Benkeplater i tre og Corian er benkeplater som kan repareres hvis platene får overfladiske riper. Dypere riper må imidlertid behandles hos fagfolk.

- Men får du en ripe i treplaten, kan du pusse den med fint sandpapir og olje den, sier Torild Larsen hos Interiørtema/Uniform.

De fleste materialer er sårbare for riper. Har du overflater i for eksempel stål, betong og granitt, må du bare leve med ripene og betrakte slitasjen som patina.

- Zalo-vann, foreslår Torild Larsen for behandling av småriper i en benkeplate av Corian. Morten Amundsen, kjøkkenansvarlig hos Corinor, er enig.

- Redningen for Corian er rett og slett litt vann blandet med Zalo. Gni litt utover overflaten, og det løser opp fettstoffene på flaten slik at den jevner seg ut, sier Amundsen.

Skurepulver er redningen hvis du har fått vanskelige flekker. Torild Larsen sier at rødvinsflekker forsvinner effektivt ved å bruke for eksempel skurepulveret Jif.

Benkeplater, kjøkken, corian

KAN ORDNES. Akrylkompositt, blant annet materialet Corian, kan få riper og skader. Småriper kan helbredes med Zalo mens dypere riper bør repareres hos fagfolk. © FOTO: Nils Petter Dale

Slitte flater

- Nøkkelen er sliping og olje når det gjelder en slitt heltreplate. Det sier snekkermester Sterin Eckhoff hos Eckhoff håndverksinteriør.

- Det kan være fristende å pusse ekstra mye på flekkene, men da får du dumper i platen.

- Puss jevnt over det hele med pussekloss eller eksentsliper. Det holder med en rimelig maskin hvis den kun skal brukes til platen. Bruker du kloss, må du pusse i vedens retning, råder Eckhoff.

Benkeplater, kjøkken, behandling

STEINPLATE. Før eller siden blir det riper i alle materialer etter bruk. Steinplater som skifer er mer solide enn mange, men blir det skade lar det seg vanskelig reparere. Marmorplater suger til seg fruktsyrer og rødvin, og takler riper dårlig. © FOTO: Nils Petter Dale

Benkeplater, kjøkken

LAMINAT. Denne benkeplaten er relativt slitesterk, men den tåler ikke skarpe kniver og varme kjeler. Laminat er imidlertid et rimelig alternativ. © FOTO: Nils Petter Dale

Benkeplater, betong, kjøkken

BETONG.Tøft materiale, men det suger lett til seg søl og oppfører seg dårlig mot riper. Betong er vanskelig å reparere hvis det har fått ripeskade. © FOTO: Nils Petter Dale

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!