Tips til en lettstelt hage

Slik får du vakker hage uten mye arbeid

Med en grunnleggende plan for hagen sparer du masse arbeid.

EN GOD PLAN GIR MINDRE ARBEID: Har du en god plan for hagen din , behøver den ikke å kreve så mye arbeid. Og belønningen du får er enorm. Se bare på denne kritthvite drømmeblomstringen i hagen til arkitekt Tord Kvien i Nordkjosbotn i Lyngen i Nord-norge. Her er det så vakkert at du får tårer i øynene.
EN GOD PLAN GIR MINDRE ARBEID: Har du en god plan for hagen din , behøver den ikke å kreve så mye arbeid. Og belønningen du får er enorm. Se bare på denne kritthvite drømmeblomstringen i hagen til arkitekt Tord Kvien i Nordkjosbotn i Lyngen i Nord-norge. Her er det så vakkert at du får tårer i øynene. Foto: FOTO: Tord Kvien
Sist oppdatert

Den gjennomarbeidede hagen til arkitekt Tord Kvien ligger ved hans bestemors hus i Nordkjosbotn i Troms.

I flere år forfalt den flotte prydhagen til Tord Kviens bestemor.

Denne utviklingen ville arkitekten ikke ha noe av, og han gikk til full aksjon med nye hagearkitektoniske planer , hakke, spade, bark, grus, robuste vekster, trillebår og knotteplast.

Og belønningen var enorm. Her deler han sine beste tips til en lettstelt hage med deg.

- Etter skippertaket jeg gjorde for noen år siden, blant annet med å legge markdekkere og etablere store, ensartete bed med blant annet  lokale vekster, krever nå hagen langt mindre oppsyn og vedlikehold enn før for å holde seg fin, sier arkitekt Tord Kvien. Skulpturen i kleberstein har han hogget selv.
- Etter skippertaket jeg gjorde for noen år siden, blant annet med å legge markdekkere og etablere store, ensartete bed med blant annet lokale vekster, krever nå hagen langt mindre oppsyn og vedlikehold enn før for å holde seg fin, sier arkitekt Tord Kvien. Skulpturen i kleberstein har han hogget selv. Foto: FOTO: Privat

Tenk stort

STORE; VARIGE BED: Inspirert av den engelske Sissinghurst-hagen laget Kvien store bed med kun store, hvite vekster. De står et stykke unna det hvite huset og de er både flotte å se på, samt varige og greie å holde orden på.
STORE; VARIGE BED: Inspirert av den engelske Sissinghurst-hagen laget Kvien store bed med kun store, hvite vekster. De står et stykke unna det hvite huset og de er både flotte å se på, samt varige og greie å holde orden på. Foto: FOTO: Tord Kvien
EVENTYRLIG : Den bevisste miks av  innførte og lokale vekster gir hagen i Nordkjosbotn en eventrylig fargeprakt. Bed og hekker organiseres mange steder med dekkbark og knotteplast.
EVENTYRLIG : Den bevisste miks av innførte og lokale vekster gir hagen i Nordkjosbotn en eventrylig fargeprakt. Bed og hekker organiseres mange steder med dekkbark og knotteplast. Foto: FOTO: Tord Kvien

- Du kan spare mye arbeid ved å planlegge utformingen av hagen og hagestellet i et lengre perspektiv, sier Kvien til Klikk.no.

Selv hentet han mye inspirasjon, både til lettvint organisering og "drift" av hagen sin i Balsfjord i Midt-Troms ved en visitt i den berømte, britiske Sissinghurts-hagen i Kent.

Hvitt over alt

Her fikk han blant annet ideen om å lage store, sammmenhengende bed beplantet kun med hvite blomster.

- Å velge én og samme art, gjerne en flott og robust art over et større område i hagen, letter både innkjøp og vedlikehold, mener eieren.

Sort knasteplass på topp

For å holde grusganger fri for ugress kan man legge grunnmurplast, altså sort knasteplast, under grusen.

Denne er dyrene enn fiberduker som mange også bruker, men den er mer solid og varer i mange år.

Knasteplast som stående kantvegg

Klipper du opp knasteplasten til bånd, ca. 20 cm høye, kan de benyttes som blant annet skjulte vegger mellom bed og hekker.

Denne løsningen er både pen, sparer klipp av gresskanter og forhindrer at større røtter går inn i bed stjeler næring.

Overkanten av plasten legges i terrengnivå.

Dekorer med skogbunn

Hele flak av skogbunn kan også formskjæres og løftes ut av terrenget som store "teppefliser" og legges på bakken i hagen - der man ikke vil ha plen. Slike flak er utrolig flotte å se på, og de er vedlikeholdsfrie. Men de tåler ikke tråkk.

Bevar originalen

Vær klar over at det ikke må være andre typer vekster under slike kreative skogbunnflak.

De ville i så fall bare vokse opp gjennom lyngen og forstyrre den originale vegetasjonen.

Varige, lokale vekster

TIDSBESPARENDE: Deler av hagen er øremerket blomster og urter. Organiseres dette i trekassetter som dette, med ett rom for hver vekst får du både oversikt og et system det er lett å vedlikeholde.
TIDSBESPARENDE: Deler av hagen er øremerket blomster og urter. Organiseres dette i trekassetter som dette, med ett rom for hver vekst får du både oversikt og et system det er lett å vedlikeholde. Foto: FOTO: Tord Kvien
KREATIVE FLAK: PÅ områder som dette, uten planter under kan det funke å legge hele flak av skogbunn. De er dekorative og vedlikeholdsfrie.
KREATIVE FLAK: PÅ områder som dette, uten planter under kan det funke å legge hele flak av skogbunn. De er dekorative og vedlikeholdsfrie. Foto: FOTO: Tord Kvien
KONTRAST: Inn mot huset har eieren plantet noen fargerike "bomber" . De danner en fin kontrast til det helhvite huset.
KONTRAST: Inn mot huset har eieren plantet noen fargerike "bomber" . De danner en fin kontrast til det helhvite huset. Foto: FOTO: Tord Kvien

- Jeg har valgt å bruke en rekke lokale, hardføre planter, stauder og hekker. Disse er svært robuste og holder år etter år, også gjennom de mest ekstreme vintrene her i Lyngen. Da slipper du stadig å grave opp vekster og plante nye stadig vekk og det er svært arbeidsbesparende.

TØRKESPESIALIST: Lokale vekster som rosenrot er tørketålende planter , og de må ikke ha arbeidskrevende vanning i tørre perioder.
TØRKESPESIALIST: Lokale vekster som rosenrot er tørketålende planter , og de må ikke ha arbeidskrevende vanning i tørre perioder. Foto: FOTO: Tord Kvien

Tåler tørkeperioder - uten vanning

- Disse velprøvde vekstene, blant annet rosenrot, er så godt tilpasset det lokale klimaet at de tåler tørkeperiodene vi har en gang i mellom på sommerstid - uten vanning. Dette sparer meg også for en god del tid, sier eieren.

Vær selektiv når du designer plenen

Unngå for mange for mange frittstående planter i plenen et et annet av hans råd.

PÅ KRYSSOG TVERS: Et sinnrikt gangveisystem er i ferd med å ta form rundt hele huset. Det gir stadig skiftende synsakser og opplevelser. De er belagt med en grus av lokal gabbro-stein. Med knotteplast under holdes grusveiene vedlikeholdsfrie.
PÅ KRYSSOG TVERS: Et sinnrikt gangveisystem er i ferd med å ta form rundt hele huset. Det gir stadig skiftende synsakser og opplevelser. De er belagt med en grus av lokal gabbro-stein. Med knotteplast under holdes grusveiene vedlikeholdsfrie. Foto: FOTO: Tord Kvien

Det er nemlig svært tidskrevende å klippe rundt slike småøyer midt i gressteppet.

Gå heller for store felt i hagen hvor diverse enkeltplanter stikker opp gjennom grusdekket.

Gjødsle med måte

Du bør ikke gjødsle plenen din for mye. Da vokser den enda mer, og så kraftig at den krever enda mer klipp. Dette påfører deg helt unødvendig ekstra-arbeid.

En omgang er nok

SMART PLASSERING: Setter du enkeltplanter som innslag i en stor grusflate slipper du å klippe gresset rundt dem. Det sparer du også tid på...
SMART PLASSERING: Setter du enkeltplanter som innslag i en stor grusflate slipper du å klippe gresset rundt dem. Det sparer du også tid på... Foto: FOTO: Tord Kvien
HAGE MED SPENST: Kritthvite, store og robuste vekster og andre grønne attraksjoner kler den praktfulle Nord-norske naturen. Tord har hele bed med bare hvite blomster. De er arbeidsbesparende.
HAGE MED SPENST: Kritthvite, store og robuste vekster og andre grønne attraksjoner kler den praktfulle Nord-norske naturen. Tord har hele bed med bare hvite blomster. De er arbeidsbesparende. Foto: FOTO: Tord Kvien

- Jeg gjødsler kun i én omgang med kugjødselkompost og kalk i begynnelsen av juni. Den graves litt ned i bakken rundt plantene.

VILLE PLANTER FUNKER: Tord testet ut en rekke  ville blomster og stauder, og turt var en av de som klarte sin nye rolle som hageplante best. For at gresset ikke skal bli for frodig gjødsles plenen kun en gang i året. Det er nok, og letter plenklippearbeidet i betydelig grad.
VILLE PLANTER FUNKER: Tord testet ut en rekke ville blomster og stauder, og turt var en av de som klarte sin nye rolle som hageplante best. For at gresset ikke skal bli for frodig gjødsles plenen kun en gang i året. Det er nok, og letter plenklippearbeidet i betydelig grad. Foto: FOTO: Tord Kvien

Hekker kantes av plener

- Jeg avgrenser de mest ugressaktige hekkplantene som blant annet rognspirea med gressfelt. Det betyr at jeg kutter skudd fra rotutløpere i plenklippen.

Stopp alle utvekster

Store steiner og grusganger kan selvfølgelig også gjøre nytte som avgrensere av litt uregjerlige vekster som brer seg lett.

Markdekker 1: Bark

- Ellers benytter jeg bark i rause porsjoer som markdekker over større araler. Den hindrer av at frøugress etablerer seg. Dette gjør hele områder av hagen min totalt vedlikeholdsfri .

Markdekker 2: Grus

Grus og og småstein er også benyttet som markdekker spesielle steder, noen ganger med fiberduk under. Denne løsningen krever at man rydder bort løv og kvist for hånd hver vår.

MARKDEKKER OG VEDLIKEHOLDSFRIE MATERIALER: Bark er en fin, nøytral markdekker som sparer deg  for klipp og stell av plen og bed. Her har Tord i tillegg laget det han kaller en terrenggvifte av kraftige, vedlikeholdsfrie materialer.
MARKDEKKER OG VEDLIKEHOLDSFRIE MATERIALER: Bark er en fin, nøytral markdekker som sparer deg for klipp og stell av plen og bed. Her har Tord i tillegg laget det han kaller en terrenggvifte av kraftige, vedlikeholdsfrie materialer. Foto: FOTO: Tord Kvien

Se mer på

KULT MED "GAMMELDAGSE" PLANTER: Klassiske,  fargeprakende planter hører hjemme i Tords kreative miks. Her står oransje mot store,  kritthvite bed.
KULT MED "GAMMELDAGSE" PLANTER: Klassiske, fargeprakende planter hører hjemme i Tords kreative miks. Her står oransje mot store, kritthvite bed. Foto: FOTO: Tord Kvien

Slik blir du kvitt mose og ugress

Mange velger feil tuja

Slik får du grønnere plen enn naboen

PASSER SEG SELV: Gi rom for idylliske oaser som passer seg selv. Tord blåste nytt liv i den gamle hagedammen, og både den og den kraftige vegetasjonen rundt  krever minimalt med arbeid.
PASSER SEG SELV: Gi rom for idylliske oaser som passer seg selv. Tord blåste nytt liv i den gamle hagedammen, og både den og den kraftige vegetasjonen rundt krever minimalt med arbeid. Foto: FOTO: Tord Kvien

Denne saken ble første gang publisert 10/05 2011, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også