Capturefile: J:\2005_04_01_zoete_lloyd\_N8Y4219.CR2 CaptureSN: 000335C4.024980 Software: C1 PRO for Windows Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

- Dette er ikke et designhotell, men et hotel med design og kultur, sier en av initiativtagerne til Lloyd Hotel Amsterdam, kunsthistoriker Suzanne Oxenaar til bonytt.no © FOTO: Milan Vermeulen Lloyd Hotel

Holland har helt siden 1920-tallet og De Stijl-bevegelsen vært en av verdens ledende design-nasjoner. Se bare Hotell New York i Rotterdam og disse to boligene; en splitter ny arkitektvilla og en fredet modernistbolig i Utrecht.

Fire venners prosjekt

Lloyd hotel har en spesiell forhistorie. Fire venner, en kunsthistoriker, en jurist, en restauranteier og en partyfikser kom sammen i 2001 for å overta denne snart hundre år gamle steinbygningen.

Den har blant annet vært innkvarteringssted for skarer av håpefulle emiganter til Sør-amerika, tilfluktssted for jøder like før krigen, fengsel for hollandske motstandsfolk og kunstnerstudio.

Målet til de fire, hvorav ingen var profesjonelle hotellfolk, var å skape et markant annerleds hotell - et såkalt open-minded sted som er like medrivende multisensuelt som enkelte andre høydepunkter i denne tradisjonsrike kultur- og designbyen.

Hotel Lloyd Amsterdam=

FENGSLENDE DESIGN: Rommet med skapsengen, det såkalte Torenkamer er malt med spesielle farger. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

HOT, HOT, HOT: Dette varblodige rommet, nr. 14 er designet av Scholten en Baaijings. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

FOR MUSIKKELSKERE: Dette rommet er spesialbygget for øvelser i klassisk musikk. Design av Atelier van Lieshout. © FOTO: Lloyd Hotel

Topparkiteter "tok en bit av kaka".

Arkitektkontoret MVRDV, kjent blant annet for Barcode-rekken av høyhus i Bjørvika i Oslo og andre avanserte prosjekter rundt om i verden, ryddet opp i den gamle bygningen og fjernet store biter, "kakestykker" ut av innredningen slik at det enkelte steder ble himmelhøye rom hvor dagslyset får flomme inn.

De store kanoner; Wanders, Jongerius og Piet Hein Eek

Innredningen i hotellets 116 rom er en utrolig miks av stilarter og kreative innfall.

Her har designerguru Marcel Wanders, kjent over hele kloden for sine eventyrlige lamper og møbler satt sine spor.

Det har også den like kreative, men mer dempete Hella Jongerius gjort. Ditto med den svært ettertraktete møbelkunstneren Piet Hein Eek.

Andre stjerner også

Andre stjerneskudd, arkitekter og kunstnere som Bureau Lakenvelder, Richard Hutten, Claudy Jongstra, Joep van Lieshout, Michel Francois, Suchan Kinoshita har også fått slippe til, for å nevne noen.

Hotel Lloyd Amsterdam=

LEKEN INNREDNING: Designer Tine Beunders har laget et rom barn elsker. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

PENE PANELER: Disse dekorerte persiennene er laget av kunstner Claudy Jongstra. © FOTO: Lloyd Hotel

Gunn Helen Øye BN 10 2010 Trapp Hagen=

Sosialantropolog Gunn-Helen Øye © FOTO: Espen Grønli

Kulturdelen er åpen for alle

Det mest originale ved Lloyd-konseptet er imidlertid kulturbiten; The Cultural Embassy.

Denne totalt åpne seksjonen av hotellet er et møte, diskusjons og utstillingssted som tiltrekkker seg forretningsfolk, kunstnere, designenstusiaster - og selvfølgelig hotellets gjester.

Her kan de på hjemmebane og på en lettvint måte føle litt på det pulserende kulturlivet i Amsterdam - og i hele landet.

Finn sjelen i Amsterdam

- Dette hotellet er så fullkomment både i historiske og nye, arkitektoniske detaljer, og ikke minst med unike hotellrom, at man kan glemme å låne med seg en sykkel og matpakke på hotellet.

- Man blir bare ydmyk når man ser i hvilken grad gründerne har lagt sjelen sin i prosjekt, sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye til bonytt.no

Hotel Lloyd Amsterdam=

SOFISTIKERT: Rom nr 4 av Studi Job dyrker en mer lavmælt, diskre stil. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

LANG GANG: Inga Powilleit har bidratt med å innrede de gamle gangene i Hotel Lloyd Amsterdam © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

LANGE FROKOSTER I HOLLAND: Mingling over langbord i den store restauranten med himmelhøyt under taket. © FOTO: Yamandu Roos Lloyd Hotel

Dette området er designet av Richard Hutten, Bar Lloyd Hotel, Amsterdam Hotel Lloyd Amsterdam=

MAGISK STIL: Dette området er designet og innredet av Richard Hutten. © FOTO: 8BIM Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

FULL FRES: Her ser du litt av aktivitetene i Cultural Embassy-delen i Hotel Lloyd. Den store frokostsalen og salongen ligger rett under denne svevende plattformen. Det hvite bordet i stål er spesialdesignet for hotellet, og de er til salgs her. © FOTO: oyd Hotel

=

Martijn Balzer © FOTO: MB

En monumental opplevelse

- Å bo på Lloyd Hotel midt i det trendy Eastern Docklands, like ved det nye musikkhuset tegnet av danske arkitekter er en stor opplevelse, sier reiselivsmannen, hollandske Martijn Balzer.

Rommene varierer i størrelse, de spenner fra én til fem stjerner, og hele dette monumentale komplekset er en blanding av hypermoderne hollandsk design, Art Deco og en klassisk bygningsstil fra omkring 1920.

Amsterdamse School

På fagspråket heter denne retningen "Amsterdamse School", og den kjennetegnes blant annet av et utpreget ekspressionistisk stiluttrykk.

Hotel Lloyd Amsterdam=

SENTRAL FIGUR: Maaike Rozenburg lar sengen ruve midt i rom nr. 6. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

ET ARBEIDSROM: Designer Frank Visser har laget rom nr 15 om til et sted der både barn og voksne kan utfolde seg. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

FULL ÅPNING: Legg merke til giga-døren som slår ut og åpner hele baderommet. Design Allerd van der Hoek. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

MYE FOR PENGENE: Christoph Seyferth har laget mye hygge i et lite, en-stjernes rom. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam=

SKRUBB LØS: Hva med et karbad i autentiske omgivelser i Hotel Lloyd Amsterdam? © FOTO: Lloyd Hotel

En-til-fem stjernerom under samme tak

- Vi har rom i alle prisklasser, og nettopp dette er en svært viktig del av konseptet vårt, sier kunsthistoriker og leder av hotellet , Suzanne Oxenaar til bonytt.no

- Vi vil at folk med ulik bakgrunn, forretningsfolk, arkitekter og studenter kan møtes og utveksle meninger. Dette har vi lagt til rette for i Cultural Embassy-delen av hotellet, sier hun.

Kulturen i høysetet

Hun ser på den eventyrlige innredningen i hotellet ikke som en kunstghetto, men som en rik blanding av ulike uttrykk.

- Til forskjell fra mange andre folkeslag fascinerer ikke vi hollendere gjestene våre med overdådig mat. Vi satser mer på kultur og arkitektur.

Suzanne Oxenaar, også med Supperclub

Oxenaar er for øvrig en av stifterne av den überhippe lounge- og restaurantkjeden Supperclub i Amsterdam.

Dette konseptet har for øvrig fått avleggere i flere fargerike byer, blant annet San Francisco og Istanbul.

Hotel Lloyd Amsterdam=

HVA MED ET SAUNAROM? En badstue etter finsk forbilde hører med. © FOTO: Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

HØYREIST: Den gedigne steinbygningen fra 1918 er blitt Lloyd Hotel Amsterdam © FOTO: Lloyd Hotel

Hippest i Amsterdam

Etter åpningen i 2003 ga blant annet den engelske publikasjonen Daily News Travel hotellet og området rundt denne karakteristikken; "Dette strøket er planlagt av Hollands topparkitekter, og hotellet er en av Amsterdams hippeste, new babes".

Kult for oss lokale også

- Jeg følte meg øyeblikkelig hjemme i Lloyd Hotel, sier den både Amsterdam- og Utrecht-baserte kunsthistoriker Natascha Drabbe i Cultural Connections. Dette hotellet er et av de mest vitale attraksjonene i det nyutviklete Oosterlijk Havengebied.

- For oss lokale er Hotel Lloyd med sin åpne atmosfære et utmerket sted å møte klienter og kolleger. Jeg håper Suzanne Oxenaar eksporterer dette unike hotellkonspetet til utlandet også.

Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

EN MØTEPLASS; UTE: Trivsel foran inngangen til Hotel Lloyd i Amsterdam. © FOTO: Yamandu Roos Lloyd Hotel

Hotel Lloyd Amsterdam Lloyd Hotel Amsterdam=

Et glimt fra fortiden. © FOTO: Lloyd Hotel

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!