Interiørarkitektens Grüneløkka-leilighet

Hekta på italiensk design

Avansert, italiensk design setter prikken over i-en på interiørarkitektens rehabliterte leilighet på Grünerløkka.

REN REKKE AV KULE ROM: Oversikt over hjørneleiligheten sentralt på Grünerløkka. Med høye vinduer langsetter hele boligen flommer dagslyset inn i alle rommene. Dette ble mulig først etter at interiørarkitekten åpnet totalt opp i dette stedet som stammer fra 1880.
REN REKKE AV KULE ROM: Oversikt over hjørneleiligheten sentralt på Grünerløkka. Med høye vinduer langsetter hele boligen flommer dagslyset inn i alle rommene. Dette ble mulig først etter at interiørarkitekten åpnet totalt opp i dette stedet som stammer fra 1880. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Eierparet, interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm i Anyplace og arkitekt Kristian Edwards var ikke i tvil da de skulle totalopppusse og innrede leiligheten på 115 kvadratmeter til seg selv for noen år siden.

Her ville de legge vekt på hypermoderne, italienske designmøbler.

Ny dynamikk i eldre bygård

Poenget for eierne var at selv om slike møbler er avanserte, unorske og som oftest renskrapet minimalistiske, gir de også med sine rene linjer en særegen ro, lunhet og dynamikk i slike eldre rom og leiligheter.

Denne bygården er fra 1880.

FRI FLYT AV ROM: Foran ser du den store hjørnestuen. Så kommer kjøkkenet, og lengst bak ligger soverommet. Dagslyset flommer inn i alle disse rommene via en rekke høye vinduer i fasaden mot gaten. Inngangen til leiligheten er lengst bak og til høyre.
FRI FLYT AV ROM: Foran ser du den store hjørnestuen. Så kommer kjøkkenet, og lengst bak ligger soverommet. Dagslyset flommer inn i alle disse rommene via en rekke høye vinduer i fasaden mot gaten. Inngangen til leiligheten er lengst bak og til høyre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
FRISK MIKS: Den levende miksen av farger, møbler, bilder og tekstiler gir en levende dynamikk i leiligheten som ble innredet av interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm. Den multifunksjonelle Edra-sofaen har er et rødbrunt ullboucle-trekk. Sovet glassbord. Svart taklampeskjerm laget etter eiernes tegninger av Ruths Design.
FRISK MIKS: Den levende miksen av farger, møbler, bilder og tekstiler gir en levende dynamikk i leiligheten som ble innredet av interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm. Den multifunksjonelle Edra-sofaen har er et rødbrunt ullboucle-trekk. Sovet glassbord. Svart taklampeskjerm laget etter eiernes tegninger av Ruths Design. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Italia er toppen

De to ekspertene er enige om at Italia har hatt ledelsen i moderne, internasjonal interiørdesign i flere tiår. Dette kan ha flere årsaker, mener de.

Men en ting er klart; italienerne tar estetikken svært alvorlig, og de evner å kombinerne det kreative med det sanselige til en helhet, mener Cathrine.

Også praktiske til bruk i hverdagen

- Som oftes er også den funksjonelle siden ved moderne italiensk design i orden, kommenterer de to til bonytt.no.

To trivelige stuer

I oppholdsrommene, spisestuen og storstuen midt i leiligheten demonstreres denne påstanden.

Her taler det skinnende glassbordet, en barsk taklamp og en multifunksjonell sofa hvor ryggene kan brettes helt ned mot gulvet sitt tydelige spåk.

Budsjettips: Bruk designmøbler der det synes

DELIKAT PÅ BORDET: Lysestakene er designobjekter som matsjer det skinnende Sovet glassbordet.
DELIKAT PÅ BORDET: Lysestakene er designobjekter som matsjer det skinnende Sovet glassbordet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Du behøver ikke å fylle på med dyrt design over alt i et hus, bemerker Vonholm.

MØRK BASIS: Det klassiske mosaikk tregulvet fra svenske Kasthall ble beiset bruntsvart.
MØRK BASIS: Det klassiske mosaikk tregulvet fra svenske Kasthall ble beiset bruntsvart. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Hennes budsjetttips til designinnredninger til folk flest er å legge pengene i de tingene som virkelig synes og betyr noe for interiøret.

Og så står du fritt til å benytte andre, enklere og rimeligere ting på de mer anonyme steder mer perifert i boligen.

Luftigheten avgjorde kjøpet

Det var imidlertid ikke tanker om interiørdesign som var utslagsgivende da arkitektparet kjøpte stedet.

Det som apellerte til de to var alt dagslyset som flommet inn fra de høye vinduene. De ligger på rad og rekke langs hele fasaden.

Laget fri flyt mellom værelser

Rehabliteringen av rommene tok tre måneder, og familien fikk blant annet revet ned alle gamle tak, vegger og gulv. Så var alt klart for å legge og rette opp gulv på nytt og åpne radikalt mellom de ulike rommene.

Hovedmålet for denne prosessen var å skape en ny og naturlig, fri flyt mellom værelsene.

Soner og toner i samspill

Sluttresultatet er blitt en leilighet med tre tilnærmet likeverdige soner. Sammenhengen mellom disse ble ytterligere styrket ved at Cathrine brukte de samme, hvite tonene i flere av rommene.

ET SAMLINGSSTED: Dette er den  populære kjøkken- og spisestuesonen. Her brukte Cathrine Vonholm et stilrent en-fots glassbord fra Sovet og glossy stoler fra Arper. Begge produsenter er italienske. Taklampe fra Axo light.
ET SAMLINGSSTED: Dette er den populære kjøkken- og spisestuesonen. Her brukte Cathrine Vonholm et stilrent en-fots glassbord fra Sovet og glossy stoler fra Arper. Begge produsenter er italienske. Taklampe fra Axo light. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Alle gulv ble brunsvarte

FRODIG FRA OVEN: Calvius taklampen fra Axo matcher de brune eikedørene på kjøkkenet.
FRODIG FRA OVEN: Calvius taklampen fra Axo matcher de brune eikedørene på kjøkkenet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

De nye, svartbeisete og terskelløse gulvene av mosiakk eikeparkettet bidrar også til understreke den spesielle flyten mellom alle rommene i leiligheten.

- Dette mørke gulvet danner en uimotståelig, vakker løsning i kontrast mot alle de kritthvite vegg- og takflatene, forteller eierne.

Dører uten lister

Dører uten lister rundt er en annen finesse signert Cathrine Vonholm.

Dette er en delalj som kan oppfattes som ganske liten, men som gir rommene en avgjørende, stram og ren karakter.

De samme typer hvitfarger

Ellers spilte eierne bevisst på at glass- og andre høyglansflater, blant annet på bord og skapfronter ble utført de samme matsjende hvitfarger. Men noen er matte, andre skinnende.

- Slike ørsmå overflate- og teksturvarisajoner er viktige, særlig når fargeholdningen ellers i rommet stort sett er homogen, forklarer interiørarkitekten.

Et selvdesigent kjøkken

Det kritthvite, italienske kjøkkenet har Cathrine selv tegnet. Hun behandlet det som et møblet og sørget for at det passet både til famlilens daglige bruk og til de større, festlige anledninger.

Og selv om storstuen like innenfor er innbydende, er det til kjøkkenet med tilhørende spisesstue gjestene trekker til ved selskapelige anlednniger.

RENLINJET DYNAMIKK: Interiørarkitekten tilpasset det renlinjete, italienske Aster-kjøkkenet slik at det ble en egen opplevelsessone midt i leiligheten. Skapene har matthvite og brunsvarte eikefronter. Benkeplater i hvit corian. Når du tilbereder maten har du overblikk over parkområder helt fra Grünerløkka til Ekebergåsen.
RENLINJET DYNAMIKK: Interiørarkitekten tilpasset det renlinjete, italienske Aster-kjøkkenet slik at det ble en egen opplevelsessone midt i leiligheten. Skapene har matthvite og brunsvarte eikefronter. Benkeplater i hvit corian. Når du tilbereder maten har du overblikk over parkområder helt fra Grünerløkka til Ekebergåsen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
DE LANGE LINJER: Har du ryggen mot soverommet ser du forbi det skreddersydde Aster-kjøkkenet og videre til den store stuen på hjørnet og bygården. Det er nedlagt er betydelig arbeid i å få til den riktige flyt mellom disse rommene.
DE LANGE LINJER: Har du ryggen mot soverommet ser du forbi det skreddersydde Aster-kjøkkenet og videre til den store stuen på hjørnet og bygården. Det er nedlagt er betydelig arbeid i å få til den riktige flyt mellom disse rommene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
FARGER SOM FRYDER: Fargene og detaljene minner oss om at dette stedet er et lite stykke "Design-Italia".
FARGER SOM FRYDER: Fargene og detaljene minner oss om at dette stedet er et lite stykke "Design-Italia". Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Designkjøkkenet danker ut stuen

- Et godt kjøkkenrom danker ofte ut finstuen, i hvert fall om det møblert på en klok måte, kommenterer beboerne til bonytt.no.

Tapeten som skaper liv

Den stripete tapeten på fondveggen i soverommet er et syn. Den er nesten som et maleri.

Mot en slik fascinerende tapetvegg trenger du ikke en stor, fancy seng, mener eierparet.

Brunsvart over alt

I den lille tv-stuen som ligger i direkte forlengelse av den store stuen er også det karakteristiske Kasthall mosaikkgulvet som ble beiset brunsvart et markant blikkfang.

Mot alt det hvite hele veien rundt omkring danner det en stram kontrastflate til resten av innredningen.

Dette tøffe gulvet er for øvrig helt i tråd med det råd Vonholm gir til alle sine kunder; spar aldri på pengene når det gjelder gulv.

Det er selve basisen for alt som kommer senere. Og gulvet tar du deg råd til å legge bare en, eneste gang.

SOM ET MALERI: Elitis-tapetet fra Holmentex har noen kule striper som kan se ut som treverk. Det har en utrolig dekorativ virkning - både dette rommet og i hele leiligheten. Det er lagt horisontalt, altså motsatt av det som er er meningen... Filtstol "Prince" designet av Louise Campell for HAY. Garland lampe formgitt av Tord Boontje,
SOM ET MALERI: Elitis-tapetet fra Holmentex har noen kule striper som kan se ut som treverk. Det har en utrolig dekorativ virkning - både dette rommet og i hele leiligheten. Det er lagt horisontalt, altså motsatt av det som er er meningen... Filtstol "Prince" designet av Louise Campell for HAY. Garland lampe formgitt av Tord Boontje, Foto: FOTO: Nils Petter Dale
KREATIVT SAMSPILL: Det oppsiktsvekkende Elitis-tapetet fungerer fint sammen med et fløyel sengeteppet og fargeglade, skinnende puter.
KREATIVT SAMSPILL: Det oppsiktsvekkende Elitis-tapetet fungerer fint sammen med et fløyel sengeteppet og fargeglade, skinnende puter. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
RETT MOT SOVEROMMET: Her ser du hvordan kjøkkenet danner midtpunktet i leiligheten, og at soverommet ligger i den ene enden av rekken av rom. Catifa spisestuestoler fra italienske Arper. Et mørkbeiset tregulv og en renskåren portal inn til soveværelset matsjer hverandre.
RETT MOT SOVEROMMET: Her ser du hvordan kjøkkenet danner midtpunktet i leiligheten, og at soverommet ligger i den ene enden av rekken av rom. Catifa spisestuestoler fra italienske Arper. Et mørkbeiset tregulv og en renskåren portal inn til soveværelset matsjer hverandre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
AVSLAPPET SONE: Tv-stuen ligger i direkte forlengelse av hjørnestuen. Bakveggen prydes av et akvarellaktig  Elitis-tapet. En gammel Ikea-sofa - en utstillingsmodell kjøpt i en London-butikk ble forynget med et nytt trekk og Missoni-puter. Kasthall mosaikk tregulv.
AVSLAPPET SONE: Tv-stuen ligger i direkte forlengelse av hjørnestuen. Bakveggen prydes av et akvarellaktig Elitis-tapet. En gammel Ikea-sofa - en utstillingsmodell kjøpt i en London-butikk ble forynget med et nytt trekk og Missoni-puter. Kasthall mosaikk tregulv. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

En komromissløs, moderne stil

ITALIENSK, NÅ IGJEN: Missoni puffer kjøpt hos Bellas Hus.
ITALIENSK, NÅ IGJEN: Missoni puffer kjøpt hos Bellas Hus. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

- Estetikken sto i høysetet under hele oppussingen. I de tilfelller estetikk og funksjon har vært på kollisjonskurs, har det visuelle alltid fått rangen, sier Cathrine Vonholm.

Den flerfunksjonelle sofaen er imidlertid et eksempel på et møbel de ikke ville gitt avkall på, unansett.

- På den kan blant annet armlenene brettes helt ned mot gulvet. Og den er funn å ha når lille Stella skal utprøve sine balanseferdigheter.

Les mer:

Her kjøper du interiør i København

LEKENT: Barnerommet til lille Stella er også holdt i den lyse stilen med små innslag av pangfarger.
LEKENT: Barnerommet til lille Stella er også holdt i den lyse stilen med små innslag av pangfarger. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Se arkitektparets drømmekjøkken

- En god planløsning er alfa og omega for et vellykket interiør, sier interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm. Det hjelper ikke med en pen farge på veggen hvis rommet ikke fungerer.
- En god planløsning er alfa og omega for et vellykket interiør, sier interiørarkitekt MNIL Cathrine Vonholm. Det hjelper ikke med en pen farge på veggen hvis rommet ikke fungerer. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Se over 1000 inspirende interiørbilder

Abonner på Klikk.no Boligs nyhetsbrev

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning