Bygg en kjøkkenhage

Slik bygger du din egen urtehage

Ta maten til nye høyder med en minihage på hytta.

Tre etasjer: Nå er det tid for å bygge en egen minihage. I en slik urtehage kan du få plass til både urter og salat.
Tre etasjer: Nå er det tid for å bygge en egen minihage. I en slik urtehage kan du få plass til både urter og salat. Foto: Foto: Kjell R. Solheim
Publisert Oppdatert

Mange tilbringer såpass lang tid på hytta, at en minihage med urter og salat vil være til både nytte og hygge. Tenk deg å kunne rusle ut med saks og kurv, og plukke friske og rene urter til middagen. På hytta har du god tid til å stelle og plante, luke, lukte og høste.

Vi har valgt å bygge en kasse på 100 x 60 cm, der toppen skråner oppover og blir til tre terrasser. Her får du plass til i alle fall 15 urteplanter, eller noe færre i kombinasjon med salat. Hvis du er på hytta fra sen vår til tidlig høst, er frø tingen. Det er billigere enn planter, og du kan så til igjen etter hvert som det blir tomt. Hvis oppholdene er mer sporadiske, må du kjøpe planter. Men husk at det er god anledning til å ta med seg det som er igjen av urter og salat når du reiser hjem for en lengre periode.

Et problem med hyttehagen kan imidlertid være vanning. Men dersom du flytter hagen til et mindre solfylt sted, kan du berge avlingen ved å fylle 1,5 liters flasker med vann, og sette disse med tuten ned - to i hver avsats. Det finnes for øvrig greie automatiske vanningssystem på markedet som fungerer bra.

Front, bakvegg og sider: 10 stk. terrassebord (21 x 98 mm) à 40 cm og 10 stk. à 70 cm
Front, bakvegg og sider: 10 stk. terrassebord (21 x 98 mm) à 40 cm og 10 stk. à 70 cm Foto: Foto: Kjell R. Solheim

Front, bakvegg og sider

Kutt til front og bakvegg - 10 stk. terrassebord (21 x 98 mm) à 40 cm og 10 stk. à 70 cm. Skru sammen bordene med lekter, innvendig skruing. Lektene skal gå 20 mm innenfor kanten. For å få riktig vinkel, kan det være lurt å legge bordene på f.eks. et hagebord, og bruke to sider av det som korrektur. For at det ikke skal gå med for mye jord, velger vi å la bunnen i kassen skråne oppover i nesten samme vinkel som sidene. Fest derfor den nedre lekten på fronten ca. 15 cm fra nedre kant. Tilsvarende for bakveggen er 40 cm. Den øvre lekten skrus fast på toppen.

Da er det sidenes tur. Bruk det samme trikset med 90-graders vinkel på et hagebord. Legg ut seks terrassebord, merk av 40 cm og 70 cm, og strek opp. Sag til bitene, og skru sammen med en lekte som går helt ut mot kanten. Lekten skal ligge ca. 10 cm fra nedre kant. Toppen blir senere låst med topplist.

Skru sammen

Skru sammen: De fire sidene skrus sammen. Bruk lange, kraftige skruer.
Skru sammen: De fire sidene skrus sammen. Bruk lange, kraftige skruer. Foto: Foto: Kjell R. Solheim

De fire sidene skrus sammen. Bruk lange, kraftige skruer. Hvis det er aktuelt å flytte urtehagen, for eksempel innomhus om vinteren, er det lurt å forsterke hjørnene med jernvinkler.

Bunn som skråner

For å spare jord, men likevel ha rikelig til plantene, kan bunnen skrånes i omtrent samme vinkel som sidene. Det får du til ved å legge gulvet oppå de nedre lektene. Skru fast terrassebord i riktig lengde med to skruer i hver ende for å gjøre kassen stabil. Det kan godt være litt avstand mellom bordene.

Bunn som skråner: For å spare jord, men likevel ha rikelig til plantene, kan bunnen skrånes i omtrent samme vinkel som sidene.
Bunn som skråner: For å spare jord, men likevel ha rikelig til plantene, kan bunnen skrånes i omtrent samme vinkel som sidene. Foto: Foto: Kjell R. Solheim

Kutt til to bord (21 x 148 mm), og fest disse til sidene slik at de danner fronten på terrassene.

Kle så bunn og sider med plast. Det er nok at plasten kan festes med stiftepistol, siden jorden holder den på plass. Men siden det skal legges en smal hylle øverst og nederst, samt lister på sidene, kan plasten like godt klemmes og festes under disse. Husk å stikke hull i plasten nede ved frontveggen, slik at for mye regnvann dreneres ut.

Lag hyller

Kapp til to terrassebord som hyller oppe og nede på urtehagen. Skru fast disse, og legg en lekte eller et smalt bord oppå sideveggene. Sett en skrue i hvert av sidebordene for å gjøre disse stabile.

Da er den lille urtehagen klar til bruk. Plasser den i solveggen eller dertil egnet sted. Fyll i jord, ca. to og en halv sekk, og så er det bare å plante og høste

Les også:

I denne steinrøysa dukket det opp en arkitekthytte

Lag hyller: Kapp til to terrassebord som hyller oppe og nede på urtehagen.
Lag hyller: Kapp til to terrassebord som hyller oppe og nede på urtehagen. Foto: Foto: Kjell R. Solheim

- Legg inn skambud på svenske hytter i år

Sjekk det frekke tilbygget på hytta i Hedalen

Stor guide til smarte annekser

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning