pusse opp soverom

Dette bør du tenke på når du skal pusse opp soverommet

Hvorfor pusser du egentlig opp soverommet? Hva vil du oppnå? Bedre søvn, bedre kjærlighetsliv, mer lunhet? Er det viktig for deg å kunne lese på sengen?

PUSSE OPP SOVEROM: Ikke nedprioriter soverommet når huset pusses opp. La heller rommet bli et rolig fristed som lukker hverdagens mas og bekymringer ute.
PUSSE OPP SOVEROM: Ikke nedprioriter soverommet når huset pusses opp. La heller rommet bli et rolig fristed som lukker hverdagens mas og bekymringer ute. Foto: Intag/IFI.no
Publisert

Ifølge Nina Klungsøyr, arkitekt og interiørdesigner og eier av Fin Strek vil svarene på disse spørsmålene hjelpe deg med å lage en god plan når det gjelder både farger og andre interiørdetaljer på soverommet.

- Oppussing er en glimrende måte å rydde soverommet skikkelig på! Tenk over hver ting du tar inn igjen når du har malt ferdig. Arbeidsplass burde du finne et annet sted til, og ikke oppbevar masse rot under sengen, råder Klungsøyr, og legger til:

- Det er litt slitsomt å pusse opp soverommet fordi man må ha et alternativt sted å sove. Sørg derfor for at detaljer er planlagt på forhånd og ting er bestilt og levert. Da kan man skynde seg å få det ferdig på relativt kort tid, kanskje i forbindelse med at du likevel er bortreist.

Tips til deg som ønsker hotellfølelsen

  • Det er fort gjort å ende opp med en haug med sengetøy. Egentlig trenger man jo bare 1-2 sett, og da kan man heller unne seg god kvalitet som tåler mange vask. Egyptisk bomull er vel noe av det deiligste man kan sove i!
  • Et stort strikkepledd fungerer vel så bra som et digert sengeteppe som ofte har en tendens til å bli liggende i en haug på gulvet. Et pledd kan jo uansett være deilig på kalde netter.
  • Se på et bilde av et hotellrom du liker godt. Ta gjerne notater, da blir det mer konkret. Hva slags tekstiler, hvilke farger og materialer liker du? Hotellrom har ofte få, men fine møbler; en bred seng, gode nattbordlamper, myk sengegavl, en lekker tapet og et deilig teppe å sette bare føtter ned på om morgenen. '
  • Gulldetaljer er gøy og skaper en umiddelbar effekt.
  • En fin bukett med vakre snittblomster gjør seg veldig godt, så velg gjerne dette fremfor blomsterpotter.
  • Bilder av barna kan henge et annet sted. Ha i stedet fine bilder og kunst med farger og motiv som du blir glad, og gjerne forelsket, av å se på.

Kilde: Nina Klungsøyr, arkitekt og interiørdesigner

Velg en farge du vil trives med

Det har lenge vært en trend med mørke soverom, og det kan fungere godt ved at det skaper en lun hulefølelse. Ifølge arkitekten er blått generelt en god og beroligende soveromsfarge, mens rødt er det helt motsatte og kan virke stressende. Grått har vært trendy, men det viser seg at de som maler grått, er de som raskest maler på nytt igjen siden fargen kan virke deprimerende i lengden.

- Når jeg lager en fargepalett til et rom, velger jeg en hovedfarge, og tilfører så aksentfarger som er farger på detaljer som puter og bilder. Det kan gjerne være nyanser av hovedfargen, forklarer Klungsøyr.

Hun forteller at en kontrastfarge på et element som en stol eller vase også kan være fint for å skape litt spenning i rommet. Hvitt har lenge vært den eneste riktige takfargen, men soverommet er et supert rom for å teste ut en annen farge i taket, gjerne i samme farge som veggene.

- Helt matte farger er kjempefint på soverom og demper lysrefleksjoner. Farger endrer seg veldig ofte fra rom til rom på grunn av himmelretninger, så husk å prøvemale.

Les også: Slik innreder du smartest mulig hjemme

Fliser eller tregulv?

Interiørstylist Tone Bye Øiseth forteller at det kan være lurt å sette opp OSB-plater bak eventuelle gipsvegger, siden det da går fint å henge opp noe på veggen som skap, hyller og speil.

- Det er også viktig å tenke på om man skal ha varmekabler i gulvet eller ikke, da dette vil ha betydning for videre valg av gulv og noen gulv ikke egner seg til å ha varmekabler under, sier hun.

Om du velger fliser på gulvet, så husk at dette er hardere å tråkke på enn tregulv, og derfor også gir et litt hardere og litt kaldere uttrykk enn tregulv, forteller hun.

- Tenk videre over hva slags romfølelse du ønsker; lyse gulv skaper en kjøligere atmosfære, mens de mørke og gyldne tregulvene skaper varme i rommet, fortsetter Bye Øiseth.

Deretter kommer belysningen inn; hvor vil man ha lyspunktene og hvor ønsker man stikkontakter? Tenk derfor litt over hvor du tror du kommer til å plassere sengen og en eventuell kommode.

- Når det gjelder gardiner, så bør du tenke over om du ønsker at disse skal være lystette eller ikke. Du finner lystette gardiner i velur eller andre forede stoffer. Dette gir et eksklusivt og lunt uttrykk, og de faller fint ned mot gulvet, tipser Bye Øiseth, og utdyper:

- Om du er en morgenfugl og ønsker den florlette varianten, hvor lyset flommer inn og vekker deg om morgenen, kan du velge lette lin- eller bomullsgardiner. La uansett gardinene falle helt ned til gulvet.

Les også: I denne townhouse-leiligheten er hver millimeter bevisst innredet

Interiørtips soverom

Bor du i en liten byleilighet er det ofte dyre kvadratmeter, og det kan være fint å utnytte plassfølelsen ved å åpne opp, gjerne med en stor dobbeldør eksempelvis mellom soverom og stue.

- Da kan jo sengen også lett brukes som dagseng eller ekstra sofa. Et godt tips er å velge soveromsfarge, møbler og tekstiler som passer med rommet det har dør mot. Er man spesielt opptatt av oppussing, så ønsker man jo gjerne å vise frem det man har gjort, og det er bare bra for soveromsluften med åpen dør på dagen, sier Klungsøyr.

Mange sover rett innenfor en åpen dør, og det virker forstyrrende på nattesøvnen.

- Sett heller sengen slik at du har oversikt over døren, men ikke i rett linje innenfor. Bruk gjerne en god sengegavl siden dette gir god støtte, anbefaler hun.

Bye Øiseth påpeker at det er lurt å tenke smarte løsninger om man har liten plass til rådighet. For å holde det ryddig, lett og praktisk, kan det være en ide å bygge sengen litt høy med stige slik at det blir plass til en sofa, spiseplass eller hyller og skap under.

- Bygg med materialer som passer til resten av leiligheten, slik at sengen og soveplassen glir inn i resten av interiøret. Om sengen er i en annen krok av rommet, kan du lett sette opp en skillevegg, for å skape en romdeling.

Skilleveggene finnes i alt fra bambus til stål, og kan sette et fint preg i leiligheten. Den er lett å flytte på dersom man skal ha gjester og ønsker å re opp sengen som en sofa med sengeteppe og ryggputer.

- Velg da et et nattbord med litt størrelse dersom du har plass, slik at dette kan brukes som bord når det er flere på besøk, råder interiørstylisten.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning