Hytte på fjellet

Bygde drømmehytta i Valdres – uten vann, strøm eller vintervei

En hyttetomt 1000 meter over havet, uten vintervei, vann og strøm. Det var drømmen for Jennifer og Halvor.

MØBELDEIGN: Sofaen designet Jennifer og Halvor selv, fordi de ikke fant en sofa med oppbevaring. Her kan de sitte <br>og se utover dalen. Paret testet mange vinkler og vindusstørrelser før de fant den perfekte løsningen.
MØBELDEIGN: Sofaen designet Jennifer og Halvor selv, fordi de ikke fant en sofa med oppbevaring. Her kan de sitte
og se utover dalen. Paret testet mange vinkler og vindusstørrelser før de fant den perfekte løsningen.
Foto: Elisabeth Aarhus
Sist oppdatert

Halvor Thorsen og Jennifer Valone Thorsen visste akkurat hvordan de ville ha det.

I 40 år hadde familien til Halvor hatt en avtale med en bonde på Geilo, der de leide en seter mot at de pusset den opp og vedlikeholdt den.

Seteren hadde hverken innlagt vann eller strøm – og doen lå ute.

Amerikaner på uvant utedo

Det førte til noen utfordrende påskeferier for amerikanske Jennifer.

– Jeg elsket seteren på Geilo, men det var veldig uvant for meg å ha 25 meter bort til utedoen, sier hun.

STEIN: På gulvet foran peisen ligger en to meter lang stein som la føringer for alt rundt.
STEIN: På gulvet foran peisen ligger en to meter lang stein som la føringer for alt rundt. Foto: Elisabeth Aarhus

Da leieavtalen ble avsluttet, ville paret lete etter noe eget. De ønsket seg en hytte med de samme kvalitetene som seteren hadde hatt – men kanskje med en brønn i tillegg. Det viktigste var egentlig å ikke ha vintervei.

USA OG ENGLAND: Jennifer og Halvor <br>har bodd og jobbet i New York og London. Nå har de kontor i Oslo.
USA OG ENGLAND: Jennifer og Halvor
har bodd og jobbet i New York og London. Nå har de kontor i Oslo.
Foto: Elisabeth Aarhus

– Med en gang det er vei, kommer det folk – og du er ikke lenger alene. Vi ville ha noe helt annet enn det livet vi har i byen. Vi ville ikke ha lyd av biler og folk, sier Halvor.

Han er industridesigner og Jennifer er interiørdesigner.

Les også: 12 minihytter for deg som ikke trenger et palass

UTSIKT: Hytta er fylt med parets egendesignede møbler, som stolen og puffen laget for deres eget merke Thorsønn. Stolen flyttes til vinduet om dagen og tilbake til peisen om kvelden.
UTSIKT: Hytta er fylt med parets egendesignede møbler, som stolen og puffen laget for deres eget merke Thorsønn. Stolen flyttes til vinduet om dagen og tilbake til peisen om kvelden. Foto: Elisabeth Aarhus

Som å se på sakte-tv

Da han og Jennifer endelig fikk et treff på finn.no som førte dem til Valdres, dro de opp og bodde en uke i området for å forsikre seg om at de likte det. Så ventet de til sommeren, for å sjekke om tomten lå på en myr.

– Og det gjorde den jo, sier Jennifer og ler.

– Men vi kjøpte den likevel!

Deretter kunne arbeidet med hytta begynne. Jennifer og Halvor hadde klare ideer om formgivningen.

Kommune: Vang i Valdres

Fylke: Innlandet

Høyest temp. siste år: 30,1

Lavest temp.: – 23,4

Størst nedbør/døgn: 35,2

Se mer

– Det er en utsiktstomt, du blir helt lamslått av utsynet her. Så det var viktig for oss å kunne nyte utsikten – også om vinteren når det er kaldt og vi sitter inne i sofaen, sier Jennifer.

Les også (+): Test av tre bålpanner: En er best til bål og grilling, en annen til kos og varme

Rammet inn utsikten

Først vurderte de å bruke glass i hele frontveggen.

– Men vi fant fort ut at det ville gjøre mer inntrykk om vi hadde ett stort vindu, der vi rammet inn utsikten som et kunstverk. Å sitte og se utover er litt som å se på sakte-tv. Nedenfor oss er det tre daler som møtes, og dalene har med seg ulike værtyper. Det er et evig skiftende maleri, sier Jennifer.

KJØKKENET: Kjøkkenbenken ble spesialbestilt, sveiset og fraktet opp til hytta – og etter et par slag for å få den på plass, satt den med et sukk. Den kommer neppe ut igjen. – De som skulle sveise benken ga oss beskjed om at «it will be very expensive and it might not work». Men det gjorde det, forteller Halvor.
KJØKKENET: Kjøkkenbenken ble spesialbestilt, sveiset og fraktet opp til hytta – og etter et par slag for å få den på plass, satt den med et sukk. Den kommer neppe ut igjen. – De som skulle sveise benken ga oss beskjed om at «it will be very expensive and it might not work». Men det gjorde det, forteller Halvor. Foto: Elisabeth Aarhus
VEDKOMFYR: Paret brukte måneder på å finne vedkomfyren som både kan brukes til å lage mat og til å varme opp hytta. <br>– Den heter Pertinger og kommer fra et lite firma i fjellene i Italia, forteller Halvor.
VEDKOMFYR: Paret brukte måneder på å finne vedkomfyren som både kan brukes til å lage mat og til å varme opp hytta.
– Den heter Pertinger og kommer fra et lite firma i fjellene i Italia, forteller Halvor.
Foto: Elisabeth Aarhus

Også de andre vinduene i hytta ble møysommelig plassert, og deretter skulle møblene velges.

– Vi hadde designet noen møbler til vårt eget merke Thorsønn som vi visste at vi ville ha på hytta. Vi tok utgangspunkt i en treseters sofa, en køyeseng og en dobbeltseng med nattbord, og brukte
dimensjonene i planleggingen. Størrelsen på sofaen tilsvarer lengden på stueveggen, som igjen tilsvarer bredden på peisen. Vi sjekket også hvordan vi ville sitte i sofaen for å se ut av vinduet, forklarer Jennifer.

SOM ET GAMMELT FJØS: Hyttas form minner om stilen på gamle låver og fjøs på fjellet. De var lange, grå, og hadde bølgeblikktak. – Vi ville ikke at folk skulle tenke at hytta var ny, men heller at den passer inn i det som har stått her i 100 år, sier Halvor. Nedenfor sees Vangsmjøsa.
SOM ET GAMMELT FJØS: Hyttas form minner om stilen på gamle låver og fjøs på fjellet. De var lange, grå, og hadde bølgeblikktak. – Vi ville ikke at folk skulle tenke at hytta var ny, men heller at den passer inn i det som har stått her i 100 år, sier Halvor. Nedenfor sees Vangsmjøsa. Foto: Elisabeth Aarhus

– En venn av oss spurte om vi hadde designet sofaen for hytta, men det var jo omvendt – vi designet hytta rundt sofaen, legger hun til.

Paret var også opptatt av å ha god plass til gjester.

– Noen hytter har en definert spisesone og en egen stuesone – som begge fort blir for små om man er mange. Vi ville lage et skikkelig hjerte i hytta, hvor mange kunne sitte sammen, sier Jennifer.

Les også: Dette var en mørk 70-tallshytte uten utsikt – så kom Frida og Joachim

På badet er dusjen skjult bak frostet glass. – Med trebjelker under føttene og et stort vindu ved siden av, får du virkelig følelsen av å dusje ute, sier Jennifer. Servanten er designet av Halvor.
På badet er dusjen skjult bak frostet glass. – Med trebjelker under føttene og et stort vindu ved siden av, får du virkelig følelsen av å dusje ute, sier Jennifer. Servanten er designet av Halvor. Foto: Elisabeth Aarhus

Hytte i massivtre

Byggeår: 2018

Størrelse: 75 m²

Utvendig kledning: Superwood

Tak: Bølgeblikk

Rominndeling: 2 soverom, stue, kjøkken, bad med badstue, 2 hemser og bod

Fasiliteter: Selvforsynt med strøm og vann, solceller og egen brønn

Instagram: @thorsonn

Se mer

Hytta og alle møblene er designet av eierne.

Halvor tok over firmaet Thorsønn etter sin far Odd Thorsen i 2004, etter å ha jobbet for Stephen Burks og Readymade Projects i New York, og under arkitekt Simon Conder og designduoen Barber Osgerby i London.

Jennifer er utdannet interiørarkitekt fra Rhode Island School of Design, og jobbet også mange år i New York og London før hun flyttet til Norge i 2009. Se mer på oddthorsen.noog thorsonn.com.

Les også: Familien ante ikke noe om bygda – kjøpte småbruket usett

Solcellepanel og elbilbatteri

Hytta har alt familien på fire behøver.

– Vedkomfyren er den eneste varmekilden vi har her, men på ekstra kalde dager tar vi med en parafinovn. Da kan det ta nesten 24 timer før hytta er varm, sier Jennifer.

Lys og strøm sørger solcellepanel og brukte elbilbatterier for, og klosettet må tømmes bare en gang i året, fra en tank utenfor hytta.

– Så egentlig har vi all luksus som vi har hjemme, det synes bare ikke så godt. Dessuten lager luksusen et veldig lite fotavtrykk, sier Halvor.

Hytta passer best til familiens to voksne og to barn, men ved hjelp av hemsen og litt velvilje kan de få inn dobbelt så mange.

– Men der går grensen. Ellers blir det altfor mye oppvask!

BADSTUE: Fra dusjen ser du inn i badstuen, hvor familien har en finsk, vedfyrt badstuovn fra firmaet Iki. Dette er den minste av ovnene deres, som heter Mini-Iki.
BADSTUE: Fra dusjen ser du inn i badstuen, hvor familien har en finsk, vedfyrt badstuovn fra firmaet Iki. Dette er den minste av ovnene deres, som heter Mini-Iki. Foto: Elisabeth Aarhus
DESIGNET SENGEN SELV: Sengen Ull &amp; Eik er også produsert av Thorsønn, og består av en dobbeltseng med nattbord og sengegavl. Lys er skjult bak gavlen. Soverommene er plassert innerst i hytta, slik at dette blir en mer stille og privat del. Den innrammede lappen over senga var en beskjed fra Halvor til Jennifer da de skulle møtes for sin første date.
DESIGNET SENGEN SELV: Sengen Ull & Eik er også produsert av Thorsønn, og består av en dobbeltseng med nattbord og sengegavl. Lys er skjult bak gavlen. Soverommene er plassert innerst i hytta, slik at dette blir en mer stille og privat del. Den innrammede lappen over senga var en beskjed fra Halvor til Jennifer da de skulle møtes for sin første date. Foto: Elisabeth Aarhus

Denne saken ble første gang publisert 19/03 2021, og sist oppdatert 19/03 2021.

Les også