Interiørtabber

Her er de syv vanligste interiørtabbene

Sjekk fallgruvene.

OVERFYLT GANG: Sko som flyter rundt på gulvet gir ikke et spesielt godt førsteinntrykk for besøkende. Ifølge interiørekspertene er overfylte inngangspartier en av de fellene oftest vi går i.
OVERFYLT GANG: Sko som flyter rundt på gulvet gir ikke et spesielt godt førsteinntrykk for besøkende. Ifølge interiørekspertene er overfylte inngangspartier en av de fellene oftest vi går i. Foto: FOTO: Getty Images.
Publisert Oppdatert

En tabbe vi ofte gjør i hjemmet er å overfylle gangen med sko og jakker. Dette er bare én av syv vanlige tabber som interiørdesignerne ser i norske hjem.

- Sko som står på skostativ og jakker i mengder som henger på veggen, ser ikke spesielt ryddig ut. Et ryddig rom gir ro i sjelen, fastslår interiørdesigner Mia Kjelstad.

Ifølge eksperten er vi flinke til å tenke på oppbevaring, men at det dessverre ofte blir synlige løsninger.

- Mange leverandører har grunne skap og fleksible løsninger for skooppbevaring. Du kan også gjøre mye selv, mener hun.

Hun råder deg imidlertid til å unngå speilgarderober, men heller ha speil og garderobeskap separat.

Skap fra gulv til tak

Også interiørstylist Tone Kroken mener du bør gå for et skap som gir en ryddig look.

- Skap som går fra gulv til tak ser generelt renere og mer ryddig ut fordi du ikke har noen glipper her og der. I tillegg utnytter det plassen godt, opplyser hun.

Det er lett handlingslammet når du skal rydde et helt hjem, men hva med å ta det som et årsprosjekt?

Under finner du seks interiørtabber vi ofte gjør.

Vil du lese flere slike saker? Meld deg på vårt nyhetsbrev og følg Klikk Bolig på Facebook.

For mye mønstre og farger

Her er det mange som overdriver.

- Hvis du blander for mange mønstre og farger kan rommet fort virke «bråkete» og mindre i størrelse enn det egentlig er, sier interiørstylist Tone Kroken.

Ifølge Kroken overdriver du når det er for mange farger, mønstre og ting som gjør at rommet mangler en harmoni eller balanse.

- Farger er en stor trend vi kommer til å se mer av i interiøret fremover, men ikke overdriv, påpeker hun.

Dårlig belysning

Sørg for å ha en variasjon i belysningen!

- Kjip belysning eller feil belysning er ikke fint, mener interiørstylist Tone Kroken.

Hun synes spesielt feil belysning på kjøkken er ille, og råder til å ha en variasjon i hvordan du monterer lampene.

RAR MIKS: Blander du for mye farger, mønstre og ting, vil det føre til at rommet mangler harmoni og balanse, mener interiørekspertene.
RAR MIKS: Blander du for mye farger, mønstre og ting, vil det føre til at rommet mangler harmoni og balanse, mener interiørekspertene. Foto: FOTO: Getty Images

- Det kan være en kombinasjon av spotter og dekorbelysning med for eksempel hengelamper, tipser hun.

Fraværende eller feilplassert belysning i stue er blant de verste tabbene du kan gjøre når du innreder, mener interiørdesigner Mia Kjelstad. 

- Først må du ha generell takbelysning. Når det er på plass kan du sette inn stemningslys eller punktbelysning, for eksempel en leselampe der det trengs lys eller for å lyse opp bilder, sier hun.

Fliser på alle vegger

Gammeldags og kjipt, skal vi tro ekspertene.

- Fliser på alle vegger på baderommet er gammeldags og kjipt. Mønsterbord på flisene er heller ikke pent, mener interiørstylist Tone Kroken.

Mal over flisene med kalkmaling, lyder rådet fra interiøreksperten. 

- Med malte veggflater vil rommet med en gang virke mer eksklusivt, forklarer hun.

FEILPLASSERT: Fraværende eller feilplassert belysning i stue er blant de verste tabbene du kan gjøre når du innreder, mener interiørdesigner Mia Kjelstad. 
FEILPLASSERT: Fraværende eller feilplassert belysning i stue er blant de verste tabbene du kan gjøre når du innreder, mener interiørdesigner Mia Kjelstad.  Foto: FOTO: Getty Images

På mindre bad råder hun til å ha samme, gjerne en lys, fargetone på gulv og vegger for å få rommet til å virke større.

Feil størrelse på møbler 

Gjelder både i små og store rom.

Denne tabben gjelder både i små og store rom. Å velge møbler med riktig størrelse i forhold til rommet er viktig.

Spesielt i stuen er dette en typisk tabbe.

- Mange tenker at hvis de har en liten stue må de ha en liten sofa, men det er ikke nødvendigvis sånn, sier Tone Kroken.

Hun mener det er viktig å prioritere noen møbler som er større enn andre, fordi dette gir møblene en større tyngde i rommet. 

Noen ganger kan det likevel være greit å gå ned en størrelse, mener Mia Kjelstad.

- Det kommer litt an på hva som er viktigst, mange ønsker en enorm sofa å slenge seg ned på, men hvis den tar en tredjedel av plassen i stuen kan det estetisk sett være bedre å gå ned en størrelse, sier hun.

- På en annen side ser det like rart ut med møbler som er totalt underdimensjonerte for rommet de er i, legger Kjelstad til.

Dårlig plassutnyttelse i små rom

FOR MYE FLISER: - Fliser på alle vegger på baderommet er gammeldags og kjipt, mener interiørstylist Tone Kroken.
FOR MYE FLISER: - Fliser på alle vegger på baderommet er gammeldags og kjipt, mener interiørstylist Tone Kroken. Foto: FOTO: Getty Images

Gå for smarte løsninger.

Det kan være en stor utfordring å finne estetisk fine, og samtidig praktiske løsninger i rom hvor plassen er begrenset.

- På kjøkken og bad er det ofte for lite benkeplass, for lite oppbevaring og dårlig plassutnyttelse av gangarealet, sier interiørdesigner Mia Kjelstad.

Her er det imidlertid flere muligheter.

- Det er mange kreative løsninger! Du kan for eksempel bruke plassbygde benker istedenfor mange stoler på kjøkkenet, nedfellbare bord/hyller og uttrekkbare enheter, sier hun.

På små kjøkken er det lurt med høyskap for maksimal plassutnyttelse, mener interiørstylist Tone Kroken.

FEIL STØRRELSE PÅ MØBLER: Denne tabben gjelder både i små og store rom. Å velge møbler med riktig størrelse i forhold til rommet er viktig.
FEIL STØRRELSE PÅ MØBLER: Denne tabben gjelder både i små og store rom. Å velge møbler med riktig størrelse i forhold til rommet er viktig. Foto: FOTO: Getty Images

- Dette er ofte mer praktisk enn skuffer og du kan fokusere mer på å ha benkeplater og god arbeidsplass. Ikke ha for mange ting, prøv å organisere så det er praktisk og funksjonelt, mener hun.

Du glemmer soverommet

Mange dropper viktige detaljer.

- Greit nok at du bare skal sove i dette rommet, men det kan likevel gjøres hyggelig, sier interiørdesigner Mia Kjelstad, som mener spesielt gutta synder mot dette rommet.

Hun råder deg til å male, gjerne i mørke, lune farger, samt invester i deilige sengesett og god belysning.

- En ekstra luksus kan være å ha lys i klesskapet. Da forstyrrer du heller ikke partneren hvis du skal finne klær mens partneren fortsatt sover, tipser hun.

Også Kroken mener soverommet er et rom som fort kan bli stående tomt og tamt.

- En seng, et nattbord og en speilgarderobe kan fort bli kjedelig. Kjøp inn noen fine sengesett, ha noen pledd, og heng gjerne en gardinrekke over speilskapet for å gjøre rommet mer koselig, råder hun.

LITE BENKPLASS: - På kjøkken og bad er det ofte for lite benkeplass, for lite oppbevaring og dårlig plassutnyttelse av gangarealet, sier interiørdesigner Mia Kjelstad.
LITE BENKPLASS: - På kjøkken og bad er det ofte for lite benkeplass, for lite oppbevaring og dårlig plassutnyttelse av gangarealet, sier interiørdesigner Mia Kjelstad. Foto: FOTO: Getty Images
TOMT OG TAMT: Interiørekspertene mener soverommet er et rom som fort kan bli stående tomt og tamt. Rådet er å kjøpe fine sengesett, pledd og gardiner for å gjøre rommet mer koselig.
TOMT OG TAMT: Interiørekspertene mener soverommet er et rom som fort kan bli stående tomt og tamt. Rådet er å kjøpe fine sengesett, pledd og gardiner for å gjøre rommet mer koselig. Foto: FOTO: Getty Images

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning