Er dette Stavangers mest gjennomførte bolig?

Valgte miljøvennlige og praktiske løsninger.

KULT MED SVAI I TAKET: Huset til arkitektene Hilde Haga og Rune Grov ligger nedgravd i en bratt skråning. Sibirsk lerk kler hele bygningen. Huset har bare en takrenne. Utenpåliggende pipe.
Publisert Sist oppdatert
KULT BÅDE OPPE NEDE: Her ser vi sitteplassen ved inngangspartiet og glasshjørnet i stuen i øverste etasje.

Det er ikke bare den markante, bueaktige formen som gjør at man stopper opp ved dette oppsiktsvekkende, arkitekttegnete huset i Stavanger.

Ser man litt nøyere etter har arkitektparet som har tegnet og bor i det, Hilde Haga og Rune Grov, spekket boligen sin med praktiske finesser, for det meste i treverk, ute som inne.

OK å være utrendy

- For meg er det helt i orden å være utrendy. Jeg valgte med lett hjerte tidløst og varig treverk istedenfor hvitmalte flater i interiøret, sier kvinnen i huset.

Buet tak

Det kobbertekte taket er et skikkelig blikkfang.

Det heller svakt mot øst og lar regnvannet strømme ned i husets eneste takrenne.

Vedlikeholdsfrie vegger

For å få huset tilnærmet vedlikeholdsfritt utvendig ble det kledd med sibirsk lerk.

Med tiden får dette trematerialet en vakker, sølvgrå valør.

I ettertid har arkitektene erfart at kjerneved av furu kan gjøre samme nytten som ytterkledning som lerk.

HØYREIST: Fra baksiden ser hvordan det delvis nedgravde huset reiser seg. Utvendig er det kledd med sibirsk lerk hele veien rundt. Kobbertaket heller, og det har kun en takrenne.

Isolert med cellulose

SITT I FRED: Den overbygde sittepassen ligger nedsenket på tomten - sammen med inngangspartiet. Dette er et yndet tilholdssted. Utegulv med kult mønster.

Boligen er isolert med cellulosefiber og taket er ekstra godt isolert. Slike grep gir famlien en hyggelig energisparegevinst.

At huset er delvis nedgravd i bakken, og at det åpner seg med glass bare mot sør og vest, bidrar også til å spare på driftsbudsjettet.

Uteplassen skjermes

Uteplassen ligger nedsenket i forhold til resten av tomten og peker rett mot inngangpartiet. Det skjermes delvis av et innhuk pluss et espaliersystem i tre.

Utegulvet er en spennende miks, et mønster av border av brostein og skifer.

Ut mot turveien som går langs hele anlegget ligger en garasje/sykkelbod. Den er laget i akkurat den samme stil og materialer som hovedhuset.

Smart rominndeling

Gangen er inviterende åpen, lys og vennlig i slitesterke trematerialer. Den leder til flere kabinaktige, plasseffektive soverværelser og bad.

En stilren hjørnestue har utsikt rett ut i et parkområde.

Danske møbelklassikere og røffe betongvegger gjør disse rommene et kraftfullt stilluttrykk.

Kryssfiner gjør jobben

Målsettingen til eierne var å få et mest mulig praktisk og rimelig hus. Med samarbeid med byggmesterne i Sløk og Espevik kledde de de fleste rom i huset med bjørkefinerplater.

Kjøkkenet bygget en finsnekker på stedet, etter arkitektenes tegninger.

Maks hylleplass

- Vi har mange hyller, en del av de er åpne - og de fleste er utstyrt med skyvedører. Og noen av dem er i tilleggg tilgjengelige fra begge sider av veggen.

- Slike arealbesparende løsninger er nødvendig i moderne hus. Ikke minst fordi vi har flere gjenststander enn før, mener Hilde Haga.

Kule funksigrep

Den himmelhøye hjørnevinduene både nede og i øverste etasje er klassiske funkisgrep. De åpner hele rom og etasjer og gir eierne utsikt blant annet til de fem ranke bjørketrærne som fikk bli stående på tomta.

Den åpne spilehimlingen i øverste etasje røper hvordan det spesielle, hellende taket er konstruert, og den er et syn i seg selv.

Den gode lyden er bonus

Bruken av bjørkefiner både på vegger og tak og i alle de stedsbygde møbler gir eierne av huset en skikkelig bonus. Med alt treet blir nemlig akustikken i huset langt bedre enn den vanligligvis er i moderne boliger.

ET DRØMMESTED: Hagestuen åpner seg raust mot parkområdet.
PANORAMA: Hjørnestuen med glass fra gulv til tak har praktutsikt over parken.

Åpent på toppen

SNITT: Snitt av huset.

Trappen med en tøff, betong bakvegg leder oss opp til husets totalt åpne øverste etasje. Bare kjøkkenet er avdelt fra resten med en halvhøy skaprekke som sonedeler.

Et stedsbygd interiør gir personlighet

Det stedsbygde kjøkkenet, hovedsoverommet, diverse benker og annet omkring i huset gir boligen personlighet. Dette huset finnes det bare ett av.

En arkitektduo med karakter

Stavangerarkitektene Haga og Rune Grov har tegnet en rekke større, offentlige prosjekter, villaer og småhus i Stavangerområdet og på Vestlandet.

De er blant annet annet kjent for Nordisk Kunstnarsenter i Fjaler, respresentasjonsboligen for Statoil på Solastranda, skolebygninger og butikker.

Enkelthet, ekthet i materialbruken og funksjonelle løsninger innenfor et stramt formspråk er typisk for arkitektparets måte å lage hus på.

Om huset:

STUE MED UTSIKT: Den plassbygde sittekroken er et funn. TV-stuen preges som så mye annet i dette huset av trematerialer og store vinduer. Her slippes dagslyset helt i bunn av rommet.

Husets 165 kvadratmeter er fordelt på tre etasjer og har stue og kjøkken øverst.

Eneboligen har ellers malte flater innvendig på yttervegger og oljet bjørkfiner på alle innervegger. De fleste rom glir over i soner, stedsbygde hyller,skap og senger.

Les også:

OPP I LYSET: Trappen munner ut den åpne, øverste etasjen med store vinduer rett mot lyset. Sjekk den spesielle spilehimlingen.
RETT OPP: Trappen leder opp i øverste etasje. Med betong til bakvegg blir den som en skulptur i huset.

Over 1000 inspirerende bilder

Det kuleste huset i skogen

Slik renser du grillristen

Garderoben som gir deg full oversikt

STEMNING MED TRE: Den skreddersydde arbeidsplassen i stuen flankeres av danske designklassikere.
EN HØYDARE: Øverste etasje med stue og kjøkken åpner seg mot usikten og de fem bjørkene som ble beholdt på tomten. Den åpne spilehimlingen viser hvordan taket er konstruert med blant annet bjelker. Veranda i høyre glasshjørne av stuen. Kjøkkenet skjermes av en skapvegg.
SKJERMET SONE: Skapveggen skjermer kjøkkenet fra stuen.
HELTRE TREND: Også det plassbygde kjøkkenet er laget i oljet bjørkefiner. Den mange meter lange kjøkkenbenken gir armslag for flere kokker på samme tid.
PLANTEGNING: Øverste etasje.