Liten leilighet

Bor du trangt?

Tabbene du bør unngå!

UNNGÅ SMÅ MØBLER: - Hvis møblene får Lilleputt-størrelse, ser du med en gang at plassen er liten. Velg heller en riktig god sofa å synke ned i etter en lang uke, og kutt ut lenestoler og stuebord, sier Solveig Grøvle, gründer av Norske Interiørbloggere, stylist og interiørfotograf.
UNNGÅ SMÅ MØBLER: - Hvis møblene får Lilleputt-størrelse, ser du med en gang at plassen er liten. Velg heller en riktig god sofa å synke ned i etter en lang uke, og kutt ut lenestoler og stuebord, sier Solveig Grøvle, gründer av Norske Interiørbloggere, stylist og interiørfotograf. Foto: FOTO: IKEA
Publisert Oppdatert

Det kan være en utfordring å bo på lite areal. Kanskje får du ikke plass til alt du eier, sliter med å holde det ryddig eller ikke får til å innrede på den måten du vil.

Men, med noen få triks på veien er det fullt mulig å få det fint og ryddig selv om du bor trangt!

- Et generelt triks er å prøve å ikke blande for mange farger og materialer, da dette vil gi rommet et mer «rotete» inntrykk, og dermed virke mindre, sier Trude Pleym i IKEA.

Skap en illusjon av større rom

Det er ikke uten grunn at alle eiendomsmeglere elsker lyse, og helst hvite boliger.

- Rommet føles større, da lyset reflekteres og skaper illusjonen om et større rom. Har du selvdisiplin nok til å holde møblene i lyse farger, er dette også svært effektivt, sier Solveig Grøvle, gründer av Norske Interiørbloggere, stylist og interiørfotograf og legger til:

- Dess lysere farger og dess mer ting som matcher, dess større vil plassen føles.

Arkitekt og interiørstylist Åsa Dyberg er enig.

- Det er en fordel om du har en ganske lys fargeskala. Mørke farger gjør at vi opplever rommet som mindre, sier hun.

Også speil og lys kan gjøre sitt for en illusjon av større rom.

- Speil reflekterer lyset og skaper dybde i rommet, det kjennes som det fortsetter. Lyspunkter i hjørner gjør også at rommet kjennes større, sier Dyberg.

Grøvle råder deg til å plassere speilet slik at det kan speile vinduer.

- Det gir enda mer lys, sier hun og legger til at også striper og tapet er gode triks for opplevelsen av større rom:

- Striper enten oppover for å skape høyde eller bortover for å skape bredde er fint for å skape illusjon av større rom, og også tapet eller annen action i taket i lyse farger skaper høyde.

UTNYTT SKRÅVEGGEN: Det kan være vanskelig å få plass til et stort garderobeskap i små boliger, men da er  skråvegger perfekte!
UTNYTT SKRÅVEGGEN: Det kan være vanskelig å få plass til et stort garderobeskap i små boliger, men da er skråvegger perfekte! Foto: FOTO: IKEA

Ikke gå for små møbler

Du tenker kanskje det er best å gå for litt «mindre» møbler når rommet i seg selv er lite, men Grøvle anbefaler deg å gå for full størrelse på møblene.

- Hvis møblene får Lilleputt-størrelse, ser du med en gang at plassen er liten. Velg heller en riktig god sofa å synke ned i etter en lang uke, og kutt ut lenestoler og stuebord.

Et annet tips er å ha små bord på hver side av sofaen eller en gjennomgående hylle bak den, hvor du kan sette fra deg mat og glass.

- Videre bør du velge et spisebord med ordentlige stoler og kutte ut arbeidsbordet – og ikke minst ubrukelige barstolløsninger, sier Grøvle.

Pleym i IKEA råder deg til å ta i bruk fleksible og mobile møbler som kan fylle flere behov eller enkelt flyttes.

- Gå for multifunksjonelle/flerfunksjonelle møbler, som for eksempel en sovesofa – sofa og seng i ett, med innebygget oppbevaring. Eller en krakk, som ikke bare er en ekstra sitteplass, men som også kan fungere som nattbord eller for å nå opp til de øverste hyllene, sier Pleym.

Også møbler som kan stables, forlenges eller klappes sammen når de ikke er i bruk, og enkelt tas frem igjen når behovet melder seg, er supert å investere i.

- Dette kan være stoler, krakker, nedfellbare bord og bord som kan forlenges. Plasser møbler i eller under hverandre, som for eksempel en krakk under en benk, eller en fotskammel under et bord, råder Pleym.

BRUK VEGGENE: En ledig vegg, selv om den ikke er så stor, kan brukes til mye – blant annet skohyller.
BRUK VEGGENE: En ledig vegg, selv om den ikke er så stor, kan brukes til mye – blant annet skohyller. Foto: FOTO: IKEA

Utnytt høyden i rommet

Er det én ting som vanligvis er ganske normal størrelse på i små boliger, så er det høyden. Og den bør du utnytte til det fulle!

- Skap bør være store og gå helt til taket. Alt som får øyet til å søke oppover, gir illusjonen av mer plass, sier Grøvle.

Høyden er også perfekt å bruke som lagringsplass.

- Mindre fine ting kan du gjerne legge i esker som er tydelig merket og lett å finne, men bøker synes jeg gir et hjem personlighet, så de synes jeg ikke man skal gjemme bort i esker, sier Dyberg.

- Dess mer du klarer av oppbevaring av veggen, dess bedre er det. Men henger du bare opp hyller blir det fort rotete, så prøv å skjule rot så godt det lar seg gjøre, sier Grøvle.

Pleym råder deg også til å ikke ha for mye åpen oppbevaring.

- Rene, enkle, lyse flater gjør at rommet blir mer åpent og virker større. Dessuten kan det skjule seg mye bak skap og dører, sier hun.

Husk også at tingene du plasserer på langs eller oppover veggen, bør være nøye planlagt.

- Finn løsninger som går fra gulv til tak, og plasser det du bruker sjeldent øverst, for så å frigi plass nederst til det du bruker hver dag, sier Pleym.

Andre smarte lagringsplasser

Utenom høyden, er det mange steder du kan utnytte som lagringsplass.

- De klassiske gjemmestedene er under sengen og sofaen. Her er det mye plass, så utnytt dette med kasser med hjul som kan dras ut, sier Grøvle fra Norske Interiørbloggere og legger til:

- Er soverommet trangt, kan det lønne seg å tegne et raskt kart over hvor ting er plassert under dobbeltsengen, så slipper du akrobatiske krumspring når du skal finne soveposen du la bort i fjor høst.

Pleym synes du bør tenke stort på liten plass, og utnytte all mulig plass du har.

- Bruk hver tomme under, over, inne i, bak, i et hjørne, mellom... Det finnes alltid plass til en knagg, en hylle eller andre smarte løsninger på eller bak en dør, sier hun.

Du bør også tenke på de skjulte plassene du har til rådighet over døren, toalettet, vinduet, mellom to skap eller under sengen.

- Da kan du doble den plassen du har ved å aktivt ta i bruk vegger og tak, sier Pleym i IKEA.

UTNYTT HØYDEN: - Skap bør være store og gå helt til taket. Alt som får øyet til å søke oppover, gir illusjonen av mer plass, sier Solveig Grøvle, gründer av Norske Interiørbloggere, stylist og interiørfotograf.
UTNYTT HØYDEN: - Skap bør være store og gå helt til taket. Alt som får øyet til å søke oppover, gir illusjonen av mer plass, sier Solveig Grøvle, gründer av Norske Interiørbloggere, stylist og interiørfotograf. Foto: FOTO: IKEA

Slik unngår du rot i små boliger

Rot i små boliger kan ofte få boligen til å se enda mindre ut, og Grøvle er klar i sin tale om hva som må til for en liten OG ryddig bolig.

- Du trenger dobbelt så mye oppbevaringsplass enn det du først tror. Alle ting må ha en fast plass, da blir det automatisk ryddig. Problemet oppstår når du ikke har tenkt ut hvor for eksempel plast og papirinnsamling skal kastes, sier hun.

Grøvle sitt beste tips er at rotet ikke skal synes etter du har satt noe av det på plass. Som for eksempel: Selv om du er en ekte lesehest behøver du ikke vise hver eneste bokrygg til de som kommer på besøk.

- Gjem alt i skap. Skap med dører trenger noe radius, men er det aller beste alternativet. Sjalusidører eller foldedører kan brukes hvis det er vanskelig å få en dør opp og igjen, eller gjemt bak en gardin, sier Grøvle.

Interiørekspertenes personlige tips

Pleym:

- For å få en hybel til å virke større, kan du skape rom i rommet ved å bruke en romavdeler, som en frittstående hylle, tekstil, osv. Del rommet inn i soner, fordelt på funksjon og behov.

- Invester i det du kan ta med deg videre, og tenk på at dette sikkert ikke er det siste stedet du bor.

- Prøv å ikke blande for mange farger og materialer, da dette vil gi rommet et mer "rotete" inntrykk, og dermed virke mindre.

Grøvle:

- Av alle ting som skaper rot i et hjem er tørkestativet det vanskeligste å gjemme unna. Skal du bo smått, er det et hett tips å gå på visninger hvor det er muligheter for tørkeloft eller kjeller.

- Husk å dekorere nok, selv små hjem. Et par skikkelig store bilder i samme nyanse som møbler og dekor skaper harmoni. Det trenger ikke være japansk minimalisme selv om en bor smått.

- Glem gardiner. På liten plass er det bedre å pynte med skikkelig flotte lister, for eksempel i høyglans. Dette gir dybde i rommet.

- Trekk møblene ut fra veggen der det er mulig, det gir følelsen av luft. Sofaen er letteste å prøve dette trikset på.

Dyberg:

- Bruk høyden/veggene, og heng opp så mye som mulig.

- Ha en harmonisk fargeskala. Ton-i-ton skaper en ro og gjør at rommet kjennes mer velbalansert. Å jobbe med ulike teksturer er alltid vakkert og skaper en fin variasjon, selv om fargen er den samme.

- Belysning er utrolig viktig. Ha mange lyspunkter, som skaper fin stemning, og belysning i hjørner gjør også at rommet oppleves større.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning