Smarte småhus

Kunne du bodd i en shippingcontainer?

Det er mange grunner til å bo i en container.

TILBYGG: Tilbyggene på begge sider av dette huset i Colorado er laget av gamle containere.
TILBYGG: Tilbyggene på begge sider av dette huset i Colorado er laget av gamle containere. Foto: FOTO: Braden Gunem
Publisert Oppdatert

Sjekk disse geniale containerløsningene!

Byer er dyre å bo i. Når mange skal bo på liten plass, presses prisene opp og tilgangen ned. Slik er det ikke bare her på hjemmebane, men også de fleste andre steder i verden. I tillegg økes kravene stadig til arkitektur som ikke skal gå på akkord med verken miljø, mennesker eller materialer.

Å skulle kunne finne løsninger av sånne utfordringer krever sin mann - og kvinne, og både arkitekter, designere og byggmestre verden over tvinges til å tenke både nytt og kreativt når det gjelder å komme opp med smarte løsnigner på bolig-utfordringer.

Bygger bolig av gamle containere

Én mulig løsning på både plass- og pengeutfordringer når det gjelder nye boliger, er å ta i bruk konstruksjoner som allerede eksisterer. Et eksempel på en slik løsning er å bruke gamle shippingcontainere i boligprosjekter. I byer og tettbygde strøk kan containere og lignende småhus med compact-living løsninger være et smart og plassbesparende tiltak. For ikke å snakke om langt billigere enn å skulle bygge noe nytt fra bunnen.

- Shippingcontainere kan absolutt møte og leve opp til mange kriterer for moderne boligønsker, forklarer design- og arkitekturnettstedet Designmilk.

- De er både moderne, kosteffektive og ikke minst miljøvennlige.

Her er flere gode ekspempler på tilfeller hvor man har benyttet gamle shippingcontainere for å skape smarte og effektive små-boliger og tilbygg:

Sjekk disse geniale containerløsningene!

Skandinavisk stil

Tre gamle shippingcontainere satt oppå hverandre.

UTROLIG, MEN SANT: Dette huset er bygget av shippingcontainere.
UTROLIG, MEN SANT: Dette huset er bygget av shippingcontainere. Foto: FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency
BARE BEGYNNELSEN: Det er nesten ikke til å tro, men denne kommer til å ende opp som et lekkert, moderne hjem.
BARE BEGYNNELSEN: Det er nesten ikke til å tro, men denne kommer til å ende opp som et lekkert, moderne hjem. Foto: FOTO: Jens Markus Lindhe/Arcgency

Arkitektene hos Arcgency i Danmark ønsket å gjøre noe unikt, og ville benytte seg av materialer og byggemåter som ikke krevde ekstra ressursbruk da de skulle bygge prototyp-huset i Kina, som har fått navnet WFH House.

Løsningen? Tre gamle shippingcontainere satt oppå hverandre skapte selve rammen for huset.

- Dette er ressursfornuftig arkitektur på sitt beste, forklarer arkitektene Møller, Vinzent og Sharpe til designnettstedet Freshome.

- Denne typen bolig kan bli eksportert og settes opp overalt i hele verden. Det er mer enn arkitektur. Det er et bærekraftig produkt.

I tillegg skal modulene kunne settes sammen, ikke bare til eneboliger, men også til flere etasjer høye byhus eller boligblokker.

- At byggeperioden fra begynnelse til slutt er såpass mye kortere enn med "vanlige" hus, gjør at huset kan følge eier om man vil flytte på seg.

Et hjem som imponerer

Colorado, USA.

På dette moderne hjemmet i delstaten Colorado i USA har arkitekt Brad Tomecek (tidligere Studio H:T, nå Tomecek Studio) tatt i bruk shippingcontainere for å skape et hjem som var ment å vise at man fint kan gå ned litt i areal samt bruke kreative måter å bygge på, og likevel ha et hjem som er både stort nok og flott å se på.

TILBYGG: Tilbyggene på begge sider av dette huset i Colorado er laget av gamle containere.
TILBYGG: Tilbyggene på begge sider av dette huset i Colorado er laget av gamle containere. Foto: FOTO: Braden Gunem

- Vi ville vise at man kan bruke miljøvennlige strategier og materialer, og likevel skape et hjem som imponerer, forklarer arkitekt Brad Tomecek til Klikk Bolig.

- I dette tilfellet dreide det seg om å ta i bruk resirkulerte materialer, grønne tak, passiv nedkjøling og oppvarming ved hjelp av pellet-steiner.

Det er hovedetasjen i boligen som har fått to shippingcontainere festet på, og som bidrar til å skape mer plass og rom i første etasje.

- Soverommene ligger i den delen av strukturen som er selve containerne, forklarer Tomecek.

- Det samme gjør bad, hjemmekontor, vaskerom og kjøkken.

Nærhet til naturen i container

San José i Costa Rica.

Denne oransje shippingcontaineren er det arkitektene hos Benjamin Garcia Saxe Architecture i San José i Costa Rica som står bak. Containeren, som er hjem til ekteparet Gabriela Calvo og Marco Peralta, har blitt boligen de alltid hadde drømt om. De har fått nærhet til naturen og hestene de driver oppdrett av, samtidig som de bare bor 20 minutter i bil unna storbyen San José.

- Det å lage hjem av en shippingcontainer var noe paret selv var med på å bestemme, forklarer arkitekt Benjamin Garcia Saxe til arkitekturnettstedet Arch Daily.

UT I NATUREN: Eierne av denne containerboligen ønsket å bo slik at de hadde naturen like utenfor døren - men storbyen bare en kjøretur unna.
UT I NATUREN: Eierne av denne containerboligen ønsket å bo slik at de hadde naturen like utenfor døren - men storbyen bare en kjøretur unna. Foto: FOTO: Andres Garcia Lachner

- De ønsket en fri og økologisk livvstil. Jeg hadde som mål å i tillegg gi dem soloppganger, solnedganger og utsikt mot naturen rundt.

Taket mellom de to containerne er laget av vrakmetall.

- Dette ble fjernet fra containerne for å lage vinduer, forklarer Garcia Saxe.

Containerhus som kan bli med på reisen

Mobile Dwelling Unit.

Denne containeren, som har vært utstilt både på Whitney Museum of American Art i New York City og ved Walker Art Center i Minneapolis, kalles av arkitektene hos Lot-EK for en MDU - en forkortelse for Mobile Dwelling Unit, eller oversatt: Mobil Bolig Enhet.

- Denne container-boligen er laget for å kunne bli med på lasset om eierne bestemmer seg for å flytte, eller for å reise på en lengre ferie hvor de trenger bosted på reisen, forklarer nettstedet Designmilk.

- Når man er på reisefot kan alle delene som stikker ut dyttes inn i selve hovedcontaineren, slik at boligen kan shippes verden rundt akkurat som en hvilken som helst container.

MOBIL BOENHET: Denne boligen er perfekt for deg som er på konstant flytte- eller reisefot. Klapp den bare sammen og ship den, så kan du ta huset med deg hvorenn i verden du drar.
MOBIL BOENHET: Denne boligen er perfekt for deg som er på konstant flytte- eller reisefot. Klapp den bare sammen og ship den, så kan du ta huset med deg hvorenn i verden du drar. Foto: FOTO: Med tillatelse fra Walker Art Center

Når beboerne er fremme ved destinasjoenen dytter de bare rommene på plass igjen, og containeren er igjen klar til å fungere som bolig.

- Vi designet opprinnelig vår Mobile Dwelling Unit for individer som ofte eller konstant er på flyttefot rundt om i verden, forklarer arkitektene Ada Tolla og Giuseppe Lignano hos Lot-EK til Klikk Bolig.

- Her har man alt man trenger med seg, og kan både jobbe og leve i samme boenhet. Og når man er ferdig med å flytte, ja så kan MDU med få grep gjøres om til en permanent bolig.

Balkong av shippingcontainer

West Village, New York.

Det er arkitekene hos Lot-EK som også står bak det unike designet av en penthouse-leilighet i West Village i New York, hvor man har brukt en shippingcontainer og delvis tatt denne fra hverandre for å lage en balkong til leiligheten.

- Denne leiligheten er designet for å fungere som både hjem og studio for kunstneren Lawrence Weiner og hans kone, forklarer Tolla og Lignano om prosjektet på nettsiden sin.

- Her rev vi ned alle tre etasjene på et townhouse fra 1910, og lot bare bærebjelker og stålkonstruksjon stå igjen. Huset ble så bygget opp igjen og bygget ut i høyden med en penthouse og en takhage.

Deler av takhagen, som en utstikkende balkong, er laget av en gammel container.

BALKONG: Balkongen på denne West Village leilighten i New York City er laget av en gammel container.
BALKONG: Balkongen på denne West Village leilighten i New York City er laget av en gammel container. Foto: FOTO: Paul Warchol
Foto: FOTO: Med tillatelse fra Cove Park
Foto: FOTO: CG Architects

- Dette ble gjort både fordi det er arkitektonisk spennende å benytte seg av noe som dette for å lage moderne hjem og bygg, men også fordi det tilfører et element av grønn tankegang i forhold til gjenbruk av materialer og systemer.

Hjemmekoselig container

Houston, Texas.

Målet til arkitektene hos Robertston Design i Houston i Texas var å få dette hjemmet til å føles om en hvilken som helst hjemmekoselig bolig - til tross for at "huset" er bygget utelukkende av fire gamle shippingcontainere som er satt sammen.

- Å bygge med shippingcontainere er litt som å bygge med lego, forklarer arkitekt Christopher Robertson hos Robertston Design til designnettstedet Inhabitat.

- Du har visse begrensninger, men disse kan arrangeres på mange ulike måter.

Å benytte seg av containere for å bygge hus, vil si at huset ankommer byggeplassen som et byggesett hvor alt nå bare skal settes sammen.

- Allerede første dagen var alle containerne på plass, forklarer Robertson.

HJEMMEKOSELIG: Dette koselige familiehjemmet består av fire containere som er satt sammen.
HJEMMEKOSELIG: Dette koselige familiehjemmet består av fire containere som er satt sammen. Foto: FOTO: Jack Thompson

- Og etter bare et par uker var de ulike strukturene sveiset sammen og gjort tette og klare for interiørarbeidet til å begynne.

Gjesterom i container

Texas.

- Kunden vår ønsket å eksperimentere med bruken av containere, forklarer Siboney Diaz Sanchez hos arkitektfirmaet Poteet Architects i Texas, som er kjent for sin bruk av resirkulerte materialer for å bygge boliger.

Løsningen ble et gjestehus ved siden av kundens egen bolig, ene og alene laget av en gammel container.

Det ferdige prosjektet fungerer som et gjestehus, og er utstyrt med soverom, dusj, WC og en spesialtilpasset, rustfri oppvaskkum. De store skyvedørene i glass og stål åpner hele den ene veggen opp mot hagen og området rundt.

Arkitektene la vekt på bærekraftige strategier da de skulle bygge containerhuset.

- Det å bruke en container er jo et miljøvennlig grep i seg selv, forklarer Sanchez.

Det beplantede taket over containeren skaper en avkjølende skyggeeffekt og luftesystem. Interiøret består av miljøvennlig kryssfiner av bambus, som er like godt egnet til både gulv og vegger.

GJESTEHUS: Dette flotte gjestehuset er laget av en gammel container.
GJESTEHUS: Dette flotte gjestehuset er laget av en gammel container. Foto: FOTO: Chris Cooper
TRENDY: Det er ikke vanskelig å skjønne at gjester gjerne vil overnatte i dette kule gjestehuset.
TRENDY: Det er ikke vanskelig å skjønne at gjester gjerne vil overnatte i dette kule gjestehuset. Foto: FOTO: Chris Cooper

Vannet fra vasken og dusjen blir brukt til vanning på taket og i hagen, og toalettet er en biodo.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen