Innredning og oppbevaring

Smart oppbevaring i små rom

Her er noen smarte løsninger dersom du trenger mer oppbevaringsplass i boligen.

OPPBEVARING HJEMME: En sengeskuffe er en av flere muligheter dersom du trenger smarte oppbevaringsløsninger i boligen.
OPPBEVARING HJEMME: En sengeskuffe er en av flere muligheter dersom du trenger smarte oppbevaringsløsninger i boligen.
Publisert Oppdatert
UNDERSÅTTENE: Ta vare på skoene dine, så holder de lenger. Mange vanlige skoskapinnredninger kan også monteres i klesskap.
UNDERSÅTTENE: Ta vare på skoene dine, så holder de lenger. Mange vanlige skoskapinnredninger kan også monteres i klesskap. Foto: Foto: Sveinung Bråthen
FLEKSIBLE HYLLER: Med et fleksibel hyllesystem kan du bygge i den høyden og bredden du ønsker, slik at du får utnyttet plassen fullt og helt. Oppbevaringssystemet Gorm, kr 545, fra Ikea.
FLEKSIBLE HYLLER: Med et fleksibel hyllesystem kan du bygge i den høyden og bredden du ønsker, slik at du får utnyttet plassen fullt og helt. Oppbevaringssystemet Gorm, kr 545, fra Ikea. Foto: Foto: Produsenten

Mange har små rom der det skal være plass til mye. Her er noen tips til hvordan du enkelt kan utnytte nisjer og kroker med smarte oppbevaringsløsninger og produkter.

Les også: Test av 8 snøskuffer

Før du går til innkjøp av bokser, hyllesystemer og materialer, er det lurt å tenke nøye igjennom hva slags oppbevaring du har behov for og akkurat hvor mye plass du har.

Fleksible hyllesystemer

Biltema, Clas Ohlson og Ikea selger alle fleksible hyllesystemer i tre og stål. De kan som oftest bygges akkurat i den høyden og bredden du ønsker, slik at du får utnyttet plassen fullt og helt. Med et slikt system har du også muligheter for å justere og gjøre om på innredningen ut ifra hva behovet ditt er på ulike tidspunkt.

Alternativt kan du rimelig snekre et system selv av plank, hobby- eller MDF-plater.

Les også: Slik legger du kjøkkenfliser

En annen mulighet er å sette sammen et system av noen frittstående og noen selvlagde elementer. Ønsker du å male hyllesystemet, kan det lønne seg å bruke veggfargen, da vil rommet fremstå som mindre trangt. Hvis hyllesystemet skal bygges under en trapp, lønner det deg å tette trappen først, siden det danner seg mye støv under åpne trapper.

Skyvedører eller gardinoppheng

Hvis du ønsker dører på hyllesystemet, er det smart å velge skyvedører eller gardinoppheng istedenfor vanlige dører som slår utover. Et oppheng er ofte det billigste alternativet. Her kan du velge mellom gardinstenger, skinner i taket eller et diskré oppheng med stålwire.

Les også: 10 tips til en ryddig gang

Fordelene med skyvedører og slike oppheng, er at du til enhver tid kan velge hva du vil skjule eller vise frem. Du kan for eksempel til enhver tid skjule de delene av oppbevaringssystemet som er mest rotete. I motsetning til vanlige dører, tar skyvedører og gardiner like liten plass uansett om de er åpne eller lukket.

Erstatt nattbordet med bokhylle

Åpne bokhyller kan utmerket brukes som nattbord. Smale hyller lar deg utnytte veggplassen effektivt de fleste steder, selv om det er trangt. Slike varianter kan du få kjøpt hos Ikea og Fryd.

Det er også enkelt å lage en slik hylle selv. Alt du trenger er en stige i tre, hylleplater og skruer. Her kan du se hvordan du enkelt kan lage en stigehylle selv på en time.

Møbler med oppbevaring

Det finnes mange bord og puffer med muligheter for oppbevaring. De kan fylles med sengetøy, gamle bøker, dokumenter og andre ting du vil legge bort.

Les også: Disse verktøyene bør du leie

SMAL HYLLE: Rexbo bokhylle er i massiv tre og kommer i flere farger, kr 195, fra Ikea.
SMAL HYLLE: Rexbo bokhylle er i massiv tre og kommer i flere farger, kr 195, fra Ikea. Foto: Foto: Produsenten

Praktiske tøyhyller

Smale og brede tøyhyller er praktiske og kan romme overraskende mye. De smale passer fint til oppbevaring av tøfler og småsko.

Smarte bokser

Bokser med vindu i forkant gjør det lettere å se det du leter etter.

PUFF MED INNHOLD: Denne puffen kan fylles med gjestedyner og sengetøy. Når den er tom, tar den minimalt med plass og kan lett pakkes vekk. Kr 279, fra Granit.
PUFF MED INNHOLD: Denne puffen kan fylles med gjestedyner og sengetøy. Når den er tom, tar den minimalt med plass og kan lett pakkes vekk. Kr 279, fra Granit.

Les også: De beste firhjulstrekkerne

Kurver som kan åpnes selv om de står stablet, gjør det lettere å få tak i innholdet. Monterer du hjul på store bokser blir de lettere å dra frem når du trenger dem.

Sengeskuffer gir lagringsplass

TØYHYLLE: Ikea og Granit selger ulike varianter fra kr 99.
TØYHYLLE: Ikea og Granit selger ulike varianter fra kr 99. Foto: Foto: Produsenten

Mange har uutnyttet plassen under sengen. De store møbelkjedene selger sengeskuffer i mange ulike størrelser og materialer, med og uten lokk.

SMARTE BOKSER: Sortera kurv med vippefunksjon, kr 75, fra Ikea.
SMARTE BOKSER: Sortera kurv med vippefunksjon, kr 75, fra Ikea.

Monter en verktøytavle

Hvorfor ikke montere en verktøytavle der hyllesystemet er på det smaleste? Den kan eventuelt monteres på baksiden av en skapdør. Verktøytavler fås i ulike størrelser med en mengde ulike innsatser og tilbehør hos blant annet Biltema og Clas Ohlson.

Kontaktinformasjon:

Biltema, tlf 815 32 815

Fryd, tlf 22 17 14 98

Ikea, tlf 815 44 000

Granit, tlf 22 25 13 35

BENYTT GULVPLASSEN: Sengeskuffen Degernes koster kr 345 hos Ikea.
BENYTT GULVPLASSEN: Sengeskuffen Degernes koster kr 345 hos Ikea. Foto: Foto: Produsenten

Claes Ohlson, tlf 22 21 40 05

OPPBEVARING AV VERKTØYET: Racco verktøytavle, kr 139, fra Clas Ohlson.
OPPBEVARING AV VERKTØYET: Racco verktøytavle, kr 139, fra Clas Ohlson.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning