Oppussing av hytte

Sandblåste tømmerveggene og fant hyttesjelen

Eierne av det 100 år gamle stabburet fant originale gulv og tømmervegger bak linoleum og plater.

Historikk i veggene: Det drøyt 100 år gamle stabburet på Hitra har vært gjennom mange endringer. Den nye eieren fant tilbake til de originale gulvene og tømmerveggene bak linoleum og plater fra 1950-tallet. Foto: Per Erik Jæger
Historikk i veggene: Det drøyt 100 år gamle stabburet på Hitra har vært gjennom mange endringer. Den nye eieren fant tilbake til de originale gulvene og tømmerveggene bak linoleum og plater fra 1950-tallet. Foto: Per Erik Jæger
Sist oppdatert

Tett på sjøen ved gården Vikan i fiskelandsbyen Kvenvær på Hitra er stabburet fra begynnelsen av 1900-tallet i omgjort til hytte.

På folkemunne går den under tilnavnet «Fattig fisker». Her hadde nemlig en fiskerfamilie hytte for over 50 år siden.

Selv om stabburet med tiden er blitt bygget ut og oppgradert med komfortable fasiliteter, har Bjarne- Johan Faxvaag tatt vare på særpreget i den gamle delen. Han er femte generasjon som drifter handelsstedet videre, og er spesielt opptatt av å ta vare på bygningene som hører til gården.

Lyst tvers igjennom

«Fattig fisker» blir mest brukt av slekt og venner i ferier og høytider. I tillegg leies den ut til fiskere og tilreisende som ønsker å finne roen ved havet. Selv synes Bjarne-Johan det er fint å ha et sted å trekke seg tilbake til, og det beste han vet er å være på sjøen.

På brygga nedenfor hytta er det en fin kai med et naust som gjerne brukes til festlige sammenkomster. Da dekkes det til et bord hvor nytrukne og kokte krabber er på menyen. Skulle det bli kjølig eller regn om kvelden, løftes langbordet inn i naustet.

Atmosfæren i det gamle stabburet merkes med en gang ytterdøren åpnes. Umiddelbart ser man gjennom hytta og mot berget. Glassdøren mot baksiden sørger også for at dagslyset fyller mye av plassen rundt spisebordet. Tidligere lå det omkranset og bortgjemt i en granskog, da kunne det ikke som nå sees fra sjøen.

 

 

 

Mellomrommet: Rommet mellom kjøkkenet og stuen blir
brukt til en hyggelig spisekrok. Herfra er det utsikt mot hav og
himmel. Hvite karmer er med på å fremheve tømmerveggene. Foto: Per Erik Jæger
Mellomrommet: Rommet mellom kjøkkenet og stuen blir brukt til en hyggelig spisekrok. Herfra er det utsikt mot hav og himmel. Hvite karmer er med på å fremheve tømmerveggene. Foto: Per Erik Jæger
Gamle spor: Fettflekkene på gulvet stammer fra skinker
som hang under taket. Foto: Per Erik Jæger
Gamle spor: Fettflekkene på gulvet stammer fra skinker som hang under taket. Foto: Per Erik Jæger

Stabburet ble omgjort til en enkel hytte første gang på 1960-tallet av en fisker på gården Vikan. Det var spartansk innredet i mange år. Her levde fiskerfamilien av det naturen ga. Det provisoriske tilbygget fra 1960-tallet var i så dårlig forfatning at det måtte rives. Bjarne-Johan valgte å bygge et nytt og litt større, som ga rom til bad og soverom i tillegg til kjøkkenet.

Fant frem tømmeret

Å ta vare på særpreget og samtidig oppgradere fasilitetene, har vært litt av en utfordring. Bjarne-Johan har hatt hjelp av interiørarkitekt Marit Lenvik, som selv har hytte like ved og kjenner omgivelsene godt.

Før de startet oppgraderingen, bar stabburet preg av byggeskikken fra 1960- og 1970-tallet. At de originale vinduene ble erstattet av husmorvinduer, synes Bjarne-Johan er trist. Men den gangen var det sikkert et kjærkomment bytte. De flotte gulvene og veggene har kommet ut av linoleumen og platene de ble dekket til med. Da lappverket fra ulike tiår ble ryddet opp i, kom tømmeret frem.

Plass til kjøkken: Tilbygget har gitt rom for et komfortabelt kjøkken. Det er holdt i duse farger som passer til fargene i skjærgården. Foto: Per Erik Jæger
Plass til kjøkken: Tilbygget har gitt rom for et komfortabelt kjøkken. Det er holdt i duse farger som passer til fargene i skjærgården. Foto: Per Erik Jæger
Gjennomlys: Når ytterdøren
åpnes, ser man rett gjennom
glassdøren ved spisebordet.
Gjennomlyset gir en fin glød i
det mørke tømmeret. Blåfargen
var slik også i 1930. Foto: Per Erik Jæger
Gjennomlys: Når ytterdøren åpnes, ser man rett gjennom glassdøren ved spisebordet. Gjennomlyset gir en fin glød i det mørke tømmeret. Blåfargen var slik også i 1930. Foto: Per Erik Jæger
Eldste delen: Dette er den eldste delen, det som en gang var et stabbur. Foto: Per Erik Jæger
Eldste delen: Dette er den eldste delen, det som en gang var et stabbur. Foto: Per Erik Jæger

Mishandling av veggene

Stabburet bar preg av mishandling fra 1950– 60 tallet. Selv med få kvadratmeter var stuen delt inn i flere særdeles små rom. For å få til et godt soverom, kjøkken og bad, bygget vi litt på. Mest fornøyde er vi med at tømmerveggene er blitt synlige igjen, forteller eieren. Hvitmalte tak letter opp den mørke og lune gløden fra tømmeret. Nyansene i fargene er hentet fra naturen. Belysningen er også forsiktig og dempet,for å ta vare på den naturlige gløden. – I selve hytta, i den gamle stabbursdelen, er det fortsatt spor etter fett som har rent av spekeskinkene og ned på gulvet, som har brede, solide planker. Det har fått være som det er.

Himmelblått: Det nye soverommet er i himmelblått.
Her er det fint å sovne til lyden av havet. Foto: Per Erik Jæger
Himmelblått: Det nye soverommet er i himmelblått. Her er det fint å sovne til lyden av havet. Foto: Per Erik Jæger
Plassbesparende: Stigen opp til hemsen tar minimalt med plass fra kjøkkenet og spisekroken. Foto: Per Erik Jæger
Plassbesparende: Stigen opp til hemsen tar minimalt med plass fra kjøkkenet og spisekroken. Foto: Per Erik Jæger
Dobbelt så stort: Det over 100 år gamle stabburet er med tiden blitt dobbelt så stort med et tilbygg. Den eldste delen til venstre. Foto: Per Erik Jæger
Dobbelt så stort: Det over 100 år gamle stabburet er med tiden blitt dobbelt så stort med et tilbygg. Den eldste delen til venstre. Foto: Per Erik Jæger

Gode gamle elementer

Ønsket har vært å bringe frem assosiasjoner til barndomsminner og gamle hus. For Bjarne-Johan er utviklingen av området et livstidsprosjekt. – Fiskeværet har de gode, gamle elementene på plass, med fiskemottak og lokale fiskere i drift. Tilreisende tar del i livet på brygga, her ute handler det mye om en aktiv fritid. Han forteller med innlevelse historier om forlis, livet i skjærgården og fargerike originaler. – Å leve tett på naturen gir en meningsfylt tilværelse. Hver årstid har sin sjarm, og sine kvaliteter og utfordringer. Her er det tid til ettertanke, ro og fordypning.

Denne saken ble første gang publisert 08/12 2014, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også