Innredet leiligheten med møbler fra gaten

Ana finner gratis møbler i London

Gjenbruk har lenge vært populært, men noen går mer drastisk til verks enn andre.

Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
Publisert Oppdatert

- Jeg trenger egentlig ingenting lenger. Problemet er at det finnes så mye fint der ute, helt gratis, sier Ana Vilar.

Hun har ikke kjøpt et eneste møbel siden 2007.

Da hun for ni år siden flyttet fra Nord-Spania til London, skjønte hun raskt at bruktmøblene folk satte fra seg i Londons gater kunne komme henne til gode. Ana jobber som lysdesigner, men var uten fast inntekt og hadde derfor ikke råd til å kjøpe alt hun trengte. Straks hadde hun både seng, sofa, bord og stoler til sin disposisjon.

- Etter hvert ble det en livsstil, sier Ana.

Bor i et lagerbygg

Ikke alle møblene var i like god stand, men Ana lærte seg fort triksene. -Du kan legge til, ta av, bygge på, skjære, male og trekke om.

Det finnes mange måter å gi gamle møbler nytt liv på.

Hun og mannen Droo lette lenge etter et ubebodd lokale der de kunne gjøre det meste fra bunnen av og få plass til alle møblene sine. Da de fant et nedlagt lagerbygg i bydelen Whitechapel i Øst-London, slo de til.

- Ingen hadde bodd her før. Det fantes ikke soverom, ikke engang dusj.

Ana, Droo og en felles venn begynte på det omfattende oppussingsarbeidet. De bygde vegger, la rør, koblet til elektrisitet i alle rom, og gjorde om den gamle heisen til dusjrom. Etter hvert kunne de begynne med innredningen.

SCENELYS: Lyskasterne som henger på veggen er fra London Contemporary Dance Theatre, der Ana jobbet for noen år tilbake. Teatret hadde storopprydning, og Ana fikk ta med seg lyskasterne hjem.
SCENELYS: Lyskasterne som henger på veggen er fra London Contemporary Dance Theatre, der Ana jobbet for noen år tilbake. Teatret hadde storopprydning, og Ana fikk ta med seg lyskasterne hjem. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Det meste som finnes i leiligheten i dag, er funnet på gaten eller skaffet gratis på nettet. Chesterfield-sofaen har reist med Ana på kryss og tvers av London i sju år, helt siden hun fant den på gaten i sitt gamle nabolag. Den første lampeskjermen hennes plukket hun opp fra en container for åtte år siden. Sterndale-pianoet fikk hun tak i på den engelske nettsiden Gumtree.

KJÆR SKATT: Chesterfield-sofaen er en av Anas eldste møbler. Den har hun bært med seg rundt omkring i London de siste syv årene.
KJÆR SKATT: Chesterfield-sofaen er en av Anas eldste møbler. Den har hun bært med seg rundt omkring i London de siste syv årene. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Her står også hjemmekinoanlegget som hun kom over på et fortau i Nord-London.

-Når jeg ser noe som stikker opp fra en container eller ligger langs gaten, må jeg alltid sjekke det ut. Du kan finne de merkeligste og mest fantastiske ting.

Ser mulighetene

Mange blir overrasket over alt det fine hun finner. Ana tror de fleste går glipp av flotte bruktmøbler på gaten fordi de ikke holder øynene åpne.

-Jeg ser fort mulighetene i et møbel.

Selv om ikke alle møblene hun tar med seg finner veien til stua, tar hun vare på det meste. Det kan hende hun får bruk for dem ved en senere anledning. Anas hjem står aldri stille.

-Du kan kalle det for en evolusjon, et prosjekt. Leiligheten vår er hele tiden i forandring. Den ser helt annerledes ut nå enn hva den gjorde for bare noen måneder siden.

Arbeidsområdet langs vinduet har utviklet seg i takt med hvilke mennesker som har kommet inn i kollektivet. Akkurat nå trenger flere av dem et praktisk hjemmekontor. Derfor utvidet de studioet slik at flere fikk plass til å jobbe hjemmefra. Kontorpultene fant de stående i gangen da de flyttet inn. De beholdt fem av dem, og gjorde om resten til hyller.

-Jeg liker den industrielle looken hyllene har fått, dessuten er de veldig kjekke å ha.

Storbyfenomen

Ana har alltid vært interessert i interiør og design, men sier at å flytte til London var en åpenbaring. Der er det akseptert å blande sammen ulike stilarter. Det er også enkelt å finne møbler på gaten.

SAMLEOBJEKT: Ana samler på lampeskjermer. - Jeg fant den første lampeskjermen i en container for åtte år siden, og siden den gang har jeg ikke greid å stoppe.
SAMLEOBJEKT: Ana samler på lampeskjermer. - Jeg fant den første lampeskjermen i en container for åtte år siden, og siden den gang har jeg ikke greid å stoppe. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
GAMMEL KLESFABRIKK: Lagerbygget i Whitechapel var tidligere en klesfabrikk. Da Ana og Droo flyttet inn, fant de flere forlagte mannekenger i lokalet. Klokka på veggen fikk de fra en nedlagt klubb i nærheten. Hyllene til venstre for klokka bygde de selv av gamle kontorpulter.
GAMMEL KLESFABRIKK: Lagerbygget i Whitechapel var tidligere en klesfabrikk. Da Ana og Droo flyttet inn, fant de flere forlagte mannekenger i lokalet. Klokka på veggen fikk de fra en nedlagt klubb i nærheten. Hyllene til venstre for klokka bygde de selv av gamle kontorpulter. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

-Jeg har større estetisk frihet i London, rett og slett. Jeg føler meg fri.

Slik finner du gratis møbler

Ana har funnet gratis møbler i mange år, og deler gjerne sine tips.

  • Gå tur i byen. Kikk bak søppelkasser og inn bakgater.
  • Gi møblene en sjanse. Noen ganger må man se litt ekstra godt etter for å oppdage potensialet.
  • Freecycle (også tilgjengelig i Norge) er en gullgruve for møbelelskere.
  • Containere inneholder ofte mye fint av både materialer og ferdige møbler.
  • Hold øynene åpne for restauranter eller utesteder som skal legges ned. Ofte vil de bli kvitt mye av inventaret uten å måtte frakte det selv.
  • Ha et åpent sinn. Hvis noe er skittent, kan du vaske det. Hvis noe er ødelagt, kan du reparere det.
  • Til slutt minner hun om at gratis møbler alltid må jobbes med. Det innebærer at man trenger mye plass, både til oppbevaring og oppussing.

Ifølge Henry Mason, leder for trendanalysebyrået Trendwatchings markedsavdeling, er hun ikke alene. Det er blitt populært blant unge kreative londonere å plukke opp møbler fra gaten. Han tror det henger sammen med dagens nettkultur.

-Moderne forbrukere er blitt vant med at det meste på nettet er gratis, og leter dermed etter gratis muligheter også i verden utenfor.

Ole Petter Nyhaug, partner og forretningsutvikler i det norske analysebyrået OnLive Research, tror fenomenet henger sammen med en søken etter autensitet og mening, koblet med økonomiske utfordringer. Han tror ikke vi kommer til å se mye av det i Norge.

-Dette er nok en rimelig smal storbytrend for spesielt interesserte. Loppemarkedet her hjemme utgjør mye av samme funksjonen.

Kreativ hobby

Selv om det finnes mye fint både på nett og i bruktbutikker, er det gateplukkingen Ana liker best. Det er noe spesielt med å finne en møbelskatt på gaten.

Ana mener kreativitet er viktig hvis man ønsker å innrede hjemmet sitt med gratis møbler. Hun tror ikke kreativitet er forbeholdt en liten gruppe. -Alle har en kreativ side, men noen velger å dyrke den mer enn andre. Man kan alltid gjøre mer enn man selv tror.

GRATIS PIANO: Ingen i huset kan spille og instrumentet kan ikke stemmes, men Ana synes Sterndale-pianoet er et vakkert møbel i seg selv.
GRATIS PIANO: Ingen i huset kan spille og instrumentet kan ikke stemmes, men Ana synes Sterndale-pianoet er et vakkert møbel i seg selv. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Oftere og oftere tar hun seg selv i å ringe til venner og kjente hvis hun snubler over et umistelig funn som hun vet at hun ikke kan få plass til selv. Da understreker hun alltid hvor lite som skal til for å fornye et gammelt møbel. Hun vil gjerne redde så mye møbler hun kan.

KANIN: Ana har mange flotte møbler, men ingenting er finere enn kaninen Frankie. -Han er mitt barn, og det kjæreste jeg har, sier Ana. Frankie står på Anas nyeste funn, en lenestol med grønt fløyelstrekk.
KANIN: Ana har mange flotte møbler, men ingenting er finere enn kaninen Frankie. -Han er mitt barn, og det kjæreste jeg har, sier Ana. Frankie står på Anas nyeste funn, en lenestol med grønt fløyelstrekk. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

-De står jo bare der, alene, noen må ta dem med hjem og gi dem litt kjærlighet.

Se også:

Bo i en båt - midt i London

Denne hytta er bygget av søppel

Containere fra Kina ga designhjem

FARGERIKE KJØLESKAP: Ana og mannen flyttet inn i den ubebodde lagerbygningen i Whitechapel for to år siden. De tok med seg flere gamle møbelfunn fra den forrige leiligheten deres, som for eksempel disse tre fargerike kjøleskapene.
FARGERIKE KJØLESKAP: Ana og mannen flyttet inn i den ubebodde lagerbygningen i Whitechapel for to år siden. De tok med seg flere gamle møbelfunn fra den forrige leiligheten deres, som for eksempel disse tre fargerike kjøleskapene. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham
KREATIV DUSJ: Dette var opprinnelig en heis, og deretter innebod. Ana og Droo valgte å gjøre plassen om til et dusjrom.
KREATIV DUSJ: Dette var opprinnelig en heis, og deretter innebod. Ana og Droo valgte å gjøre plassen om til et dusjrom. Foto: FOTO: Fay Elizabeth Harpham

Det kuleste du kan gjøre med loppefunnene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning