boligmareritt:

Marianne og Torgeir flyttet inn i samme hus to ganger på åtte år: – Vi er drittlei

For andre gang har Marianne og Torgeir flyttet inn i hjemmet sitt. Men denne gang har de gjort alt de kan for å sikre at kjærligheten skal vare evig.

VERDT Å VENTE PÅ: Det meste viste seg å være feil med drømmeboligen Marianne og Torgeir kjøpte i Asker i 2012. Åtte år senere er boligen endelig satt forskriftsmessig i stand, og resultatet er spektakulært.
VERDT Å VENTE PÅ: Det meste viste seg å være feil med drømmeboligen Marianne og Torgeir kjøpte i Asker i 2012. Åtte år senere er boligen endelig satt forskriftsmessig i stand, og resultatet er spektakulært. Foto: Ragnar Hartvig
Sist oppdatert

Endelig fungerer hjemmet vårt sånn som det skal. Det er et godt sted å være, et sted hvor vi kan slappe av og finne ro, sier Marianne Stensrud om boligen hun og mannen Torgeir flyttet inn i første gang i 2012. For noen måneder siden flyttet de inn igjen, etter en totalrenovering av de sjeldne.

– Nå er vi ferdige og drittlei. Du aner ikke hvor mye en slik prosess krever!

Hun snakker ikke om oppussingen, selv om den også krever sitt, men om å bli lurt trill rundt ved kjøp av nytt hus. Det som fulgte var en fullstendig utmattende prosess, både med tanke på tidsbruk, følelser og økonomi.

– I etterpåklokskapens lys tenker vi jo at det er sjokkerende hvor lite tid man bruker på å kjøpe et hus. Etter en times visning er man villig til å gi fra seg mange millioner, og gjerne betale over prisantydning, for noe man vet veldig lite om, sier Marianne.

Les også: (+) Arild (74) bor alene i spøkelsesbygd

Murhuset som Marianne og Torgeir kjøpte i 2012, var drømmen som ble et mareritt. Utbygger hadde gjort mange feil, slik at taket måtte rives, fundamentet og bærebjelkene forsterkes, vinduene byttes og fasaden pusses på nytt. Nå er huset nytt i alle ledd, og det har blitt et varmt, tørt og godt sted å bo.
Murhuset som Marianne og Torgeir kjøpte i 2012, var drømmen som ble et mareritt. Utbygger hadde gjort mange feil, slik at taket måtte rives, fundamentet og bærebjelkene forsterkes, vinduene byttes og fasaden pusses på nytt. Nå er huset nytt i alle ledd, og det har blitt et varmt, tørt og godt sted å bo. Foto: Ragnar Hartvig

Full av feil

Huset de kjøpte viste seg snart å være feilkonstruert, i alle ledd. For hver ekspert som kom på besøk, økte listen med feil.

Verst var fukten; murhuset var behandlet med diffusjonstett maling utvendig, noe som gjorde at all fukt i muren trakk inn i boligen – gjennom feilkonstruerte takrenner og vinduer. I tillegg var det for svake bæringer i muren, og bærebjelkene i både etasjeskillene og taket var feildimensjonert.

– Heldigvis hadde vi eierskifteforsikring. Likevel tok det fem år før vi ble tilbudt forlik. Da det først var avgjort, trodde vi at vi var i mål, men så gikk det opp for oss at først da kunne arbeidet starte!

Les også: Familien ante ikke noe om bygda – kjøpte småbruket usett

Lenestolen Timeout fra Conform gjør maks ut av de fem meter høye vinduene. – Når vi sitter her, ser vi rett opp i himmelen, og blikket treffer ingenting annet enn ro. Det er fantastisk, sier Marianne.
Lenestolen Timeout fra Conform gjør maks ut av de fem meter høye vinduene. – Når vi sitter her, ser vi rett opp i himmelen, og blikket treffer ingenting annet enn ro. Det er fantastisk, sier Marianne.
Spisestuen er husets hjerte, og her står et spisebord fra Furninova. Det er tre meter langt og en meter bredt, noe som gir god plass når Marianne og Torgeir har besøk. Stolene er fra Signature Collection, taklampene fra Magnor og gulvteppet Bentley fra Bohus. I hjørnet <br>står et skap som Marianne har arvet etter sin mormor. På veggen henger et bilde av det eldste barnebarnet og en plakat med Oslo-kart fra DogA. I bakkant er det utgang til terrassens østside, hvor det er frokostplass.
Spisestuen er husets hjerte, og her står et spisebord fra Furninova. Det er tre meter langt og en meter bredt, noe som gir god plass når Marianne og Torgeir har besøk. Stolene er fra Signature Collection, taklampene fra Magnor og gulvteppet Bentley fra Bohus. I hjørnet
står et skap som Marianne har arvet etter sin mormor. På veggen henger et bilde av det eldste barnebarnet og en plakat med Oslo-kart fra DogA. I bakkant er det utgang til terrassens østside, hvor det er frokostplass.
Foto: Ragnar Hartvig

Paret leide en leilighet mens renovasjonen pågikk. Det skal heller ikke stikkes under stol at de har sittet noen dager på finn.no og sett på boliger, i de årene det tok å komme til forlik. Men de ville jo egentlig ikke flytte. De var blitt glad i området og elsket fortsatt boligen de hadde kjøpt. Selv om de også var blitt forespeilet at huset måtte rives, noe de absolutt ikke ønsket.

Les også: Å besøke Yvonne og Ole-Jacob er som å reise med tidsmaskin. Nå flytter de til Nice

Redningsaksjonen

Hvem?

Marianne (54) og Torgeir (54) Stensrud. Hun er stylist og interiørdesigner i Bohus, samt jobber med scenografi for tv-produksjoner.

Hva? Moderne enebolig på 160 kvm, over flere halvetasjer, fra 2004.

Hvor? Vollen i Asker.

– Vi var så forelsket i huset, derfor var vi glad når vi endelig fant en totalentreprenør som kunne hjelpe oss. Tømrermester Stian Broeng er virkelig en fantastisk sparringpartner og fagmann, sier Marianne.

Renovasjonen tok lengre tid og kostet mer enn beregnet. Når man først begynner å nøste, baller det som regel på seg. Nå har likevel Marianne og Torgeir fått en helt ny bolig, som ser akkurat ut som den gamle, men fungerer som den skal.

– Vi rettet naturligvis opp noen småting når vi var i gang, men beholdt alt det vi falt for, som planløsningen, halvetasjene og de fem meter høye vinduene. Aspekter som gjør at huset føles innholdsrikt, lyst og fint. Men nå har vi også varmekabler i hele gulvet, så det ikke er gulvkaldt lenger, pluss at det ikke trekker fra vinduene. Også sørget vi for å velge varige kvalitetsmaterialer. Vi skal aldri mer behøve å fikse noe fordi jobben ikke ble bra nok i første omgang.

Fra tv-stuen går det en liten trapp opp til gjesterommet. Gjennom en glassdør fra Dominius slippes ekstra lys inn. Sofaen er fra Sitz, og bildet på veggen er en gave fra fotograf Ragnar Hartvig.
Fra tv-stuen går det en liten trapp opp til gjesterommet. Gjennom en glassdør fra Dominius slippes ekstra lys inn. Sofaen er fra Sitz, og bildet på veggen er en gave fra fotograf Ragnar Hartvig.

Utover skikkelige håndverkere og kvalitets-gulv betyr det nye rekkverk i annen etasje og hele glass i de lange vinduene i stuen, som før var delt. De har satt inn en ny dør fra spisestuen til terrassen og laget balkong oppe, som utnytter fjordgløtten.

– Og så valgte vi svart kjøkken denne gang, sier Marianne.

Les også: Kristian Kjelling fikk ny hage og nektet å ha på sko

Varige valg

Hun har jobbet nøye og lenge med farge- og materialbruk i boligen, som hun ville holde gjennomgående minimalistisk for å understreke kvaliteten av å bo i murhus.

Innvendig er nesten alle husets vegger pusset med Webers silicone paint, fargekode 33060.

Malte vegger og halve taket er i Dempet Sort 9938, mens taket noen steder er Klassisk Hvit 9918, begge fra Jotun.

Se mer

– Jeg liker at det ser gjennomtenkt ut og ville ikke ha forskjellige uttrykk i rommene eller etasjene. I tillegg liker jeg kontrastene som oppstår ved å bruke glass og treverk mot muren. Mange tenker kanskje at veggene våre ikke har farge, men jeg brukte virkelig lang tid på å finne den riktige nyansen. Den skulle være varm som sandstrendene i Mexico, sier Marianne som har jobbet med settdesign for Paradise Hotel i fire år, med opptak i nettopp Mexico.

På kjøkkenet er overskap bevisst valgt bort for å rendyrke det minimalistiske preget i boligen. Det er laget etter kokkens ønsker, det vil si Torgeir, som står for matlagingen og trives godt med det.
På kjøkkenet er overskap bevisst valgt bort for å rendyrke det minimalistiske preget i boligen. Det er laget etter kokkens ønsker, det vil si Torgeir, som står for matlagingen og trives godt med det.

Mot de sandfargede veggene har hun valgt et delvis hvitt og delvis svart tak.

– Jeg ville understreke lysforholdene og takhøyden i den ene enden, mot kosen i den andre. Malerne mente at jeg var gal, men når det sto ferdig, syntes de det ble bra.

Både Marianne og Torgeir har landet godt i hjemmet sitt og prøver å glemme vanskelighetene det har kostet dem å komme hit.

Marianne og Torgeir Stensrud er et typisk moderne par, som bruker boligen like mye til arbeid som sosialisering og avslapning. ­– Her skal vi bo så lenge vi kan. Huset ligger midt i en bakke, så når vi ikke orker å gå den lenger, må vi flytte, ler Marianne.
Marianne og Torgeir Stensrud er et typisk moderne par, som bruker boligen like mye til arbeid som sosialisering og avslapning. ­– Her skal vi bo så lenge vi kan. Huset ligger midt i en bakke, så når vi ikke orker å gå den lenger, må vi flytte, ler Marianne. Foto: Ragnar Hartvig

– Nå kan vi slappe av, det er viktigst. Samtidig er det veldig godt å jobbe her, og vi jobber en del begge to. Min sone er kjøkken-sofaen, mens Torgeir sitter i godstolen i tv-stuen. Og så møtes vi til måltidene.

Se flere bilder fra den nyoppussede boligen under:

Kjøkkenet snor seg rundt et midtpunkt med peis fra Norpeis i den ene enden og høyskap i bakkant. Innredningen er Nordic Spirit fra HTH i svart eik, med vask fra HTH og kran fra Korsbakken Bad.
Kjøkkenet snor seg rundt et midtpunkt med peis fra Norpeis i den ene enden og høyskap i bakkant. Innredningen er Nordic Spirit fra HTH i svart eik, med vask fra HTH og kran fra Korsbakken Bad.
Boligen er avlang og smal, og den består av fire halvplan. Man kommer inn til ett plan med kjøkken og spisestue. En halv etasje ned ligger kjeller med bod, vaskerom og bad, mens døren inn til høyre, som ligger fire trinn opp, skjuler et bad. Dette planet har også soverom med utgang til terrassen. Videre opp ligger «annen etasje» med hovedsoverom og tv-stue med galleri og åpen løsning ned, samt utsikt. Lampene i trappen er fra Magnor.
Boligen er avlang og smal, og den består av fire halvplan. Man kommer inn til ett plan med kjøkken og spisestue. En halv etasje ned ligger kjeller med bod, vaskerom og bad, mens døren inn til høyre, som ligger fire trinn opp, skjuler et bad. Dette planet har også soverom med utgang til terrassen. Videre opp ligger «annen etasje» med hovedsoverom og tv-stue med galleri og åpen løsning ned, samt utsikt. Lampene i trappen er fra Magnor. Foto: Ragnar Hartvig
Den åpne hyllen over vasken, fra HTH, er praktisk. Tretallerkenene er fra Lama, mens ørnehodet er en gave fra sønnen etter en studietur til Argentina.
Den åpne hyllen over vasken, fra HTH, er praktisk. Tretallerkenene er fra Lama, mens ørnehodet er en gave fra sønnen etter en studietur til Argentina.
Tv-stuen ligger åpent til fra galleriet, hvor det også er åpent ned til spisestuen med utsikt mot Oslofjorden. Hvilestolen Alex er fra Sitz, bordet fra Halvor Bakkes Signature-kolleksjon for Bohus og gulvteppet fra Inhouse Group. Det gamle skapet har Marianne arvet etter sin mormor, det er malt i Dempet Sort 9938 fra Jotun, den samme fargen som er valgt på vegger og halve taket. De gamle bildene har Marianne fra sin mor. Gulvet er enstavs eikeparkett fra Tarkett. Videre innover i gangen kommer man til hovedsoverommet.
Tv-stuen ligger åpent til fra galleriet, hvor det også er åpent ned til spisestuen med utsikt mot Oslofjorden. Hvilestolen Alex er fra Sitz, bordet fra Halvor Bakkes Signature-kolleksjon for Bohus og gulvteppet fra Inhouse Group. Det gamle skapet har Marianne arvet etter sin mormor, det er malt i Dempet Sort 9938 fra Jotun, den samme fargen som er valgt på vegger og halve taket. De gamle bildene har Marianne fra sin mor. Gulvet er enstavs eikeparkett fra Tarkett. Videre innover i gangen kommer man til hovedsoverommet. Foto: Privat
Gjesterommet ligger helt opp mot taket og har smale vinduer. Sengen er fra Wonderland, mens sengetøy, pøller og sengeteppe er fra Bedtime Story. Putene i lær er fra Lama og sebraputene fra Bohus, med matchende lampe. Nattbordet har Marianne hatt i mange år.
Gjesterommet ligger helt opp mot taket og har smale vinduer. Sengen er fra Wonderland, mens sengetøy, pøller og sengeteppe er fra Bedtime Story. Putene i lær er fra Lama og sebraputene fra Bohus, med matchende lampe. Nattbordet har Marianne hatt i mange år.
Marianne og Torgeirs soverom har glassvegg, slik at de får utnyttet utsikten via galleriet. En liten Tenderflame-peis sørger for fin atmosfære.
Marianne og Torgeirs soverom har glassvegg, slik at de får utnyttet utsikten via galleriet. En liten Tenderflame-peis sørger for fin atmosfære.
Hovedsoverommet har seng fra Wonderland med ekstra høy gavl, som Marianne har hatt i mange år. Sengetøy og puter er fra Bohus og gulvteppet fra Lama. Nattbordet er også fra Lama, mens lampen er fra Bohus. På veggen henger en «drikkeflaske» fra Mexico og et bilde av parets barn som små.
Hovedsoverommet har seng fra Wonderland med ekstra høy gavl, som Marianne har hatt i mange år. Sengetøy og puter er fra Bohus og gulvteppet fra Lama. Nattbordet er også fra Lama, mens lampen er fra Bohus. På veggen henger en «drikkeflaske» fra Mexico og et bilde av parets barn som små.

Denne saken ble første gang publisert 18/01 2021, og sist oppdatert 18/01 2021.

Les også