Kjøkken i heltre eik

Et kjøkken til å drømme seg bort i

Arkitektparet ville ha et kjøkken som matsjet det nye teglhuset de selv har tegnet. Her er drømmekjøkkenet deres i eik og corian.

ET HARMONISK VÆRELSE: Det renlinjete kjøkkenet ligger i en nyoppført teglvilla tegnet av Oker Arkitektur. Hylleveggen skjermer mot stuen.
ET HARMONISK VÆRELSE: Det renlinjete kjøkkenet ligger i en nyoppført teglvilla tegnet av Oker Arkitektur. Hylleveggen skjermer mot stuen. Foto: FOTO: Espen Grønli
Publisert Oppdatert

Når man skal innrede et kjøkken vil det være flere forhold som spiller inn. Funksjon vil ha betydning, men også design og fargevalg er viktige elementer.

I dette kjøkkenet er det imidlertid så mange og sterke farger og virkemidler som er tatt i bruk, men de få som er benyttet er vel overveide. Her har eierne, som begge er arkitekter, villet at alle rom i den nye teglboligen deres skal være diskre samstemte i innredningen.

Dermed styrker værelsene hverandre, slik som tilfellet ofte er i andre arkitektboliger.

Funksjon i høysetet

- I tillegg var målet vårt at kjøkkenet skulle bli utpreget funksjonelt - slik som resten av huset, sier Susanne Grenan og Per Morten Josefson i Oker Arkitektur i Oslo.

RO I ROMMET: Kjøkkenbenken i eik og corian går fra vegg til vegg i det syv meter lange rommet. Det har skyvedører og utgang til veranda til høyre, rett utenfor bildekanten. Arper Catifa stoler og Kymo teppe. Carmen terrier. Dette er et interiør i balanse.
RO I ROMMET: Kjøkkenbenken i eik og corian går fra vegg til vegg i det syv meter lange rommet. Det har skyvedører og utgang til veranda til høyre, rett utenfor bildekanten. Arper Catifa stoler og Kymo teppe. Carmen terrier. Dette er et interiør i balanse. Foto: FOTO: Espen Grønli

Eik helt til himmels

UNIKT UTTRYKK: Teakmaterialene fra dekket på den opphogde luksusdamperen SS Monterey har en spesiell, mørk stenk i treverket.
UNIKT UTTRYKK: Teakmaterialene fra dekket på den opphogde luksusdamperen SS Monterey har en spesiell, mørk stenk i treverket. Foto: FOTO: Espen Grønli

De to arkitektene valgte et massivt eikegulv her som over alt ellers. Dette materialet har et passe rustikt uttrykk.

Med dette som utgangspunkt kontaktet de designer Lars Ernst Hole om å lage en komplett kjøkkeninnredning, inklusive langbord og en himmelhøy oppbevaringshylle i heltre eik.

Dette stemte også utmerket med eiernes mantra om bruk av ganske få og holdbare materialer.

Eik varer nesten evig

Eik tåler daglig, røff bruk - og det er er viktig i en famile som har både småbarn og hund.

Denne type skreddersydde innredninger i eik har for øvrig denne designeren laget tidligere også.

Skapene er en fortsettelse av gulvet

I designprosessen tenkte designer Hole seg hele kjøkkeninnredningen som en slags fortsettelse av gulvet.

- Jeg "brettet" gulvet opp langs veggen, sier formgiveren til bonytt.no

Syv meter lang kjøkkenbenk

SVEVENDE: Fly-fly-lampen fra Foscarini virker vektløs der den henger i to tynne, hvite tråder.
SVEVENDE: Fly-fly-lampen fra Foscarini virker vektløs der den henger i to tynne, hvite tråder. Foto: FOTO: Espen Grønli
LEKKERT: Ren design i massiv eik og corian. De brede skuffene gir utmerket oversikt over hva huset råder over.
LEKKERT: Ren design i massiv eik og corian. De brede skuffene gir utmerket oversikt over hva huset råder over. Foto: FOTO: Espen Grønli

Resultatet ble blant annet en syv meter lang eikebenk med brede skuffer hele veien og en superglatt og kritthvit corian arbeidsplate på toppen.

LITEN UTSTKKER: Her ser vi en snipp av småhyllene i corian som peker rett ut i rommet. Slike detaljer setter prikken over i-en i innredningen.
LITEN UTSTKKER: Her ser vi en snipp av småhyllene i corian som peker rett ut i rommet. Slike detaljer setter prikken over i-en i innredningen. Foto: FOTO: Espen Grønli

Unik bakvegg

Bakveggen over arbeidsbenken, skvettsonen, er også spesiell.

Den er laget av corian hele veien, slik som selve topplaten, og den har noen småhyller for krydder og oljer som stikker ut akurrat der du trenger dem mest.

Sømløse forbindelser

Alle skjøter i dette corian-arrangementet er sveiset sammen på en måte slik at alle overganger mellom de ulike formelementene er blitt glatte og usynlige.

Ro ruler

Overskap sto ikke på arkitektenes program. Disse ville bare forstyrret den rolige, elegante estetikken som de tilstrebet.

Hvitfargen traff blinken

- Hvitfargen "Glacier White" som jeg brukte på corianbenken jeg tegnet var en fulltreffer. Det finnes flere varianter av hvitt i corian-systemet, og denne her viste seg å være den rette fordi den har litt grått i seg. Den blir ikke kald, selv om den er ren og hvit, kommenterer Lars Ernst Hole.

Høyskap for det meste

Innerst i kjøkkenet, like ved det kvadratiske vinduet og vaskesonen ble det innredet en komplett skapvegg. Her er det plass til blant annet alle hvitevarer og rom for det som trengs av matvarer i det daglige.

MATSJENDE MILØ: Den syv meter lange corianbenken med ditto bakvegg er designet av L.A. Hole. Georg Jensen kaffekanne, Arabia kaffekopper og KWC vannkran.
MATSJENDE MILØ: Den syv meter lange corianbenken med ditto bakvegg er designet av L.A. Hole. Georg Jensen kaffekanne, Arabia kaffekopper og KWC vannkran. Foto: FOTO: Espen Grønli
DETALJENE TELLER: Her ser du hvordan det vare samspillet mellom materialene stemmer.
DETALJENE TELLER: Her ser du hvordan det vare samspillet mellom materialene stemmer. Foto: FOTO: Espen Grønli
HELE ROMMET: Her ser du både litt av eikehyllen, høyveggen med hvitevarene og den syv meter lange kjøkkenbenken.
HELE ROMMET: Her ser du både litt av eikehyllen, høyveggen med hvitevarene og den syv meter lange kjøkkenbenken. Foto: FOTO: Espen Grønli

Monumentale eikeskuffer

Skuffene i den mange meter lange arbeidsbenken til høyre i rommet er solide og ekstra brede, hele 120 cm.

Nydelig

- De er nydelige å ha. Trekker vi ut dem får vi øyeblikkelig oversikt over hva vi har av tørrvarer, panner og kjeler, sier beboerne til bonytt.no

En stripe av lys på skinner

Rett over kjøkkenbenken og langs hele himlingen ligger rektangulære spotter på en syv meter lang skinne. De kan flyttes frem og tilbake, spres utover eller konsentreres ettersom hva det som tilberedes på arbeidsplaten krever.

Eierne kan ikke få fullrost dette effektive lyssystemet.

LYS OVER ALT: Rekken av Kreon takspoter fra Expo Nova lys kan gi godt lys hvor som helst på kjøkkenet.
LYS OVER ALT: Rekken av Kreon takspoter fra Expo Nova lys kan gi godt lys hvor som helst på kjøkkenet. Foto: FOTO: Espen Grønli

Velbekomme på unikt bord

Maten serveres på et langbord som Holedesign utførte av gjenbuksmaterialer av eik.

De stammer fra dekket på den legendariske, amerikanske luksdamperen SS Monterey, og de ble reddet i siste liten fra skipet før det ble hugget opp for noen år siden.

Dette spesielle treverket har blant annet noen dekorative, mørke striper i seg.

Eikeboks til taket

Han designet også en halvåpen hyllevegg spesielt til dette kjøkkenet. Den er selvfølgelig også laget i massiv eik og går fra gulv til tak.

Den står som et skulpturaktig møbel mot stuen og trappen - og skjermer mellom disse tre sonene - samtidig som den gir kjøkkenområdet en stram karakter.

Le Corbusier setter farge på teglhuset

TA PLASS: Det er servert på bordplate fra SS Monterey.  Catifa stoler.
TA PLASS: Det er servert på bordplate fra SS Monterey. Catifa stoler. Foto: FOTO: Espen Grønli

Den varme, rødbrune "Burnt Sienna"-fargen på langveggen tilhører en fargekolleksjon som baserer seg på palletter som mesterarkitekten Le Corbusier utviklet i to omganger.

Han laget en variant i trettiårene og en annen, lyserere en i femtiårene.

Unngå overmøblering

- Enkle, solide materialer og rene linjer er et must i slike prosjekter, mener designer Lars Ernst Hole.

LE CORBUSIER: Den rødbrune fargen har eierne hentet fra en av Le Corbuisers to klassiske paletter.
LE CORBUSIER: Den rødbrune fargen har eierne hentet fra en av Le Corbuisers to klassiske paletter. Foto: FOTO: Espen Grønli

Han legger til at det er viktig at et kjøkken eller bolig som dette ikke overmøbleres. Da forsvinner magien, kraften som ligger i moderne design øyeblikkelig.

Designer Lars Ernst Hole
Designer Lars Ernst Hole Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Se mer:

Ti kjøkken som inspirerer deg

Over 1000 inspirerende bilder

Få nyhetsbrevet fra Klikk.no Bolig

Den komplette spikerguiden

Alt om oppussing av kjøkken

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning