Hytte ved Søgne

Det gamle stabburet ble til vakker sjøhytte

Spekeskinke og korn er byttet ut med fersk fisk og krabbe.

SØRLANDSIDYLL: Hovedhytta er et gammelt stabbur som ble flyttet fra Oslo til Sørlandet
SØRLANDSIDYLL: Hovedhytta er et gammelt stabbur som ble flyttet fra Oslo til Sørlandet Foto: Per Erik Jæger
Publisert Oppdatert

Stabburet er fra midten av 1800-tallet. Helt til 1951 sto det på gården Solhaug, som lå på Keyserløkka midt i Oslo. Da ble det flyttet til Solholmen i Søgne, tilpasset til stedet og bygget om stabburet hjelp av en arkitekt. I dag er det tidligere stabburet en kjærkommen hytte for Turid Breistøl og Karl Erik Langeland, som kjøpte og renoverte det for drøyt ti år siden.

Etter jobb på fredag reiser de rett ut til Solodden. – En behagelig ro senker seg i kropp og sjel når vi ser hytta. Da er det av med klokka! Her ute lever vi et helt annet liv enn hjemme i leiligheten. Vi starter som regel med sjømat og vin på brygga, så setter vi garn eller krabbeteiner, forteller Turid.

Det nedlagte fiskemottaket ved havnen på Aalo er bare en liten båttur unna. Der ligger det en rekke med gamle og bebodde sørlandshus. Til dette naturlige møtepunktet for hyttefolket drar gjerne Turid og Karl Erik for å handle nystekte brød fra en gammel bakerovn.

TRAPP OPP: Den bratte trappen leder opp til det tidligere kornloftet, som også har vært et lager for spekeskinker.
TRAPP OPP: Den bratte trappen leder opp til det tidligere kornloftet, som også har vært et lager for spekeskinker. Foto: Per Erik Jæger
GODT PLASSERT: Plattingene er bygget der det har vært naturlig av hensyn til vær og vind. Det er støpt en hellelagt brygge mot øst, og ovenfor den er det treplatting i eik.
GODT PLASSERT: Plattingene er bygget der det har vært naturlig av hensyn til vær og vind. Det er støpt en hellelagt brygge mot øst, og ovenfor den er det treplatting i eik. Foto: Per Erik Jæger
RETT UT: Verandaen utenfor soverommet vender mot øst. Her starter hytteeierne dagen med frokost. Ofte fortsetter de på samme sted med lunsj. Da er det svalt der, med en kjærkommen skygge på sommervarme dager.
RETT UT: Verandaen utenfor soverommet vender mot øst. Her starter hytteeierne dagen med frokost. Ofte fortsetter de på samme sted med lunsj. Da er det svalt der, med en kjærkommen skygge på sommervarme dager. Foto: Per Erik Jæger
TØMMERET BEVART: I gangen er de originale tømmerveggene fra stabburet hentet frem. Lyse farger ellers fremhever veggene og gjør rommet lyst og trivelig.
TØMMERET BEVART: I gangen er de originale tømmerveggene fra stabburet hentet frem. Lyse farger ellers fremhever veggene og gjør rommet lyst og trivelig. Foto: Per Erik Jæger

Fraktet jord med jolle

Rundt hytteveggene er det frodig, med mange fargerike planter. – Jeg er i overkant interessert i hage, og elsker å luke og stelle, sier Turid. Hun har fraktet utallige jordsekker ut til Solodden. De er blitt båret fra bilen og ned i båten, opp av båten og opp i hagen. – Det var så lite jord å plante i her. Alt vi har plantet i og med har vi fraktet i en liten jolle.

Stokkene fra tømmerveggen som ble slått ned da kjøkkenet ble åpnet mot stuen, gjør i dag jobben med å støtte opp blomsterbedene. Tømmeret som ble skåret ut for å gjøre plass til to nye vinduer er brukt som kanter rundt bedene.

Foto: Per Erik Jæger
ÅPNET OPP: Ved at hytteeierne fjernet en vegg, ble kjøkkenet et hyggeligere sted. Innredningen er fra Vårt Kjøkken i Søgne.
ÅPNET OPP: Ved at hytteeierne fjernet en vegg, ble kjøkkenet et hyggeligere sted. Innredningen er fra Vårt Kjøkken i Søgne. Foto: Per Erik Jæger
SLO UT VEGG: Romfølelsen ble også mer behagelig og åpen i stuen da deler av veggen ble slått ut mellom kjøkken og stue.
SLO UT VEGG: Romfølelsen ble også mer behagelig og åpen i stuen da deler av veggen ble slått ut mellom kjøkken og stue. Foto: Per Erik Jæger

Rene gråfarger

Lyset her ytterst i skjærgården skifter stadig. Derfor har de valgt gråfarger inne. Fargene er rene, uavhengig av hvordan lyset endrer seg. Mørke trepanel byttet de ut til fordel for dusere rom med vindu mot sjøen.

– Et rom er godt å være i når det er kledd med harmoniske farger. Da blir det lunt og koselig. Blomster, naturmaterialer og gamle møbler hører også med, for stemningens skyld, mener Turid.

Tiden ute på Solodden er dyrebar. Steinheller, gress og uteplasser plassert i naturen krever lite vedlikehold. Med en umiddelbar tilgang til det havet har å by på, bruker de heller tiden til å fange inn dagens middag.

– Det er mye fisk og krabber i området rundt hytta. Ofte stikker venner og familie innom, og da er det hyggelig å kunne servere fersk sjømat på bryggekanten, smiler Karl Erik.

– Vi bruker hytta hele året, forteller Turid. – Vi har til og med feiret nyttårsaften her ute med venner. Om høsten er det fint å sitte inne med fyr på peisen og bare se på sjøen som slår over holmer og skjær. 

TAUGELENDER: Tauleideren var der fra før. Mange har støttet seg på den på vei opp til høyloftet, som nå er innredet som soverom.
TAUGELENDER: Tauleideren var der fra før. Mange har støttet seg på den på vei opp til høyloftet, som nå er innredet som soverom. Foto: Per Erik Jæger
LUFTIG: Å våkne opp i sval sommerbris i det lysmalte soverommet, er en del av det gode hyttelivet på Solodden.
LUFTIG: Å våkne opp i sval sommerbris i det lysmalte soverommet, er en del av det gode hyttelivet på Solodden. Foto: Per Erik Jæger
SVABERGSIDYLL: Uteplassene er lett nedsenket i terrenget, mellom hellingen fra svabergene. De flateste stedene er godt utnyttet til samlingssteder helt nede i vannkanten.
SVABERGSIDYLL: Uteplassene er lett nedsenket i terrenget, mellom hellingen fra svabergene. De flateste stedene er godt utnyttet til samlingssteder helt nede i vannkanten. Foto: Per Erik Jæger
I SJØKANTEN: Gjestehytta ligger helt nede ved sjøen. Hovedhytta, som opprinnelig var et stabbur, ligger høyere opp, omkranset av en frodig hage.
I SJØKANTEN: Gjestehytta ligger helt nede ved sjøen. Hovedhytta, som opprinnelig var et stabbur, ligger høyere opp, omkranset av en frodig hage. Foto: Per Erik Jæger
EN USJENERT HAGE:: Tenk at denne frodige herligheten er et svaberg! Turid innrømmer det gjerne, hun er i overkant opptatt av hage.
EN USJENERT HAGE:: Tenk at denne frodige herligheten er et svaberg! Turid innrømmer det gjerne, hun er i overkant opptatt av hage. Foto: Per Erik Jæger

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning