Den grå sjøboden, som ligger på en odde i Bohuslän i Sverige, var tidligere et båtverksted. Det ble bygget på midten av 1900-tallet på restene av en gammel bunker fra første verdenskrig.

Dagens eier, arkitekt Rolf Åsberg, kjøpte den gamle, slitte bygningen i 2007. Da hadde han tittet på den i 30 år.

- Beliggenheten var så fin, helt nede i vannkanten, og jeg tenkte det måtte være mulig å lage en kombinert atelier og hytte der. Heldigvis fikk jeg mulighet til å kjøpe den.

Da han og familien overtok, fant de båtformer for støpning av båter. Disse har de tatt vare på, og en god venn har laget nye båter av de gamle formene.

I ett med omgivelsene: Hytta har samme nyanser som fjellet, og smelter sammen med naturen rundt. Den ligger på en odde med steinstranden klatrende opp mot fasaden. Innenfor i viken er det en sandstrand. Man når hytta best med båt, det er derfor nødvendig med en solid brygge.

I ett med omgivelsene: Hytta har samme nyanser som fjellet, og smelter sammen med naturen rundt. Den ligger på en odde med steinstranden klatrende opp mot fasaden. Innenfor i viken er det en sandstrand. Man når hytta best med båt, det er derfor nødvendig med en solid brygge. © Foto: Lina Ikse

Gråner: Fasaden er behandlet med jernvitriol, som blir grått etter et par år. Vinduslemmene stenges når ingen er her.

Gråner: Fasaden er behandlet med jernvitriol, som blir grått etter et par år. Vinduslemmene stenges når ingen er her. © Foto: Lina Ikse

Inne: Innvendig er det et stort, åpent rom som har ulike nyanser av grått. Betonggulvet er støpt på stedet. Inneveggene består delvis av granittblokker, og til venstre er det rester av den gamle bunkeren med et lite utkikkshull. På veggene i overetasjen er det panel fra den gamle ytterveggen. Det nye trematerialet er lasert grått, mens trappen og rekkverket er av galvanisert jern for å gi et røffere utseende. De gamle taklampene er kjøpt i en gjenbruksforretning.

Herlig rom: Innvendig er det et stort, åpent rom som har ulike nyanser av grått. Betonggulvet er støpt på stedet. Inneveggene består delvis av granittblokker, og til venstre er det rester av den gamle bunkeren med et lite utkikkshull. På veggene i overetasjen er det panel fra den gamle ytterveggen. Det nye trematerialet er lasert grått, mens trappen og rekkverket er av galvanisert jern for å gi et røffere utseende. De gamle taklampene er kjøpt i en gjenbruksforretning. © Foto: Lina Ikse

Ville bevare utseendet

Selve bygningen var uisolert og fylt med gamle dreiebenker og verktøy, og det var jordgulv. I dag er den en liten, trivelig hytte. Innvendig er den gamle sjøboden helt bygget om. Men utvendig ser den nesten lik ut, selv om den har fått nytt panel, og vinduene og dørene er utvidet og byttet ut.

Målet med ombyggingen var å få en funksjonell hytte og atelier, samtidig som den gamle, enkle stilen fra båtverkstedet skulle bevares. Størrelsen og proporsjonene er derfor omtrent de samme.

- For meg var det viktig å gjøre dette så enkelt som mulig. Jeg har vært arkitekt i 50 år, og har erfart at det enkle ofte er det vanskeligste å få til, sier hytteeier Rolf.

Fasaden er malt med jernvitriol for å få en grå tone som harmonerer med fjellknausene rundt hytta. Det tidligere jordgulvet er erstattet av et betonggulv. 10 menn måtte til for å få gulvet støpt.

Lys og luft: Det åpne området foran loftet skaper rom og luft. Det store vinduet og dørpartiet bidrar til det.

Lys og luft: Det åpne området foran loftet skaper rom og luft. Det store vinduet og dørpartiet bidrar til det. © Foto: Lina Ikse

Over toalettet er det et lite soveloft som skal få et rekkverk i galvanisert jern, akkurat som det store loftet. Soveplassen: På loftet er det en enkel soveplass. Små vinduer gir en fin utsikt over havet rett utenfor.

Over toalettet er det et lite soveloft som skal få et rekkverk i galvanisert jern, akkurat som det store loftet. Soveplassen: På loftet er det en enkel soveplass. Små vinduer gir en fin utsikt over havet rett utenfor. © Foto: Lina Ikse

Hytta er bygget inn i steinrøysa.

Deler av hytta er bygget inn i steinrøysa. © Foto: Lina Ikse

To etasjer

Innvendig er det en nedre del på 65 kvadratmeter og et loft på 25 kvadratmeter. Nede er det et stort, åpent rom med sosiale områder som kjøkken, peis og spiseplass. Der er det også toalett og dusj, og en liten kreativ arbeidsplass med muligheter for å male og tegne. I loftsetasjen er det soveplasser og rom for avkobling. På taket av toalettrommet er det en liten soveplass for gjester.

Kjøkkenet er bygget av gjenbrukte kjøkkenskap som arkitekten og hytteeieren tegnet i 1962. De er flyttet hit etter å ha stått i en garasje i de siste 50 årene.

Tidligere var det verken vann eller elektrisk strøm her. Nå får hytta strøm fra en elkabel som er dratt over berget. Dusjen og toalettet har rennende vann, som er regnvann samlet opp i beholdere, og ledet videre derfra.

Den åpne peisen er plassert i det ene hjørnet av bergveggen, som ligger inne i hytta i første etasje. Der var det en naturlig nisje og plass til et ildsted. Peisen ble laget ved at det ble boret en kanal gjennom berget og deretter lagt en pipe opp fra hytta.

Gjesteloft: Toalettdøren er kledd med et stort sjøkart. Rett over toalettet er det et lite soveloft for gjester. En enkel stige opp til det lille loftet pleier å stå lent mot veggen

Gjesteloft: Toalettdøren er kledd med et stort sjøkart. Rett over toalettet er det et lite soveloft for gjester. En enkel stige opp til det lille loftet pleier å stå lent mot veggen © Foto: Lina Ikse

Kreativt: I atelieret er det god plass til skapende virksomhet, som å male, sy eller tegne.

Kreativt: I atelieret er det god plass til skapende virksomhet, som å male, sy eller tegne. © Foto: Lina Ikse

Utsikt med bølgeskvulp

En ny dør med vindu i gir hele loftsetasjen massevis av lys, og viser en enestående utsikt over innløpet til fjorden. Døren kan åpnes helt opp. Da hører man bølgeskvulpet, og får nesten følelsen av å sitte i en båt.

Originalplanker fra fasaden er beholdt, de er spikret opp på loftets innervegger.

- På den måten får rommet en egen identitet. Plankene er grå med litt preg av rødt, noe vinden, sjøen og regnet har gitt dem, sier Rolf.

De naturlige grå fargene går igjen, befriende langt fra alt det hvite som dominerer, spesielt i sjøboder og sjønære miljøer, mener han.

- Den hvite innredningsstilen med maritime innslag kan virke litt fantasiløs. Om vi ser på sjøboder fra før i tiden, ble det brukt mørkere farger, laserte eller helt ubehandlede overflater som mørknet naturlig, sier han.

Rett ut: På loftet er det en vindusdør som går direkte ut til steinstranden utenfor. Herfra kan man følge vær og vind.

Rett ut: På loftet er det en vindusdør som går direkte ut til steinstranden utenfor. Herfra kan man følge vær og vind. © Foto: Lina Ikse

Gjesteloft: Toalettdøren er kledd med et stort sjøkart. Rett over toalettet er det et lite soveloft for gjester. En enkel stige opp til det lille loftet pleier å stå lent mot veggen

Gjesteloft: Toalettdøren er kledd med et stort sjøkart. Rett over toalettet er det et lite soveloft for gjester. En enkel stige opp til det lille loftet pleier å stå lent mot veggen © Foto: Lina Ikse

Kikkhullet: Dette var opprinnelig et kikkhull i bunkeren. Den var uten vindusrute, men nå er det lagt inn isoleringsglass. Vakker granitt viser seg i ulike former både innvendig og utvendig

Kikkhullet: Dette var opprinnelig et kikkhull i bunkeren. Den var uten vindusrute, men nå er det lagt inn isoleringsglass. Vakker granitt viser seg i ulike former både innvendig og utvendig © Foto: Lina Ikse

Et fristed

Innredningen er en miks av funn fra auksjoner, arvede møbler og nyere rottingmøbler. Detaljene er gamle, maritime gjenstander, en del av dem var i hytta da de tok over.

Entreen har en stor dør med glass, som gir lys inn når man åpner opp døren og tar bort lemmene. Alle dører og vinduer har lemmer på utsiden, så det er mulig å stenge for hytta når ingen er der. Samtidig bevares uttrykket til den gamle, enkle boden uten synlige, store vinduspartier.

Brygga, som ligger rett nedenfor hytta, er utvidet betraktelig. Nå er det plass til både egne og gjestenes båter. Båtveien er den enkleste måten å komme til stedet på, og i byggeperioden ble alt materialet fraktet med båt.

Harmonisk: Stein og tre i vakker harmoni. Hyttas første etasje går nesten i ett med steinene utenfor.

Harmonisk: Stein og tre i vakker harmoni. Hyttas første etasje går nesten i ett med steinene utenfor. © Foto: Lina Ikse

Hytteeier Rolf Åsberg reiser dit ofte alene, noe som har gitt hytta tilnavnet «Eremittstugan».

- Dette er blitt et fristed for meg, samtidig som jeg vil at det skal være et godt sted for andre å komme til. Når jeg er her alene, får jeg ro til å male og tegne - og til å fiske. Det er ingen naboer her, jeg kan være alene og uforstyrret. Stillheten er helt spesiell, de eneste lydene jeg hører er bølgene og vinden.

Fra 60-tallet: Kjøkkenet er gjenbruk av en innredning arkitekt og hytteeier Rolf tegnet på 1960-tallet, og som han hadde i sin første bolig. Nå har det flyttet inn i sjøboden, der det passer godt inn med sin grålaserte overflate og rake form. Over kjøkkenbenken er det granittfliser.

Fra 60-tallet: Kjøkkenet er gjenbruk av en innredning arkitekt og hytteeier Rolf tegnet på 1960-tallet, og som han hadde i sin første bolig. Nå har det flyttet inn i sjøboden, der det passer godt inn med sin grålaserte overflate og rake form. Over kjøkkenbenken er det granittfliser. © Foto: Lina Ikse

Harmonisk: Stein og tre i vakker harmoni. Hyttas første etasje går nesten i ett med steinene utenfor.

Harmonisk: Stein og tre i vakker harmoni. Hyttas første etasje går nesten i ett med steinene utenfor. Fasilitetene består av toalett og dusj med regnvann. Strøm fra en elkabel som er dratt over berget. © Foto: Lina Ikse

Les hele saken

Trude Susegg, redaksjonssjef

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!