Noen synes at hytta skal være enkel og spartansk, andre mener den også skal være en arkitektonisk søyle.

Denne hytta, eller sommerhuset, i den svenske skjærgården hører definitivt til den siste kategorien.

Huset er plassert ytterst på toppen av en odde med utsikt over skipsleden.

- Fritidshusets idé var å skape en klar og konsentrert form i tydelig kontrast til det omkringliggende landskapet. Tanken var at den fremmede bygningsformen skulle gi en forsterket opplevelse av naturens skiftninger, forteller arkitekt John Robert Nilsson til klikk.no.

Det er arkitektkontoret med samme navn som har tegnet hytta.

Basseng på stupet

Hele fritidshuset er lagt på en betongsåle kledd med kalksten fra Gotland. Sålen går utenfor hele bygningskroppen og danner sammen med takutspringet en overbygget terrasse som løper rundt på tre sider av huset.

På den fjerde siden er kalkstensålen forlenget ut mot skråningen og avsluttes med et basseng som ser ut til henge ut over et stup.

Spektakulært basseng=

SPEKTAKULÆRT BASSENG: En mer ekstrem plassering av et basseng finnes sannsynlig ikke. © Foto: Åke E:son Lindmann

Planskissen=

PLANSKISSE: Slik er rominndelingen i sommerhuset. © Ill.: John Robert Nilsson Arkitektkontor

Rektangulær form

Fritidshuset har en helt rektangulær form med en tydelig rominndeling mellom sosiale og private arealer.

- I stedet for tradisjonelle dører er de fleste åpninger ført helt opp til taket, men likevel er det tydelig at man kommer inn i et nytt rom når man går gjennom en åpning, beskriver Nilsson.

Huset inneholder to soverom med hvert sitt mini-bad og et mastersoverom med inngang til et større brad.

Stuen med åpen kjøkkenløsning deler nesten huset i to.

Totalt er fritidshuset på 250 kvm, og ble bygget i perioden 2007 til 2009.

Lysende kube=

LYSENDE KUBE: I skumringen ligger sommerhuset som en lysende kube på toppen. Mastersoverommet til venstre. © Foto: Åke E:son Lindmann

Åpent interiør=

ÅPENT INTERIØR: Det finnes ingen dører i sommerhuset, bare store åpninger som går fra gulv til tak. © Foto: Åke E:son Lindmann

Saltvannsrensing

Bakom de rene linjene skjuler det seg avanserte, tekniske installasjoner. Blant annet hentes alt vannet til huset fra sjøen nedenfor. Saltvannet renses i et avsaltningsanlegg før det sendes ut gjennom tappekranene.

All energi til oppvarming hentes fra et bergsvarmeanlegg. Og når det er varmt henter de avkjølning fra de kalde borehullene.

- Samtlige installasjoner har en mengde gjennomtenkte styrings- og overvåkningssystemer med webbaserte grensesnitt som kan styres over nettet og mobilen, utdyper Nilsson.

=

Spektaktulær plassering=

SPEKTAKULÆR PLASSERING: Sommerhuset er plassert ytterst på toppen av en odde. © Ill.: John Robert Nilsson Arkitektkontor

Utvisket grense mellom ute og inne

Fritidshusets fasader er helglassede, med unntak av siden med inngangspartiet, som er bygd i svart, pusset mur.

Isolerglasset som er valgt til fasadene er utstyt med ett filtreringsskikt for å redusere at møblene misfarges av sollyset, og et annet skikt som skal hindre kondens og kaldras.

- Og med glassfasadene ført helt ned i sålen viskes grensen nesten ut mellom ute og inne, sier Nilsson.

I tillegg løper det en liten voldgrav rundt hele huset som er skjult av kalkstensplater. Denne rennen skal ta unna regn- og smeltevann.

Plassert på en plattform av kalkstenkledd betong=

KALKSTENPLATTFORM. Hele sommerhuset er plassert oppe på en plattform av betong kledd med kalksten. Se hvordan vinduene er trukket helt ned i plattformen og hvisker ut grensen mellom ute og inne. © Foto: Åke E:son Lindmann

Rundt glassfasaden, under kalkstensplatene, løper det en renne for overvann=

VOLDGRAV: Rundt hele sommerhuset løper det en overflatevannsrenne, kaldt voldgrav av arkitekten. Rennen er skjult av kalkstensplater. © Foto: Åke E:son Lindmann

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!