UNIK EIENDOM:

Karen og Lars flyttet fra Oslo og fant drømmeeiendommen. De fikk noe helt spesielt med på kjøpet

I landlige omgivelser på Vallset i Stange, med stor boltreplass for liten og stor, fant tobarnsfamilien det de lette etter; nemlig en eldet skjønnhet av en eiendom som bare ventet på å få skinne igjen.

<b>STOR TOMT: </b>Her finnes det nok av boltreplass for liten og stor, ute som inne. Den drøyt 6 mål store tomta ligger lunt og avskjermet til, med Fosselva som nærmeste nabo. I 1910 ble det bygget en demning øverst i elva hvor ei rørgate ble etablert videre ned til kraftstasjon. Før den elektriske kraftproduksjonen startet opp her, fantes det både kvern- og sagbruk drevet av vasshjul i elva.
STOR TOMT: Her finnes det nok av boltreplass for liten og stor, ute som inne. Den drøyt 6 mål store tomta ligger lunt og avskjermet til, med Fosselva som nærmeste nabo. I 1910 ble det bygget en demning øverst i elva hvor ei rørgate ble etablert videre ned til kraftstasjon. Før den elektriske kraftproduksjonen startet opp her, fantes det både kvern- og sagbruk drevet av vasshjul i elva. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
Sist oppdatert

Etter mange år i Oslo var Karen og Lars klar for et mer landlig liv med større armslag og roligere puls.

Paret flyttet i første omgang til Karen sin slektsgård i Vang utenfor Hamar og bodde der i to år før de fant drømmeplassen. For det manglet ikke på visninger, og vesle Agathe, familiens førstefødte, fulgte tålmodig med foreldrene i bilstolen sin.

– Vi lette etter en typisk gård, forteller paret. Med stor tomt, flere bygninger, landlig beliggenhet og hvor det gamle og originale var bevart i størst mulig grad.

Jakten var ikke lett, men da de en vakker vårdag i 2014 fant veien til Fosselven 1, var de imidlertid ikke i tvil lenger.

– Begge to kjente det bare, at her vil vi bo, ler Karen, og etter en grundig sjekk av tingenes tilstand, var paret enda sikrere i sin sak.

Karen og Lars unner seg en rolig stund på den ene av to originale, plassbygde benker på terrassen. De kan se tilbake på et stort stykke arbeid sammen og nyter i dag fruktene av det, samtidig som de strekker seg mot nye prosjekt. Akkurat slik de liker det.
Karen og Lars unner seg en rolig stund på den ene av to originale, plassbygde benker på terrassen. De kan se tilbake på et stort stykke arbeid sammen og nyter i dag fruktene av det, samtidig som de strekker seg mot nye prosjekt. Akkurat slik de liker det. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

En spennende budrunde seinere var eiendommen ved Fosselva deres, og familien kunne endelig starte på sitt nye og etterlengtede kapittel.

Duften av nystekte kanelboller møter oss helt ute på tunet. Det samme gjør følelsen av gjestfrihet og nostalgi.

Å tre inn i den lune og hjemmekoselige villaen fra 1910 er som et møte med fortida. Duften av nybakt fyller huset, og interiøret er gjennomført nostalgisk og sjarmerende. Glade barn springer gjennom rommene og vitner om at Fosselven 1 har fått ny energi. På så mange vis.

Les også: Å besøke Yvonne og Ole-Jacob er som å reise med tidsmaskin. Nå flytter de til Nice

Bordet i spisestua er klart for å ta imot gjester, og heldige er de som får nyte mat og drikke fra noe av husets nydelige dekketøy. Krystallglassene «Marie» fra Hadeland er et eksempel på det. – Vi brukte alle pengene fra bryllupet vårt til å kjøpe dem, ler paret, og forteller at de ble solgt fra en privat krystallsamling. Det flotte skapet i flammebjerk er arvet og en utstoppet fugl etter Lars sin morfar troner på toppen.
Bordet i spisestua er klart for å ta imot gjester, og heldige er de som får nyte mat og drikke fra noe av husets nydelige dekketøy. Krystallglassene «Marie» fra Hadeland er et eksempel på det. – Vi brukte alle pengene fra bryllupet vårt til å kjøpe dem, ler paret, og forteller at de ble solgt fra en privat krystallsamling. Det flotte skapet i flammebjerk er arvet og en utstoppet fugl etter Lars sin morfar troner på toppen. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
Det nostalgiske kjøkkenet er malt i fargen hvetegrå og er håndlaget av Helgøya Tre. Det har blitt akkurat slik Karen drømte om på forhånd, men da hun ikke fant ei passende hylle, laget hun like godt den sjarmerende krydderhylla selv. Vakre, heklede kapper er laget av ingen ringere enn Lars sin tippoldemor og gulvrya har hans mor vevd. Slike element bringer både minner og sjarm til dette gode rommet. 
Det nostalgiske kjøkkenet er malt i fargen hvetegrå og er håndlaget av Helgøya Tre. Det har blitt akkurat slik Karen drømte om på forhånd, men da hun ikke fant ei passende hylle, laget hun like godt den sjarmerende krydderhylla selv. Vakre, heklede kapper er laget av ingen ringere enn Lars sin tippoldemor og gulvrya har hans mor vevd. Slike element bringer både minner og sjarm til dette gode rommet.  Foto: Liv Sandvik Jakobsen

Hentet fram det vakre

Sveitservillaen ved Fosselva

Hvem: Karen Hafsal og Lars Kvensjø, barna Agathe og Truls samt katten Tjoms.

Arbeid: Karen er seniorkonsulent i Tietoevry og Lars er fagsjef CRM i Sparebank1 Østlandet. Begge har jobbet i IT-bransjen hele arbeidslivet og syns det er godt å drive med noe fysisk på fritiden.

Hvor: Vallset i Stange, Innlandet.

Hva: Eiendommen Fosselven 1 med sveitservilla og kraftstasjon i teglstein bygget i 1910.

Interesser: Bygningsvern. Karen har nylig begynt å sy, og ellers er snekring en hobby de begge setter pris på. Neste prosjekt ut er lekestue til barna.

Instagram: @fosselven1

Skifte av både eiere, beboere og stilepoker til tross; gjemt bak diverse moderniseringer kunne paret hente fram godt bevarte og originale bygningsdetaljer. Smalt faspanel, solide tregulv og forseggjort listverk skaper en rød tråd gjennom boligen, og det er tydelig at de nye eierne har sans for detaljer.

Paret har brukt linoljemaling til å fargesette huset innvendig, og de harmoniske nyansene lar hvert rom smelte sammen til et helhetlig inntrykk. Samtidig som Fosselvens historie tas vare på, er det viktig for paret å sette sitt personlige preg på innredningen.

– Det skal jo ikke være et museum, men et brukshjem, sier de to, som gjerne blander gammelt med nytt.

De har bygget nye bad og installert moderne fasiliteter, dog i en stil som ikke bryter med husets karakter. Det elektriske anlegget i huset er byttet ut og har de nyeste smartfunksjoner, samtidig som utførelsen med tvinnede tekstilledninger og vakre bakelittbrytere passer sammen med det øvrige interiøret. Nostalgiske møblement fyller hvert rom, noe kjøpt brukt eller nytt, og annet arvet.

Les også: Flyttet fra 350 til 106 kvadrat

Like nedenfor kraftstasjonen, og ikke mange skrittene fra bolighuset, er det laget til en bade- og fiskekulp i Fosselva. Det perfekte stedet for en piknik og et pusterom med familien. Selv om restaureringen har krevd mye tid og energi av familien, gir slike stunder mangedobbelt tilbake.
Like nedenfor kraftstasjonen, og ikke mange skrittene fra bolighuset, er det laget til en bade- og fiskekulp i Fosselva. Det perfekte stedet for en piknik og et pusterom med familien. Selv om restaureringen har krevd mye tid og energi av familien, gir slike stunder mangedobbelt tilbake. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

– Folk vil ofte gi oss gamle møbler og interiør, forteller Karen som setter stor pris på gjenstander med en historie.

Paret har smykket huset med flere antikke vedovner og disse setter virkelig prikken over i-en i hjemmet.

– Ovnene er som kunstverk, så de gir også mye glede og stemning, selv når de ikke er i bruk.

Paret har ikke etterisolert sveitserhuset, men valgte i stedet å legge inn bergvarme. Dette sørger for en god grunnvarme i boligen, slik at både familien og huset trives.

– Et luftig hus er et godt hus å bo i, kan både Lars og Karen si seg enige i.

Les også: Byjenta Julie ble gårdskjerring på heltid – da falt alle brikkene på plass

Vedkomfyren, som i sin tid sto her, var borte da paret overtok huset, men alt lå til rette for et nytt ildsted i gammel stil. <br/>Ovnen er Aadals Brug no. 39, kjøpt hos Syljesets antikke ovner. Innmuringen står en lokal murer for, og skapet er fra Helgøye tre. Å fyre opp i denne til helgefrokosten er pur glede. 
Vedkomfyren, som i sin tid sto her, var borte da paret overtok huset, men alt lå til rette for et nytt ildsted i gammel stil.
Ovnen er Aadals Brug no. 39, kjøpt hos Syljesets antikke ovner. Innmuringen står en lokal murer for, og skapet er fra Helgøye tre. Å fyre opp i denne til helgefrokosten er pur glede. 
Foto: Liv Sandvik Jakobsen
Vegg i vegg med kjøkkenet ligger dette vakre vaskerommet. Da familien overtok huset, var det baderom her, men det har <br>de flyttet. Fukt og råte ble fjernet før rommet ble bygget på nytt i en nostalgisk stil. Legg merke til hvordan det sjakkrutete flisgulvet og vaskeutstyret skaper det rette uttrykket!
Vegg i vegg med kjøkkenet ligger dette vakre vaskerommet. Da familien overtok huset, var det baderom her, men det har
de flyttet. Fukt og råte ble fjernet før rommet ble bygget på nytt i en nostalgisk stil. Legg merke til hvordan det sjakkrutete flisgulvet og vaskeutstyret skaper det rette uttrykket!
Foto: Liv Sandvik Jakobsen
Blide Agathe og gårdskatten Tjoms setter begge pris på det store uteområdet på Fosseleven 1. Katten, som tidligere hadde sin boltreplass i hovedstaden, kan fremdeles ikke helt fatte hvilket paradis han har flyttet til. Den grønne brønnpumpa er et fint tilskudd til vanning og skylling av skitne barneføtter. I tillegg passer den inn som et dekorativt og nostalgisk element på tunet.
Blide Agathe og gårdskatten Tjoms setter begge pris på det store uteområdet på Fosseleven 1. Katten, som tidligere hadde sin boltreplass i hovedstaden, kan fremdeles ikke helt fatte hvilket paradis han har flyttet til. Den grønne brønnpumpa er et fint tilskudd til vanning og skylling av skitne barneføtter. I tillegg passer den inn som et dekorativt og nostalgisk element på tunet. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

Tilbakeføring for framtida

I motsetning til tradisjonelle gårdsbruk sto det ikke en låve på eiendommen, men en gammel kraftstasjon i teglstein!

Den ble bygget i 1910 av Fosselvens Elektricitetsverk, og la i sin tid grunnlaget for mange arbeidsplasser og en omfattende energiutbygging i området.

Sveitserhuset familien nå bor i, fungerte som bestyrerbolig, men på slutten av 50-tallet avsluttet selskapet driften, og hele eiendommen ble solgt til privat eie. Det gamle bygget i teglstein var en medvirkende faktor til at paret forelsket seg i Fosselven 1, med sitt urbane anstrøk og historiske verdi.

HISTORISK: Fosselvens Elektricitetsverk avbildet på ukjent tidspunkt.
HISTORISK: Fosselvens Elektricitetsverk avbildet på ukjent tidspunkt. Foto: Johan Fallbakken / Domkirkeodden / Digitalt Museum
VIKTIG BYGNING: På det meste arbeidet 90 mann med byggingen som startet i 1910, skriver Digitalt Museum om dette bildet, datert 1922.
VIKTIG BYGNING: På det meste arbeidet 90 mann med byggingen som startet i 1910, skriver Digitalt Museum om dette bildet, datert 1922. Foto: Normann Fotoatelier / Domkirkeodden / Digitalt Museum

Paret er godt i gang med å transformere kraftstasjonen til et flerbrukshus for familien, og rommene er fylt til randen av muligheter for framtida. Vedlikeholdsmessig hadde bygningen store behov etter å ha stått tom i en årrekke, og først ut var vinduene. Kraftstasjonen kan i dag rose seg av vakre, originale vinduer, og jobben tok huseierne selv

– Vi var heldige som kom i kontakt med Pål Syljeset i i Syljesets Antikke Ovner. Han har enorme mengder flotte, gamle ovner som han restaurerer. Med bakgrunn som brannmann og feier står han inne for at både restaurering og montering blir gjort forskriftsmessig. Vi ville gjerne ha lokalproduserte ovner fra Aadals Brug, noe han hadde bra utvalg av. Selv om vi har bergvarme i huset, er det deilig å fyre opp i disse gamle, vakre ovnene som gir en fantastisk god varme.

Se mer

– Over 2000 timer har vi brukt på vindusrestaureringen, forteller Lars om prisen det har kostet å få huset øyne til å skinne igjen.

Kulturminnefondet har godkjent arbeidet som i tillegg til vindusprosjektet innebar rehabilitering av øvrig fasade, piper og tak. Teglveggene er reparert med «pølsespekk», en eldre og mer forseggjort mureteknikk som Lars har fått god trening i.

Den åpne førsteetasjen med sin store takhøyde gir nærmest en sakral stemning, og hva passer vel bedre inn her enn en enorm vedovn fra Grønland kirke i Oslo?

Les også: Meglernes triks for å fyre opp budrunden

<b>TOK OVER KRAFTSTASJON: </b>Det kommunale kraftverket Stange energi tok etter hvert over for Fosselvens Elektricitetsværk og kunne for få år siden feire sitt 100 års jubileum her i kraftstasjonen. Bygget har gjennom sine mange år hatt stor betydning for lokalsamfunnet, og med eiere som Karen og Lars er framtida til det vakre bygget i de beste hender!
TOK OVER KRAFTSTASJON: Det kommunale kraftverket Stange energi tok etter hvert over for Fosselvens Elektricitetsværk og kunne for få år siden feire sitt 100 års jubileum her i kraftstasjonen. Bygget har gjennom sine mange år hatt stor betydning for lokalsamfunnet, og med eiere som Karen og Lars er framtida til det vakre bygget i de beste hender! Foto: Liv Sandvik Jakobsen

Syljeset Antikke Ovner står bak restaureringen, og ovnen gir god lunk til det over 250 m² store teglbygget.

Som en liten kuriositet har paret tidligere bodde nettopp i dette området av hovedstaden, og hvem vet? Kanskje vil flere antikke gjenstander fra Oslo finne veien hit?

Gjenbruk og bygningsvern er i alle fall viktige verdier for Karen og Lars, og Fosselven 1 har bydd på både nye og spennende utfordringer for paret. Gjennom kunnskapsformidling fra erfarne håndverkere, diverse kurs og egen stå-på-vilje, har både selvtilliten og kompetansen økt i takt med oppgavene.

Innenfor entreen ligger denne finstua, og det eldre møblementet setter en herskapelig tone for interiøret. Den grønne sofaen kommer fra Karen sin familiegård og stolene rundt er bruktfunn. Solgule vegger, kombinert med brede, malte gulvbord i en lys nyanse, skaper sommerfølelse inne.
Innenfor entreen ligger denne finstua, og det eldre møblementet setter en herskapelig tone for interiøret. Den grønne sofaen kommer fra Karen sin familiegård og stolene rundt er bruktfunn. Solgule vegger, kombinert med brede, malte gulvbord i en lys nyanse, skaper sommerfølelse inne. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

– I de store valgene er vi stort sett enige, og på detaljnivå blir vi enig, ler paret som kan se tilbake på et godt stykke lagarbeid.

Karen og Lars sitt arbeid med Fosselven 1 motiveres ut fra et ønske om å tilbakeføre bygningene for framtida. Sammen.

Les også: 30 000 gårdsbruk står forlatt: – Familier lar arven råtne på rot

Paret er stolt av bibliotekrommet. De plassbygde hyllene og skaprekka langs gulvet er malt i samme farge som veggen. Dette gir et ryddig og helhetlig uttrykk. Biblioteket er et av de siste rommene de har satt i stand, og nå nyter de det i fulle drag.
Paret er stolt av bibliotekrommet. De plassbygde hyllene og skaprekka langs gulvet er malt i samme farge som veggen. Dette gir et ryddig og helhetlig uttrykk. Biblioteket er et av de siste rommene de har satt i stand, og nå nyter de det i fulle drag. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

Tid til mer

Fosselva renner frodig forbi den drøyt seks mål store eiendommen. Her er mengder av skjermet grøntareal og alt ligger til rette for eventyrlige stunder for familien på fire. For heldige er de som har sin egen strand ved elva hvor man kan ha både piknik og fisketur! For Agathe og Truls trenger turen verken være lang eller planlagt, magien ligger i tid og fine opplevelser sammen med familien. Her på Fosselven 1 er friheten stor og oppdagelsene mange, både for foreldre og barn.

– Vi trives med å leve landlig, sier Karen, og legger til at de tross alt opplever å bo ganske sentralt, med Hamar by en kort biltur unna.

Nærhet til både Oslo og Gardermoen flyplass er verdifullt med tanke på venner og familie, spesielt for Lars som kommer fra Bø i Vesterålen.

For det var nok ikke alle som forsto valget om å flytte til Vallset i Stange. Likevel, etter selv å ha vokst opp på bygda, kjennes det godt for Karen og Lars å gi egne barn muligheten til et landlig liv. Og etter et besøk hos den driftige familien og deres vakre hjem er vi ikke i tvil.

Dette skal de bruke kraftstasjonen til

Karen forteller at de har restaurert kraftstasjonsbygningens tak og vinduer, men at de ikke har gjort så mye innvendig ennå. De ønsker å gjøre klar et rom oppe som de kan bruke til hjemmekontor eller stue.

Kraftstasjonen fulgte med på kjøpet.
Kraftstasjonen fulgte med på kjøpet. Foto: Karen Hafsal

– Her er veggene kalket og snart kommer det en gammel ovn, sier Karen på oppfølgingsspørsmål fra Klikk.no.

Mektig: Mange arbeidstimer i norsk industrihistorie er lagt ned i denne bygningen.
Mektig: Mange arbeidstimer i norsk industrihistorie er lagt ned i denne bygningen. Foto: Karen Hafsal
Verksted: Kraftstasjonen fungerer per nå som familiens verksted.
Verksted: Kraftstasjonen fungerer per nå som familiens verksted. Foto: Karen Hafsal

De har også planer om å lage et sy-/hobby-/fotorom.

Nede i hallen er per nå et stort verksted.

– Men vi har et gammelt låvegulv så vi skal i alle fall ha en fest. Ellers holder vi mulighetene åpne.

Paret er i gang med å legge et gammelt låvegulv i bygningen slik at de snart kan arrangere en fest.
Paret er i gang med å legge et gammelt låvegulv i bygningen slik at de snart kan arrangere en fest.

Ettersom det ikke er innlagt vann eller varme, så vil det kreve mye tid og penger å gjøre hele bygningen beboelig.

– Men det er jo egentlig ikke planen heller, forteller Karen.

Fosseleven 1 sitt energikapittel er ikke avsluttet, men har fått nytt liv ved de nye eierne og deres henders verk.

SE FLERE BILDER AV HUSET OG TOMTA UNDER:

De fine spisestuestolene har paret fått av noen venner, og bordet er et lokalt bruktfunn. Miksen av arv, bruktfunn og nye innkjøp skaper en avslappet atmosfære. Den antikke pidestallen i hjørnet med tilhørende blomsterkrukke kommer fra Lars sin familie i Bø i Vesterålen.
De fine spisestuestolene har paret fått av noen venner, og bordet er et lokalt bruktfunn. Miksen av arv, bruktfunn og nye innkjøp skaper en avslappet atmosfære. Den antikke pidestallen i hjørnet med tilhørende blomsterkrukke kommer fra Lars sin familie i Bø i Vesterålen. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
Med nye eiere er ikke mindre enn fire antikke ildsteder kommet på plass. Denne vakre ovnen i spisestua kommer fra gamle Aadals Brug i Løten, og paret synes det er ekstra stas å huse vedovner med lokal forankring.
Med nye eiere er ikke mindre enn fire antikke ildsteder kommet på plass. Denne vakre ovnen i spisestua kommer fra gamle Aadals Brug i Løten, og paret synes det er ekstra stas å huse vedovner med lokal forankring. Foto: Liv Sandvik Jakobsen
I biblioteket har eierne satt inn en juvel av en ridderovn fra Drammen jernstøberi. Mørke farger og robuste møbler er helt rett i et rom som dette, og om du er sikker på at det nederste bildet på veggen er et maleri, må du tro om igjen. Dette er nemlig en moderne smart-tv i forkledning.
I biblioteket har eierne satt inn en juvel av en ridderovn fra Drammen jernstøberi. Mørke farger og robuste møbler er helt rett i et rom som dette, og om du er sikker på at det nederste bildet på veggen er et maleri, må du tro om igjen. Dette er nemlig en moderne smart-tv i forkledning.
Agathe har en drøm av et barnerom
Agathe har en drøm av et barnerom
Et kombinert gjesterom og kontor i andre etasje har <br/>slått ut i full blomst, med sitt vakre tapet og <br/>nostalgiske møblement. Sengen kommer fra gården til noen venner, og nattbordet er arv fra Lars sin familie. <br/>Hans mor har laget det nydelige sengeteppet.
Et kombinert gjesterom og kontor i andre etasje har
slått ut i full blomst, med sitt vakre tapet og
nostalgiske møblement. Sengen kommer fra gården til noen venner, og nattbordet er arv fra Lars sin familie.
Hans mor har laget det nydelige sengeteppet.
Lykke for en 7-åring må være å kunne dingle med beina, mens man småprater med pappa og venter på napp. Sitte tett inntil hverandre og høre elva suse.
Lykke for en 7-åring må være å kunne dingle med beina, mens man småprater med pappa og venter på napp. Sitte tett inntil hverandre og høre elva suse.
Pappa Lars og vesle Truls er på vei til Fosselva for å se om fisken biter, og nistekurven er fylt med godsaker, enten det blir napp eller ei.
Pappa Lars og vesle Truls er på vei til Fosselva for å se om fisken biter, og nistekurven er fylt med godsaker, enten det blir napp eller ei. Foto: Liv Sandvik Jakobsen

Denne saken ble første gang publisert 26/10 2021, og sist oppdatert 26/10 2021.

Les også