Profesjonell innredning av egen leilighet

Det eneste de kjøpte nytt, var hvitevarene

Alt annet er funn, bruktkupp og hjemmelaget i Sofienberg-leiligheten.

ÅPNET OPP: Eierne rev de fleste av innerveggene slik at de fikk et stort og lyst hovedrom i leiligheten.
ÅPNET OPP: Eierne rev de fleste av innerveggene slik at de fikk et stort og lyst hovedrom i leiligheten. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
Publisert Oppdatert

Ved visningen av denne leiligheten i en av gråbeingårdene på Sofienberg i Oslo sentrum ble innredningsdesigner Al Coulson begeistret.

Tross den utpreget kitchy innredningen som var i leiligheten så han at han med blant annet designmøbler og en retro stil kunne lage en kjempeforskjell mellom før og etter.

Og det var særlig de høye vinduene, alt lyset som flommet inn i rommene og trærne omkring på tomten som den engelske, nå Oslo-baserte interiøreksperten festet seg ved den første inspeksjon av stedet.

Forskjeller mellom norsk og engelsk oppussing

Før Al satte fart i oppussingsarbeidene måtte han løse flere problemstillinger.

Den første og viktigste han måtte ta stilling til var den særegne norske måten å pusse opp leiligheter på.

INDUSTRI I  INTERIØR: Interiøret i leiligheten er en uhøytidelig miks av gamle bruktmøbler, og mange av dem er i en utpreget Bauhaus industri og kontoraktig stil.
INDUSTRI I INTERIØR: Interiøret i leiligheten er en uhøytidelig miks av gamle bruktmøbler, og mange av dem er i en utpreget Bauhaus industri og kontoraktig stil. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
INNREDET I SONER: Fra stueavdelingen ser du rett mot kjøkkendelen i hovedrommet. Soverom og bad ligger til venstre i bildet.
INNREDET I SONER: Fra stueavdelingen ser du rett mot kjøkkendelen i hovedrommet. Soverom og bad ligger til venstre i bildet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Gipsmasse på veggene

- I England ville vi øyeblikkelig ha revet av all indre veggkledning, satt på gipsplater og påført et tynt, jevnt lag med gipsmasse. Denne jevne og glatte overflaten ville vi så ha tapetsert eller malt, forteller Al Coulson til Bonytt.no

- Det kom derfor kom som litt av sjokk for meg å oppdage at slike gipsmasser som vi bruker så ofte til slike oppgaver i England, nesten ikke eksisterer her i Norge.

En smak av London midt i Oslo

Det tok imidlertid ikke lang tid før Coulson tilpasset seg vår norske måte å gjøre disse tekniske tingene på.

Likevel har hans engelske venner kommentert at det er en slags "London feeling" over rommene han gjorde i stand i Gråbeingården.

- En viktig forutsetning for et vellykket interiør er for øvrig at det brukes god tid på å finne uttrykket som skal gi rommene et personlig preg. Her brukte vi to år på la interiøret gradvis få utvikle seg til en helhet, utdyper møbeldesigneren.

KULT KJØKKEN: Eieren snekret et kjøkken i massiv eik til den nyoppussete leiligheten. Legg merke til de kraftige dimensjonene og de røde kontrastfargene i deler av innredningen. En rekke små vinduer av frostet glass gir lys i rommet rett bak skilleveggen.
KULT KJØKKEN: Eieren snekret et kjøkken i massiv eik til den nyoppussete leiligheten. Legg merke til de kraftige dimensjonene og de røde kontrastfargene i deler av innredningen. En rekke små vinduer av frostet glass gir lys i rommet rett bak skilleveggen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
OVERSIKT OVER STUEN: Her ser du hvordan møblene i rommet, de to Safari-stolen og salongbordet designet av huseieren spiller sammen. Musikkhyllen ved vinduet er også Al Coulsons verk.
OVERSIKT OVER STUEN: Her ser du hvordan møblene i rommet, de to Safari-stolen og salongbordet designet av huseieren spiller sammen. Musikkhyllen ved vinduet er også Al Coulsons verk. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Åpnet opp rommene

ET HISTORISK LANDEMERKE: Gråbeingårdene i Oslo sentrum ble bygget i perioden 1832-1908, og de er blitt pusset opp i de siste årene.
ET HISTORISK LANDEMERKE: Gråbeingårdene i Oslo sentrum ble bygget i perioden 1832-1908, og de er blitt pusset opp i de siste årene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Fra å ha små, upraktiske rom med blant annet kitchy bueganger i gammel, spansk stil åpnet designeren leiligheten slik at den domineres av ett hovedrom med stue i den ene enden og kjøkken i den andre.

Det ble lagt et nytt gulv i solid, massiv eik i kjøkkendelen av dette allrommet. Dette er god løsning i et rom hvor det er mye tråkk.

Personlig stil

Al Coulson har selv designet og produsert i London blant annet stereokabinettet som står ved vinduet i stuen. Det boksformete trillebordet er imidlertid laget i Oslo.

Det samme med den originale baderomsdøren med glassbyggestein på toppen og kjøkkeninnredningen i massiv eik.

Originale møbler

Møblene i stuen er original blanding av velbrukte objekter. Her troner blant annet en bruktsofa fra 1970-tallet og to "Safari"-stoler tegnet i 1933 av den danske møbelmester Kaare Klint.

Disse designet Klint etter forbilde av en engelsk, sammenleggbar militærmodell som ble mye brukt av de britiske kolonioffiserene i felten i India.

Disse kjøpte Al i en forkommen tilstand, og han fikk dem for en billig penge. Han satte dem i god teknisk stand, og med nye puter i afrikansk skinn ble disse velpatinerte møbelkassikerene viktige elementer i interiøret.

De matcher det de groveskurte gulvplankene i stuen.

Møblerte stue og kjøkken i høyden

Å løfte enkelte innredningselemeneter opp fra er gulvet er annet estetisk virkemiddel Coulson brukte i hovedrommet.

ET GJENBRUKSMØBEL: Da det gamle, industrielle arbeidsbordet i stålrør fikk ny respatex-plate på toppen ble det like godt som nytt.
ET GJENBRUKSMØBEL: Da det gamle, industrielle arbeidsbordet i stålrør fikk ny respatex-plate på toppen ble det like godt som nytt. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

I tillegg bidrar bord på hjul og stoler og lamper på tynne rørbein til å gjøre leiligheten lys og luftig og visuelt mye større enn den virkelig er.

SENG FRA VEGG TIL VEGG: Her ser du hvordan den kombinerte sengen og oppbevaringsmøblet er bygget opp.
SENG FRA VEGG TIL VEGG: Her ser du hvordan den kombinerte sengen og oppbevaringsmøblet er bygget opp. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Gjenbruk

Ellers er eierne stolte av at hvitevarene er det eneste de kjøpte nye til boligen.

Resten av innboet er enten laget av dem selv, reddet fra å bli kastet eller kjøpt pent brukt.

Designer Coulson tegnet og produserte for øvrig en baderomdør i mdf-plater og med gluggevinduer i frostet glass på toppen. De turkise omrammingene av de små avrundete vinduene setter prikken over i-en på designet.

En over to meter høy soveromshylle i brune mdf-plater og med avrundete hjørner og turkise innervegger - og uten skapdører - er også skreddersydd spesielt til den originale stilen denne leiligheten.

I dette åpne skapet er det plass mye av tøyet som brukes til daglig.

Inspireres av teater og musikk

- Jeg liker å arbeide å arbeide med unkonvensjonelle løsninger og materialer, og jeg inpireres ofte av å arbeide med film og teater, sier designeren som blant annet er kunstutdannet og har arbeidet med blant annet popvideoproduksjoner i hjembyen London og på kontinentet.

Et designspråk med matchende elementer

- Me like, sier Hans Petter Smeby, arkitekt og redaktør av design- og arkitekturmagasinet Nytt Rom.

Han påpeker at formspråket til Coulson er både tydelig og gjennomført.

- Her er det litt Memphis design, litt Diner, samt en dose skandinaviske, klare former i lyst tre å finne. Og alle biter i designet er markert adskilt fra hverandre.

Gamle teglhus er tøft

Coulson har bodd i ulike typer teglhus i store deler av livet, både i London og andre steder i England, og han setter fortsatt stor pris på de over hundre år gamle Gråbeingårdene på Sofienberg - selv om han flyttet fra dette strøket for en god stund siden.

- Slike historiske bygninger må pusses opp forsiktig. Det skal så utrolig lite til før det oppstår ubotelig skade på eldre hus, sier han til Bonytt.no

RETROSTIL I GAMMELT HUS: De ulike møblene i stuen, derav noen nye har en stil som står utmerket til hverandre.
RETROSTIL I GAMMELT HUS: De ulike møblene i stuen, derav noen nye har en stil som står utmerket til hverandre. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Gråbeingårdene er viktige dokumenter

- Da disse Gråbeingårdene i Oslo ble bygget i perioden 1832-1920 representerte de et av de bedre boligtilbudene til datidens arbeiderfamilier. På det meste bodde det 3500 mennesker i disse tegl bygårdene, og de er viktige byminner fra en svunnen tid.

Nye interiørprosjekter i hovedstaden

KUL SENGKONSTRUKSJON: Soveplassen er laget som en platting som går fra vegg til vegg. I hulrommet under er det laget oppbevaringsrom med lokk på toppen.
KUL SENGKONSTRUKSJON: Soveplassen er laget som en platting som går fra vegg til vegg. I hulrommet under er det laget oppbevaringsrom med lokk på toppen. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

I det siste har Al Coulson blant annet designet interiøret i Illegal Burger, Hell`s Kitchen, foyer til Black Box teater og Geitemyra Matkultursenter for barn i samarbeid med den internasjonalt kjente programskaper på tv og matkulturprofil Andreas Viestad.

Se mer:

Hele familien bor på 11 kvadratmeter

Skapet som kan bli seng og hjemmekontor

SKAP SOM I SEILBÅTER: Skapene under sengen er laget som plasseffektive, faste innredninger, slik som vi finner i blant annet båter. Legg merke til hvordan en stripe av den gamle, turkise veggen er  beholdt som dekor i rommet.
SKAP SOM I SEILBÅTER: Skapene under sengen er laget som plasseffektive, faste innredninger, slik som vi finner i blant annet båter. Legg merke til hvordan en stripe av den gamle, turkise veggen er beholdt som dekor i rommet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Husmortrikset du bør kunne

Ikke slipp hvem som helst inn på visning

DØR I SÆRKLASSE: Døren er et originalt design utført av eieren. Legg merke til de turkise stripene som kanter de små, frostete vinduene.
DØR I SÆRKLASSE: Døren er et originalt design utført av eieren. Legg merke til de turkise stripene som kanter de små, frostete vinduene. Foto: FOTO: Nils Petter Dale
KOMPAKT DESIGN: Her er hver millimeter utnyttet.
KOMPAKT DESIGN: Her er hver millimeter utnyttet. Foto: FOTO: Nils Petter Dale

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning