Kjøkken og møbler i høyglans

Får du riper her, sliter du

Likevel anbefales det til småbarnsfamilier. Slik tar du vare på møbler og kjøkken i høyglans.

FOR SENT: Høyglans er et motstandsdyktig materiale sier forhandlerne. Men får du først en skikkelig ripe, er det nok dessverre ikke så mye å gjøre.
FOR SENT: Høyglans er et motstandsdyktig materiale sier forhandlerne. Men får du først en skikkelig ripe, er det nok dessverre ikke så mye å gjøre. Foto: FOTO: Trine Jensen
Publisert Oppdatert

Den enkle lyse stilen appellerer til mange av oss nordboere, enten det nå gjelder farger på vegger eller møbler. Da er det kanskje ikke så rart at mange har forelsket seg i møbler og interiør- og kanskje spesielt kjøkkeninnredninger - med overflater i hvit høyglans.

Forhandlere skryter av materialet, som ikke bare er blankt og vakkert å se på, men som også skal være lett å rengjøre, holdbart og ypperlig i rom som trenger mer lys og luft, da den blanke overflaten vil reflektere det som finnes av lys.

Men mange er bekymret for at fingermerker, støv og skitt skal synes godt på de blanke overflatene. Og hva gjør man egentlig for å holde høyglansoverflater fine og blanke? Hvor mye bruk tåler disse? Og kan man egenentlig fjerne riper som først har oppstått? Her er ekspertenes svar:

Daglig rengjøring

Om du er typen som irriterer deg over fingermerker og fettflekker, bør du kanskje være klar over at disse er nokså synlige på blanke overflater som for eksempel en kjøkkeninnredning i høyglans.

- Det aller beste er å tørke over og rengjøre både kjøkkenfronter og også andre møbler av denne typen daglig, forklarer Torben Bregendahl hos Nobia Denmark, som produserer kjøkkenfronter for blant annet HTH og Invita, til Klikk Bolig.

- Til den daglige rengjøringen anbefaler vi å enkelt og greit bruke en mikrofiberklut som man har vridd opp i rent, lunkent vann.

Bregendahl anbefaler å tørke over etter vask med en tørr ren klut i bomull, eller en ren og tørr mikrofiberklut.

- Kjøkkenfronter som er lakkert i høyglans kan også både rengjøres og vedlikeholder med produsentens egne vedlikeholdsprodukter, forklarer eksperten.

- Her vil det i så tilfelle stå forklart på esken hvordan man skal bruke produktet.

Mild såpe tar fettflekker

Produkter som inneholder skuremiddel skal man absolutt ikke bruke på materialer i høyglans, da dette kan lage riper i den lakkerte overflaten. Men får du flekker som ikke vann og klut tar knekken på, går det an å prøve med en mild såpe, som for eksempel oppvaskmiddel.

- En mild såpe blandet med vann egner seg ypperlig for å rengjøre møbler og kjøkkenfronter i høyglans, bekrefter Siv Elizabeth Egger hos Ikea til Klikk Bolig.

- Zalo er perfekt, men pass på at kluten du bruker er myk nok og ikke skurer på overflaten. Unngå for all del skurekrem og ikke minst stålull, dette vil uten tvil lage riper og skade møbelet ditt.

Stine Johansen hos Living er enig:

MIKROFIBER: En myk klut i mikrofiber egenr seg aller best til å rengjøre overflater i høyglans. Har du flekker som ikke går av med vann, går det an å prøve med litt mild såpe.
MIKROFIBER: En myk klut i mikrofiber egenr seg aller best til å rengjøre overflater i høyglans. Har du flekker som ikke går av med vann, går det an å prøve med litt mild såpe. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Både lakkerte og malte overflater rengjøres både best og mest effektivt med en lett fuktet klut, forklarer Johnsen til Klikk Bolig.

- Rent vann er som regel alltid nok, og jeg vil anbefale å unngå all bruk av kjemikalier på disse materialene.

Johnsen forklarer at overflater i høyglans fint kan påføres en overflatehinne med voks for å gjøres ekstra motstandsdyktige mot både flekker og striper.

- Her anbefaler vi Opalinvoks, gjerne i sprayform.

Passer ypperlig for travle småbarnsfamilier

På flere forumsider på Klikk diskuteres det heftig om fordeler og ulemper ved kjøkken med fronter i høyglans. For der hvor noen er bekymret for riper og merker, er det mange som forsvarer materialet, og mener det er både mer motstandsdyktig mot riper OG lettere å holde rent enn kjøkken med matte overflater.

En bruker lurer på følgende:

"- Jeg må velge om jeg skal ha helt vanlig hvit kjøkken eller om jeg skal gå for høyglans. Jeg syns høyglans er veldig pent men lurer litt på om det er fryktelig vanskelig å holde rent."

TÅLER LEK: Dette sofabordet fra Ikea har måttet tåle mye lek, klatring og søl, men har foreløpig ikke fått en eneste ripe.
TÅLER LEK: Dette sofabordet fra Ikea har måttet tåle mye lek, klatring og søl, men har foreløpig ikke fått en eneste ripe. Foto: FOTO: Trine Jensen

En annen bruker er like skeptisk:

"- Min erfaring er at høyglans lett får fingermerker, og små riper. Det ser billig ut etter en liten stund. Jeg ville altså gått for klassisk hvitt."

Men forumbrukeren Petetatismos avkrefter dette;

"- Høyglans er mye enklere å holde rent, vaske, blir ikke like lett riper (vi har barn). Fingermerker er ingen problem, og det ser ikke billigere ut som noen sa."

Tine Krægpøth hos Kvik i Danmark er enig i at høyglans har mange fordeler og slett ikke er så vanskelig å holde pent:

- Kjøkken i høyglansfolie er absolutt et godt valg, forklarer Krægpøth til Klikk Bolig.

- For det første er våre foliekledte kjøkkenfronter laget på en mdf-plate, som er svært sterk. Og for det andre er folien som er brukt gjennomfarger, noe som vil si at den ikke mister farge ved slitasje.

Krægpøth forklarer videre at alle foliefronter har nøyaktig samme farge og tekstur, og at variasjoner i overflaten ikke forekommer.

- I tillegg er folien svært fuktavvisende og er også UV-bestandig, noe som vil si at den ikke vil blekne eller miste farge i direkte sollys.

Kjøkkeneksperten mener at overflater i høyglansfolie er svært motstandsdyktig mot riper.

SPRAY PÅ: En mild rengjøringsspray funker fint på høyglans. Men unngå alle rengjøringsprodukter med skuremiddel.
SPRAY PÅ: En mild rengjøringsspray funker fint på høyglans. Men unngå alle rengjøringsprodukter med skuremiddel. Foto: FOTO: Trine Jensen

- Jeg vil påstå at man faktisk oftere ser riper og merker av slitasje på andre materialer, forklarer Krægpøth.

- Og i større grad på matte overflater enn på blanke.

Krægpøth forteller at en typisk høyglanskunde hos Kvik er familier med både barn og dyr.

- Dette materialet er både slitesterkt og lett å rengjøre, noe som gjør hverdagen enklere for barnefamilier.

Sårbar for mikroskopiske riper

- Alle lakkerte overflater er sårbare for småriper og skader, forklarer Bregendahl.

- Disse sees lettere på mørke og sorte farger dog enn på hvitt, hvor en ripe kan være mer vanskelig å få øye på.

Er skaden først skjedd, er det viktig at man tar kontakt med produsenten og forhører seg om hva man bør gjøre - og om noe kan gjøres - før man går i gang.

- Er det blitt slått av lakk på et område, kan det for eksempel trenge vann inn i mdf-platen, forklarer Bregendahl.

- Så her bør man få hjelp til å prøve å få rettet opp i dette.

Men å reparere høyglans er vanskelig mener eksperten.

- Det er sjeldent at resultatet blir perfekt, forklarer Bregendahl.

Både Egger og Krægpøth er enige:

- Har du først fått en skikkelig ripe i et overflate i høyglans, er det dessverre lite å gjøre med dette, forklarer Egger hos Ikea.

- Tørk ofte av overflater i høyglans for å unngå å få riper, råder Krægpøth.

- For hvis det forekommer riper, er disse nesten umulige å fikse.

Les også:

Slik rengjør du ovnsrista mens du sover

Så ofte bør du vaske dynen og puten

Slik fjerner du striper i doskåla

Her finner du de lekreste interiørbildene

SLITESTERK: Hos Kvik nøler man ikke med å si at kjøkken i høyglans passer ypperlig selv for familier med små barn.
SLITESTERK: Hos Kvik nøler man ikke med å si at kjøkken i høyglans passer ypperlig selv for familier med små barn. Foto: FOTO: Produsenten

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning