Innredningstips

Se hva arkitekten gjorde med 58 kvadratmeter på Tøyen

Med småfrekke materialer og farger fikk den lille leiligheten en original innredning. Her er mange innredningstips å kopiere.

SMART INNREDNING: På 58 kvadratmeter på Tøyen har arkitekt Tord Kvien innredet med sans for praktiske og originale løsninger.
SMART INNREDNING: På 58 kvadratmeter på Tøyen har arkitekt Tord Kvien innredet med sans for praktiske og originale løsninger. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert
PERSONLIG DESIGN: Med vare farger som skifter  valør, retromøbler og en selvdesignet radiatorskjuler ble dette en stue med stram karakter.
PERSONLIG DESIGN: Med vare farger som skifter valør, retromøbler og en selvdesignet radiatorskjuler ble dette en stue med stram karakter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
- Oppdelingen av takflaten skaper spennende soner og variasjon for familien, og øker bruksmilighetene markant, sier arkitekt Tord Kvien. Man kan også tenke seg at flere boenheter delte et slikt taklandskap.
- Oppdelingen av takflaten skaper spennende soner og variasjon for familien, og øker bruksmilighetene markant, sier arkitekt Tord Kvien. Man kan også tenke seg at flere boenheter delte et slikt taklandskap. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Leiligheten til arkitekt Tord Kvien er på 58 kvadratmeter og ligger i en velholdt funkisblokk på Tøyen.

Etter hans uvanlige, superminimalistiske, men like vel pietetsfulle oppussing ble blokkinteriøret til en glitrende designopplevelse.

For den som leter etter innredningstips som ikke koster flesk, kan det være ideer å hente i denne leilighten.

Både blå og gul

- Jeg malte de fleste flatene i leiligheten med en lys, nesten hvitaktig grønnfarge, S 0502-G, forteller Kvien. Fordi denne fargen inneholder både litt blått og gult skifter den valør på en spennende måte med værlaget. På overskyete dager blir den stilig blå, og skinner solen blir den mer varm og gyllen.

Et spill med grønnnyanser

Denne svake grønnfargen er også brukt i gangen, men her i en høyblank utgave.

I kjøkken og stue møter vi en halvblank utgave av samme farge, mens stue og soverom har begge en kledelig helmatt variant av denne "røde tråd" i huset.

Det skinner i nuppene

I gangen gir denne skinnende grønnfargen et fint lysspill i veggene med en klassisk førtitalls strukturpuss. Den utmerker seg blant annet med uregelmessige nupper i overflaten.

Renskåren helhet

Ved totaloppussingen av stedet tok eieren for øvrig utgangspunkt i teglblokkens renskårne, solide stil.

Og i tråd med nettopp dette grepet valgte han skifergulv til både gang og kjøkken.

I kombinasjon med med de svarte vegg-til-vegg-teppene som ellers dekker gulvene, fikk dermed gulvflatene i leiligheten en tyngde som gir hele boligen en fast karakter.

GLITRENDE I GRÅTT OG LYSEGRØNT: Arkitekten har skapt stor designeffekt med bruk av en begrenset fargepallett.
GLITRENDE I GRÅTT OG LYSEGRØNT: Arkitekten har skapt stor designeffekt med bruk av en begrenset fargepallett. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Leiligheten på 58 kvm består av fem rom med 2,75 m under taket. Den gråmaklte kontrastveggen, S 7504-R71B vender mot verandaen og den nye radiatorkassen.
Leiligheten på 58 kvm består av fem rom med 2,75 m under taket. Den gråmaklte kontrastveggen, S 7504-R71B vender mot verandaen og den nye radiatorkassen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Endeveggen i stuen malte Kvien i en konstrasterende gråfarge som matcher det mørke gulvet.

PANGFARGER: Fargesprakende fargekontraster på grått gulv. Trillebord fra Ikea.
PANGFARGER: Fargesprakende fargekontraster på grått gulv. Trillebord fra Ikea. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
EN HØYDARE: Den selvdesignete radiatorskjuleren er et viktig element i stueinteriøret.
EN HØYDARE: Den selvdesignete radiatorskjuleren er et viktig element i stueinteriøret. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Uheldig radiator

Et annet innredningstips er dekket til radiatoren.

Kvien tegnet selv en kul innkassing til den ikke så vakre radiatoren.

Den ble laget i mdf-plater og malt i en skinnende aluminiumsmaling.

Med dette nye designmøblet fikk den tidligere disharmoniske endeveggen et et nytt og balansert uttrykk.

Dette påvirker faktisk hele leiligheten og gir den et visuelt løft.

Innredet i retro-stil

Kvien innredet så stuen med typiske 60-tallsstoler, aluminumsfargete avlastningsbord og blanke hyllesystemer, det meste fra Ikea.

Alle disse gjenstandene understreker den allerede etablerte helheten, palletten i rommet.

En sone som lyser

Bokhyllen plasserte han med litt avstand til veggen slik at det ble plass til en lysstoffrørbelyst sone.

Den er avblendet med en perforert, gulleloksert aluminiumsplate. Dette spesielle grepet gir en fornemmelse av at rommet fortsetter bak den lysende hylleveggen.

Original nyskaping

- Med alle disse nye løsningene i stuen tok jeg etter min mening vare på den originale atmosfæren i rommet, samtidig som jeg tilførte værelset noe nytt og oppsiktsvekkende, kommenterer eieren.

Et kjøkken som varmer

Til endeveggen i kjøkkenet på den andre siden av den lille gangen valgte eieren en varmrød farge.

EFFEKTIV RULLESEKSJON: Med rullebord fra Ikea fikk eieren en mobil tv-krok. Maleriet på veggen har Tord Kvien selv laget.
EFFEKTIV RULLESEKSJON: Med rullebord fra Ikea fikk eieren en mobil tv-krok. Maleriet på veggen har Tord Kvien selv laget. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
ET STED Å VÆRE: Denne skjermete sonen er et yndet tildholdssted i stuen.
ET STED Å VÆRE: Denne skjermete sonen er et yndet tildholdssted i stuen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Den representerer varme og ild og er derfor en metfor for mattilberedning, mener arkitekten.

Bygget i høyden

Kviens andre hovedmål var å få renest mulig vegg og arbeidsflater i kjøkkenrommet.

Alt utstyr som vanligvis forkluderer fritt armslag på arbeidsbenken, kjøle- fryseskap ble samlet i en høy, separat metallhylle med sitt eget strømuttak

Matt, men ikke kjedelig

I den samme, enkle designretning trekker spinkle stålrørstoler, et minimalistisk bord med stålbein og en bordplate i lakkert mdf. Både persienner og vinduskarmer har matte, men like vel skinnende aluminiumsoverflater.

Bruk av speil

Den opprinnelige døren til baderommet var ikke sentrert på fondveggen i gangen og ga derfor et uryddig førsteinnrtykk når du kom inn i leiligheten.

KULE GREP: Det minimalistiske kjøkkenet har en ren varmrød kontrastvegg, S 2570-Y90R 2315, halvblank, oljebasert Jotun Lady. Vinduskarmer mallt med aluminium Bengalac tilsatt litt svart pigment.
KULE GREP: Det minimalistiske kjøkkenet har en ren varmrød kontrastvegg, S 2570-Y90R 2315, halvblank, oljebasert Jotun Lady. Vinduskarmer mallt med aluminium Bengalac tilsatt litt svart pigment. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
MAKS MED MINIMALISME: De symmertisk plasserte Ikea overskapene har matte glassfronter og innvendig belysning.
MAKS MED MINIMALISME: De symmertisk plasserte Ikea overskapene har matte glassfronter og innvendig belysning. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Denne disharmonien oppveide Tord Kvien ved å panele døren på nytt med profiler med et 40-tallsdesign som matcher gulvene.

BEKVEMT FOR BOKORMER: De aktuelle bøkene hentes lett fra smale vegghyller fra Ikea.
BEKVEMT FOR BOKORMER: De aktuelle bøkene hentes lett fra smale vegghyller fra Ikea. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Deretter monterte han speil på resten av veggflaten slik at det ble dannet en ny og harmonisk veggform i enden av gangen.

Dette fiffige speilarrangementet gjør at rommet virker visuelt større, og skaper en illusjon av at rommet fortsetter innover og bak den mørke dør treskjermen.

Bevisst helhet

Det mørke skifergulvet er både solid, massivt og delvis lysreflekterende, og det følger derfor opp temaet som er valgt for dette oppussingsprosjektet.

Om boligen og blokken:

Leiligheten på 58 kvm ligger i en arkitekttegnet 1940-tallsblokk bygget i tegl og solide, varige materilaer.

TØFT - OG PRAKTISK: Høyskapet fra Ikea gir rom til mye, slik at resten av kjøkkenet blir lett tilgjengelig. Her der du fra kjøkkenet via gangen til stuen.
TØFT - OG PRAKTISK: Høyskapet fra Ikea gir rom til mye, slik at resten av kjøkkenet blir lett tilgjengelig. Her der du fra kjøkkenet via gangen til stuen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

De innvendige terrazzotrappene og skifer- og granittflatene er nesten like fine som da anlegget ble reist for snart 70 år siden.

GANG I SÆRKLASSE: Skifergulv og høyglansvegger matcher hverandre.
GANG I SÆRKLASSE: Skifergulv og høyglansvegger matcher hverandre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
MAGISK: Døren har fått nytt retro-panel og speilvegg over det hele. Det gir en effekt som om rommet fortsetter bak den brune døren.
MAGISK: Døren har fått nytt retro-panel og speilvegg over det hele. Det gir en effekt som om rommet fortsetter bak den brune døren. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Boligen har en plasseffektiv planløsning som er preget av datidens ideal om å slippe maksimalt med lys inn i slike relativt små blokkleiligheter.

GOD LØSNING: En enkel, plasseffektiv planløsning.
GOD LØSNING: En enkel, plasseffektiv planløsning. Foto: Tegning: Tord Kvien

Les også:

Er dette Stavangers mest gjennomførte bolig?

Her er de kuleste interiørbildene

Er dette tilbygget landets tøffeste?

Arkitekttilbygget du aldri har sett maken til

ØKER ROMOPPLEVELSEN: Store speilfronter gør rommet mye større enn det virkelig er. Skapskrogene "frigjøres" fra veggen med en spalte med en lysende plastslange i.
ØKER ROMOPPLEVELSEN: Store speilfronter gør rommet mye større enn det virkelig er. Skapskrogene "frigjøres" fra veggen med en spalte med en lysende plastslange i. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning