Tips til fargerikt hjem

- Det enkleste grepet for å skape atmosfære og trivsel i et hjem

Og det trenger slett ikke å være vanskelig!

JA TIL FARGERIKE HJEM: Er du en av de som ikke helt tør å slå deg løs på fargefronten i hjemmet? Da er det på tide å gjøre noe med det. Farger gjør deg glad!
JA TIL FARGERIKE HJEM: Er du en av de som ikke helt tør å slå deg løs på fargefronten i hjemmet? Da er det på tide å gjøre noe med det. Farger gjør deg glad! Foto: FOTO: Sveinung Bråthen/Fargerike
Publisert Oppdatert

Mange av oss går for trygge, og ikke de mest spreke fargene, når vi skal innrede og dekorere hjemmene våre, selv om vi hadde hatt godt av å leke oss mer med farger.

Blant annet ble oransje kåret til årets farge 2015 av Fargerike, som bare er enda en grunn til å innføre mer farger i de norske hjem. Ikke bare frisker det opp og gjør boligen mer personlig, men farger gjør også noe med oss psykisk.

- Farger er viktig for oss, vi føler oss alltid piggere på dager med godt vær med høy, blå himmel og varm, deilig sol. Har vi tåke og regn, blir vi mer nedstemt. Dette er jo enkel psykologi, men vi kan godt overføre dette til hjemmet vårt, sier kreativ leder hos Fargerike, Tale Olivia Henningsen.

Fører til atmosfære og trivsel

Har vi en favorittfarge, vil vi føle oss mye bedre når vi omgir oss med den. Et interiør vil også virke mer spennende med farger, mener Henningsen.

- Helt hvite/grå og nøytrale nyanser vil ikke gi like mye til flatene vi omgir oss med. Ved å bruke farger vil vi få et mer personlig hjem, og ikke minst et hjem vi er gladere i. 

Fargeekspert- og konsulent Dagny Thurmann-Hoelseth sier det er flere viktige grunner til at du skal bruke farger hjemme.

- For det første er mennesket mer komfortabelt og avslappet i fargerike omgivelser, vi kommer tross alt fra naturen, som er enormt fargerik. Farger er også det enkleste grepet for å skape atmosfære og trivsel i et hjem, sier hun og fortsetter:

- I tillegg får farger deg til å føle. Avhengig av hvilke farger du velger, kan du føle ro, glede, sorg, entusiasme, sult, varme, avslapning, energi, osv. Velg farger klokt, og du kan skape akkurat de følelsene du ønsker.

Farger er et viktig og stemningsskapende element, og forteller også veldig mye om personen som bor i leiligheten.

- Tenk bare hvordan Villa Villekulla ser ut og på hun som bor der. Alle barn (og voksne!) har nok en gang ønsket seg et lekent hus som det. Til sammenligning kan vi tenke på sykehus og hvordan kalde farger eller fravær av farger gjør at vi tenker på det som kjedelig, traust og sterilt, sier interiørdesigner og koordinator Mia Kjeldstad Hansen hos Intro Interiørdesign.

FARGERIKE BLOMSTER: Et supert triks om du ikke er like vågal og går for rosa farger i stuen, er å friske opp hjemmet med fargerike blomster. - Jeg elsker blomster! Det deilige er at de kan settes sammen i alle varianter. Til jul hadde jeg oransje roser og kongler. Sammen med den oransjee kanten på serviset ble det akkurat passe jul. (Farge: St. Paulia FR 2504.)
FARGERIKE BLOMSTER: Et supert triks om du ikke er like vågal og går for rosa farger i stuen, er å friske opp hjemmet med fargerike blomster. - Jeg elsker blomster! Det deilige er at de kan settes sammen i alle varianter. Til jul hadde jeg oransje roser og kongler. Sammen med den oransjee kanten på serviset ble det akkurat passe jul. (Farge: St. Paulia FR 2504.) Foto: FOTO: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Fargerike

Nordmenns fargevaner

Mange har kanskje et inntrykk av at nordmenn ikke er særlig fargerike av seg, i alle fall ikke nå i nyere tid. Thurmann-Hoelseth mener det er på tide med mer farger i norske hjem.

FARGETILHENGER: Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike, synes nordmenn hadde hatt godt av mer farger i hjemmene sine. -  Farger er viktig for oss, vi føler oss alltid piggere på dager med godt vær med høy, blå himmel og varm, deilig sol, sier hun.
FARGETILHENGER: Tale Olivia Henningsen, kreativ leder i Fargerike, synes nordmenn hadde hatt godt av mer farger i hjemmene sine. - Farger er viktig for oss, vi føler oss alltid piggere på dager med godt vær med høy, blå himmel og varm, deilig sol, sier hun. Foto: FOT: Sveinung Bråthen/Fargerike

- Nordmenn er historisk sett svært fargeglade, og måten vi har fargesatt hjemmene våre de siste årene, kan ikke beskrives som annet enn svært unorsk. Det er gode grunner til at vi har vært så glade i farger, og den viktigste er fraværet av lys store deler av året. Vi trenger farger for å få nok energi gjennom vinterhalvåret, sier hun.

Henningsen synes vi nordmenn er litt kjedelige, og at vi ikke er flinke nok til å leke oss med farger – fordi vi velger det «naboen» har.

- Vi er altfor lite flinke til å velge noe utenfor boksen. For når vi nordmenn liker noe, så liker vi det veldig godt alle sammen! Og vi er veldig redde for å skille oss ut. Her kommer kanskje janteloven litt inn, undrer hun.

Kjeldstad Hansen tror mange nordmenn er redde for å fargesette for mye av frykt for å gå lei og for å sette sammen feil farger.

- Hvis man er usikker, er det ikke verre enn å ta en prat med en fagperson som kan hjelpe til. Mange har spesielle ting i hjemmet sitt de ønsker å fremheve, ofte ting med affeksjonsverdi som ikke nødvendigvis passer med interiørtrendene som endrer seg hele tiden, sier hun og legger til:

- Med profesjonell hjelp kan man få integrert og fremhevet spesielle elementer på en god måte. Kanskje maleriet arvet fra bestemor får et helt nytt liv på en vegg som er malt i grønt heller enn en kritthvit bakgrunn.

Generelle fargeregler

Er du nybegynner innenfor den fargerike interiørverdenen, kan det være greit å ta med seg noen regler og tips på veien før du setter i gang med å fargelegge boligen din. Mange vegrer seg kanskje for å innføre farger i hjemmet, nettopp fordi de er usikre på hva som passer sammen og ikke.

- Farger på den samme siden av fargesirkelen ser alltid fine ut sammen, de er som en glad og lykkelig familie. De kalde fargene på den ene siden, og de varme på den andre. Ellers kan du se etter farger som er nyanselike, altså forskjellige farger men med samme nyanse, som betyr grad av sorthet, hvithet og farge, sier Thurmann-Hoelseth.

Henningsen hos Fargerike råder deg til å legge de planlagte fargene sammen på et ark, altså lage deg et moodboard, om du er usikker på om en fargekombinasjon vil bli vellykket.

- Ha det fremme noen dager og bli kjent med fargene. Da er det enklere å se om dette er noe du vil, samt at du ser det i forskjellig dagslys, sier hun.

BLÅ SPISESTUE: Hva med blå vegger i spisestuen sammen med en lekker tapet? - Rommet får en god kontrast med den lette, kjølige blåfargen (Prekestolen FR 1412), mot de varme kobbertonene og treverk i gyldne farger. Naturmaterialer i gulv og på detaljer, og ikke minst tapeten med fugler, gir rommet et inntrykk av norsk nostalgi, sier Tale Henningsen.
BLÅ SPISESTUE: Hva med blå vegger i spisestuen sammen med en lekker tapet? - Rommet får en god kontrast med den lette, kjølige blåfargen (Prekestolen FR 1412), mot de varme kobbertonene og treverk i gyldne farger. Naturmaterialer i gulv og på detaljer, og ikke minst tapeten med fugler, gir rommet et inntrykk av norsk nostalgi, sier Tale Henningsen. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Fargerike

Slik innfører du farger

Så, hva gjør du da, om du har et noe fargeløst hjem og har lyst å friske opp og gjøre det mer fargerikt? Under avslører fargeekspertene noen av de enkleste triksene i boka for å få det til.

HARMONI: Fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth synes egentlig det meste i hjemmet er elementer som kler farger godt. -  Pass bare på at fargene harmonerer med hverandre, sier hun.
HARMONI: Fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth synes egentlig det meste i hjemmet er elementer som kler farger godt. - Pass bare på at fargene harmonerer med hverandre, sier hun. Foto: FOTO: Sturla Bakken

Farger til de ulike rommene

Stue: Blått, blågrønt og grønt er ideelle, nøytrale baser som passer til de aller fleste andre farger, bortsett fra eggehvitt.

Soverom: For god søvn - grønt, blågrønt, blått eller lavendel, gjerne duse eller helt mørke nyanser. For mye moro - lillatoner, de øker kreativiteten! Ferskenfarger får deg også til å kle av deg, så for en singel som ønsker mange erobringer, kan det være et godt valg.

Gang: Her kan du gå bananas og velge en farge som gjør deg gal av lykke, rolig og veltilpasset eller får frem fnisingen. Det er et rom du egentlig bare går gjennom, og perfekt for de litt ville og gale valgene. Tenk bare på at dette er det første rommet du ser når du kommer hjem og det siste du forlater.

Kjøkken: Blåtoner senker apetitten mens fersken/korall/ og varmere toner øker den.

Kilde: Dagny Thurmann-Hoelseth

- Vis mer av deg selv. Våg å være personlig i interiøret ditt. Sett sammen ting som ikke nødvendigvis passer sammen stilmessig. Bruker du riktige fargekombinasjoner kan de merkeligste ting se bra ut på samme hylle. Belysning og planter er andre ting man enkelt kan tilføre, sier Kjeldstad Hansen.

- Det kan være enkelt å friske litt opp. Hva med å kjøpe et par lerret og male de i kule farger eller trekke de opp med tapet og henge de opp på veggen? Er der bilder fra før, kan jo en male MDF (Medium Density Fibreboard) og henge bildet opp på platen – husk bare å feste den. Da kan det være bildene dine kommer bedre frem, sier Henningsen og fortsetter:

- Har du ikke tid til dette, elsker jeg avskårne blomster. Det er en veldig enkel måte å få inn farger, og ikke minst blir man veldig glad av å se på dem.

Thurmann-Hoelseth mener det enkleste for å oppnå atmosfære i hjemmet er å male veggene. Men hun skjønner at dette kan føles som et for stort prosjekt, og har flere triks og tips å komme med.

- Det dyreste er en sofa i en deilig farge du blir glad av, men rimeligere måter å tilføre farger og atmosfære på er for eksempel puter. Velg puter i forskjellige farger som harmonerer med hverandre. Begynn for eksempel med en pute som har et fargerikt mønster, og trekk ut farger på mønsteret til de andre putene. Det vil gi en umiddelbar følelse av harmoni uten at det føles matchete, sier hun.

Videre nevner hun også spisestoler og lenestoler og gulvtepper som andre elementer som kler farger godt, ja, egentlig det meste.

- Pass bare på at fargene harmonerer med hverandre, så ikke kjøp rødt teppe, rød stol og røde stearinlys, velg heller for eksempel rød stol, korallfarget teppe og en vakker vase i en dus blåtone. Det vil se vakkert ut sammen på en naturlig måte, sier Thurmann-Hoelseth.

BLÅ OG DUS STUE: Ifølge fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth er en fargerik lenestol en perfekt og ikke for vågal måte å innføre farger i hjemmet på. - Elementer som kler farger godt, er spisestoler og lenestoler, gulvtepper, ja, egentlig det meste. Pass bare på at fargene harmonerer med hverandre.
BLÅ OG DUS STUE: Ifølge fargeekspert Dagny Thurmann-Hoelseth er en fargerik lenestol en perfekt og ikke for vågal måte å innføre farger i hjemmet på. - Elementer som kler farger godt, er spisestoler og lenestoler, gulvtepper, ja, egentlig det meste. Pass bare på at fargene harmonerer med hverandre. Foto: FOTO: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Fargerike

Tips for den mer vågale typen

Er du typen som tør nesten hva som helst, er der nesten ikke grenser for hva du kan gjøre for en fargerik bolig. Tapet er et av eksperttipsene.

- Tapet er et spennende valg som kan gi personlige uttrykk. Her er det en mengde mønstre å velge mellom. Å tapetsere eller male alle fire vegger gir økt romfølelse og et mer helhetlig uttrykk, sier Thurmann-Hoelseth.

Hun råder deg til å få profesjonell hjelp til å sette sammen en god fargepalett for deg, hvis du synes det føles for vanskelig.

- Det kan virke litt komplekst i begynnelsen, men etter hvert vil du få teken på det. Øvelse gjør mester, sier fargeeksperten.

Henningsens tips er å bruke flere farger i samme rom, ikke bare ton i ton eller to farger. Bruker du flere farger, blir helheten mer spennende.

- Det kan også være tøft å blande mønster både på tekstiler og tapet. I tillegg vil ofte fargene ta seg enda bedre ut hvis man unngår hvite lister og tak. Får dette litt farge kommer alt bedre frem, sier hun.

FARGET VASKEROM: I et så herlig og fargerikt vaskerom blir jo det nesten gøy å ta klesvasken? Tale Henningsen i Fargerike synes i alle fall det. - I vaskerommet har fjærene vi har sett en stund tatt en litt annen vri, de er i farger. Deilige lette fjær som svever rundt. Får jo nesten lyst til å brette klær! (Tapeten er hentet fra Borge, Home Passion).
FARGET VASKEROM: I et så herlig og fargerikt vaskerom blir jo det nesten gøy å ta klesvasken? Tale Henningsen i Fargerike synes i alle fall det. - I vaskerommet har fjærene vi har sett en stund tatt en litt annen vri, de er i farger. Deilige lette fjær som svever rundt. Får jo nesten lyst til å brette klær! (Tapeten er hentet fra Borge, Home Passion). Foto: FOTO: Sveinung Bråthen STYLING: Christine Hærra - Fargerike

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning