Skyggeroser

Rosene som trives i skyggen

Ja, det er mulig å få til klatreroser på en skyggefull plass uten mye sol.

SKYGGEROSER: Noen klatreroser trives bedre i skyggen enn andre og vil kunne vokse bra til tross for en skyggefull plass.
SKYGGEROSER: Noen klatreroser trives bedre i skyggen enn andre og vil kunne vokse bra til tross for en skyggefull plass. Foto: FOTO: Opplysningskontoret for blomster og planter
Publisert Oppdatert

Roser som tåler en del skygge

 • Lykkefund (uten torner)
 • Rosa Helena (uten torner)
 • Flammentanz
 • New Dawn
 • Souvenir de dr Jamain
 • Thérèse Bugnet (buskrose)
 • Mrs. John McNabb
 • Abbotswood
 • Venusta Pendura

Roser som tåler halvskygge

 • Aicha
 • Volestial
 • Henry Martin
 • Hansa F.J. Grotend
 • Rosa Nitia Defender
 • Blush Damask
 • Stanwell Perpetual (blomstrer svært lenge H6-H7)
 • Rhapsody in blue (spesiell, blå-lilla blomster)

Det finnes hardføre roser som selv nybegynnere kan klare, og med et par enkle huskeregler kan du få stor suksess med disse rosene.

De fleste roseelskere har skyggefulle områder på eiendommen som skaper dårlige vekstforhold for roser.

Men er det råd? Finnes det klatreroser som trives selv på skyggefulle plasser?

Ruta Lisinskiene ved Lundeby gartneri i Råde i Østfold vandrer gjennom et gigantisk drivhus. Hun er omringet av 350 ulike rosetyper og til sammen 5500 rosebusker.

Hun rynker pannen skeptisk når hun får høre om vårt tilsynelatende håpløse roseprosjekt.

- Roser bør ha mye sol, vet du. Jo mer sol, jo bedre trives de, sier hun.

Klatreroser på vegg

Men hva med vakre klatreroser på en skyggefull vegg. Hvilke roser bør vi velge?

- Jeg vil først og fremst anbefale deg å prøve rosen "New Dawn”. Det finnes vel strengt tatt ingen rose som er mer hardfør enn den. Jeg har den selv og det er en nydelig rose. Men si meg, er det ikke noe som helst sol der du skal plante?

Da hun får høre at rosene trolig vil få noen timer med sol hver dag, tidlig på morgenen og sent på kvelden, smiler hun optimistisk.

Roser bør nemlig ha minst fire timer sol om dagen, ellers vil resultatet trolig bli dårlig. Det finnes også en rekke andre huskeregler for stell av roser.

- Da synes jeg absolutt du skal gå for ”New Dawn”. Den kan bli oppimot fire meter høy, den blomstrer flere ganger og blomstringsperioden varer fra juni og ut september. Blomstene er romantiske, lyserosa og planten har herdingsnivå 5.

”New Dawn” blir satt til side og vi fortsetter jakten på hardføre roser til hagens mørke krok. Lisinskiene rusler bort til den blodrøde klatrerosen ved navn ”Flammentanz”.

- Den tåler skygge godt og kan bli oppimot fire meter høy. Dessverre blomstrer den bare en gang fra juni til juli. Herdingsnivået er på 6.

Artikkelen fortsetter under bildet.

LUNDEBY GARTNERI: Ved Lundeby gartneri i Råde i Østfold har de stort utvalg av roser, også sorter som trives i skyggen.
LUNDEBY GARTNERI: Ved Lundeby gartneri i Råde i Østfold har de stort utvalg av roser, også sorter som trives i skyggen. Foto: FOTO: Yvonne Ringnes Nilsen

Vanning og gjødsling

Godt med stell, vann og gjødsel vil være med på å bedre forholdene til rosene vi skal plante på den skyggefulle plassen.

HARDFØR: Rosen "New Dawn" er både hardfør og vakker.
HARDFØR: Rosen "New Dawn" er både hardfør og vakker. Foto: FOTO: Colourbox

Vi blir oppfordret til å gjødsle rosene to ganger i året, først i april/mai og deretter i slutten av juli.

- Ta med deg ”Lykkefund” og ”Rosa Helena” også! De er veldig hardføre og begge klatrer og kan vokse på trær. De vil trolig bli veldig fine på veggen din. Begge blomstrer kun èn gang fra juni til juli. Det er veldig pene roser, slår Lisinskiene fast.

Tiltrekker seg insekter

En bakside ved rosene vi har blitt anbefalt, er at den nydelige, sterke duften fra rosene har en tendens til å tiltrekke mye insekter. Men Lisinskiene ser ikke dette nødvendigvis som et negativ.

- At rosene tiltrekker seg bier og humler er faktisk veldig fint, fordi de polinerer blomstene på frukttrærne i hagen, samt blomstene på jordbær- og bringebærplantene. Vi har mange kunder som leter etter nettopp slike roser.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Omgivelsene betyr mye

Finn Vestby har jobbet ved Vestby planteskole på Hafslundsøy i Sarpsborg i en mannsalder og kan ett og annet om roser. Han understreker at omgivelsene betyr mye for å lykkes med roser i skyggen.

MYE SOL: Roser bør ha mye sol, men noen rosetyper takler skygge bedre enn andre.
MYE SOL: Roser bør ha mye sol, men noen rosetyper takler skygge bedre enn andre. Foto: FOTO: Colourbox

Fakta om herdingsnivå

Roser har ulike herdingsnivåer.

H1 betyr at rosen tåler lite kulde og vind.

H6 betyr at rosen er hardfør og tåler det nordiske klimaet godt.

- For eksempel om det er mye eller lite vind, hvor kaldt det er og om rosene vokser på en lun eller trekkfull plass. Det er også et pluss at rosene vokser på en vegg som vender mot øst eller vest, forklarer Vestby.

Han gir oss tre rosenavn som han mener vil egne seg bra til vårt formål; Mrs. John McNabb, Abbotswood og Venusta Pendura.

Mrs. John McNabb blir ca 150 cm høy og 150 cm bred og får helt lyse rosa blomster. Denne rosen er nesten torneløs, engangsblomstrende og har mørkegrønt bladverk.

- Det er de rosene som bare blomstrer en gang som er mest hardføre, understreker Vestby.

Rose nummer to, Abbottswood, får rosa blomster. Den vokser bra på nordvendte vegger, er hardfør og blomstrer en gang, fra midten av juni til midten av juli. Herdingsnivå 6.

Rosen ved navn Venusta Pendura får små, rosa blomster og er engangsblomstrende.

- Denne må du nok binde opp, for den kan bli oppimot fem meter høy. Den er nokså tornete, men den vokser bra på nordvendte vegger, liker fuktig jord og har herdingsnivå 5, forteller Vestby. Et negativ med denne rosen er at den kan bli angrepet av sopp.

TRE TYPER: - Jeg vil anbefale deg rosene Mrs. John McNabb, Abbotswood og Venusta Pendura, sier roseveteranen Finn Vestby.
TRE TYPER: - Jeg vil anbefale deg rosene Mrs. John McNabb, Abbotswood og Venusta Pendura, sier roseveteranen Finn Vestby. Foto: FOTO: Yvonne Ringnes Nilsen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning