Interiørtrender 2015

Interiørtrendene vi er ferdige med

Nytt år, nye trender. Her er hva vi bør droppe i 2015.

DYREPRINT PÅ PUTER: Ifølge trendekspert Stefan Nilsson er ikke puter med bilder av dyr på en trend vi tar med oss gjennom 2015.
DYREPRINT PÅ PUTER: Ifølge trendekspert Stefan Nilsson er ikke puter med bilder av dyr på en trend vi tar med oss gjennom 2015. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn
Publisert Oppdatert

Et nytt år er i gang, og noen av tingene vi gladelig dekorerte hjemmene våres med i fjor begynner vi kanskje å bli litt lei av.

Skal vi tro ekspertene er vi blant annet ganske ferdig med både teksttrenden, puter med bilder av dyr på, interiør og dekor i kobber og gull – og kanskje til og med det helhvite?

Ja, tekstene forsvinner

Å dekorere hjemmet sitt med tekst er en trend som både er elsket og hatet. Trenden er en del av shabby chic-stilen, som for så vidt er «ut» for lengst siden. Så nå er det kanskje på tide å dra av «Always kiss me goodnight»-klistermerkene fra soveromsveggene og legge bort LOVE-bokstavene fra vinduskarmen og gå videre?

Den svenske trendeksperten og galleristen Stefan Nilsson mener teksttrenden vil byttes ut med plakater.

- Tekstene på veggen erstattes av plakater fra museer med bokstaver – som for eksempel fra Moderna Museet i Stockholm, eller vakre fotoprint, sier han.

Linda Elmin, interiørstylist og eier av interiørbutikken Hviit, tror bokstavtrenden vil fortsette, men gå i en annen retning enn vi har sett til nå.

- Enkeltbokstaver vil holde seg. En enkel B for eksempel kan bety så mye forskjellig. Jeg tror folk vil personliggjøre hjemmene sine mer når det gjelder bokstaver, og også foto/bilder og kopper med bokstaver vil komme mer enn før, sier hun.

Henriette Amlie, interiørdesigner, stylist og blogger på Designlykke, har aldri vært noen fan av bokstavtrenden. Den er jo en del av shabby chic-trenden, som svært mange er ganske ferdig med. Likevel klarer hun å skjønne dem som liker bokstaver, tekster og sitater som pynt i hjemmet sitt.

- Shabby chic-stilen er ut for mange, men det er også mange som liker denne stilen. Jeg har aldri vært fan av budskap på skilt eller dekor, men jeg klarer å se det vakre i bruk av bokstaver i interiøret. Det sagt, så er jeg mer opptatt av å skape en følelse i rommet fremfor å stave det på en pute, sier hun.

Mia Kjeldstad Hansen, koordinator og interiørdesigner hos Intro Interiørdesign, sier også at shabby chic-stilen absolutt har hatt sin storhetstid, og at det fremover vil bli mindre og mindre tunge møbler og veldig slitte detaljer.

- Nordmenn er overstadig glad i kos og lunhet, ispedd en dæsj romantikk. Vår hang til kos er nok en stor grunn til at shabby chic har slått så godt an hos oss, og den har nærmest slått rot i folkesjela. Det er ingen som «koser seg» i så stor grad som nordmenn, sier hun og legger til:

- Det er meget mulig mannfolkene rundt om i de norske hjem blir glad for en strammere og mer «clean» stil fremover.

BOKSTAVTREND: Selv om kanskje ord og tekster er en utgående trend, tror Linda Elmin, interiørstylist og eier av interiørbutikken Hviit, at enkeltbokstaver vil holde seg. - En enkel B for eksempel kan bety så mye forskjellig. Jeg tror folk vil personliggjøre hjemmene sine mer når det gjelder bokstaver, og også foto/bilder og kopper med bokstaver vil komme mer enn før, sier hun.
BOKSTAVTREND: Selv om kanskje ord og tekster er en utgående trend, tror Linda Elmin, interiørstylist og eier av interiørbutikken Hviit, at enkeltbokstaver vil holde seg. - En enkel B for eksempel kan bety så mye forskjellig. Jeg tror folk vil personliggjøre hjemmene sine mer når det gjelder bokstaver, og også foto/bilder og kopper med bokstaver vil komme mer enn før, sier hun. Foto: FOTO: Ane Solstad Sønnesyn

Ut med shimmer, metall, dyr og batikk

Ifølge ekspertene kan fjoråret oppsummeres med å ha vært et ganske gyllent og shiny år, en trend som ikke vil fortsette like sterkt i år.

- Jeg tror folk ble mett på kobber, fordi det tok helt av og at vi vil se mindre og mindre av det i år. Personlig synes jeg kanskje Tom Dixon-telysholdere og lignende bør erstattes med noe nytt – det finnes så mange vakre telysholdere der ute. Det samme gjelder disse posterne som alle har like, sier Amlie.

Pernille Kirstine Møller, trendredaktør og koordinator i trendanalysebyrået Pej-gruppen i København, tror at julen har gjort sitt for at 2015 ikke vil bli like skinnende som fjoråret.

- Shimmertrenden med gull, shine, kobber og metaller generelt ser vi går litt ut nå etter nyttår. Nå har forbrukeren fått nok etter en jul med metaller og shine. Gull og kobber har nådd toppen, og fremover vil vi se mer sølv, sier hun.

Kjeldstad Hansen tror også at vi har fått nok av blant annet dyr, neon og fondeveggen.

- Vi kan med fordel droppe ugler og batikk. Hvis noen fortsatt har detaljer i neon, kan disse også med fordel kastes ut, selv om dette var en kort affære for litt lengre tid siden. Ellers kan du kanskje tørre å droppe fondveggen og heller gå for hele rommet, undrer hun.

Der også på tide at vi kanskje går litt videre på putefronten også?

- Puter med bilde av dyr på var en stor trend i fjor som man godt kan droppe nå. Også ananas i forskjellige varianter er ut, sier Nilsson.

Ikke helt ut med helhvitt

Lenge har man sett den helhvite trenden i mange skandinaviske hjem, og det er ikke til å legge skjul på at vi har trykket lyse hjem til våre hjerter. Men er dette en trend vi faktisk er litt lei av? Kjeldstad Hansen tror farger virkelig vil gjøre sitt inntog i 2015.

- Vi blir (heldigvis) mer vågale på fargefronten. Mørke og matte farger har kommet de siste par årene, og vil fortsette også i 2015. Vi merker også at flere og flere spør om farger til hjemmene sine og lurer på hvordan de kan bruke dem, sier hun og fortsetter:

- Det hvite viker plassen for andre rolige basefarger, som grå- og beigetoner. Tapettrenden fortsetter, og vi ser mer og mer geometriske mønstre.

Amlie tror ikke den hvite trenden blir byttet ut mot den fargerike, og tror heller på mer balansering.

- Jeg tror at etter mange år med sort/hvitt trenden, vil vi nå se en balansering med litt mer farger. Jeg vil forøvrig aldri avskrive sort og hvitt, da disse er «blanke ark» og står til alt. Spesielt hvitt, da dette er en farge som bærer godt med lys inn i hjemmet, sier hun.

Møller hos Pej-gruppen tror det generelt vil komme flere farger i hjemmet og på større flater.

- Vi vil se farger i de kommende sesongene, men det er nedtonede nyanser uten for mye «pang» på de store flatene. De store, nedtonede flatene i hjemmet kan med hell kombineres med litt flere kontraster i innredningens tilbehør, sier hun.

Elmin tror ikke at de som elsker det hvite går bananas med malekosten bare fordi trendene endrer seg. Hun har troen på mer teksturer i hjemmet.

- De som har det veldig hvitt hjemme i dag, vil nok gå for en dusere palett og ulike nyanser av hvitt. Det vil bli mer teksturer i hjemmet, som bruk av tapet. Utover mot høsten vil vi også se mer grått – da vil vi ha det mer intimt og lukke oss litt inne. Nå vil vi jo aller helst ha vår med en gang, sier hun.

Elmin oppsummerer med at det hvite fortsetter, men at man kanskje kombinerer det med treverk i ulike farger og nyanser.

- Man bruker kanskje eikerammer rundt bilder fremfor sorte eller hvite rammer, sier hun.

Nilsson mener det hvite rommet står sterkt i den skandinaviske stilen, selv om han personlig ikke er så fan av det. Han trekker også frem tapet som en trend fremover.

- Vi elsker det hvite rommet. Vi mener at det er en egenskap som gir rom, luft og lys. Derimot ser vi at tapet er sterkt på vei inn, enten bare som fondevegg, eller som enkle, vakre og diskre mønster. Uansett går vi langsomt men sikkert mot mer farger på veggen, sier Nilsson.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning