Hyttene som er skjult i og av naturen

Rundt omkring i Norge finnes tusenvis av hemmelige hytter

Visste du at det finnes et gjemt stykke Norge, fordelt på massevis av små, rare bygninger – skjult i naturen? Se de spektakulære bildene.

Pluss ikon
<b>STÅR FORTSATT:</b> Hytte bygd i Midt-Norge i 1969. Står fortsatt.
STÅR FORTSATT: Hytte bygd i Midt-Norge i 1969. Står fortsatt. Foto: Marius Nergård Pettersen
Sist oppdatert

Jeg vokste opp med historier om noen av dem – historier onkelen min fortalte om stedene han var med på å bygge. Om en kameratgjeng som gjemte seg vekk og hadde sine egne husværer på steder der ingen andre gikk – ulovlig og uten tillatelse.

Hør Marius Nergård Pettersen snakke om det skjulte friluftslivet i Norge - og hemmelige hytter i Podkasten Villmarksliv:

Mystisk og sært

Jeg lyttet med intens interesse til disse historiene. Det var noe mystisk, spennende og trassig over hele opplegget. Men også noe ganske sært. Voksne folk som bygde småhytter i skogen! Det kunne ikke være mange mennesker som drev med dette. Tenkte jeg, inntil jeg ble voksen selv og fikk smaken på å gå utenfor stiene.

Stod oppå hytta

<b>VANSKELIG Å OPPDAGE:</b> Et sted i skogen i Trøndelag dukker en pipe opp av det som i utgangspunktet ligner helt vanlig bakke.
VANSKELIG Å OPPDAGE: Et sted i skogen i Trøndelag dukker en pipe opp av det som i utgangspunktet ligner helt vanlig bakke. Foto: Marius Nergård Pettersen

For der ute lå de. Jeg fant ikke mange, men noen. En delvis sammenrast liten koie sto i en anonym li på Østlandet. En gamme lå i en kløft i fjellheimen. Ved ett tilfelle sto jeg oppå en hytte i skogen uten å forstå det før taket ga etter under meg. Jeg lette aldri etter dem, men fant dem likevel. Hemmelige hytter.

LES OGSÅ: (+) I denne hytta gjemte nordmenn seg under krigen

Hemmelige hytter

Stedene beskrevet i denne artikkelen er dokumentert av fotograf og forfatter Marius Nergård Pettersen. Han har i løpet av de tre siste årene reist landet rundt på leting etter hemmelige hytter. Totalt kjenner han i dag til flere hundre slike hytter i Norge. Han avslører ikke hvor stedene er, men viser at de finnes og dykker inn i historiene bak dem. Hele prosjektet er samlet i boka "Hemmelige hytter" som ble utgitt på Dal forlag høsten 2018.

Noen spørsmål begynte å vokse i meg: Finnes det en nasjonal kultur for å gjemme seg vekk i Norge? For å bygge noe hemmelig, utenfor allfarvei? Og i tilfelle, hvor mange slike hytter er det der ute?

Hemmelige hytter landet rundt

For noen år siden bestemte jeg meg for å gå inn i det med hud og hår, og satte meg fore å oppspore hemmeligheter landet rundt. Jeg ville finne hyttene og de som bygde dem. Ikke for å avsløre hvor stedene er – de skal fortsatt være hemmelige – men for å prøve å forstå hvorfor de eksisterer.

Under en furu i villmarka

<b>ØDE:</b> Leif og Ivers sted ligger forholdsvis langt inn i ødemarka.
ØDE: Leif og Ivers sted ligger forholdsvis langt inn i ødemarka. Foto: Marius Nergård Pettersen

Hvorfor vil noen bygge en hytte midt uti ingenting? For Leif og Iver var grunnen enkel: De var lei av regnet.

De var ihuga fiskere etter ørret og røye i et område i Midt-Norge. Sommeren 1969 hadde de vært her inne lenge. De trivdes, men det var én ting de begynte å få nok av: vannet. Det høljet ned. Leif og Iver var rett og slett værleie da de en dag søkte ly ved siden av en stein under en storvokst furu.

Mens bålet brant og kaffen ble ferdig over flammene, så de ut over det åpne landskapet av myr og furuskog. Og ett eller annet må ha sagt «klikk!». Kanskje var det bare plassen, at de likte seg spesielt godt her. Kanskje var det nærheten til gode fiskevann. Kanskje var det bare lengselen etter husly.

LES OGSÅ: (+) Norges «villeste» hytte: Byggingen fikk fatale konsekvenser

SOLID: Hytta i Midt-Norge fra 1969. Står fortsatt.
SOLID: Hytta i Midt-Norge fra 1969. Står fortsatt. Foto: Marius Nergård Pettersen

Uansett kom de på ideen om å bygge en liten hytte. Akkurat der de satt. Med plass til dem selv, en ovn og ikke særlig mer.

Siden bygde de litt og litt. De dro materialer inn på kjelke om vinteren, fløtet andre inn med båt om sommeren. Sponplater, vortepapp og vedovn.

Utsiden av hytta dekket de med naturmaterialer. Det ble aldri en konkret avslutningsdag for arbeidet, men i løpet av sommeren 1971 var de enige om at hytta var ferdig. Deres eget krypinn under en furu i villmarka. Et sted de bestemte seg for å skjule og snakke lite om, for å skjerme det for allmennheten.

Fjellhotellet

<b>EN DEL AV LANDSKAPET:</b> Noen hytter er bedre tilpasset landskapet enn andre. Denne er så godt som en del av det. 
EN DEL AV LANDSKAPET: Noen hytter er bedre tilpasset landskapet enn andre. Denne er så godt som en del av det.  Foto: Marius Nergård Pettersen
<b>OM LITT ER KAFFEN KLAR:</b> Kaffe på gang i rommet under steintaket.
OM LITT ER KAFFEN KLAR: Kaffe på gang i rommet under steintaket. Foto: Marius Nergård Pettersen
<b>NÆR DYRELIVET:</b> De visst nok hva de gjorde, de som bygde overnattingsplassen. Villreinen trekker like utenfor døra.
NÆR DYRELIVET: De visst nok hva de gjorde, de som bygde overnattingsplassen. Villreinen trekker like utenfor døra. Foto: Marius Nergård Pettersen

Det er lite, dette hotellet. Men en uforglemmelig overnattingsplass for dem som finner det.

Langt inne i dypet av et fjellområde mellom Øst- og Vestlandet ligger det, klemt inn under en steinheller. Ifølge lokalkjente er det vanskelig å si hvem som har bygd og når det skjedde. Men behovet kom nok i forbindelse med jakt og fangst.

Hva er en "hemmelig hytte"?

Ifølge denne artikkelens definisjon er en hemmelig hytte "en hytte som en eller annen gang er forsøkt skjult for noen". Det vil si at noen av hyttene gjerne kan være mer kjent i dag. Likevel er de fleste så godt gjemt og hemmeligholdt at nesten ingen vet om dem.

Mange slike hytter er gamle, men det finnes også flere av nyere dato.

For enkelhets skyld skiller vi for øvrig ikke mellom buer, koier, gammer, krypinn, etc. Så lenge det er et lukket rom laget av mennesker i naturen, kaller vi det en "hytte".

Stedet ligger midt i en trekkrute for reinsdyr. Byggherrene hadde en forholdsvis enkel jobb. Sannsynligvis har de brukt en eksisterende overnattingsplass under steintaket. Kanskje har de utvidet hulrommet noe, men ellers bare stablet opp og lukket to små yttervegger og satt i en dør. Resten av byggverket lå her.

Uansett har dette vesle fjellhotellet vært i bruk i generasjoner. Det ble restaurert for noen tiår siden og brukes fremdeles av jegere – en sjelden gang. Standarden er ikke av typen som tiltrekker gjester i hopetall.

Om stedet opprinnelig ble bevisst hemmeligholdt, det vites ikke. Men det er svært godt skjult. Pipa pakkes sammen etter hvert opphold. Og den lille døra, som er eneste tegn til hytte utad, er så liten at den når en voksen person til under brystet.

Utenfor storbyen

<b>UTENFOR ALLFARVEI:</b> Noen hemmelige hytter er ikke skjult i terrenget. De er bare plassert på steder der folk vanligvis ikke går.
UTENFOR ALLFARVEI: Noen hemmelige hytter er ikke skjult i terrenget. De er bare plassert på steder der folk vanligvis ikke går. Foto: Marius Nergård Pettersen

Hemmelighetene kan ligge overraskende nær hverdagen. De fleste hemmelige hytter bygges i nærheten av der det også er flest mennesker. Byskogene skjuler overraskende mange av dem. Noen av dem ligger øde til, andre bare et steinkast fra trafikkerte veier og turstier, inne i skogholt og anonyme kløfter.

Denne hytta ligger en times rolig gange fra nærmeste bussholdeplass. Den har stått her lenge. I perioder har den til og med blitt brukt som et lite hjem.

Les også: (+) «Edderkoppen» opererte i gruvene i 20 år før han ble tatt

Hvem bygger?

Grovt sett kan man dele hemmelige hytter i tre kategorier:

Hytter for jakt, fiske eller friluftsliv: Bygd av folk med tilknytning til naturen. Gjerne folk som har brukt samme område i årevis. Noen av hyttene er reist med tillatelse, men mange er bygd ulovlig.

Hytter ment som boliger: Små, gjemte hjem. Det er i dag kjent at flyktninger og tilreisende tiggere i perioder bor i byskogene. Det er mindre kjent at dette før var ganske vanlig blant nordmenn.

Krigshytter: Mange mennesker trengte skjulesteder under 2. verdenskrig. Naturen vår gjemmer fremdeles hytter som ble brukt til motstandsarbeid eller flukt.

<b>DET GODE LIV:</b> Hyttelivet byr på underholdning i form av lesing, terningspill og museløp i veggene.
DET GODE LIV: Hyttelivet byr på underholdning i form av lesing, terningspill og museløp i veggene. Foto: Marius Nergård Pettersen
<b>VELKOMMEN INN:</b> Tiden tærer, men selv etter mange år står hytta traust og stødig for sine besøkende.
VELKOMMEN INN: Tiden tærer, men selv etter mange år står hytta traust og stødig for sine besøkende. Foto: Marius Nergård Pettersen

Vinteren 2008 bodde en amerikaner ved navn Gary her i tre måneder. Han ble i ettertid intervjuet av et magasin og kunne fortelle om ukompliserte dager: – Jeg leste, hørte på radio, hogde ved og haiket til byen nesten hver dag.

Klær vasket han i en bøtte med såpevann, før han hengte dem til tørk i trærne utenfor.

LES OGSÅ: Ørretfiske: Elvas lureste fiskeplasser - ekspertenes beste tips

I dag står hytta der som et lunt, lite tilfluktssted for de som måtte snuble over den. Den har ovn, sengebrisker, en velfylt bokhylle og en relativt levedyktig musebestand.

Krigshyttene

<b>FRA KRIGEN:</b> Milorg brukte mange skjulesteder under krigen. Mange av dem står fortsatt.
FRA KRIGEN: Milorg brukte mange skjulesteder under krigen. Mange av dem står fortsatt. Foto: Marius Nergård Pettersen
<b>IKKE LETT Å FINNE:</b> Spionhule. Du ser den om du står rett foran den. Om ikke, ser du bare en haug i skogen.
IKKE LETT Å FINNE: Spionhule. Du ser den om du står rett foran den. Om ikke, ser du bare en haug i skogen. Foto: Marius Nergård Pettersen

Det fantes en tid da hemmelige hytter var en nødvendighet. 2. verdenskrig var en tid da gjemmesteder ble bygd og brukt over hele landet. De var skjulesteder for mennesker på flukt. De var radiostasjoner og baser for motstandsfolk som drev sabotasjeaksjoner. De var nøkkelpunkter for soldater som planla gjenerobring av landet.

Mange av hyttene er borte. Noen er restaurert eller gjenoppbygd. Et fåtall står som da freden kom i 1945.

<b>IDYLLISK:</b> En ny dag over et lite hjem i fjellheimen.
IDYLLISK: En ny dag over et lite hjem i fjellheimen. Foto: Marius Nergård Pettersen

Den lille tømmerkoia på bildet er et av Milorgs mange skjulesteder. Den ligger i en bratt skrent under en ås langt sør i landet. Siden den har god utsikt, er den ironisk gitt navnet Ørneredet etter en av Adolfs Hitlers boliger. Hytta er blant krigshyttene som den dag i dag ligger skjult og langt utenfor allfarvei.

Det korte svaret er nei. All bygging i utmark krever grunneiers tillatelse og skal skje i henhold til arealplanen for området. I tillegg må de fleste bygg følge offisielle byggeforskrifter, særlig om de er beregnet til varig opphold for mennesker. Overtredelse av reglene kan føre til riving, og straffes med bøter og omkostninger.

Se mer

Hytta under bakken er en gjenreist kopi av en etterretningsbase som ble etablert nær svenskegrensen sommeren 1944. Den ble frem mot frigjøringen året etter brukt til militært arbeid ledet av nordmenn i Stockholm. Et lite smykke i skogen, som fra sidene og bakfra er helt usynlig for alle som ikke vet at den er der.

Nybyggerånd i nord

<b>HEMMELIGHOLDES:</b> Særlig i Finnmark ligger det mange skjulte gammer. Noen av disse hemmeligholdes fordi de står i fare for å bli brent av folk som ikke liker at de er der.
HEMMELIGHOLDES: Særlig i Finnmark ligger det mange skjulte gammer. Noen av disse hemmeligholdes fordi de står i fare for å bli brent av folk som ikke liker at de er der. Foto: 26 5.jpg
<b>FASCINERENDE:</b> Et vindu i det som på avstand ligner en ganske så vanlig gresstue. Man må bare elske det.
FASCINERENDE: Et vindu i det som på avstand ligner en ganske så vanlig gresstue. Man må bare elske det. Foto: Marius Nergård Pettersen

I visse deler av Norge fikk nybyggerånden leve lenge.

Dette gjaldt særlig i folketomme strøk i Nord-Norge. Her fantes det nok lenge aksept for å ta seg litt til rette i naturen, så sant det kunne bidra til utnyttelse av utmarksressursene. Til jakt, fiske og høsting.

I dag er det heller ikke her fritt frem for å reise noe uten tillatelse. Men man finner mange små bygg fra tiden da regelverket kunne tøyes.

Denne gammen ligger i en vid dal mellom fjellene. Her er den ikke alene, men et av flere små husværer som ligger jevnt spredd mellom fiskevann og rypelier. Stedene er fortsatt i bruk, men ikke som i gamle dager.

LES OGSÅ: (+) Lær deg å tolke naturens værtegn

– Det var mange flere her før, sier Ingvald. Han bruker en gamme ikke helt ulik en naturlig gresstue. Ingvald forteller at det for en generasjon eller to siden lå fire–fem andre gammer ti minutter fra den han disponerer. Han forteller også om en langvarig tradisjon for bruk av utmarka. Alle gammene ble reist av lokalbefolkningen i fjordbygder noen timers gange unna.

Kjenner du til hemmeligheter?

Vet du om andre slike hemmelige steder eller annet slags villmarksliv som holdes skjult der ute? Artikkelforfatter Marius Nergård Pettersen er fortsatt på leting etter historier om de gjemte sidene av norsk friluftsliv. Tips gjerne til [email protected]

– Fjellvannene her oppe både var og er veldig fiskerike. I tillegg var dette et godt terreng for rype og multer. Det gjorde dalen til et viktig sted for matauk.

Vinteren ved havet

For noen er det enkleste det aller fineste. Også i 2019.

<b>UT MOT HAVET:</b> Gutta som bygde seg hytte ved havet, har ikke lyst til å dra derfra ... 
UT MOT HAVET: Gutta som bygde seg hytte ved havet, har ikke lyst til å dra derfra ...  Foto: Marius Nergård Pettersen

Da jeg begynte å dokumentere hemmelige hytter, trodde jeg at jeg ville finne mest forfall – gamle hytter i ferd med å falle ned. Og, ja, jeg har dokumentert en del forfall. Men også hytter som fortsatt vedlikeholdes og brukes masse.

Og, kanskje overraskende, en byggekultur som ikke er død.

Denne hytta ble for eksempel bygd i 2010 av to unge karer som bodde her gjennom en hel vinter.

Underveis opplevde de å føle seg som en del av plassen og naturen som omga dem.

<b>AV NYERE DATO:</b> De fleste hyttene er gamle, men dette krypinnet ved havet er av nyere dato. 
AV NYERE DATO: De fleste hyttene er gamle, men dette krypinnet ved havet er av nyere dato.  Foto: Marius Nergård Pettersen

– Vi rakk aldri å kjede oss. Lengtet ikke vekk. Vi planla egentlig å dra til sivilisasjonen og hente mat hver tredje uke, men utsatte gjerne turen så lenge vi kunne. Vi hadde rett og slett ikke lyst til å dra derfra, sier en av dem.

<b>ENKEL HULE:</b> Tett på naturen kan man leve i all enkelhet, og det enkleste er ofte det beste, ikke sant?
ENKEL HULE: Tett på naturen kan man leve i all enkelhet, og det enkleste er ofte det beste, ikke sant? Foto: Marius Nergård Pettersen

Hytta er bygd av drivved og søppel som de fant i fjæra. Den er relativt enkel. Akkurat som alle slike hemmelige hytter er det. De har ofte jordgulv, en ovn og noen benker.

Det er all luksus. Og det er her min største fascinasjon for disse stedene ligger: i enkelheten. Og i at det i vår overforbrukende og pengesløsende tid finnes dem som søker mot dette helt enkle – og finner noen av livets fineste stunder der.

Denne saken ble første gang publisert 13/04 2019, og sist oppdatert 06/04 2022.

Les også