Retro - interiørstiler klikk.sak fra Bonytt 13/2010=

BLOMSTERTID: Hengende "Flower Pot", designet av Verner Panton, respatexbord og ekstrabord med hjul. Eams fargerike plaststoler bringer oss også straks tilbake i tid. © Foto: Bonytt

Retro - interiørstiler klikk.sak fra Bonytt 13/2010=

RETROSKJENK: Palisanderskjenk er typisk for tidsepoken. Det samme er emaljebollen, designet av Grete Prytz Kittelsen i 1958. © Foto: Bonytt

Hva kjennetegner stilen?

Stilen er tilbakeskuende, og interiøret er i hovedsak fra 1950-, 60- og 70-tallet. Den preges av loppisfunn og møbler fra bruktbutikker, men en del møbler og ting er kopier fra disse tiårene.

LP-plater og familiebilder fra tidsepoken er aktuelt. Pyntetingene står gjerne fremme plassert på en teakskjenk.

Støvete pastellfarger med friske kontraster (50-tallet) eller duse farger med mattet uttrykk i sennepsgult og gusjegrønt (60-tallet) er typisk. Riktige farger i et retrohjem er 70-tallsbrunt, oransje, rødt og solgult.

Hvilke ting er typiske for stilen?

Møbler i palisander, spesielt salongbord, skjenker, speil og trillebord. Nostalgiske bilder og retromønstrede tapeter. På kjøkkenet finner du gjerne skeive kjøkkenskap, kjøleskap fra SMEG og polstrede skaistoler.

Lampene har plastskjermer, emaljeboller og negerdamer er også blant tingene som står fremme. Kitschmalerier med sigøynerdame, gråtende barn og elg i solnedgang som motiver, er andre stilrepresentanter.

Hva slags atmosfære skaper stilen?

Nostalgisk tilbakeskuende. Satser man bare på brukte møbler fra tiårene, kan dette resultere i at boligen ser ut som et loppemarked.

Med nennsom miks er dette en sjarmerende stil . Blandingen av duse og signalfarger skaper fine kontraster. Humoristiske designinnslag. Negerdamer og malerier med gråtende barn bidrar til en naivistisk atmosfære.

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!