Engelsk hage

- Hagen skal være giftfri, uformell og frodig

Helen Fredholm brenner for å gjøre cottage garden-stilen kjent i Norge.

VELKOMMEN: Ved inngangspartiet står to gamle pelargonier i full blomst. De stammer fra en nå nedlagt landhandel i Totenvika. Hun som drev landhandelen for over 40 år siden het Otilie. Derfor går de nå under navnet Otilie.
VELKOMMEN: Ved inngangspartiet står to gamle pelargonier i full blomst. De stammer fra en nå nedlagt landhandel i Totenvika. Hun som drev landhandelen for over 40 år siden het Otilie. Derfor går de nå under navnet Otilie. Foto: FOTO: Helge Eek
Publisert Oppdatert
ENTUSTIAST: Helen Fredholm (50) brenner for å gjøre cottage garden-stilen kjent i Norge.
ENTUSTIAST: Helen Fredholm (50) brenner for å gjøre cottage garden-stilen kjent i Norge. Foto: FOTO: Helge Eek

Noen ganger er det deilig å drømme seg bort med bilder av fantastiske drømmehager.

Hvem ønsker vel ikke en vakker oase full av prangende roser?

For Helen Fredholm var det inspirasjonsturer til England som la grunnlaget for hennes stil. Nå kommer folk i alle aldre for å besøke hennes flotte engelske hage.

Giftfritt, uformelt og frodig er stikkord. Magasinet Lev Landlig tok turen.

BOR: Totenvika, Østre Toten

YRKE: Verktøykonstruktør

BRENNER FOR: Å gjøre Cottage Gardenstilen kjent i Norge

ÅPENT: Fredholm besøkshage er åpen fra St.Hans og ut august.

KJØP PLANTER: Første helga i september selger Helen overskuddsplanter på Sveinhaug hagehistorisk marked i Moelv.

LES MER: fredholm.no

Allerede fra Helen Fredholm var fem-seks år, har hun elsket å plukke blomster.

- Jeg husker jeg hadde full oversikt over hvor jeg skulle lete for å de finne ulike slagene med markblomster. Det har nok ligget i meg hele tida, ler hageentusiasten.

Engelsk hage

Fredholm er født og oppvokst på Fredholm, i et sveitserhus fra 1900, som hun selv overtok for 25 år siden. Her lusker kattungen Solan lekende rundt i den bugnende hagen i ulike grønntoner. Hageinteressen har fulgt husmannsplassen i generasjoner.

- På kammerset til bestemor sådde vi balsaminer hvert år. Bestemor var noen ganger litt utålmodig med å få dem ut om våren, så det hendte de ble satt ut litt for tidlig, minnes Fredholm.

Hagegrunnlaget var godt, og bygningsingeniøren Helen Fredholm har tatt vare på det gamle, samtidig som hun har tatt den mye lenger enn sine forgjengere.

- For meg har det vært viktig å ta vare på plantene som alltid har vært her, som er villige, rimelige planter som folk hadde mulighet til å skaffe seg. Det gjelder den store rotekte syrinen, moskuskattost, fagerfredløs, gullris og den lys rosa spinosissima rosen med alle tornene i tillegg til solbær, bringebær, rips og rabarbra, forteller hun.

Kjøkkenhagen har også vært på samme sted i alle år.

Fant inspirasjon i England

I dag har Fredholm mye å ordne i stand i hagen som åpner igjen for besøk i morgen.

- Sønnen min klippet gresset for meg. Og nå har jeg nettopp fylt opp fire trillebårer med marikåper som hadde spredd seg overalt.

Eiendommen og huset har vært i familiens eie siden 1923. På 1930-tallet ble en glassveranda i sveitserstil bygd på mot sør.

Artikkelen fortsetter under bildet.

VAKRE BLOMSTER: Foran lysthuset står Helens favorittstaude, storkenebben Patricia i selskap med akeleifrøstjerne. Riddersporer, sporeblomst og stjerneskjerm stortrives også på Fredholm. Til høyre ser du rosen ‘Venusta Pendula’ sammen med revebjelle. Duse og delikate farger.
VAKRE BLOMSTER: Foran lysthuset står Helens favorittstaude, storkenebben Patricia i selskap med akeleifrøstjerne. Riddersporer, sporeblomst og stjerneskjerm stortrives også på Fredholm. Til høyre ser du rosen ‘Venusta Pendula’ sammen med revebjelle. Duse og delikate farger. Foto: FOTO: Helge Eek

- Om det har vært tilfeldig og et lykketreff at cottage garden-stilen passer perfekt til en gammel husmannsplass med blondehus, eller om det er på grunn av det at det har blitt en hage i denne stilen er vanskelig å si, ler Helen Fredholm.

Her har hun tatt imot hagelag i vel 15 år. De som ønsker får en guidet vandring i hagen, med enkel kaffeservering med crumble pie (smuldrepai) og scones fra det lokale bakeriet Holmstad Hjemmebakeri.

- At hagen er i cottage-stil vil si at den er en giftfri, uformell, frodig, romantisk og engelskinspirert, forklarer Fredholm.

Det startet med at hun sådde sommerblomster på Fredholm. Interessen for cottage-stilen startet da hun ble med noen hageinteresserte damer fra Eidsvoll på hageturer til England.

- Vi var seks hageglade damer som reiste på flere englandsturer med ett mål, å oppleve mange flotte hager. England regnes som hagefolks mekka, og det har vært til stor inspirasjon for meg. Det var dette som virkelig startet min hageinteresse, forteller Fredholm.

Artikkelen fortsetter under bildet.

De bodde flere ganger på King Johns Lodge i Sussex som er B&B for hageelskere, og det var oppholdene der som gjorde mest inntrykk. Helen forteller at det å se hvordan eieren Jill Cunningham hadde skapt hagen rundt det jakobinske godset fra 1700-tallet, satte tydelige spor i en hageinteressert totning.

COTTAGE GARDEN: Typiske cottage garden-planter er de herdige kanadiske rosene ‘Martin Frobisher’ i lys rosa og ‘William Baffin’ i sterkt rosa. Helen steller i hagen hver bidige dag. Her står hun med trillebåra under de gamle epletrærne, omgitt av et vell av stormarikåpe og den vakre storkenebben ’Patricia’.
COTTAGE GARDEN: Typiske cottage garden-planter er de herdige kanadiske rosene ‘Martin Frobisher’ i lys rosa og ‘William Baffin’ i sterkt rosa. Helen steller i hagen hver bidige dag. Her står hun med trillebåra under de gamle epletrærne, omgitt av et vell av stormarikåpe og den vakre storkenebben ’Patricia’. Foto: FOT: Helge Eek

Brenner for cottage garden-stilen

I tillegg var det også en opplevelse å komme til de mye omtalte hagene som Sissinghurst, Great Dixter og hjemmet til Gertrude Jekyll.

-  Gikk det virkelig an å la villige planter få lov til å spire opp mellom hellene? Var det «lov» å la store lag med grove trekabber ligge til tørk under tuntrærne ved innkjørselen? Og hvordan kunne hagebenken inntil den velfriserte hekken få lov til å være grå, værbitt og med litt mose? var spørsmål Helen stilte seg.

Samtidig var ingenting tilfeldig, alt var nøye gjennomtenkt og helhetlig gjennomført.

I dag brenner hun for å formidle cottage garden-stilen, som er en veldig avslappet hagestil som spiller på lag med naturen.

- Det å drive giftfritt er en essens i det jeg driver med. Jeg sprøyter aldri bort ugress, alt tas manuelt. Et viktig poeng i denne sammenhengen er at man slipper å luke i en cottage garden. Der fyller villige, billige planter opp plassen slik at det ikke blir naken jord. For naken jord finner frøugraset lett, forklarer Fredholm.

Hjelp fra Innovasjon Norge

I 2005 ble hun norgesmester i hagedesign. I 2007 ga hun ut sin første hagebok, med egne bilder og tekst på Damm forlag, noe som har skaffet henne hagegjester fra hele landet.

Bok nummer to ga hun ut selv i 2014.

- Cottage garden skal være stort, frodig, intimt med gode dufter. Jeg prøver å få folk til å tenke store planter, og store blader og grønt bærer hagen. Det er en avslappet hagestil, som folk kanskje synes er litt uvant. Skal du ha det frodig, må du ha store bed, ikke sånne smale inntil veggen, understreker Fredholm.

Lag din egen cottage garden

Helen Fredholms råd:

• Kjøp frøpakker av villige toårige blomster.

• Invester i god, fet jord. Cottage Garden planter trenger mye «mat».

• Rett vekst på rett plass. Da slipper du enormt med jobb. Plant aldri i husveggen. Skal du ha det frodig må du ha store bed, ikke sånne smale inntil veggen.

• I tørkeperioder må plantene vannes. Min beste investering i hagen er dryppvanning.

• Vær «raus» og spill på lag med naturen. La plantene få så seg og finne sin egen plass til å spire opp. Da blir det mye mindre luking av ugras.

Blomstringen times til sesongåpningen ved St. Hans. De gamle epletrærne siler sola godt, og Helen elsker å sitte i skyggen under dem, omringet av blomster.

- Grunnen til at jeg nå har en hagestil som beskrives som cottage garden har utviklet seg over tid. Alle hagestiler er fascinerende, men jeg fant tidlig ut at det er frodighet, mangfold og intime løsninger som passer best i min hage.

I flere år har Fredholm fått god hjelp fra Innovasjon Norge, med blant annet markedsanalyser og profilering.

- De har hatt veldig troen på meg og besøkshagen, og det er de som fikk meg til å begynne å ta inngangspenger for fire år siden. Ved grupper og hagebesøk, har jeg visninger og forteller om hagen, mens mannen min sammen med noen damer sørger for servering, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Åpent for publikum

I løpet av en sesong kommer vel 1000 besøkende til Fredholm. Når dørene åpner klokken 12 er det fullt i hagen, som regel av damer i alderen 30 og oppover.

ENGELSK HAGE: Besøker du Fredholm, kan du møte på de flinke serveringjentene Amalie og Ida. Langs steintrappa vokser stormarikåpe, torskemunn og noen gedigne hostaliljer. På buen bak den nydelige smijernsporten klatrer den engelske rosen Constance spry. Hekken er en spirea som er flyttet fra en gammel ubebodd, husmannsplass.
ENGELSK HAGE: Besøker du Fredholm, kan du møte på de flinke serveringjentene Amalie og Ida. Langs steintrappa vokser stormarikåpe, torskemunn og noen gedigne hostaliljer. På buen bak den nydelige smijernsporten klatrer den engelske rosen Constance spry. Hekken er en spirea som er flyttet fra en gammel ubebodd, husmannsplass. Foto: FOTO: Helge Eek

I det gamle uthuset som ble bygget i 1995 har Fredholm en liten butikk med britiske blondegardiner, et lite 50-talls kjøkken, stue og toalett.

Kopiere interiørbutikkene vil hun ikke, og kjøper inn hele containere rett fra produsenter fra Indonesia, med hagemøbler hun selger på Fredholm sammen med annet lokalproduserte norsk kunsthåndverk.

- Hagen blir veldig uformell når naturen får bestemme. Jeg driver litt ute hver dag, og synes det er veldig moro. Dette er ikke jobb for meg. Nå har jeg funnet min egen stil og målet mitt er å ha sunne, friske planter som ikke blir kvalt av ugress. Jeg har derfor sådd cottage garden-planter innimellom de andre plantene, forklarer hun.

At Helen Fredholm er kunstner og perfeksjonist når det gjelder utforming og planting i hagen er det ingen tvil om.

- Men jeg må snart ha en gartner! ler hun

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning