SØPPELHYTTA: Kunstneren Solveig Egeland som er utdannet landskapsplanlegger fra Ås bygger nå hytter av søppel.

SØPPELHYTTA: Kunstneren Solveig Egeland som er utdannet landskapsplanlegger fra Ås bygger nå hytter av søppel. © FOTO: Rita Eriksen

Arkitektur og miljø

Denne hytta er bygget av søppel

Hytte av plast drevet i land langs norskekysten

Det finnes mange spennende hytteprosjekter i Norge. På Vikerfjell ble rester fra en gammel arbeiderbolig drømmehytte

Og hele denne skiferhytta i Sandnes ble bygget i stein. Men få slår originaliteten til søppelhytta beliggende på Utsira, bygget av søppel drevet i land på denne øya.

Plast fra havet

Det er kunstner Solveig Egeland som står bak prosjektet. Hun ønsker å formidle hvordan plast i havet påvirker fugl, fisk og fauna.

Hytta er et pilotprosjekt for lignende krypinn som er planlagt langs kysten av Hvaler, Lista og Svalbard.

- 98 prosent av all sjøfugl som blir funnet død har gjennomsnittlig 46 plastbiter i magen, forklarer Egeland.

Ideen fikk hun da hun leste en reportasje om søppelrydding på Svalbard. Resultatet har blitt tankevekkende kunst i en tid hvor vi forbruker og kaster mer og mer.

Plast forsvinner ikke

- Søppelet vårt havner på avveie. Noe havner i havet og skylles i land på strender og forurenser flott natur. Tidligere var søppel som drev i land ofte biologisk nedbrytbart materiale som trevirke av forskjellig slag - rekved. Langs hele kysten vår har det vært tradisjon for å samle dette inn fordi det var nyttig og kunne brukes til å bygge nye ting av. Det var en ressurs, forklarer Egeland.

Det man ikke samlet inn forsvant etter hvert tilbake til naturen. I dag er mye av søppelet som driver i land av plastikk. Plast forsvinner ikke, det blir bare mindre.

Hytta blir som et statement for Egeland, som er opptatt av at vi står overfor store miljøutfordringer innen marin forsøpling.

Den skal fungere som et rom til ettertanke og et vindu mot vår natur - som vi må ta vare på og verne om - fordi naturen er ryggraden i oss.

VINDU MOT NATUREN: Søppelhyttene blir som et statement som forteller at vi står ovenfor miljøutfordringer innen marin forsøpling. Den skal fungere som et vindu mot vår natur - som vi må ta vare på.

VINDU MOT NATUREN: Søppelhyttene blir som et statement som forteller at vi står ovenfor miljøutfordringer innen marin forsøpling. Den skal fungere som et vindu mot vår natur - som vi må ta vare på. © FOTO: Smaahytter.no

For det første, slutt å kaste plastsøppel i naturen, lyder oppfordringen. For det andre, plukk opp søppel fra naturen. For det tredje, kildesorter!

Når plast blir gjenvunnet, er det en ressurs for oss. Når plast flyter rundt på havet, er det en trussel for oss, fortsetter Egeland.

Nye prosjekt

I år er søppelhytte nummer to ferdig. Den er satt på hjul og skal trilles ned på Havikstranda på Lista.

Her har den fått spesialtillatelse fra Fylkesmannen til å stå i sommer som et slags badehus til ettertanke. For søppel kjenner ingen landegrenser og dessverre heller ikke vernegrenser.

Dørene åpner 5. juli og fylkesmiljøvernsjefen deltar - og det blir konsert med Helene Bøksle - midt i naturverneområdet.

DREVET I LAND: Tidligere var søppel som drev i land ofte biologisk nedbrytbar materiale. I dag er mye av søppelet som driver i land av plastikk.

DREVET I LAND: Tidligere var søppel som drev i land ofte biologisk nedbrytbar materiale. I dag er mye av søppelet som driver i land av plastikk. © FOTO: Smaahytter.no

Ekte hytteentusiast

Egeland som er utdannet landskapsplanlegger fra Ås kan for øvrig kalles en ekte hytteentusiast.

På Steilene i indre Oslofjord har Nesodden kommune kjøpt en annen av hennes installasjoner bestående av tre små hytter. Disse hyttene leies ut fra 8. juni - 28. august for 400 kroner natta.

Tilsvarende hytter finnes også ved Utsira Fyr.

TIL LEIE: På Steilene i indre Oslofjord har Nesodden kommune kjøpt en annen av hennes installasjoner bestående av tre små hytter. Disse kan du leie i sommer.

TIL LEIE: På Steilene i indre Oslofjord har Nesodden kommune kjøpt en annen av Solveig Egelands installasjoner bestående av tre små hytter. Disse kan du leie i sommer. © FOTO: Smaahytter.no

Kommentarer:

Mette Stene-Johansen Redaksjonssjef bolig

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

På forsiden av Hytteliv

Benk=

Benken blir et bord med to grep

Se hvor smart patenten er!

BLIR ENKLERE: Det er flertall i Stortinget for å myke opp regelverket i plan- og bygningsloven. Høringsfristen går ut 27. oktober og trolig vil endringene være på plass nest år 2015.

Snart kan du bygge balkong, veranda eller bod uten å søke

Men det gjelder å sette seg grundig inn i de nye byggereglene.

HELT ENKELT: Byggeår: 1969/70. Størrelse: 38 m². Rominndeling: To soverom, stue, spiseplass, kjøkkenkrok og lite bad. Fasiliteter: Strøm og elektrisk toalett.

Inger overtok skogshytta på 38 kvadrat for fire år siden

- Jeg liker furu, men på soverommene var det gulnet panel fra øverst til nederst.

Mest leste saker på klikk.no

artikkel bilde

Dette er langt verre enn matforgiftning

Det er mye rart du kan ta med deg hjem fra utlandet. Disse sykdommene bør du unngå.

artikkel bilde

Hvorfor er det vanskelig å servere Cola light i luften?

QUIZ: Dette visste du garantert ikke om fly.

henter innhold

Tjenester fra klikk.no

Redaksjonssjef bolig:

 • Leder digitale medier:

  Tore A. Godager

 • Redaktør (konst.):

  Andreas H. Carlsen

 • Ansvarlig redaktør / direktør:

  Axel Walø

 • Kontakt oss:

  Klikk her

Mest leste på Hytteliv

Benken blir et bord med to grep

Se hvor smart patenten er!

Snart kan du bygge balkong, veranda eller bod uten å søke

Men det gjelder å sette seg grundig inn i de nye byggereglene.

Inger overtok skogshytta på 38 kvadrat for fire år siden

- Jeg liker furu, men på soverommene var det gulnet panel fra øverst til nederst.