Maskulint interiør

Maksimal julestemning på liten plass

Den klassiske leiligheten byr på maksimal julestemning på minimal plass.

STOR JUL PÅ LITEN PLASS: Kontraster i materialvalg får leiligheten til å virke større.
STOR JUL PÅ LITEN PLASS: Kontraster i materialvalg får leiligheten til å virke større. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
Publisert Oppdatert

Innredning av boligen til jul handler kanskje mer enn noe annet om personlig smak. Noen går for en sjelfull jul, mens andre kjører en stil uten den klassiske julefargen rød.

Eieren av denne leiligheten på Majorstuen i Oslo valgte seg en still med mange gylne farger, men med en rød juletråd gjennom det hele.

- Selv har jeg vokst opp med tradisjonell rød jul, så det handler vel om å søke tilbake til røttene, forteller Tim Reinholdtsen.

Rolige naturfarger, mørkt tre, skinn og myke tekstiler preger den lille leiligheten hans.

Den kontinentale stilen styrer assosiasjonene mer i retning Manhattan enn Majorstuen i Oslo.

Siden plassen er begrenset, har han bevisst spilt mer på kontraster i materialvalg enn i farger, fordi det får leiligheten til å virke større.

Til jul er den pyntet i gylne fargetoner som gull, bronse og brunt, men også med innslag av rødt.

Tilbake til røttene

- Det har vært så mye hvitt i julen en stund, men nå har jeg i stedet valgt røde detaljer. Han jobber til daglig i interiørbutikken Christian's Essentials, blant annet med ansvar for innkjøp og styling av butikken.

Fordi ukene før jul er travle på jobb starter julen tidlig på hjemmebane. I løpet av november står leiligheten ferdig pyntet. Til tross for få kvadratmeter bugner det av julepynt, men med gjennomtenkte fargevalg virker det ikke overlesset.

- Fordi fargetonene er så like, ser det ikke ut som det er så mye pynt som det faktisk er. Bare juletreet er pyntet for en liten formue. Men hvis pynten er i samme «familie», kan du komme unna med flere ting uten at det blir påtrengende, sier Tim.

Skaper illusjoner

ULIKE MILJØER: Tim skaper ulike miljøer i forskjellige høyder. En hvit urne fra Slettvoll er plassert på en pidestall i hjørnet. Greinene er selvplukket og har glasspynt fra Konzept HP.
ULIKE MILJØER: Tim skaper ulike miljøer i forskjellige høyder. En hvit urne fra Slettvoll er plassert på en pidestall i hjørnet. Greinene er selvplukket og har glasspynt fra Konzept HP. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
LUNT: Sengegavlen er hjemmelaget av en MDF-plate, skumgummi og grov bomullstekstil. Sengeteppet er i fløyel og lin, og har de samme fargetonene som de blanke pynteputene. Alt er fra Maison de Cavans. Nattbord og lampe fra Konzept HP. Julestrømpen er en av Tims tradisjoner, denne er fra Lexington.
LUNT: Sengegavlen er hjemmelaget av en MDF-plate, skumgummi og grov bomullstekstil. Sengeteppet er i fløyel og lin, og har de samme fargetonene som de blanke pynteputene. Alt er fra Maison de Cavans. Nattbord og lampe fra Konzept HP. Julestrømpen er en av Tims tradisjoner, denne er fra Lexington. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Leiligheten er omhyggelig innredet for å virke større enn den er. I stuen har han blant annet funnet plass til to sofaer, en stor kommode og et skrivebord - store møbler som mange ikke engang ville vurdere å putte inn i et såpass lite rom. Kommoden har plass til både musikk, bilder, sokker og sengetøy, pluss et par obligatoriske roteskuffer.

- Som en hovedregel er jeg tilhenger av færre og større ting. Det var få som trodde jeg ville få plass til både en 3-seter og en 2-seter, men det fungerer fint. Det handler blant annet om å tenke på linjer og symmetri i innredningen, og om å ikke plassere alle møblene langs veggene. Den ene sofaen står midt i rommet, og ved å sette et konsollbord bak, har jeg nærmest skapt et nytt rom som fungerer som et lite hjemmekontor, sier Tim.

Fargelegg smart

Tidligere var veggene malt mørkegrå, men det ble for mørkt i en leilighet med få vinduer hvor det ikke er dagslys som flommer inn. I stedet malte han dem i en egenblandet beige farge, mens dører og lister ble malt svarte.

NY FUNKSJON: Gamle ting skal brukes, ikke stues bort, mener Tim. Antikke champagneglass brukes som serveringsskåler for småkaker og sjokolade. Kaffeservise fra Rosenthal.
NY FUNKSJON: Gamle ting skal brukes, ikke stues bort, mener Tim. Antikke champagneglass brukes som serveringsskåler for småkaker og sjokolade. Kaffeservise fra Rosenthal. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
SALONGBORDET: På salongbordet står et brett fra Konzept HP, dekorert med en lykt, en terning og en vase fra Christian's.
SALONGBORDET: På salongbordet står et brett fra Konzept HP, dekorert med en lykt, en terning og en vase fra Christian's. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

- I et lyst interiør vil alt som er mørkt trekke til seg blikket. Det svarte rammer inn rommene, gir et strammere uttrykk og rydder litt opp visuelt. Med nøytrale farger er det jo også lett å endre uttrykket når man ønsker, for eksempel etter årstidene, sier Tim.

Litt kitsch

Julepynten er enkel nok, men svært stemningsfull. Granbar og kongler fra skogen, krystall og levende lys, og noen få ting som bare tas fram til jul, er alt som skal til. Dekorasjonene er en blanding av eksklusivt og billig, kjøpt og selvlaget. Ingen rom er glemt, heller ikke uterommet. På den lille balkongen har han stukket grener i en gammel urne og pyntet dem med glassfigurer fra Nille.

- Litt kitsch er lov til jul. I hvert fall på balkongen.

FIIN BLANDING: Kunstig granbar henger rundt dørkarmen, pyntet med julekuler og røde sløyfer. Gamle kofferter er plassert oppå hverandre på gulvet ved siden av den lille lesekroken.
FIIN BLANDING: Kunstig granbar henger rundt dørkarmen, pyntet med julekuler og røde sløyfer. Gamle kofferter er plassert oppå hverandre på gulvet ved siden av den lille lesekroken. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
VARM VELKOMST: Gulvet i entreen har fått et slitesterkt teppe i mørkebrun ullsisal. Tim har hengt kunstig granbar rundt dørkarmene. Konsollbord fra Konzept HP.
VARM VELKOMST: Gulvet i entreen har fått et slitesterkt teppe i mørkebrun ullsisal. Tim har hengt kunstig granbar rundt dørkarmene. Konsollbord fra Konzept HP. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Leiligheten er stylet av Tone Kroken.

Les også:

Julegavene til interiørelskeren

Sjekk ut disse alternative juletrærne

På jakt etter interiørideer? Du finner dem i Bonytts inspirasjonsguide

BALKONGEN: Den lille balkongen har plass til to modulstoler fra Ikea og et lavt bord. Med lave møbler sitter man mer skjermet for vind og innsyn. En ruvende krans i horn er pyntet med et vanlig ullskjerf og piletre. Kelimputer fra Celine Maktabi, lys linpute fra Konzept HP, og saueskinn fra Palma.
BALKONGEN: Den lille balkongen har plass til to modulstoler fra Ikea og et lavt bord. Med lave møbler sitter man mer skjermet for vind og innsyn. En ruvende krans i horn er pyntet med et vanlig ullskjerf og piletre. Kelimputer fra Celine Maktabi, lys linpute fra Konzept HP, og saueskinn fra Palma. Foto: Foto: Ragnar Hartvig
UTEHYGGE: Et grønt tre, en stor lykt og pyntede grener skaper jul på balkongen. Lykten er fra Christian's. De røde figurene minner litt om gammeldags tysk julepynt, og er kjøpt på Nille.
UTEHYGGE: Et grønt tre, en stor lykt og pyntede grener skaper jul på balkongen. Lykten er fra Christian's. De røde figurene minner litt om gammeldags tysk julepynt, og er kjøpt på Nille. Foto: Foto: Ragnar Hartvig

Sjekk hvilken personlighet barnet ditt får

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning