Spar penger

Møblene du bør prioritere

Skal du innrede boligen din? Sjekk hvor du bør legge pengene - og hvor du kan spare inn.

SENGEGAVL: Det er både behagelig og lekkert med en sengegavl, men interiørarkitektene mener du bør prioritere andre ting når du innreder. Dessuten kan man enkelt lage den selv.
SENGEGAVL: Det er både behagelig og lekkert med en sengegavl, men interiørarkitektene mener du bør prioritere andre ting når du innreder. Dessuten kan man enkelt lage den selv. Foto: FOTO: Ikea
Publisert Oppdatert

Tenk på dette før du handler

- Det viktigste å tenke over før man innreder hjemme er bosituasjon og livssituasjon. Hvis man vet at man skal kjøpe eller leie ny leilighet i nærmeste fremtid er det viktig å gjøre investeringer i ting man kan ta med seg videre, sier interiørarkitekt Cecilie Claussen.

Du bør derfor velge møbler og annet inventar som også kan fungere med ande planløsninger enn der du bor nå.

- Det andre er livssituasjon. Tenker man å bli flere i nærmeste fremtid bør man også ta dette i betraktning før man investerer i dyrt lite spisebord, sier hun.

Hun anbefaler derfor å planlegge investeringer, og la hjemmet bygges opp over tid.

Interiørdesigner hos Intro interiørdesign, Mia Kjeldstad Hansen, råder til å tenke helhetlig.

- Velg det som er viktig for deg og ta utgangspunkt i hvilken livssituasjon du befinner deg i. Det hjelper lite med en supergod sofa hvis du jobber mye hjemmefra og sitter mest foran pc'n når du er hjemme, sier hun.

De fleste av oss ønsker et hyggelig og innbydende hjem, men det er ikke alltid så lett å vite hvordan man kan få det. Kanskje bor du trangt og sliter med å utnytte plassen godt nok?

Interiørtrender kommer og går, og det viktigste er tross alt at du selv trives i ditt eget hjem.

Likevel har vi som regel begrenset med penger å bruke på interiør. Vi har derfor bedt interiørekspertene om råd til å vite hva man bør prioritere og hva som er mindre viktig.

Dette bør du prioritere

  • Seng

Interiørarkitekt Cecilie Claussen mener en god seng er verdt å investere i. Hun får støtte fra interiørdesigner hos Intro interiørdesign, Mia Kjeldstad Hansen.

- I hvert fall madrass! Sengerammen trenger ikke nødvendigvis være av den kostbare varianten, sier hun.

Det samme gjelder sengetøy. Selv om eksklusivt sengetøy føles luksuriøst er det mange gode, rimelige alternativer.

- Det er ikke nødvendigvis slik at dyrt er best, så vær kritisk og tenk etter om du vil at det skal vare, eller om det er noe du skifter etter sesong, råder Hansen.

  • Hvitevarer

Skal man gå i gang med større oppussing bør en del av budsjettet øremerkes fast inventar.

- Prioriter god kvalitet på alt av fast inventar og elementer: et godt slitesterkt gulv, hvitevarer og så videre, sier Cecilie Claussen fra cecilieclaussen.no.

Men heller ikke her er det nødvendigvis så stor forskjell på dyrt og billig.

- Det er for eksempel mange som har opplevd at kraner fra Ikea holder bedre eller like bra som dyrere alternativer. Legg da heller pengene i en faglært montør, så vet du at grunnarbeidet og montering er gjort skikkelig, sier Mia Kjeldstad Hansen.

  • Viktige detaljer

Hvis du finner et objekt du virkelig elsker vil det sannsynligvis også være med på å skape trivsel i hjemmet ditt.

Suvenirer, kunst og ting som betyr noe for deg bør derfor få plass i budsjettet også, mener Claussen.

Affeksjonsverdi trumfer ofte pris, mener Hansen.

- Er du derimot opptatt av design og kunst, så bruk tid på å finne det som hjertet og magen velger og gi det hedersplassen i hjemmet ditt!

Dette er mindre viktig

  • Skrivebord

Claussen og Hansen er enige om at skrivebord ikke trenger å koste allverdens, da dette er et møbel som neppe utsettes for veldig stor slitasje.

- Dette er ok å spare på, sier Hansen.

  • Sengegavl

En sengelgavl er ikke akkurat et livsnødvendig møbel, men det er greit å vite at det ikke trenger å være spesielt dyrt heller.

BRUK PENGER PÅ DETTE: Fra venstre, øverst: Kunstverk «Cosmorama), 70 x 100 cm, kr 1399 (Room21). Hjuvik blandebatteri med dusj til kjøkken, kr 1495 (Ikea). Skulturen «Stående kvinne» av Louis Chalon er 33 cm høy og har vurdert verdi mellom 8000 og 12000 kr (Blomquist). Bosch kondenstrommel, kr 7999 (Whiteaway). Fra venstre, nederst: Bosch Side-by-Side kombiskap, kr 12 695 (Elkjøp). L’Oiseau trefugl, kr 1000 (Vitra). Lav sengeramme til madrass på 180 cm, kr 12 500 (Norrgavel).
BRUK PENGER PÅ DETTE: Fra venstre, øverst: Kunstverk «Cosmorama), 70 x 100 cm, kr 1399 (Room21). Hjuvik blandebatteri med dusj til kjøkken, kr 1495 (Ikea). Skulturen «Stående kvinne» av Louis Chalon er 33 cm høy og har vurdert verdi mellom 8000 og 12000 kr (Blomquist). Bosch kondenstrommel, kr 7999 (Whiteaway). Fra venstre, nederst: Bosch Side-by-Side kombiskap, kr 12 695 (Elkjøp). L’Oiseau trefugl, kr 1000 (Vitra). Lav sengeramme til madrass på 180 cm, kr 12 500 (Norrgavel). Foto: Produsentene

- Det er supert som et «DIY»-prosjekt over en helg, sier Hansen.

Her ser du hvordan du enkelt laget sengegavlen selv.

  • Barnemøbler

Det sier seg selv at barnemøbler brukes hardt, men i en ganske begrenset periode, så det er ikke her du skal blåse budsjettet.

I tillegg finnes det mange rimelige alternativer.

- Det er så mye fint man kan finne på loppemarked, eller Finn.no, og male, foreslår Hansen.

  • Blomster

Claussen trekker frem blomster som en typisk detalj man ikke trenger å bruke mye penger på. Selv om det er koselig med en bukett i ny og ne, må du ikke gå til den dyreste butikken for å få det fint.

- Friske blomster kan man godt spare på, men skal du ha større grønne planter kan du godt legge litt mer i det. De holder lenger og tåler mer, påpeker interiørarkitekt Hansen.

Ville brukt penger på lamper

Claussen mener at lamper er verdt å investere i.

- God belysning er utrolig viktig for deg og dine omgivelser, og klassiske dekorative lamper kan man ta med seg videre og vil passe de fleste settinger. De har også en sterk dekoreffekt, sier hun.

Interiørdesigneren ville også brukt penger på gode spisestuestoler.

- En god stol kan man ha for alltid! Stoler kan man lett ta med seg videre og kjøper man klassiske objekter kan disse kjøpes inn over tid, sier hun.

Pynteputer og trendy elementer ville hun derimot ikke brukt penger på.

Kan bruke rimelig maling

Hansen, på sin side, ville lagt pengene i de mest brukte hverdagsmøblene.

RIMELIGE VARIANTER: Fra venstre, øverst: Vittsjö laptopbord, kr 249 (Ikea). Jabadabado krakk, kr 179 (Jollyroom). Putetrekk, kr 99 (Ellos). Fre venstre, nederst: Bukett med roser (illustasjonsfoto), Utter barnebord med to krakker, kr 119 (Ikea).
RIMELIGE VARIANTER: Fra venstre, øverst: Vittsjö laptopbord, kr 249 (Ikea). Jabadabado krakk, kr 179 (Jollyroom). Putetrekk, kr 99 (Ellos). Fre venstre, nederst: Bukett med roser (illustasjonsfoto), Utter barnebord med to krakker, kr 119 (Ikea). Foto: Produsentene/Thinkstock

- En god sofa er viktig. Gjerne en med løst, vaskbart trekk. Har du flere trekk i ulike farger kan du også skifte uttrykk på null koma svisj, sier hun.

Ellers ville hun ha hatt fokus på materialer og et godt sluttresultat.

- Det er mange håndverkere der ute, bruk referanser og gå heller for de som er litt dyrere, råder hun.

Av utgifter man kan spare på legger hun til maling.

- Skal du male litt mindre områder, bare én vegg eller ett felt, så gå gjerne for de litt rimeligere merkene, sier Hansen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning