Brann i hytta

Våknet da hytta brant

Antall hyttebranner øker. Ekteparet Riseth opplevde marerittet da hytta ble totalskadd i brann.

GIKK BRA: Oddbjørn Riseth og kona Jorunn Holth Riseth er glade for at det ikke gikk verre da familiehytta deres ble totalskadd av brann i fjor høst.
GIKK BRA: Oddbjørn Riseth og kona Jorunn Holth Riseth er glade for at det ikke gikk verre da familiehytta deres ble totalskadd av brann i fjor høst. Foto: Foto: privat
Publisert Oppdatert
TRIST SYN: Her startet brannen på hytta til familien Riseth. Bildet er tatt to dager etter ulykken.
TRIST SYN: Her startet brannen på hytta til familien Riseth. Bildet er tatt to dager etter ulykken. Foto: Foto: Gjensidige

Årsaker til hyttebrann

 1. Bruk av åpen ild: 43 %
 2. Bruk av elektrisitet: 25 %
 3. Påsatte branner: 15 %
 4. Andre årsaker: 12 %
 5. Lynnedslag: 5 %

Natt til 20. oktober 2007 ligger Oddbjørn Riseth i sengen. Han har en alenehelg på hytta, og sovner.

Totalskadd hytte

Midt på natten våkner Riseth av en høy knitrelyd. Han spretter opp og ser at den ene hytteveggen er i full brann. I bare pysjen kaster han seg ut døren og løper barbeint til nærmeste nabo. Her får han låne en telefon og varsler brannvesenet.

Les også: Du kan sitte på en brannfelle

- Det gikk jo bra med meg. Jeg fikk noen brannsår under føttene så jeg må nok ha tråkket på noen glør i det jeg sprang ut. Verre gikk det med hytta. Takk og pris for at jeg var alene, sier Oddbjørn Riseth til Hytteliv.

Hytta ble totalskadd.

Økning i hyttebranner

Riseth er ikke alene i å oppleve hyttebrann. 100 hytter i året brenner helt ned til grunnen, opplyser administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening. Tallene øker og er bekymringsfulle, understreker han.

Årsaken til mange av hyttebrannene er eldre elektriske anlegg, i tillegg til at flere nye hytter i forhold til tidligere er utstyrt med mer elektronisk utstyr.

Les også: Slik sikrer du mot brann

Kalheim, som selv har hytte, er opptatt av at hytteeiere må føre tilsyn med ildstedene og passe på å feie pipa, slik at de lettere unngår skorsteinsbrann.

- Hjemme er det gjerne kommunen som husker på å føre tilsyn. På hytta er vi mer overlatt til oss selv. Fyr med tørr og god ved. Fuktig ved avgir avgasser som lettere kan føre til skorsteinsbrann.

HYTTEBRANNER: Statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser økning i branner.
HYTTEBRANNER: Statistikk fra Finansnæringens Hovedorganisasjon viser økning i branner. Foto: Illustrasjonsfoto: Norsk Brannvernforening

Måtte rives

Sjekkliste for hytteeiere

 1. Er det montert røykvarsler eller FG-godkjent boligalarmanlegg?
 2. Fungerer røykvarsleren/boligalarmanlegget, og kan det høres i alle soverom med lukkede dører?
 3. Er husbrannslange og/eller brannslokkingsapparat lett tilgjengelig?
 4. Gjennomføres jevnlig egenkontroll av brannslokkingsutstyret?
 5. Finnes det tilstrekkelig med rømningsmuligheter?
 6. Blir pipa feid jevnlig?
 7. Brukes levende lys kun under tilsyn?
 8. Slås alle elektriske apparater av om natta og når hytta ikke er i bruk?
 9. Er sikringsskap, kontakter og ledninger uten synlige skader og sterk varmgang?
 10. Brukes flyttbare elektriske ovner kun under tilsyn?

Kilde: Norsk Brannvernforening

Oddbjørn Riseth innrømmer at den dramatiske hendelsen i oktober i 2007 kunne gått langt verre. Det gikk imidlertid først opp for ham da han la seg i annekset etter at brannvesenet hadde dratt.

Les også: Trygg bolig i ferien

Hytta som brant var 40 år gammel, og brannen førte til at den måtte rives. Brannårsaken er fortsatt noe uavklart.

Gjensidige opplyser til Hytteliv at brannårsaken mest sannsynlig er strålevarme fra en vedovn. Riseth er selv usikker, og mener det også kan ha vært noe med det gamle el-anlegget.

Vent med å tømme asken

Ifølge Olav Kjærland i risikoavdelingen i Gjensidige Forsikring er feil i el-anlegg en utbredt brannårsak.

Les også: Mange branner starter på kjøkkenet

En annen felle hytteeiere går i, er å legge asken fra peisen eller ovnen i poser rett utenfor bygningen. Dette kan lett ta fyr. Gjensidige råder derfor hytteeiere til å ta ut asken først når man kommer til hytta, ikke den dagen man reiser.

Iallfall bør man kjøpe en godkjent askebøtte med lokk. I tillegg anbefaler de å koble til seriekoblede røykvarslere, pulverapparat og/eller husbrannslange.

Kjærland understreker samtidig at folk bør skaffe seg den aller billigste forsikringen; nemlig røykvarsleren.

Kritisk til fjernstyring

TOTALSKADD: Brannskadenevar så omfattende at hytta til familien Riseth måtte rives helt ned til grunnen etter brannen.
TOTALSKADD: Brannskadenevar så omfattende at hytta til familien Riseth måtte rives helt ned til grunnen etter brannen. Foto: Foto: Gjensidige

Dagfinn Kalheim i Brannvernforeningen er enig, og er samtidig kritisk til opplegget med å fjernstyre hytta varm. Noe som er et «brennaktuelt» tema for mange hytteeiere.

- Ovner som settes i sving når du ikke er til stede er forbundet med en viss risiko. Når folk reiser hjem fra hytta, trekker de gjerne for gardinene.

Da kan det være fort gjort å glemme avstanden til en panelovn. Det innebærer større fare for brann neste gang du skal ringe hytta varm, sier Dagfinn Kalheim.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, DSB, har ingen indikasjoner på at fjernstyring av hytta er et problem. Folk bør likevel ta visse forholdsregler, sier senioringeniør Lars Haugrud.

- Jeg vil anbefale hytteeiere å plassere ovnene litt ut på gulvet. Samtidig bør de huske på å ikke legge ting for nært ovnen, sier Haugrud.

Her finner du en fullstendig oversikt over de ulike typene brannslukkingsutstyr.

Les også:

Slik beskytter du elektronikken mot lynet

Statusbiler har dårlig kvalitet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning