitent kjøkken.

- Du kan for eksempel fjerne overskapene, eller ta dem ned og montere dem på en ny måte. Kanskje på en helt annen plass på kjøkkenet dersom du har mulighet til det. Å bytte ut overskap med flere hyller frisker enkelt opp kjøkkenets uttrykk, sier Berentsen.

Egger legger til at du bør prioritere det som gir akkurat ditt kjøkken nytt liv og en ny følelse. For noen vil det være enkle grep, men for andre betyr det å bytte ut innmat og fronter i innredningen.

- Det er vanskelig å gi en konkret anbefaling på hva du burde prioritere. Det viktigste er at du tenker over hvilke behov du har på ditt kjøkken, og gjøre grep basert på det, forklarer Egger.

Og når det kommer til hva du ikke kan gjøre selv, er det ikke mye.

- Du trenger rørlegger til å skifte kran, og elektriker til å montere belysning, dersom du ikke har stikkontakt eller bryter installert fra før, sier Berentsen.

Det er stor konkurranse i markedet, så hun anbefaler å undersøke ulike firmaer, og be om pris på forhånd.

Hva koster det å pusse opp kjøkkenet?

- Hvor mye oppgraderingen av kjøkkenet vil lande på i pris varierer veldig, alt etter hva du ønsker å gjøre, opplyser Egger.

Hun informerer om at du fint kan slippe unna med en oppgradering til under 1000-lappen.

Det er imidlertid forbeholdt dersom du kun gjør små endringer, men som likevel vil synes mye. For eksempel å bytte håndtak på kjøkkendører- og skuffer.

Under har vi listet opp hva du kan gjøre for å pusse opp kjøkkenet billig og helt selv.

1) Benkeplate

Å bytte benkeplaten er ett av de enkleste grepene for å friske opp.

Berentsen forteller at benkeplaten er en så synlig del av kjøkkenet at det vil ha stor effekt bare å bytte den ut.

- Det er et av de rimeligste grepene du kan gjøre for å oppgradere kjøkkenet på en lettvint måte, som definitivt vil gjøre stor forskjell, sier Berentsen.

Hun mener at benkeplaten er en enkel og rimelig investering dersom det er noe som skjemmer kjøkkenet, og gjør at det virker utdatert. I tillegg kan du bytte benkeplaten selv, noe som er et stort pluss.

- Den rimeligste løsningen når det gjelder benkeplater er laminat, og her finnes det mange lekre og moderne typer, sier Fredrik Tønnesen, kategoridirektør for kjøkken hos Elkjøp Nordic.

Hva som er penest, blir selvsagt en individuell sak.

Tønnesen legger til at en benkeplate kan man få laget ferdig med kum installert, og ferdig utskjæring til platetopp. Man kan også bestille faste lengder og gjøre hele jobben selv.

- Gjør du mesteparten av monteringsjobben selv, sparer du veldig mye penger, sier han.

Tønnesen råder deg til å søke råd fra en venn som har pusset opp kjøkkenet tidligere, dersom du ønsker å utføre jobben selv.

- En ny benkeplate vil gi kjøkkenet ditt et nytt og oppgradert utseende, avslutter Tønnesen.

Les også: Stor guide til benkeplater på kjøkkenet

2) Fliser

Berentsen forteller at fliser kan være vanskelig å legge selv, men du trenger slett ikke å legge nye for å få en oppfriskning.

Dersom du går grundig nok til verks og vasker bort alt fett og rusk fra flisene, er det ikke noe i veien for at du kan male over dem.

- Å male utenpå flisene kan gi et veldig fint resultat. Dersom fugene er slitt må du selvsagt fikse det, men det er enkelt, billig og gir samtidig stor forandring, sier Berentsen.

Hun informerer imidlertid også om at det også finnes panelplater som kan limes utenpå flisene. Det kan gi stor effekt, og setter et helhetlig preg på kjøkkenet. Du kan også legge benkeplate utenpå flisene, så slipper du et nytt innslag av materiale mellom benkeplaten og overskapene.

- Det er enkelt å gjøre selv, og behøver slett ikke å koste mye, sier hun.

Tønnesen legger til at du får fliser for 100 kroner per kvadratmeter og oppover. Det er bare ditt eget budsjett som setter grensene.

Ifølge Tønnesen, er fliser noe du klarer å legge selv. Og dersom du trenger råd, finnes det mange gode og informative filmsnutter på nett om hvordan det gjøres.

- Dersom du ikke har kun tommeltotter, burde det gå helt fint, sier han.

Les også: Slik kan du legge gulvbelegg på kjøkkenet helt selv

3) Blandebatteri og kum

Bytt kummen uten å rive av benkeplaten.

For å oppgradere kjøkkenet enkelt, kan du for eksempel bytte kummen, blandebatteriet, eller begge deler. Du må imidlertid huske på at du trenger rørlegger-hjelp for å få jobben gjort.

- Velg et blandebatteri som passer dine behov, og la en fagperson gjøre jobben, råder Eggen.

Ifølge Berentsen er det nemlig et krav å bruke rørlegger til å montere blandebatteriet. Kummen kan du derimot bytte ut og montere selv. Og du kan faktisk bytte kum uten å bytte kran, så sparer du penger på nytt blandebatteri.

- Dersom du finner en kum som er akkurat samme størrelse som den du har, slipper du også å rive opp benkeplaten, sier hun.

4) Kjøkkenvifte

Tønnesen forteller at det har kommet mye nytt og spennende på markedet de siste årene, når det kommer til kjøkkenvifter.

- Mange av løsningene ser ikke en gang ut som de tradisjonelle viftene, så her har det skjedd mye innen innovasjon, sier Tønnesen.

Og dersom du ønsker å bytte viften, er det noe du kan gjøre helt selv.

- Det å skru ned den gamle viften og montere opp den nye, er noe de fleste greier på egen hånd.

Å velge riktig vifte som er tilpasset kjøkkenet, og som samtidig har effekt, er det viktigste å tenke på.

Det å skru ned din gamle vifte og montere opp en ny er noe veldig mange klarer selv. Tønnesen forteller at du kan få en kjøkkenvifte for knappe 500 kroner.

Berentsen forteller at dersom du skal kjøpe ny vifte, bør du sørge for å kjøpe en med god kapasitet. Det har som regel ingen eldre vifter.

- Kvaliteten er det viktigste, før utseendet, sier hun.

Hun informerer om at det som kan være greit å vite, er at du kan sette inn en fullt integrert ventilator i et normalt overskap, uten å bytte skapene.

Og dersom du skal oppgradere, er ventilatoren imidlertid en lur investering å fornye.

- Vifter blir dårligere med årene, og kan bli brannfarlige. Det er absolutt en lur ting å prioritere å bytte ut, sier Berentsen.

5) Fronter og håndtak

Kjøkkenet blir så godt som nytt med litt maling, og ifølge Berentsen vil kjøkkenet bli så godt som nytt dersom du maler kjøkkenfrontene.

Du må nok sette av en helg til å gjøre det, men du vil merke stor forskjell. Det koster litt arbeid, men ikke all verden i penger. Det kan være som å bytte ut hele kjøkkenet, uten at du gjør det.

- Du kan også velge å bare bytte håndtak, og behøver det ikke å koste mye i det hele tatt, sier Berentsen.

- Det aller enkleste er å bytte håndtak, og det kan gi overraskende stor forandring, legger Egger til.

Hun legger til at du veldig enkelt kan få et helt nytt kjøkken bare ved å bytte fronter. Du kan for eksempel male noen av dørene, slik du får et variert uttrykk.

- Du kan også male hele fronten, for å gi kjøkkenet et nytt liv. Det er både enkelt og billig, sier Egger.

Les også: Sjekk om en kjøkkenøy på kjøkkenet ditt

Fornye kjøkkenet gratis

Dersom du ikke kan punge ut for store, nye ting, eller ikke orker å bytte ut, finnes det nemlig ting du også kan friske opp.

- Alle monner drar, sier Berentsen.

Hun anbefaler å fjerne alt som er på kjøkkenet bortsett fra innredningen, slik at du står med et blankt ark. Da kan du sette inn en ting av gangen. Kanskje noe nytt, eller bare omrokere på de gamle tingene for å skape en illusjon om at det er gjort store endringer.

- Det hjelper også å holde kjøkkenbenkene rene, uten for mye ting på. Få bort alt rotet du har. Bare det kan ha kjempeeffekt, forteller Berentsen.

Hun mener at bare noen nye planter eller krukker også kan være til stor hjelp. Eller du kan flytte på det du allerede har, og sette det sammen på en ny måte. Berentsen tror du vil merke større forskjell enn du kanskje tror. I tillegg er det jo det aller billigste du kan gjøre.

- Og kanskje det viktigste tipset av alle: ikke ha vaskemiddel stående fremme på benken. Kjøp en såpeholder, så blir det plutselig renere og penere, avslutter hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning