Serviett-etikette

Slik bruker du en serviett

Er du skyldig i disse serviett-syndene?

IKKE TØRKE MUNNEN: Du vet at servietten kun skal brukes til å klappe vekk smuler forsiktig fra munnvikene, og aldri gnikke flekker eller tørke sølete saus.
IKKE TØRKE MUNNEN: Du vet at servietten kun skal brukes til å klappe vekk smuler forsiktig fra munnvikene, og aldri gnikke flekker eller tørke sølete saus. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Å ha god bordskikk dreier seg ikke bare om å holde deg sittende ved bordet til sistemann er ferdig med å spise, eller unngå å bruke dessertgaffelen på biffen. Nei da, man skal også ha kontroll på ting som hvordan man egentlig skal behandle borddamen, hvilket glass man skal drikke hva i og faktisk også hvordan man egentlig skal bruke en serviett.

"Bruke en serviett?!" tenker du kanskje. Men det finnes faktisk regler også her - om du virkelig skal vise at du har stålkontroll på både etikette og bordskikk.

- De aller fleste har ikke peilig på serviett-etiktte, forklarte nylig den amerikanske etikette-eksperten og grunnleggeren av skikk-og-bruk skolen The Protocol School of Palm Beach, Jacqueline Whitmore, til magasinet Forbes.

- Annet enn at man tenker at det ikke egner seg å pusse nesen i servietten. Det synes de aller fleste er både uhøflig og ekkelt - bortsett fra personen som faktisk tillater seg å gjøre dette.

Slik skal servietten ligge når bordet dekkes

I mer uformelle selskaper og vennemiddager er det noen som bretter servietter til både blomster og svaner, mens andre igjen ruller den sammen og lar den stå rett opp og ned i vannglasset. Men det finnes en offisiell måte å dekke med servietter på, og som oftest er det denne metoden du vil ser utført på finere restauranter og i penere selskaper.

- Servietten, enten den er av papir eller lin, skal brettes pent i to og legges til venstre for kuverten på bordet, forklarer livsstils-blogger og tidligere reality-stjerne, Lauren Conrad, i et innlegg om korrekt borddekking på bloggen sin med samme navn.

- Man legger så gaflene, som jo er den delen av bestikket som legges til venstre, oppå servietten.

BORDDEKKING: Servietten skal ligge under gaflene, til venstre i kuverten.
BORDDEKKING: Servietten skal ligge under gaflene, til venstre i kuverten. Foto: FOTO: Trine Jensen

Alltid i fanget

Hvordan bruke en serviett

Dette gjør du ikke:

  • Brett ut servietten over bordet. Hold hendene ned mot fanget, under bordet, før du bretter den ut.
  • Få leppestiftmerker på en serviett i tøy eller lin. Servietten skal ikke brukes som lommetørkle.
  • Legg servietten på tallerkenen etter at du er ferdig med å spise.
  • Legg servietten tilbake på bordet mens andre fortsatt spiser.
  • Krøll sammen servietten.

Dette gjør du:

  • Legg servietten ned på stolen om du må forlate bordet mens måltidet pågår.
  • Børst forsiktig bort smuler eller matrester på leppene med servietten, men ikke tørk deg rundt munnen med den.

(Kilder: Forbes magazine og etikette ekspert Jacqueline Whitmore)

Når det kommer til serviett-etikette, er det bare én ting som gjelder for plassering, enten det dreier seg om servietter i stoff eller papir.

- Servietten skal ligge i fanget ditt fra du setter deg til måltider er over, alltid, forklarer den danske etikette-forfatteren og foredragsholderen, Sanne Udsen, til Klikk Bolig.

- Om det er en vert eller vertinne til stede ved bordet, skal du vente til han eller hun har plassert sin egen serviett i fanget før du gjør det samme med din egen. Er det ikke vertskap til stede, som på en restaurant, skal man vente til minst to eller tre personer i gruppen har satt seg med bordet før man plukker opp servietten og plasserer den i fanget.

Det er heller ikke likegyldig hvordan servietten plasseres i fanget.

- Er servietten stor, som ofte servietter i lin for eksempel er, skal den brettes i to før du plasserer den på fanget, med bretten inn mot magen din, forklarer Udsen.

- En mindre serviett kan ligge fullt åpnet på fanget. Du oppnår jo mer beskyttelse av klærne dine jo større flate servietten dekker.

På penere restauranter er det også vanlig at servitøren eller maitre d plasserer servietten på fanget ditt når du har satt seg ved bordet.

Når du forlater bordet

Må du forlate bordet for å pudre nesen eller ta en viktig telefon før måltidet er over, er det også viktig å holde tunga rett i munnen.

- Må du forlate bordet mens måltidet fortsatt pågår, plasserer du servietten, forsiktig brettet sammen, på setet av stolen din, forklarer etikette-ekspert og forfatter av bøkene Takt og nye Toner og Selskabslivets ABC, Inge Correll, til Klikk Bolig.

- En serviett skal ikke i nærheten av bordet før du er helt klar til å forlate selskapet når det er slutt.

Ikke tørk deg rundt munnen

IKKE SLIK: Ikke krøll servietten sammen og legg den i fanget.
IKKE SLIK: Ikke krøll servietten sammen og legg den i fanget. Foto: FOTO: Trine Jensen
PENT UTBRETTET: Slik skal servietten ligge i fanget ditt under HELE måltidet.
PENT UTBRETTET: Slik skal servietten ligge i fanget ditt under HELE måltidet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Om du tilhører de som gnir både fingre og sausrester rundt munne på servietten, rister etikette-ekspertene på hodet.

- Grunnen til at bretten på servietten skal være vendt mot deg på fanget, er at du da med letthet skal kunne løfte servietten til munnen og forsiktig "klappe" vekk smuler eller dråper når du spiser og drikker, forklarer Whitmore.

- Løft et hjørne av servietten og klapp deg forsiktig rundt munnen, aldri gni. Om du har på deg leppestift, vil den forsiktige klappingen gjøre at du slipper å sitte igjen med en knallrød serviett og nakne lepper når måltidet er over.

Og for all del: Ikke tørk en svett panne, puss nesen eller tørk av bestikket med servietten.

Og når det gjelder å feste den under haken som er babysmekke:

- Aldri.

Når måltidet er over

Det er mange som synder med servietten når måltidet er over og det er på tide å gå hjem.

PÅ STOLEN: Må du forlate bordet mens måltidet enda pågår, skal servietten legges pent på stolen din, aldri opp på bordet.
PÅ STOLEN: Må du forlate bordet mens måltidet enda pågår, skal servietten legges pent på stolen din, aldri opp på bordet. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Servietten skal ligge plasser på fanget ditt helt til du og de andre gjestene er klare til å forlate bordet, forklarer Udsen.

- Selv når alle er ferdige med å spise og man kanskje bare sitter og snakker, eller nyter en kaffe, skal servietten aldri i nærheten av bordet, ikke før du reiser deg for å gå.

Når du derimot er klar til å forlate bordet, plukker du forsiktig servietten fra fanget, og passer på å ikke søle ut eventuelle smuler, og plasserer den til venstre for tallerkenen din på bordet.

- Dersom kelner eller vertskap allerede har fjernet tallerkenen, kan du plassere servietten direkte på bordet foran deg, forklarer Correll.

- Og husk; selv om tallerkene fortsatt står på bordet, skal servietten aldri legges over denne. Alltid til venstre, og forsiktig brettet sammen, aldri krøllet i en ball.

Les også:

Setter du glassene feil vei i skapet?

Så ofte bør du vaske dynen og puten

Her får du svarene på de små spørsmålene i livet

IKKE SLIK: Når alle er klar til å gå fra bordet etter endt måltid, må du ikke krølle servietten sammen og legge den over den skitne tallerkenen. Servietten skal foldes pent og legges til venstre i kuverten, omtrent der den lå da måltidet startet.
IKKE SLIK: Når alle er klar til å gå fra bordet etter endt måltid, må du ikke krølle servietten sammen og legge den over den skitne tallerkenen. Servietten skal foldes pent og legges til venstre i kuverten, omtrent der den lå da måltidet startet. Foto: FOTO: Trine Jensen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning