Lisa Marie bladde i avisen da hun så annonsen: – Tårene begynte nesten å renne
På det gamle bruket Fosskleven på Å i Orkland kommune holder Lisa Marie Husby hus. Her har det vært tusenkunstnere før henne.

– Jeg er fascinert av en av de gamle eierne, Ole Grut. Han bodde her for rundt hundre år siden og var svært kreativ og oppfinnsom. Det er interessant gå rundt her på gården og finne ting han laget i sin tid, gjenstander han prøvde å ta patent på.
– En av de mest finurlige gjenstandene er vel et høreapparat han laget da han var godt over 80 år og begynte å bli tunghørt. Høreapparatet består av en trakt, en gummislange og et sigarettmunnstykke, forteller Lisa Marie Husby engasjert.
Det rasler i høye ospetrær. Tunet er grønt og flatt, den lille trønderlåna har torvtak. Utsikten ned mot bygda, der lakseelva Orkla snor seg sølvblank nederst i dalen, er storslagen. Og på engene rundt huset vaier markblomstene.
– Det er slik en ro her, sier Lisa Marie. – Bare det å gå ut på tunet her, og ikke se et menneske. En blir rett og slett glad av det.
Samtidig kommer det klart frem at Lisa Marie slett ikke er noe usosialt menneske. Hun har engasjert seg i bygdekvinnelaget i bygda, og forteller ivrig om mengdene med rømmegrøt gjengen skal koke til 400 gjester til helga. Det skal være markedsdag på Å.

Lærer treskjæring
– Dugnadsånden er stor her i bygda, og det er utrolig hva folk får til. Når en trenger hjelp til noe, er det alltids noen med traktor eller som kan noe spesielt, som kommer og hjelper. Mange her har hjulpet meg, etter at jeg kjøpte Fosskleven. Og jeg synes det er meningsfullt å gi noe tilbake.
Det står en stor bukett markblomster på bordet. Lisa Marie tar ei rabarbrakake ut av ovnen, og forteller mer om Ole Grut.
– Han skal ha vært god på å lage rabarbravin. Det er store rabarbraplanter her, og jeg har tenkt å prøve meg på å lage vin jeg også nå. Da jeg kjøpte bruket, fulgte nesten alt inventar med, inkludert noen svære fine vinballonger. Så alt ligger til rette for at jeg kan prøve å brygge vin. Jeg fant faktisk ei gammel rabarbravin-oppskrift her i huset.


Som Ole var det, har også Lisa Marie mange ideer, og synes det er gøy å prøve seg på nye gjøremål.
– Det er artig å lære noe nytt, og for tida driver jeg og lærer meg treskjæring. Hver torsdag tilbringer jeg tre timer sammen med bestefaren min og noen av kameratene hans. Alle er over åtti. Jeg er i gang med å lage meg et klesstativ med utskjæringer, som jeg skal sette opp ute. Det blir veldig fint!
Rømmegrøt er heller ikke noe hun har kokt før.
– Men jeg har fått en del tips nå, fra lokale damer, og gleder meg til å gå i gang. Det kommer nok til å gå bra.
Les også: Pensjonatet hadde stått forlatt i 60 år da Amund og Sunniva flyttet inn

Tilfeldighet
Uten koronapandemien, hadde nok ikke Lisa Marie funnet Fosskleven.
– Jeg studerte Ledelse og bærekraft i Skottland i 2020, og så ble alle studentene sendt hjem til sine respektive hjemland, på grunn av pandemien. Jeg satt hjemme på Orkanger hos mamma og bladde i Adresseavisen, da jeg så annonsen: Småbruk til salgs.
Lisa Marie fikk med seg tanten sin og de dro på visning.


– Da jeg så tunet første gang, begynte tårene nesten å renne, for jeg følte så sterkt at dette var rette stedet for meg. Det var altfor dyrt, egentlig, og det ble budrunde. Det faktum at mamma kunne stille som kausjonist, og at jeg fikk meg fast jobb, omtrent på samme dag som budrunden foregikk, gjorde at banken ga tommel opp.
Plutselig var hun eier av et småbruk, der enkelte av husene trolig er fra rundt 1600-tallet.
Til denne historien hører også at Lisa Marie var på Utøya i 2011.
– En slik opplevelse endrer deg for alltid. For meg var det viktig å etter hvert prøve å klare å finne en ro, også når en er alene. Dette har Fosskleven hjulpet meg med å få til.
– Det er fremdeles utrolig å våkne her på morgenen, og prøve å ta innover seg at stedet er mitt. Den forrige eieren, ei dame som het Sidsel, malte og pusset opp litt her, og jeg har fulgt litt på.
– Jeg har fått byttet ut kjøkkeninnredningen, laget bad og bygd platting, blant annet. Golvene på loftet er også slipt og beiset nå, og jeg har fått ryddet og ordnet til ute.

Fantastisk å våkne
Småbruket har en to mål stor tomt. Fosskleven er regulert til fritidsbruk, og Lisa Marie bor ikke her fast, men er der mye, særlig i sommerhalvåret.
– Til 30-årsdagen min fikk jeg sagd ned noen gigantiske furutrær på eiendommen. En mann her fra grenda hjalp meg med å lage utemøblement av stokkene. Det ble praktisk. Når en vil noe her i bygda, trenger en ikke alltid bruke så mye tid fra idé til handling.


Oppe i andreetasjen er det to soverom; rosarommet og gulrommet. På rosarommet står ei stor dobbeltseng foran det åpne vinduet, og vinden får gardinene ril å blafre.
– Det er fantastisk å våkne her på morgenen, sier Lisa Marie.
– Ei kattugle holder til i skogen rett utenfor, og det gir slik en ro å høre på dem. Også er det så grønt, her, og trær som også har lyder, av vind og blader som beveger seg. Det er et herlig rom å sove i.
Gulrommet var mørkegrønt før. Lisa Marie valgte å male det gult og å slipe golvet.
– Jeg beiset også golvet mørk brunt. Det ble en annen stemning i rommet etter at det ble pusset opp.
Les også (+): Kommunen har laget bråk og hevdet at vi skulle ha søkt om innvendig oppussing av hytta


Optimale solforhold
Alle vinduene i den gamle trønderlåna er gamle og har ujevne glass.
– De er så fine, og duger godt til det bruket vi har nå. Men på vinteren, når det er tjue minus ute, kan jeg merke godt at huset er gammelt og kaldt. Golvene er tynne, og ikke sjelden puster jeg ut frostrøyk når jeg våkner om morgenen.
– Da vurderer jeg å bytte ut de gamle vinduene med nye. Men jeg har ikke kommet så langt ennå. Det er jo så koselig her, når det er akkurat som nå, sier Lisa Marie, som tilbringer så mye tid hun kan på Fosskleven.
– Solforholdene på tunet er optimale, og så er det noe eget med å høre suset fra ospene og være så tett på dyr og fugler. Her er det ikke uvanlig å se både hjort, rådyr, grevling og rev. I fjor hadde jeg en liten ekornunge som bodde på verandaen.

Som den sankeren hun er, setter Lisa Marie også pris på det som er å finne i marka oppom bruket.
– Jeg sanker sopp, plukker blåbær, solbær, tyttebær multer, bringebær og rips. Og rabarbra, da. Det blir virkelig artig å prøve seg på den vinoppskriften!
