Flytte kjøkken til et annet rom

Du kan tjene 300 000 kroner på å gjøre om kjøkkenet til soverom

Sjekk hvordan.

FLYTTE KJØKKEN TIL ET ANNET ROM: Mange på leilighetsjakt ser etter en toroms med hensikt å gjøre den om til en treroms, ved å flytte kjøkkenet inn i stua. Det kan du ifølge Thomas Wahl tjene godt på.
FLYTTE KJØKKEN TIL ET ANNET ROM: Mange på leilighetsjakt ser etter en toroms med hensikt å gjøre den om til en treroms, ved å flytte kjøkkenet inn i stua. Det kan du ifølge Thomas Wahl tjene godt på. Foto: Kåre Elnan/ifi.no
Publisert Oppdatert

Ifølge fagsjef i bransjeorganisasjonen Rørentreprenørene Norge, Are Skaar Nielsen ser de en trend der flere kjøper en toromsbolig, med en tanke om å flytte kjøkkenet inn i stuen og heller få et ekstra soverom. Det kan lønne seg, men hvor mye du får igjen for det kommer selvsagt an på hvor stor jobben er.

- Der er særlig plassering av røropplegget som er avgjørende. Slipper man å gjøre store endringer på dette, vil det være kostnadsbesparende, sier Nielsen.

Les også: Slik lykkes du med åpen kjøkkenløsning

Kan sitte igjen med 300 000 kroner ekstra

Thomas Wahl er daglig leder i Aktiv eiendom Torshov og Grünerløkka. Han forteller at mange kjøper en toroms med hensikten å gjøre det om til en treroms, men at han ikke har sett noen mer til det nå enn før.

Dette må du tenke på hvis du vil flytte kjøkkenet

  • - Sjekk om du trenger godkjenning fra sameiet eller borettslaget.
  • - Nytt kjøkkenet bør plasseres i nærheten av eksisterende røropplegg, for eksempel på baksiden av det gamle kjøkkenet eller i nærheten av badet.
    - Sjekk plantegningen nøye og diskuter med fagperson dersom du kjøper med tanke på å bygge om.
  • - Å koble på vann og avløp fra annen del av leiligheten kan bli kostbart og komplisert, men snakk med rørlegger for å få prisoverslag.
    - Kanskje lønner det seg likevel i et presset boligmarked.
  • - Hvis du bryter et brannskille når du legger nye rør, må du søke om tillatelse.
  • - Sørg for skikkelig avtrekk fra kjøkkenviften når kjøkkenet blir en del av allrommet. Matos og lukt kan ellers bli en ulempe.
  • - Husk å skrive kontrakt med alle håndverkere som skal hjelpe deg med jobben.

Kilde: Rørentreprenørene Norge

- Det er veldig vanlig, og veldig populært, men det er ikke noe nytt, sier han.

Og er noen ting på plass kan du få mye igjen for det.

- Har du normal tilgang på rør, sier vi gjerne at du sitter igjen med en fortjeneste på 300 000 kroner, altså etter at jobben er gjort.

Men du bør være klar over at det kan koste, og det er derfor lurt å forhøre seg om hvor stor jobb som kreves.

Les også: Hvordan utnytte plassen best mulig når du skal pusse opp et lite kjøkken

Ikke alle reflekterer over jobben som skal gjøres

Dette legges ut stadig flere jobber om å flytte kjøkkenet på oppdragstjenesten Mitt Anbud. Enkelte av anbudene viser at mens noen har tatt utgangspunkt i hva som er enkelt å gjennomføre, er det andre som reflekterer lite over plassering av røropplegg når de planlegger å gjøre om leiligheten sin. Jo mer som må gjøres, jo dyrere vil selvsagt jobben være, og ifølge Nielsen kan du måtte punge ut med alt fra 2000 til 100 000 kroner for en slik jobb.

- Det er vanskelig å gi noe estimat, for skal du bare gå igjennom én vegg koster det jo ikke så mye, men om du skal flytte røropplegget mange meter kan det fort bli en del, understreker han.

Det er altså rørene det går på, og det vil være enklere å ha kjøkkenet nær badet eller et gammelt kjøkken, der det er røropplegg. Du bør derfor sjekke plantegninger og snakke med en fagperson om hvor stor jobben vil bli. Skifter du røropplegg må du for eksempel sørge for å ha nok fall i gulvet, så vannet bortledes. Skal du flytte lang kan du bli nødt til å heve gulvet veldig. Du risikerer også at du ikke har plass.

- Må du heve gulvet 20 centimeter i nye leiligheter der takhøyden er på 2.40, vil takhøyden bli for lav. I eldre leiligheter er det som regel ikke det noe problem, forteller Nielsen.

Har du plass er det imidlertid ikke umulig å gjøre større endringer på røropplegget. Skal du det, råder Nielsen til å først legge en plan for andre tiltak som kan øke verdien på boligen din. Skal du under gulvet kan du for eksempel legge inn varme uten at det koster all verden ekstra.

Les også: Arbeidet koster mer enn du tror

Husk å skrive kontrakt

Du trenger ikke søke byggetillatelse for å flytte kjøkkenet, med mindre brannskillet i veggen brytes. Men det kan være du må ha godkjenning fra borettslaget. Ellers gjelder det altså å snakke med rørleggeren og legge en plan. Han eller hun kan også foreslå andre tiltak som kan gjøres parallelt.

Pass på å velge en seriøs rørlegger. For å forsikre deg om at du ikke blir lurt når du velger håndverker kan du sjekke vedkommende eller bedriften opp på kompetansesjekk.no, som er et samarbeid mellom Mesterbrevnemnda og Direktoratet for byggkvalitet og Fagrådet for våtrom. For å forsikre deg om at rørleggermesteren ikke bruker falsk mestertittel sjekker du mesterregisteret på mesterbrev.no.

Og husk å skrive kontrakt. Standardkontrakter finner du på standard.no

- Setter du i gang arbeider som omfatter røropplegget i et leilighetskompleks, bør du være sikker på at du ikke kan bli sittende med ansvar om ting skulle gå galt. Derfor er det viktig å velge en kvalifisert rørlegger, sier Nielsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning