Pusse opp hytte

Dette var en mørk 70-tallshytte uten utsikt – så kom Frida og Joachim

For seks år siden kunne Frida og Joachim juble, da hytta på 70 kvadratmeter ble deres. Da var skogen rundt tett og mørk, og det var ikke vei helt frem. Nå er hyttetomta som en lysning i skoglandskapet.

TIDSTYPISK: 70-tallshytta er nesten som den var. Et større vindu og en dør til plattingen har kommet til.
TIDSTYPISK: 70-tallshytta er nesten som den var. Et større vindu og en dør til plattingen har kommet til. Foto: Per Erik Jæ­ger
Publisert

For seks år siden kunne Frida og Joachim juble, da hytta på 70 kvadratmeter ble deres.

Da var skogen rundt tett og mørk, og det var ikke vei helt frem.

Nå er hyttetomta som en lysning i skoglandskapet. Frida og Joachim Schia har gjort endringer både utvendig og inne etter at de kjøpte hytta.

Selv om planløsningen stort sett er som den var, har de fått til mye med enkle grep. Ved at de malte det meste av vegger og tak, endret hytta fra 70-tallet karakter.

Kjøkkeninnredningen i heltre ble også feiende flott med en ny farge.

Malte ikke møbler

Men de gamle møblene som foreldrene kjøpte som antikviteter for 40 år siden, vil Frida beholde som de er.

LYST: På hytta tennes stearinlysene. Benken er kjøpt i en lokal antikvitetsbutikk. Veggfargen heter Cappucino, fra Nordsjö.
LYST: På hytta tennes stearinlysene. Benken er kjøpt i en lokal antikvitetsbutikk. Veggfargen heter Cappucino, fra Nordsjö. Foto: Per Erik Jæ­ger

– Neimen om de får smake malerkosten. Se bare på den fine gløden som spisebordet, stolene og benken har, den lar seg vanskelig gjenskape om de males, sier hun.

Fordi Frida og Joachim er så glad i farger, har de tatt med gamle bilder til hytta.

På veggen henger et bilde med et motiv fra Sirdal. Det er malt av Joachims bestefar Søren von Krogh. I stuen valgte de å beholde den varme hvitfargen, som lar de andre fargene skinne.

FØR: Kjøkkenet og peisen skulle få nytt liv.
FØR: Kjøkkenet og peisen skulle få nytt liv. Foto: Privat
ETTER: Kjøkkeninnredningen ble som ny med nye fronter fra Ikea, og noen lag med maling. Fargene er rolige, og likevel friske. I et teknisk rom under kjøkkengulvet skjuler det seg en varmtvannsbereder på 120 liter.
ETTER: Kjøkkeninnredningen ble som ny med nye fronter fra Ikea, og noen lag med maling. Fargene er rolige, og likevel friske. I et teknisk rom under kjøkkengulvet skjuler det seg en varmtvannsbereder på 120 liter. Foto: Per Erik Jæ­ger

For ellers er hytta litt av en fargefest. Noen farger ble valgt på impuls.

Les også: Spleiset på hyttetun med svigerfar og pusset opp hver sin hytte

Feil farge ble riktig farge

Etter å ha tettet vinduer og terrassedøren i stuen, malte de det nye panelet utvendig svart, som resten av hytta.

Fargehandleren blandet først feil. Men fargen som da oppsto likte de så godt at den er brukt på soverommene og i entreen.

Peisen, som var en stor, tung kloss av rød murstein, har gjennomgått litt av en forvandling. Den er slammet med gammelt munkepuss og malt.

I stedet for å skifte ut skap og kjøkken, byttet de fronter og malte skap­stammer. Den største endringen ble å bytte vinduer og sette inn ny terrassedør.

En soveromsvegg ble revet til fordel for et større soverom. Ti sengeplasser reduserte de bevisst til fem ved å rive en vegg, men rommene var så små at det var det verdt.

Les også: Hytta er på 70 kvadrat, men har plass til 12 overnattingsgjester

Fikk utsiktshjelp fra hyttenaboen

FØR: Tett skog og ingen utsikt.
FØR: Tett skog og ingen utsikt. Foto: Privat
ETTER: En god hyt­te­na­bo sør­get på eget ini­tia­tiv for å fjer­ne litt skog, slik at fa­mi­li­en fikk en fin og lang­strakt ut­sikt over Krø­de­ren.
ETTER: En god hyt­te­na­bo sør­get på eget ini­tia­tiv for å fjer­ne litt skog, slik at fa­mi­li­en fikk en fin og lang­strakt ut­sikt over Krø­de­ren. Foto: Per Erik Jæ­ger

Rundt hytta er det både hakkespett og tiur. Før gikk det sau rundt her, og de holdt skogen nede.

Hytta ligger slik til oppe i høyden at familien får en langstrakt utsikt over Krøderen og fjellheimen. Og heldigvis finnes det gode hyttenaboer.

For en gang naboen fra hytta nedenfor tilbrakte en fin sommerkveld med dem på terrassen, ringte hun like så godt sin far, som deretter fjernet skog på hennes tomt, slik at Frida og Joachim fikk en enda flottere utsikt.

GAMLE MØBLER: Stuen var allerede malt i en varm hvitfarge, og den ble beholdt. Favoritt­møblene er det gamle bordet og stolene, de har tilhørt Fridas foreldre som kjøpte dem i en antikvitetsbutikk for 40 år siden.
GAMLE MØBLER: Stuen var allerede malt i en varm hvitfarge, og den ble beholdt. Favoritt­møblene er det gamle bordet og stolene, de har tilhørt Fridas foreldre som kjøpte dem i en antikvitetsbutikk for 40 år siden. Foto: Per Erik Jæ­ger

Frida har selv vokst opp med hytte på Norefjell, og liker å bruke området. Sommerstid er det fint å bade fra sandstrendene langs Krøderen, eller bare å bli sittende på terrassen og nyte utsikt og fuglekvitter. Nærheten til naturen gir en form for sjelefred, sier Frida.

SER KRØDEREN: Fra sofakroken ser de Krøderen bedre etter at vinduet ble skiftet. Taket er furu som er lasert.
SER KRØDEREN: Fra sofakroken ser de Krøderen bedre etter at vinduet ble skiftet. Taket er furu som er lasert. Foto: Per Erik Jæ­ger

Egentlig var planen å bygge ut hytta, noe Frida gledet seg til.

Les også: Se hytta til Johannes Thingnes Bø ved Sjusjøen

Norehammeren
på Norefjell

Fylke: Viken

Kommune: Krødsherad

Høyeste temp. siste år: 31,7

Laveste temp. siste år: – 19,8

Mest nedbør/døgn: 38,1 mm

Skal bygge ny hytte

I stedet starter familien nå et nytt kapittel med å bygge en ny hytte like bakenfor, hvor drømmetomta plutselig kom til salgs. Et hakk opp får de en enda bedre utsikt over Krøderen.

Derfor selger de den de har nå. Men fargegleden, den blir med videre.

– Å bygge en ny hytte blir nok både fint og litt vemodig, for vi er svært glade i denne hytta. Men Norefjell flytter vi aldri fra!

UTEKOS: For å ta vare på utsikten mot Krøderen, fjernet Frida rekkverket rundt plattingen.
UTEKOS: For å ta vare på utsikten mot Krøderen, fjernet Frida rekkverket rundt plattingen. Foto: Per Erik Jæ­ger
GODT SELSKAP: Hunden Jack elsker å være på hyttetur.
GODT SELSKAP: Hunden Jack elsker å være på hyttetur. Foto: Per Erik Jæ­ger
SOVEROM: Alle veggene i hytta fortjente litt farge.
SOVEROM: Alle veggene i hytta fortjente litt farge. Foto: Privat
LUNT GJESTEROM: Selv om rommet er lite, er det blitt plass til seng, kommode og en liten skriveplass. Panelveggene er originale fra da hytta ble bygget på 70-tallet. Skrivebordet er satt inn med linoljetempura.
LUNT GJESTEROM: Selv om rommet er lite, er det blitt plass til seng, kommode og en liten skriveplass. Panelveggene er originale fra da hytta ble bygget på 70-tallet. Skrivebordet er satt inn med linoljetempura. Foto: Per Erik Jæ­ger

Denne saken ble første gang publisert 09/09 2020.

Les også