Romantisk hage

Er dette den ultimate drømmehagen?

Bli med hjem til hageguruen Claus Dalby og få hans beste tips.

DRØM: Veksthuset er ikke bare for planter, men også for mennesker. I det hyggelige rommet vokser klematis, slyngroser og klokkeranker oppover bueformete espalierer. Takket være thermoglass i taket og gode luftemuligheter via takvinduer og dører, blir det aldri kvelende varmt.
DRØM: Veksthuset er ikke bare for planter, men også for mennesker. I det hyggelige rommet vokser klematis, slyngroser og klokkeranker oppover bueformete espalierer. Takket være thermoglass i taket og gode luftemuligheter via takvinduer og dører, blir det aldri kvelende varmt. Foto: FOTO: Claus Dalby
Publisert Oppdatert
GURU: Hagefolk har ofte et svært langt liv, for de har alltid noe å se fram til, sier Claus Dalby.
Mannen som er blitt nordiske hageelskeres guru gjennom sine mange, inspirerende hagebøker viser fram sin egen drømmehage. - Om dagen, mens jeg fotografer, møter jeg så mange søte mennesker. Om kvelden er det fint å sette seg i ro på hotellet og blogge, på clausdalby.dk.
GURU: Hagefolk har ofte et svært langt liv, for de har alltid noe å se fram til, sier Claus Dalby. Mannen som er blitt nordiske hageelskeres guru gjennom sine mange, inspirerende hagebøker viser fram sin egen drømmehage. - Om dagen, mens jeg fotografer, møter jeg så mange søte mennesker. Om kvelden er det fint å sette seg i ro på hotellet og blogge, på clausdalby.dk. Foto: FOTO: Claus Dalby

For en nybegynner kan tanken på å dyrke frem en rosehage virke skremmende.

Men det er ikke nødvendigvis så vanskelig å få rosene til å trives. Selv på skyggefulle steder er det faktisk mulig.

Men Claus Dalby er ingen nybegynner og derfor er det kanskje ikke så rart at hageforfatterens egen hage er som en romantisk drøm.

Magasinet Maison har besøkt ham i Århus.

Romantisk hage

Her er et vell av roser i alle høyder, vakre blikkfang og hyggelige steder å nyte skjønnheten.

Mot skogen vokser det humle, opp langs trestammene slynger klematis og kaprifol seg. Blomster i nøye avstemte farger viser seg fra sin beste side med vakkert, sølvfarget bladverk som bakgrunn.

Bruker notatblokk

Den fire mål store hagen i Århus ligger skjermet til innerst i en blindvei, med skogen som nabo og utsyn mot Århusbukten. Tre veksthus og en staselig, hvit patrisiervilla pryder eiendommen, der Dalby lever og driver sitt hagebruk og forleggeri.

Claus er alltid iført forkle når han er i hagen; ikke bare fordi det er fotogent, men fordi han da har plass til penn og papir.

- Jeg skriver opp alt i notatblokken, ideer, påminnelser og planer. Nye fargekombinasjoner, ting jeg må huske på til neste sesong, hva vokser seg for stort, hva må flyttes, forklarer han entusiastisk.

Lov å leie hjelp

Hans hageinteresse våknet etter en tur til England da han var i 30-årene. Man må bli parat til en hage i sitt liv, sier Claus. Det er det sjelden tid til når man er midt i småbarnslivet.

- Livet går i faser – hvem sitter vel og ser på fuglebrett når man er midt i 20-årene? Derimot er det fullt mulig å bli gammel med sin hage. Synes man det er mye å stelle, trenger man jo ikke være så ambisiøs. Man kan vel leie noen til å hjelpe seg noen timer, like gjerne som man kan ta taxi i stedet for å kjøre egen bil.

OASE I HAGEN: «The Sunken Garden» - for at man ikke skal få helt åndenød av den tette frodigheten, er det viktig med oaser. Morgenterrassen ligger øst for huset. Legg merke til at oppstammet agnbøk omkranser det nedsenkede hagerommet.
OASE I HAGEN: «The Sunken Garden» - for at man ikke skal få helt åndenød av den tette frodigheten, er det viktig med oaser. Morgenterrassen ligger øst for huset. Legg merke til at oppstammet agnbøk omkranser det nedsenkede hagerommet. Foto: FOTO: Claus Dalby

Slapper av i hagen

I England sier man «the garden will be even much nicer next year» – og det gir alltid noe å se fram til.

- Når setter du deg ned og slapper av?

- Ekte hagefolk setter seg aldri ned, ler Claus. Men jo, det hender, må han innrømme:

- Om kvelden, når jeg sitter rolig i mørket og bare fornemmer, sanser det hele, lytter, lukter. Jeg blir ydmyk når jeg tenker på hva man kan skape på et stykke jord.

I pakt med naturen blir man en del av et selvforglemmende univers – det er også en form for mindfulness.

Blogger om blomster

Claus Dalby er forfatter, fotograf og forlegger. Utgangspunktet for Dalbys virksomhet var forlaget Klematis.

Hageinteressen våknet for ca 20 år siden og han utga sin første bok i 2002.

- Da skjønte jeg hvor nyttig det var også å kunne fotografere, så de neste av mine 20 bøker har jeg fotografert selv. I tillegg til bøkene oppdaterer jeg bloggen min daglig.

DRØMMEHAGE: Hagen består av omkring femten små og store rom. Ett av de mest romantiske ligger inn mot skogen. Det er på ca 200 kvm og helt bakerst danner en søyepaviljong et blikkfang. Paviljongen er selvbygget med elementer fra engelske Haddonstone.
DRØMMEHAGE: Hagen består av omkring femten små og store rom. Ett av de mest romantiske ligger inn mot skogen. Det er på ca 200 kvm og helt bakerst danner en søyepaviljong et blikkfang. Paviljongen er selvbygget med elementer fra engelske Haddonstone. Foto: FOTO: Claus Dalby

- På min pc har jeg plottet inn flere hundre adresser rundt om i Europa på Google Map. Det er jo sånn at hagefolk kjenner hverandre, og når jeg er på besøk ett sted, får jeg gjerne tips om flere fine hager i nærheten. Mange lurer på om det ikke blir ensomt å jobbe slik for seg selv, men jeg elsker det.

Nå har han skrevet boken «Romantiske haver» viser 20 vidunderlige hager fra England, Frankrike, Belgia, Nederland og Skandinavia.

Den mest romantiske av dem alle er kanskje i Norge, sier Dalby.

Hagen han sikter til er Fredholm ved Mjøsa, som ble vist i Maison Interiør i fjor sommer.

Slik skaper du en romantisk hage

Det var på slutten av 1700-tallet at barokkens strenge symmetri ble byttet ut med blomstrende overdådighet i den romantiske hagen – en stil som fortsatt er elsket.

En romantisk hage skal appellere til alle sanser; den skal være vakker å se på, dufte godt og man hører gjerne lyden av rislende vann, fuglesang og humlenes summing.

 • Roser - den viktigste bestanddelen i en romantisk hage. Gjerne fylte roser som dufter. De historiske rosene har bare én blomstring i sesongen. Et alternativ er remonterende Austin-roser eller Claus Dalby-rosen.
 • Sitteplasser – gjerne hyggelige stoler og benker flere steder i hagen.
 • Flere dimensjoner – den romantiske hagen har dybde, du ser noe på nært hold, samtidig som det også skjer noe i bakgrunnen og i høyden.
 • Blikkfang – en oppsats på et bord, et bed eller en skulptur nederst i hagen – pass på at øyet har et sted å feste seg.
 • Fargetoner – hvitt, rosatoner og blått hører hjemme i en slik hage. Særlig vakkert står disse fargene mot sølvgrått bladverk.
 • Stauder – flerårige planter som sørger for fortsatt frodighet når rosene er avblomstret. Velg sorter som sommerfuglblomst, ryllik og akeleie.
 • Bunndekk – storkenebb og sterneskjerm er gode. Lammeøre gir et fint, sølvgrått bladverk.
 • Sommerblomster – plant i krukker. Tenk også i høyden. Klatreroser og kaprifol oppover veggene, slyngroser og klematis som vokser i trærne.
 • Dyreliv – Ideelt sett har en slik hage sommerfugler, fugler og annet dyreliv. Dalbys egen hage har hvite duer.
 • Bar jord ser du aldri i en ekte, romantisk hage. Bruk gjerne bunndekkplanter for å unngå dette.
 • Oppstammede roser – En rose som Comte de Chambord egner seg godt til oppstamming med stauder rundt som overtar blomstringen.

Slik får du de fineste rosene

GJENNOMTENKT: Mange av arrangementene er komponert ton- i- ton. Her er rosa den gjennomgående fargen, i tillegg står planter med sølvgrått bladverk fint til rosa. Ved hjelp av småbord og plantetrapper skapes høydeforskjeller.
GJENNOMTENKT: Mange av arrangementene er komponert ton- i- ton. Her er rosa den gjennomgående fargen, i tillegg står planter med sølvgrått bladverk fint til rosa. Ved hjelp av småbord og plantetrapper skapes høydeforskjeller. Foto: FOTO: Claus Dalby

Det er med roser som med mennesker – får man næringsrik mat og godt med drikke, vokser man seg sunn og sterk! Claus Dalby bruker en kombinasjon av naturgjødsel og konvensjonell næring.

Her er gode tips for flotte roser:

Organisk gjødsel, som kompost, tidlig på våren.

DRØMMEHAGEN: Drivhus og paviljonger er med på å sette stemningen i en romantisk hage. Claus Dalby har hele tre veksthus, det største på nesten 50 kvadratmeter. Trebygningen varmes opp i den kalde årstiden slik at sarte vekster kan overvintre. Legg merke til de hvite duene på taket, et viktig symbol for romantikken.
DRØMMEHAGEN: Drivhus og paviljonger er med på å sette stemningen i en romantisk hage. Claus Dalby har hele tre veksthus, det største på nesten 50 kvadratmeter. Trebygningen varmes opp i den kalde årstiden slik at sarte vekster kan overvintre. Legg merke til de hvite duene på taket, et viktig symbol for romantikken. Foto: FOTO: Claus Dalby

I vekstsesongen suppleres jorden jevnlig med lettere gjødning, som f eks hønsegjødsel.

En gang i mai og en gang i juli trengs en runde med konvensjonell fullgjødsel (nitrat).

Etter 1. august gjødsles ikke rosene, da dette kan sette i gang nyvekst som ikke rekker å bli herdet før vinteren kommer.

Leirholdig jord som kan holde på vann og næringsstoffer er best. Er det mye sand i jorden, kan du tilsette leiregranulat.

Pass på å vanne godt, roser som mangler vann får lettere sykdommer.

Plant dypt nok, podestedet på rosen (fortykningen på stilken) skal være 10 cm under jorden. For de fleste planter gjelder det at de skal plantes 15-20 cm dypere enn de står i potten – bortsett fra peoner, som aldri skal stå dypere enn i potten.

Og til sist et supertriks: Ta fjærene fra en gammel hodepute og legg i bunnen av plantehullet! En fin erstatning for benmel.

Vekster som passer i den romantiske hagen:

 • Rødbladet kvann, Angelica purpurea , Vicar’s Mead, sår seg selv og dukker opp på beleilige steder.
 • Fiolfrøstjerne, Thalictrum, Splendide.
 • Aconitum henryi, Spark’s Variety.
 • Poppelrose, Lavatera, White Angel, blomstrer overdådig.
 • Stjernetopp, Deutzia, Mont Rose.
 • Randblomstrende hortensia.
 • Staudeklematis, Julii, har stive stengler som skal støttes av plantene rundt. Med en høyde på knappe to meter, er den fin i staudebedet.
 • Høstfloks, Phlox paniculata, Edentuin.
 • Surfinia Summer Double Rose.
PASSER I ROMANTISK HAGE: Høstfloks, Phlox paniculata, Edentuin.
PASSER I ROMANTISK HAGE: Høstfloks, Phlox paniculata, Edentuin. Foto: FOTO: Claus Dalby

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning